Монаси, алхимици, аптекари и бармани — хората зад историята на ликьорите

Какво в действителност представляват ликьорите
монах дестилира ликьор панорамна

Те идват във всички цветове на дъгата, от бистри и прозрачни до наситени и дори неонови. Винаги са в бутилки с екстравагантни форми. Обикновено зад тях стоят невероятните им истории за произход. Могат да се консумират директно или са част от креативни рецепти за коктейли. Произвеждат се от невероятно широк кръг натурални съставки, селектирани от целия свят: яйца, мляко, подове, билки, кафе, какао, ядки... Тези и безброй други съставки, в комбинация с вода захар и алкохол, попадайки в ръцете на майстори, се превръщат в богати на цветове, вкусове, текстура и аромати ликьори, които прелъстяват всички наши сетива едновременно.

Със сигурност всяка марка има своя история. Някои от тях ще разкажем тук в bgbarman, но други ще си останат загадка завинаги, защото са дълбоко пазени тайни. Това са те ликьорите, загадъчни и изкусителни

За повечето хора думата ликьор се асоциира с подсладена и ароматизирана алкохолна напитка. Според наредбите на Европейския Съюз и с малко по-подбрани думи: «ликьор е всяко алкохолно питие, произведено за човешка консумация с минимално съдържание на захар от 100 грама на литър (или по-малко, при специални изключения) и ниво на алкохола най-малко 15 об. % алк.». Векове история, технологии, загадки, традиции и животи са събрани в едно единствено изречение. Колко удобно, ако си производител на боклуци!

Ликьорите са навсякъде

Което и кътче на света да посетите, наред със световноизвестните марки, със сигурност ще откриете, някой тамошен еликсир. Има ликьори за всеки повод. Богати на вкусове горчиви ликьори за аперитив, тежки билкови ликьори за диджестив, ликьори от ядки за следобедното кафе, елегантни млечни ликьори за специалните и незабравими моменти, плодови ликьори за приготвянето на изтънчени десерти... има ликьор за всеки повод.

Те са в основата на миксологията, част от вдъхновението, което получава всеки барман, при пресъздаването на безбройните рецепти на вкусни коктейли. Колкото повече ликьори познавате, толкова повече възможности се откриват пред вас. Тук в енциклопедията на bgbarman пред вас ще се разкрие безкрайното богатство на вкусове и аромати.

Първите производители

Първите произвели ароматни еликсири от тайни билкови миксове, в далечните средни векове, разбира се били монасите и алхимиците. Те имали подобни цели и първите им резултати били разнообразни магически напитки. Това естествено бил бавен и дълъг процес от опити и грешки, лежащи основно на народната мъдрост, както и на голяма доза интуицията.

Обогатяването на дестилирания алкохол с ароматни билки и растения имал двояка задача. От една страна замаскирал грубите характеристики на алкохола, а от друга лечебната мощ на билките и растенията се консервирали. Малко е трудно да се повярва в днешно време, но в средните векове алкохолът се е дестилирал основно за медицински цели.

Ранните дестилерии обикновено се намирали в манастирите, където монасите освен изкуството на дестилация имали и познания върху лечебните свойства на растенията, билките и подправките, които отглеждали в своите градини. През средните векове билковата медицина била единственото, с което докторите разполагали по това време. В стремежа си да направят своите лечебни еликсири по приятни на вкус (както се досещате, те са били изключително горчиви), те богато ги подслаждали. Това опредено се харесвало на пациентите им. Приятния им вкус много скоро ги прави модерни из аристократичните среди.

Ликьорите напускат манастирите

Подправките, билките и плодовете обикновено са били от локално наличните в региона, но когато търговските пътища между Изтока и Запада се отворили, рецептите започнали да включват все повече екзотични съставки. Можете да си представите новото богатство на комбинациите с попълнения като канела, карамфил, цитрусови плодове, ванилия, розово масло, кафе, какао...

Същевременно изкуството на дестилация излиза извън дебелите стени на манастирите. Това открива нови възможности пред народните лечителки и билкари. Носят се легенди как жени се обличали като вещици и в тъмни доби приготвяли тайни отвари. Сестрите Хенриот, които създават първият Абсент, са били потомци именно на тази традиция.

С времето се изграждат и първите предприятия за дестилирани напитки, собствениците на които не пропускали да използват последните научни нововъведения. Те дестилирали основно етерични масла и медицински тоници.

Бумът в производството и консумацията на ликьори и билкови тоници, става възможен благодарение на захарта доставяня от колониите на Карибите. До този момент те са привилегия на аристокрацията. Когато, на по-следващ етап, за производството на захар започва да се използва цвекло, ликьорите стават достъпни за всеки. Това повишено търсене на напитките, бива подпомогнато от изобретяването на колонната дестилационна система. Тя дава на производителите, не само по-силен алкохол, но и чист и неутрален спирт, което позволява на ароматните съставки да си изразят напълно.

Креативността на съвременните бармани

Голямото разнообразие на ликьори, неминуемо води до ерата на коктейлите в началото на 20 век. Вдъхновени от разнообразието на напитки барманите създават невероятни шедьоври, които са непроменени и до сега. Днес, когато дамите предпочитат уиски и водка, ликьорите са изгубили малко от миналия си блясък, но с появата на крем ликьорите, това статукво леко се променя. Въпреки всичко на пазара постоянно се появяват нови вкусове и разбира се и нови марки

Когато имаш бар пълен с напитки, колкото и коктейли да има в менюто, винаги ти се иска да забъркаш някоя нова комбинация. Така са се родили и повечето популярни съвременни марки ликьори — чрез експерименти. Тяхното количество расте постоянно, за радост на миксолозите по целия свят.Слава на барманите, които не престават да експериментират.

Зараждането на нов коктейлен бум е налице. Скоро старите марки ликьори отново ще излязат на преден план. Може би няма да ни излекуват от болестите на 21 век, но определено са прекрасни съставки за коктейлите ни.

автор: bgBarman.bg

Ликьори и диджестиви

Векове история, технологии, загадки, традиции и животи стоят зад изкусителните ликьори. Научете повече за техните тайни в най богатата енциклопедия на България.
Paolina

Монаси, алхимици, аптекари и бармани — хората зад историята на ликьорите

Какво в действителност представляват ликьорите

монах дестилира ликьор квадратна
1358542500

Те идват във всички цветове на дъгата, от бистри и прозрачни до наситени и дори неонови. Винаги са в бутилки с екстравагантни форми. Обикновено зад тях стоят невероятните им истории за произход. Могат да се консумират директно или са част от креативни рецепти за коктейли. Произвеждат се от невероятно широк кръг натурални съставки, селектирани от целия свят: яйца, мляко, подове, билки, кафе, какао, ядки... Тези и безброй други съставки, в комбинация с вода захар и алкохол, попадайки в ръцете на майстори, се превръщат в богати на цветове, вкусове, текстура и аромати ликьори, които прелъстяват всички наши сетива едновременно.

Изкуство, забулено в мистерии

Обща характеристика на техниките и методите за производство на ликьори

Подправки микс 2
1358541525

Историята на ликьорите ни разказва, че част от известните ни марки, както много други велики открития, са създадени случайно. Други са дело на дълги и упорити опити за създаване на един неустоим и блажен вкус. Трети са просто средновековни лечебни миксове. Не бива да пренебрегваме и тези създадени в стремежа на дестилаторите да прикрият не дотам добрия вкус на произвеждания от тях алкохол, миксирайки го с мед, билки и плодови сокове.

По темата…

От лекарство до напитка за пълно удоволствие

Характеристика на анасоновите ликьори

Самбука Манзи етикет 2
1374054091

Още древните монаси установяват, че с добавянето на захар анасоновите отвари се превръщат от лекарство в напитка доставящо завладяващо удоволствие. Докато високоалкохолните анасонови напитки са чудесни аперитиви, то нетолкова силните, но изключително сладки анасонови ликьори като самбука, анисета и чинчон са един от най-подходящите диджестиви, за които може да се сетите.

Crème de Cassis — частица френско гостоприемството

Ликьори от касис

ликьор Крем де касис
1345441359

В миналото Crème de Cassis е бил на свободен достъп в кафенетата на цяла Франция, т.е напълно безплатен. Също като захарта, той се използвал за добавяне на аромат към напитките, тъй като тогава никой не пиел питиета чисти. И сега той върви чудесно не само с вино, шампанско, вермут и безалкохолни напитки, но и е подходяща добавка към десерти като сладолед, кексове, дори прекрасно допълва маринати за месо.

Горе на черешата

Характеристика на черешовите ликьори

Етикет на ликьор от череши, чери бренди
1345442245

Дано не съм Ви подвел с това заглавие, но в тази статия ще стане дума не за нещо друго, а за черешовите ликьори. Рядко се срещат хора, които не обичат този плод. С него в същност започва лятото и сезона на компотите. Ликьорите са нещо подобно само където вместо вода слагаме алкохол. С една дума компоти за възрастни.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!