Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 6

Другите съставки на бирата
малцован ечемик

Въпреки че четирите основни съставки вода, малц, хмел и мая са всичко от което имате нужда, за да произведете бира, много пивовари добавят и други в своите рецепти. Понякога това е, за да се постигне определен вкус или аромат, а понякога, за да се икономисат пари.

Неконвенционалните съставки

Пивоварите по света, в никакъв случай не са ограничени, да използват само основните четири съставки на бирата. Когато към огромното разнообразие, което имаме при малца, хмела, водата и щамовете мая, добавим и останалите възможни съставки, които можем да намерим в природата, ще получим огромен брой индивидуални рецепти, както е и в действителност. Доказателство за това са хилядите марки, дори и от един стил бира. Освен вариации в аромата, цвета и вкуса и създаването на уникална марка има и други причини за използването на допълнителни съставки при производството на пиво като. Основната причина при големите производители винаги е намаляване на разходите на единица продукт. Те се добавят още при смилането на малца. За добавки се използват обикновено неконвенционални за пивоварството зърнени култури като евтин заместител на малца.

Захар

Най-често използваната добавка е захарта, която може да се използва, както на блокове, насипна, така и под формата на сироп. Тя ферментира бързо и лесно и прибавя повече алкохол. Проблема при нея се е, че колкото повече се добавя, толкова по-силно алкохолна става бирата, а тялото й по бедно. Пивоварната захар се нарича «инвертна захар», тъй като е разбита на съставните си глюкоза и фруктоза. Тя идва в различни цветове, в зависимост от изискванията на пивоварната и е етикирана с номер. Нагрята захар или карамел, често се използват за оцветители на по-тъмните евтини бири.

Царевица

Тя се използва обикновено обработена под формата на люспи. В някои американски производства дори заема половината от съдържанието на мъстта. Тя придава много лек вкус и цвят на бирата.

Ориз

Ориза, както царевицата може да бъде сериозен заместител на малца. Най-продаваната бира в света, американския Budweiser (Будвайзър), използва ориз, който й придава свеж вкус. Понеже тя води моя списък «Не опитвай повече», бих казал че има вкус по скоро на п...я, отколкото на бира. Но това е мое мнение, все пак е най-продаваната в света.

Препечена пшеница

Тези «пуканки» се използват главно за да се задържа пяната.

Препечен ечемик

Немалцован изпечен ечемик, се употребява понякога, за цвят при по-тъмните бири. Класическия ирландски стаут Guinness (Гинес), използва малко количество от него, за да получи своя специфичен цвят и горчив вкус.

Ароматизатори и подобрители

Добавянето на допълнителни аромати в бирата е много стара традиция при някои народи. В годините, преди хмелът да започне да се употребява, пивоварите са използвали различни комбинации, които наричани груд (gruit). Рецептата на всеки един била тайна, но повечето обикновено съдържали билки, подправки и плодове като хвойна, равнец, розмарин и блатиста мирта. В някои страни традициите да се добавят такива подобрители отдавна е умряла, но все още се намират такива, които ги спазват. Белгийците са тези, които явно никога няма да оставят своите отлежали плодови бири. Ето и някои от подобрителите на вкуса и аромата:

Мед

Той е един от най старите ароматизатори и подсладител, познат на човека и е неизменна съставка в приготвянето на ястия и напитки.

Чили

Може да не Ви се вярва, но има бири с цели чили чушки в бутилката. Това е сравнително нова мода, предизвикана от лудостта на съвременното презадоволено консуматорско общество. Необикновения вкус се появява за първи път през 1980 година в Мексико.

Билки и Подправки

Джинджифиловата безалкохолна бира е може би най старата реликва оставена ни за спомен от сухите режими по света и на вече в САЩ. Джинджифилът обаче се използва днес и за ароматизиране на алкохолни бири. Добавката на билки, за ароматизиране на бирата, като кориандър например, е антична традиция възродена днес от някои производители.

Плодове

Портокалови и лимонови кори, ябълки, малини, череши, банани и много други плодове са били добавяни към бирата, с различни степени на успех. Някои от по-новите плодово ароматизирани бири са плод на съвременни маркетингови методи за продажби, но има и традиционни рецепти, които ги използват, както за получаването на вторична алкохолна ферментация, така и за аромат.

Примеси

Безскрупулни пивовари, търсещи максимизиране на печалбите си, чрез използването на непозволени съставки, винаги е имало и винаги ще има. Още през 19 век основен проблем на властите било добавянето на сол, която се използвала да увеличи обема, като от една каца се произвеждали 2 или 3. Дори не ми се мисли, какво може да решат да използват днес някои пивовари, имайки предвид нивото на химията и технологиите.

автор: bgBarman.bg

Бира

Бирата не е само малц, хмел, вода и мая. Тя е любов и отдаване и затова по света няма две еднакви бири. Всичко за бирата: история, технология на производство, стилове, традиции. Най-пълната колекция от марки, подредени по континенти и държави

Изкуство старо като цивилизацията

История на бирата

пивовари в древен египет
1374054091

Изкуството на пивоварството е толкова старо, колкото и цивилизация. Преди повече от 10 000 години, някои от племената населяващи планетата прекратяват номадския си начин на живот и се заселват на едно място. Бирата и хляба са една от причините за това.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 1

За съставките на бирата

съставките на бирата 2
1345797467

Със своите цветове от кехлибарено жълто, бакърено червено и рубинено черно, тя сякаш отразява преминаването на сезоните. Тя е сокът на майката земя, от голите изорани ниви на есен, до летните безкрайните морета от натежали златни класове. Както и много други неща от живота, всички ние приемаме бирата за даденост. Ако се вгледате обаче в десетките марки, изложени в супермаркета, менютата на заведенията или снежнобялата шапка от пяна по върха на чашата ви с кехлибарена течност, най-вероятно ще се замислите дали знаете достатъчно за нея. Със сигурност бирата е много по-сложна напитка, от колкото може би сте си мислили.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 2

Водата и бирата

вода 1
1345797340

Ако попитате който и да е любител на бирата, кои са нейните съставки, със сигурност ще получите един и същ отговор: малц и хмел. Много рядко, някой ще спомене основната съставка — водата. Без необходимите запаси от добра питейна вода, производството на каквато и да е бира е невъзможно.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 3

Магията на малца

бирен малц 1
1345798031

Малцът е душата и тялото на пивото. Той е тази покълнала и изпечена зърнена култура, благодарение на която имаме не само алкохолното съдържание, но и до голяма степен аромата и почти целия цвят на бирата. Той няма нищо общо и е много повече, от просто прибраната реколта от зърнени култури. В това състояние зърното няма да свърши почти никаква работа на пивоварите. За да е полезна реколтата от зърно трябва първо да премине през ръцете на производителя на малц.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 4

Хмела и бирата

Хмел 1
1345798584

Шишарките на хмела, в началото са се добавяни към пивото като консервант. Той предпазвал в миналото бирата от вкисване, но едновременно с това допълвал хармонията във вкусовете на напитката, придавайки горчивина и специфичен аромат. Днес без хмел бирата не би била тази напитка, която всички сме свикнали да пием.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 5

Бирена мая

бирена мая квадратна
1345799154

В античността са я наричали «Господ е милостив». Нашите прародители не са приемали маята като съставка, но разбирали, че без нейна помощ не биха произвели нищо. Тя е катализаторът, който трансформира охмелената зърнена субстанция в могъща напитка, скриващ силната си магия зад жива пелерина от набъбнала пяна.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 6

Другите съставки на бирата

малцован ечемик
1345811838

Въпреки че четирите основни съставки вода, малц, хмел и мая са всичко от което имате нужда, за да произведете бира, много пивовари добавят и други в своите рецепти. Понякога това е, за да се постигне определен вкус или аромат, а понякога, за да се икономисат пари.

Съвременни технологии и хилядолетна рецепта

Технологии за производство на бира

Чаши с различни стилове бира 2
1345816530

Основните стилове за производство на пиво са два: «лагер» и «ейл». Днес някои модерни предприятия, размазват различията между тях, като използват едно и също оборудване и за двата стила, единствено внимавайки да не смесват дрождите (маята). Дали това е достатъчно?

Бирата и нейните, стилове и превъплъщения

Наименования при бирата от A до Z

бутилки бира квадрат
1345965264

Въпреки че заводите за производство на пиво са десетки хиляди, по света няма две еднакви бири. Ако сте прочели и останалите статии, сте наясно, че бирата е сложна и многолика напитка. Тя е не само баланс между малц, хмел, вода и мая. За нейното разнообразие производителите включват и голям брой растения, билки и подправки. Ако вземем под внимание и съвременните технологии, ще установим, че днес разнообразието на пиво по света е огромно. В този речник на бирата ще откриете всички стилове, които бихте срещнали по света.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Мартини Розе 330

MARTINI Rosé

MARTINI® Rosé е Балансирано и меко, носещо наслада, полусухо естествено пенливо вино, в което ще усетите изобилие от плодови аромати и вкусове.