Teacher's®
Шотландско Уиски | Beam Inc. | Обединено кралство Великобритания
Известна в над 100 страни по целия свят като «Учителят», Teacher’s е сред най-популярните марки блендирани шотландски уискита и предпочитан избор на милиони потребители, търсещи добрия вкус.
…
Уилям Тичър (1811 — 1876)
Марката е известна най-вече със своя водещ продукт Teacher’s Highland Cream Blended Scotch Whisky, чиято рецепта датира от 1930 година и съдържа над 35 сингъл малцови уискита. Като един от първите брандове блендиран скоч, Teacher’s е жива легенда и част от историята на шотландското уиски.
История на марката Teacher’s
Уилям Тичър
Историята на марката ни връща 2 века назад, когато на 5 юни 1811 година в Глазгоу се ражда създателя на марката, Уилям Тичър. Годините в Шотландия са тежки и детството на малкия Уилям е кратко. Едва седем годишен той започва да работи в местна памучна фабрика. На тези години Уилям едва ли се е вълнувал много от шотландската «вода на живота», но съдбата му отрежда да живее в значими времена и да бъде свидетел на поредица от причини тя да се превърне в най-отличителния продукт на неговата родина.
През 1823 год. е приет «Закона за акцизите». Данъкът върху дестилация на уиски става 10 лири за галон краен продукт. Благодарение на него идва краят на повече от 150 години контрабандно производство. Данъкът е поносим и шотландските дестилерии, които до този момент били буквално под земята, стават легални, а уискито тръгва свободно към градовете.
Двадесет години след постъпването си на работа в бакалията на своя тъст, Уилям Тичър е вече най-големият търговец на уиски в Глазгоу.
През 1830 г. вече деветнадесет годишен, Уилям Тичър започва работа в малка бакалия в Глазгоу, където се влюбва в дъщерята на собственика. Превърнал се в част от търговското семейство, след сватбата, Уилям убеждава тъста си да разширят дейността, като вземат лиценз за продажба на спиртни напитки. Младежът имал усет към доброто уиски. Той снабдявал бакалията с малцов дестилат от подбрани дестилерии, който смесвал така, че да се понрави на градската клиентела.
Търсенето на уиски е голямо, но малцовото е прекалено тежко за изтънчения вкус на гражданите, а качеството далеч не е това, с което сме свикнали днес. Обратът в бизнеса настъпва през 1830 година, когато ирландеца Ейниъс Кофи (Aeneas Coffey) патентова Coffey Patent Still, дестилатор, позволяващ непрекъснат процес на дестилация. Скоро във всяка нископланинска дестилерия заработва по един колонен дестилатор и на пазара се появява ново уиски, което е леко на аромати, но с висок алкохолен градус.
Тичър веднага се възползва и започва да смесва новото зърнено уиски с по-тежкия високопланински малц. Блендове му бързо набират популярност и бизнеса потръгва много добре. През 1836 г. той отваря втори магазин, последван по-късно от още два.
През 1856 г Уилям получава лиценз и за продажба на уиски с консумация на място и открива първото си заведение, Teacher’s Dram Shop. Като предшественици на съвременните барове, в миналото пивниците (Dram Shops) имат строги правила на поведение. В тях се сервира алкохол на чаши, но е забранено поръчването на рундове, шумните разговори, а пияните и груби клиенти биват изхвърляни моментално.
По това време към бизнеса се присъединяват и неговите синове Адам и Уилям Младши. Следвайки примера на конкурентните блендери, семейството се ориентира към търговия на едро и започва да смесва своите специални уискита за други търговци.
Уилам Тичър работи с много доставчици и не спира да експериментира, докато един от неговите блендове не започва да предизвиква сериозен интерес сред клиентите му. През 1863 той му дава името Teacher’s Highland Cream.
Световна експанзия
Уилям Тичър почива през 1876 година, оставяйки на своите синове сериозно наследство. Адам и Уилям Младши преместват бизнеса на площад Св. Енох (St. Enoch Square) и през 1884 година регистрират марката Teacher’s Highland Cream.
Двамата братя имат търговски нюх и бързо правят марката разпознаваема не само в Шотландия, но и по света. През 1878 е направен първия износ за Нова Зеландия, следват Норвегия, Италия, Холандия, Антилските острови, Австралия и Тайланд. В началото на ХХ век, Teacher’s Highland Cream е вече и на Американския пазар.
През 1880 година, след смъртта на брат си, Адам поема контрола над целия бизнес. Той има гениалната идея да предлага пълни с уиски бъчви като баласт на търговските кораби, плаващи за Австралия. По този начин осигурява продължително отлежаване на своето уиски, без да е нужно да плаща за скъпи складови помещения. Така се ражда Australian Bonded Whisky.
За да контролира постоянно качество на силно торфен малц и подсигури доставките, през 1899 година Адам построява дестилерията Ardmore (Ардмор). Сингъл малцът от тази дестилерия и до днес играе ключова роля във вкуса и аромата на Teacher’s.
През 1930 Teacher’s чества своя вековен юбилей с промоционална рекламна кампания «Right Spirit Boys». Двете момчета са част от рекламните материали на компанията чак до 1950 — те.
Едно от най-забележителните открития на компанията е патентованото през 1913 изобретение «The Self-Opening Bottle». («Самостоятелно отваряща се бутилка»). Тази иновация, изразяваща се в заострянето на тапата от дъното към върха, а не отгоре надолу, позволява тя да бъде лесно извъртяна и извадена от бутилката. Всъщност това е позната ни днес коркова тапа, използвана при всички премиум напитки. Това на пръв поглед просто изобретение, осигурява на Teacher’s 15 години преднина пред всички останали в бизнеса.
По време на Първата Световна Война, компанията редуцира продажбите на уиски, като дава на клиентите си карти (талони), даващи им право само на пет чаши седмично или една бутилка за две седмици. В резултат на това след войната запасите с уиски на семейната компания са достатъчни, за да задоволят пазарните нужди.
За да отговори на нарастващото търсене на своя бленд, през 1957 г. семейството купува дестилерията Glendronach, а пет години по-късно построява в Глазгоу модерно предприятие, където и днес се приготвя и бутилира Teacher’s Highland Cream.
Съвременна история
През 1970 г. Teacher’s реализират за първи път годишни продажби от 1 млн. девет литрови каси.
През 1976 William Teacher & Sons Ltd. става част от Allied Domecq, която през 2005 е придобита от Pernod Ricard, която от своя страна продава марката и активите й на Fortune Brands. През 2011 година Fortune Brands отделя бизнеса си с напитки и формира компанията Beam, която през 2014 е придобита от Suntory, за да формира Beam-Suntory, сегашният собственик на марката.
През 2006 Teacher’s Highland Cream отпразнува своя 175 — годишен юбилей с нова бутилка, която през 2010 получава фейс лифт и сегашната си изискана опаковка.
Продукти на марката Teacher’s
Teacher’s Highland Cream е основният и водещ продукт на марката повече от 130 години. През 1997 тя навлиза в луксозния сегмент със своето 12 — годишно издание Teacher’s 50, което е предназначено предимно за индийския пазар. То съдържа повече от 50% малцово уиски и е лидер в премиум сегмента в Индия.
През 2010 г. по оригинална рецепта на Уилам Тичър се ражда Teacher’s Origin, висококачествен двойно отлежал бленд съставен от минимум 65% малцово уиски. Две години по-късно компанията предложи Teacher’s Single Malt, двойно отлежал малцов бленд подчертаващ силно опушения стил на дестилерията Ardmore. Същата година мастър дестилърът Робърт Хикс отбеляза предстоящата 180 годишнина на марката с Teacher’s 25 YO.
Вижте повече за продуктите на марката от линковете по-долу.
Продукти на марката
Иновацията «The Self-Opening Bottle». («Самостоятелно отваряща се бутилка») осигурява на Teacher’s 15 години преднина пред всички останали в бизнеса.