Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 1

За съставките на бирата
Съставките на бирата

Със своите цветове от кехлибарено жълто, бакърено червено и рубинено черно, тя сякаш отразява преминаването на сезоните. Тя е сокът на майката земя, от голите изорани ниви на есен, до летните безкрайните морета от натежали златни класове. Както и много други неща от живота, всички ние приемаме бирата за даденост. Ако се вгледате обаче в десетките марки, изложени в супермаркета, менютата на заведенията или снежнобялата шапка от пяна по върха на чашата ви с кехлибарена течност, най-вероятно ще се замислите дали знаете достатъчно за нея. Със сигурност бирата е много по-сложна напитка, от колкото може би сте си мислили.

Бирата е стара като цивилизацията и методите и техниките за производството й, са се променяли многократно с развитието на науката през вековете, но основните съставки и остават същите и до днес: ечемик, вода, хмел и мая.

Малца и хмела, доста често фигурират по етикетите на бирите, под формата на промоционални и рекламни послания. Те обаче определено не дават на потребителя ясна представа за това, какво в същност представляват. Колко от Вас ще разпознаят в изписания сорт хмел какви са ароматните му характеристики? А колко в действителност знаем за малца? Наясно сме, че бирата се прави от зърнени култури и си представяме безкрайните полета с ечемик и пшеница, но дали всеки знае, че зърното преминава през серия от промени като покълване, изпичане, варене и пр. докато се превърне в така желаната и утоляваща жаждата напитка. Има много различни видове малц. Всеки един притежава свой специфичен цвят и захарно съдържание, получени, спазвайки прецизните методи на обработка. Всяка бира има свой собствен стил, благодарение на комбинирането на различни видове малц.

Маята може да се каже е магическата съставка. Нейната роля е критична за така желаната и смятана за мистична през вековете, трансформация на малцовата захар в алкохол. Тук отново има невероятно разнообразие за избор, в зависимост от желаната скорост на действие, аромат, сила на алкохола и количество на въглероден диоксид, които произвеждат.

Като имаме предвид хилядолетната история на бирата, хмелът е сравнително скорошна добавка към списъка с основни съставки. Натуралните масла, които съдържат хмелните шишарки, допринасят за горчивината, която днес е отличителна характеристика на повечето бири, а също така играят и ролята на консервант.

В допълнение на основните съставки, пивоварите понякога правят и някои неочаквани добавки като череши или джинджифил, за да подсилят аромати в рецептата си. Резултата от необятния избор на такива добавки в природата са хилядите апетитни марки бири по света.

Накрая, но в никакъв случай на последно място е водата. От нейната чистота и минерални съставки, изцяло зависи качеството на всяка една марка бира.

За да да опознаете наистина света на бирата е много важно да опознаете всяка една съставка по отделно:

Вода, Малц, Хмел, Мая, Други съставки.

автор: bgBarman.bg

Бира

Бирата не е само малц, хмел, вода и мая. Тя е любов и отдаване и затова по света няма две еднакви бири. Всичко за бирата: история, технология на производство, стилове, традиции. Най-пълната колекция от марки, подредени по континенти и държави

Изкуство старо като цивилизацията

История на бирата

пивовари в древен египет
1374054091

Изкуството на пивоварството е толкова старо, колкото и цивилизация. Преди повече от 10 000 години, някои от племената населяващи планетата прекратяват номадския си начин на живот и се заселват на едно място. Бирата и хляба са една от причините за това.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 1

За съставките на бирата

съставките на бирата 2
1345797467

Със своите цветове от кехлибарено жълто, бакърено червено и рубинено черно, тя сякаш отразява преминаването на сезоните. Тя е сокът на майката земя, от голите изорани ниви на есен, до летните безкрайните морета от натежали златни класове. Както и много други неща от живота, всички ние приемаме бирата за даденост. Ако се вгледате обаче в десетките марки, изложени в супермаркета, менютата на заведенията или снежнобялата шапка от пяна по върха на чашата ви с кехлибарена течност, най-вероятно ще се замислите дали знаете достатъчно за нея. Със сигурност бирата е много по-сложна напитка, от колкото може би сте си мислили.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 2

Водата и бирата

вода 1
1345797340

Ако попитате който и да е любител на бирата, кои са нейните съставки, със сигурност ще получите един и същ отговор: малц и хмел. Много рядко, някой ще спомене основната съставка — водата. Без необходимите запаси от добра питейна вода, производството на каквато и да е бира е невъзможно.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 3

Магията на малца

бирен малц 1
1345798031

Малцът е душата и тялото на пивото. Той е тази покълнала и изпечена зърнена култура, благодарение на която имаме не само алкохолното съдържание, но и до голяма степен аромата и почти целия цвят на бирата. Той няма нищо общо и е много повече, от просто прибраната реколта от зърнени култури. В това състояние зърното няма да свърши почти никаква работа на пивоварите. За да е полезна реколтата от зърно трябва първо да премине през ръцете на производителя на малц.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 4

Хмела и бирата

Хмел 1
1345798584

Шишарките на хмела, в началото са се добавяни към пивото като консервант. Той предпазвал в миналото бирата от вкисване, но едновременно с това допълвал хармонията във вкусовете на напитката, придавайки горчивина и специфичен аромат. Днес без хмел бирата не би била тази напитка, която всички сме свикнали да пием.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 5

Бирена мая

бирена мая квадратна
1345799154

В античността са я наричали «Господ е милостив». Нашите прародители не са приемали маята като съставка, но разбирали, че без нейна помощ не биха произвели нищо. Тя е катализаторът, който трансформира охмелената зърнена субстанция в могъща напитка, скриващ силната си магия зад жива пелерина от набъбнала пяна.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 6

Другите съставки на бирата

малцован ечемик
1345811838

Въпреки че четирите основни съставки вода, малц, хмел и мая са всичко от което имате нужда, за да произведете бира, много пивовари добавят и други в своите рецепти. Понякога това е, за да се постигне определен вкус или аромат, а понякога, за да се икономисат пари.

Съвременни технологии и хилядолетна рецепта

Технологии за производство на бира

Чаши с различни стилове бира 2
1345816530

Основните стилове за производство на пиво са два: «лагер» и «ейл». Днес някои модерни предприятия, размазват различията между тях, като използват едно и също оборудване и за двата стила, единствено внимавайки да не смесват дрождите (маята). Дали това е достатъчно?

Бирата и нейните, стилове и превъплъщения

Наименования при бирата от A до Z

бутилки бира квадрат
1345965264

Въпреки че заводите за производство на пиво са десетки хиляди, по света няма две еднакви бири. Ако сте прочели и останалите статии, сте наясно, че бирата е сложна и многолика напитка. Тя е не само баланс между малц, хмел, вода и мая. За нейното разнообразие производителите включват и голям брой растения, билки и подправки. Ако вземем под внимание и съвременните технологии, ще установим, че днес разнообразието на пиво по света е огромно. В този речник на бирата ще откриете всички стилове, които бихте срещнали по света.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Бутилка вино Палацо де Виньола на Тонино Ламборгини

Palazzo del Vignola Sauvignon

Palazzo del Vignola Sauvignon (Палацо де Виньола Совиньон), част от линията Palazzo del Vignola на компанията Tonino Lamborghini, е прекрасно вино, което ще Ви заплени със своя изтънчен букет от екзотични плодове.