С любов към кафето и природата

Характеристика и история на био (органик) кафето
Био кафе зърно 2

Органик или Био (Organic или Bio), кафето е това, което е сертифицирано от международни наблюдатели, които следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане и преработка, които трябва да са без конвенционални пестициди, синтетични торове или биоинженерство. Като изключим сертифициращия знак на опаковката, това кафе изглежда точно както всяко друго: черно, ароматно и съблазнително, но без отровите на съвременното общество, или поне трябва да бъде такова.

На няколко места из статиите за ободряващите напитки, споменавам за това как те действително се произвеждат. Кафето се отглежда основно в бедните страни от третия свят и се експортира към по-богатите страни. Стандартите за качество обаче, валидни за страните потребителки, не винаги са валидни за тези бедни държави. Освен ако не е наложен международен мораториум, върху вложените химикали, правителствените органи на държавите производителки на кафе не следят задължително какво фермерите използват при отглеждането на своята продукция. Това е доста деликатен момент, защото пестицидите, позволяват на производителите да отглеждат по-богати и сигурни реколти. За да се откажат от използването им, те трябва да бъдат обезвъзмездени.

Много има да се говори за органик кафето, както и за всички био продукти. Хубавото при тях, е че от самите семена на дървото, те се развъждат, отглеждат, обработват, транспортират, складират, изпичат и пакетират, без да имат взаимодействие с каквито и да е било химикали. Целия този процес се следи и гарантира от трета страна, която издава сертификата. Недостатъка в случая, е че това е дълъг и изключително скъп процес.

За загрижените за околната среда обаче, процесът си струва, въпреки разходите. Не много хора могат да преглътнат идеята за храна пълна с химикали. Аз определено съм един от тях. Не само защото имам опасения от здравно естество, но и защото все още имам спомени от качествената и вкусна храна от моето детство.

Днес, цялата история около биопродуктите е много актуална. Много хора ядат само органични зеленчуци и плодове от страх от натравяне с химическите вещества, използвани при конвенционалното отглеждане на растенията. Проблемът при кафето обаче, е че процесът тук не е толкова убедителен, като при плодовете и зеленчуците.

Истината е, че ако има някакво химическо вещество, остатък от някакво третиране на кафееното дърво, най-вероятно то никога няма да се появи в чашата Ви. На първо място, причината е, че не ядем суровото кафе, както плодовете, а само семената му. благодарение на високите температури, използвани при процесите на сушене и изпичане, повечето, за да не кажем всички химикали се освобождават. Ето защо е малко вероятно какъвто и да е вреден елемент да попадне в чашата ви с ароматно кафе, освен ако не е добавен след изпичането, за да се подпомогне съхранението или прикрие лошото качество на стоката. В края на краищата отново опираме до доверието в марката, която използваме.

автор: bgBarman.bg

Кафе

Най-популярната напитка в историята на човечеството

История и произход на кафето

история на кафето козаря и козите 1
1346491441

Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.

Кафето от близо

От плантациите до пазара на сурово кафе

момуче прадлага кафени плодове
1374054091

Кафето в същност е семето на плод, подобен на череша, от дърво, което вирее до около 1800 метра височина над морското равнище в екваториалния и субтропичния пояс по целия свят. Оригиналът и прародител на днешното растение е Кофеа (Coffea). Два са сортовете, които се отглеждат масово днес Кофеа Арабика (Coffea Arabica) и Кофеа Робуста (Coffea Robusta).

Изкуството на превръщането на зелените кафени семена в кафе

Изпичане на кафето

прясно изпечено кафе 2
1374054091

Изпичането на кафето е процесът на превръщането на зелените кафени семена в тъмно и благоуханно кафе, подтикващо към грях. Това е най-критичният етап при производството на кафе. Добрия експерт контролиращ този процес, трябва да е едновременно учен и човек на изкуството.

Когато кофеинът застане между вас и любимата ви напитка

Характеристика на безкофеиновото кафе

чаша за кафе формула на кофеина
1346498370

За тези, които обичат кафе, но по някакви си причини (обикновено здравословни), кофеинът в него им пречи да му се наслаждават ежедневно има безкофеиново кафе. Разбира се някои хора смятат, че освен омаята от напитката, смисъла да се пие кафе е в съдържанието му на кофеин. Та нали той придава ободряващия ефект на кафето?

С любов към кафето и природата

Характеристика и история на био (органик) кафето

Био кафе зърно 1
1346502169

Органик или Био (Organic или Bio), кафето е това, което е сертифицирано от международни наблюдатели, които следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане и преработка, които трябва да са без конвенционални пестициди, синтетични торове или биоинженерство. Като изключим сертифициращия знак на опаковката, това кафе изглежда точно както всяко друго: черно, ароматно и съблазнително, но без отровите на съвременното общество, или поне трябва да бъде такова.

Какъв аромат кафе предпочитате?

Характеристика на ароматизираните кафета

Ароматизирано кафе ванилия
1358540150

Повечето от Вас, най-вероятно ще се учудят на този въпрос, и аз чудесно разбирам защо. Кафето има един единствен аромат и той разбира се е на кафе. Да, но ако не сте забелязали пазарът е пренаситен с какво ли не и особено в по-развитите страни, конкуренцията е жестока, което кара търговците постоянно изстрелват нови предизвикателства, за да привлекат вниманието на потребителите. Ароматизираните кафета са една от тези глезотии.

Толкова лесно, колкото да стоплиш чаша вода

Произход и история на разтворимото кафе

разтворимо кафе чаша и лъжица
1346507402

Надали има някой, който да не е опитвал разтворимо кафе. Особено след всички реклами около комбинациите 3 в 1. Помня, че когато за първи път се появи в България, беше толкова модерно, че се подаряваше като луксозен подарък, основно на хора, които са ти свършили някаква услуга. Тогава го смесвахме със захар и малко вода и бъкахме около 5 минути, докато се получеше гъста пяна, която изчезваше буквално за 1 минута след доливането на гореща вода. Не знам защо, но този ритуал определено много ме кефеше.

Когато науката се намеси в приготвянето на кафе

Производство на разтворимо кафе

Буркан с разтворимо кафе 1
1346507472

Получаването на разтворимо кафе определено не е някакъв мистериозен процес, който се пази в дълбока тайна. Не и днес. Реално то представлява нормално сварено кафе, на което е отстранена почти всичката вода. Погрешно на много вярвания при неговото поучаване не се използват никакви химически агенти.

Превъплъщенията на кафето

Напитките, приготвени от кафе

Еспресо
1358538387

От козаря, който преди повече от хиляда години, според легендата, танцувал с животните след като опитал от мистериозните червени плодове до днес, когато кафето е неизменна част от ежедневието на хората, неговото приготвяне се е превърнало в изкуство.

По темата…

Изкуството на комбиниране на вкусовете при кафето

Характеристика на Смесените (блендирани) кафета

блендирано кафе
1346504294

Блендирането на кафе е изкуството на комбиниране на кафени зърна от различен географски произход сорт и тероар. Въпреки че от по-голямата част от сорта арабика може да получите прекрасно кафе и без да го комбинирате, блендовете доминират пазара на кафе.

С аромат на подправки от Далечния изток

Кафе регион Индонезия /Азия

Берачи на кафе в Индонезия 2
1346513293

Голям процент от тези кафета, идват от тихоокеанските острови като Индонезия и обикновено са оживени с билкови полутонове. Азиатските кафета са популярни с пълното им тяло и меките си, земни, аромати.

Там, където кафето си е у дома

Кафе регион Африка/Арабски полуостров

Бране на кафе в Африка
1346514840

Исторически погледнато този район е родина на кафето. Като такъв той се характеризира с най-отличителната и сравнително качествена продукция. Кафето тук е богато на цвят и аромати. Характеризира се с винена киселинност, шоколадови и плодови тонове, груби, но интензивни аромати. Поради сушата в някои страни като Кения, кафето има голям диапазон на киселинност.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI