Beefeater-Gin-College-Bulgaria-2016

Beefeater Gin College Bulgaria 2016

Бийфитър Джин Колеж България 2016

За едно изключително преживяване с мноооого джин и легендарният мастър дистилър на Beefeater, Дезмънт Пейн.

За втори път тази година Перно Рикард България успяха да ме заинтригуват да пропътувам близо 1 000 км. и да присъствам на организирано от тях събитие. Първият път бе през февруари когато, за да представи своя коктейлен прочит на елитната марка Absolut Elyx, за първи път в България пристигна известния миксолог и бар консултант Гарет Еванс. Лекцията, която ме заинтригува бе посветена на все повече набиращата популярност по света тема за съчетаване на коктейли и храна. Второто събитие, което истински ме развълнува бе гостуването на почитаемия Дезмънт Пейн, мастър дистилър на Beefeater и създател на Beefeater 24. Като официално регистриран мартинихолик, не можех да пропусна да почерпя повече детайлна информация за една любимите ми напитки, директно от извора.

Събитието наистина оправда положителните ми очаквания. Изключително топло посрещане и много джин коктейли, приготвени от Драго, още на вратата. Така да го кажа, настроихме се на тема джин.

Бийфитър Джин Колеж България 2016

Ще се постарая да преразкажа накратко с какви знания се обогатихме присъстващите.

Лекцията откри Тим Стоунс, Бранд Амбасадор на Бийфитър, който доста увлекателно ни разказа историята на джина и разбира се на марката Beefeater.

Beefeater-Gin-College-Bulgaria-2016 История
Beefeater-Gin-College-Bulgaria-2016 Тим Стоунс

Щафетата веднага пое Дезмънт Пейн с темата «Какво е джин?». Засегнати бяха темите за технологията на производство, видовете и стиловете на джина.

Beefeater-Gin-College-Bulgaria Дезмънт Пейн

Разбира се основно внимание бе обърнато на технологията на производство на Beefeater и по-конкретно на отличаващата го от останалите London Dry, 24 часова мацерация на деветте съставки: корен от ангелика, семена от ангелика, семена от кориандър, ликорис, бадеми, корен от ирис (перуника), севилски портокали и лимонова кора. Мистър Пейн бе така добър да раздаде на всички да пипнат, смачкат и подушат повечето от основните съставки на Бийфитър. (Признавам си, за мен бе истинско щастие да видя и пипна за първи път твърдия като камък корен на перуника). Следващата част бе посветена на неговата рожба Beefeater 24 и допълнителните му съставки: японски чай сенча, китайски зелен чай и кора от грейпфрут.

Beefeater-Gin-College-Bulgaria-2016

Разбира се такова събитие не може да мине без сравнителна дегустация. Опитахме и сравнихме 5 различни и популярни марки джин. Чест прави на Дезмън Пейн, че спомена и детайли в технологията на всяка една, без да изказва никакво пристрастие към тази на своята марка. Както често пиша из моите статии всичко е в детайлите. Всяка марка има своя рецепта, технология и уникален почерк, всяка е различна. Няма такова понятие като най-добра марка. Това, което е важно за барманите е да познават детайлите на всяка една, за да преценят коя е най-подходяща за техния алкохолен замисъл.

Дегустаци-Beefeater-Gin-College-Bulgaria

Кулминацията на обучението бе създаването на собствен джин. Разбира се не Лондон Драй, но все пак джин. Дезмън Пейн бе предоставил на всеки екстракти от хвойна, ангелика, кориандър и портокалова кора.

Бийфитър Джин Колеж България 2016

Трябваше посредством капкомер да капнем в чаша от чист алкохол своя произволна комбинация и да създадем свой джин. Изключително полезен урок, как всяка една съставка може както да надгради, така и да съсипе дадена рецепта. Горкият Дезмънт трябваше да опита от творенията на всяка една групичка.

Бийфитър Джин Колеж България 2016
Beefeater-Gin-College-Bulgaria Дезмънт Пейн

Последното забавление и предизвикателство, бе на тема Джин и Тоник. След кратката лекция на Тим Стоунс за историята на хининовата напитка и произхода на тази класическа комбинация, всички се впуснахме да опитваме и сравняваме на сляпо 6 различни тоника и съответно как всеки един се съчетава с Beefeater. Това, признавам си, беше много забавно.

Кулминацията на събитието, бе представянето, а по-късно и дегустацията на Beefeater Burrough’s Reserve. Спомням си, че когато преди три години писах за неговото създаване бях твърде любопитен да го опитам. Дезмънт Пейн е отново авторът на тази пикантна кехлибарена премиум напитка. Подробностите за дилемата на мистър Пейн дали изобщо да се захваща с такова начинание и технологията на производство, за която поразпитах малко по-подробно майстора на по чаша Негрони, ще изложа на по-късен етап в енциклопедията. Към дегустационните характеристики на компанията ,разпространени преди три години «... дълъг и сложен финал с фини аромати на цитрусови плодове, хвойна и подправки.», ще добавя, че зад хвойната джинът е с изключителен плодов вкус. Бих конкретизирал зрели плодове и най-вече кайсии.

Beefeater-Gin-College-Bulgaria-2016

Както започнах, така и ще завърша. Едно събитие, което си заслужи да отделя един цял ден и да пропътувам 1000 км. Единственото ми разочарование бе, че не успях да изкопча от Дезмънт Пейн, над какво работи в момента. Носи на джин този човек J

2016 — та започна добре и както се очертава ще бъде изпълнена с интересни събития. Първото по ред e WHISKY, RUM & WINE Master Test, който ще се състои на 23 и 24 април.

9 Април 2016 / 14:25
автор: bgBarman.bg

Последно в Събития

Whisky, Rum & Wine Master test 2017

Публикувано на 2017-03-19 10:26:35

Запазете в календара датите 31март ина1април. Събитието еWhisky, Rum &Wine Master test, амястото столичният хотел «Маринела».

6 — 12 ЮНИ е седмицата на NEGRONI

Публикувано на 2016-06-06 13:08:07

За четвърта поредна година под патронажа на CAMPARI и американското списание IMBIBE, по целия свят се провежда седмица на НЕГРОНИ .

Absolut Creative Space — първият фестивал за устойчиви и креативни решения в България

Публикувано на 2016-06-02 22:16:16

В петък (3 юни) започва фестивалът Absolut Creative Space, посветен на устойчивата креативност. Специално за събитието в столицата пристига мобилна инсталация, създадена от рециклирани транспортни контейнери на Absolut и oборудвана като студио за създаване на идеи и провеждане на събития, лекции, работилници и партита. Тя ще бъде разположена на паркинга на хотел «Родина» от 3 до 9 юни и ще посрещне български и международни дизайнери и предприемачи, които изграждат и налагат нови устойчиви решения, пазят природата и създават повече стойност с иновативни решения за съвременния живот.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2016

Публикувано на 2016-04-18 22:09:19

На 23 и 24 Април 2016 г. всички истинки фенове на уиски, ром, ликьори, вино и крафт бири ще имат уникалната възможност да поглезят сетивата си и да обогатят познанията си. Събитието е второто по ред издание на WHISKY, RUM & WINE Master Test. Мястото: Радисън Блу Гранд Хотел, София.

Уиски Фест София 2015 — неподражаем мега спектакъл на тема уиски

Публикувано на 2015-11-01 15:47:26

За четвърта поредна година Уиски Фест София показа, че е най-грандиозният форум за напитки в България. Старта бе даден на 30 октомври (петък) в Sofia Event Center в Paradise Mall и завършва днес.

Петнайсет специално поканени български бармани ще се състезават в конкурса Absolut Invite

Публикувано на 2015-04-03 17:04:50

От Pernod Ricard Bulgaria са отправили покана-предизвикателство към петнайсет oт най-добрите ни бармани за участие в Аbsolut Invite. Двама от тях ще отидат на световния финал в края на май в град Ахус, Швеция.

Pernod Ricard Bulgaria поканиха Aлекс Кратена да представи супер премиум бранда Absolut Elyx

Публикувано на 2015-03-23 23:22:56

Aлекс Кратена — един от най-успешните бармани и миксолози в света, ще гостува в България по покана на Pernod Ricard Bulgaria, за да представи техният супер премиум бранд Absolut Elyx . По време на тридневният си престой, той ще проведе серия от обучения и демонстрации в няколко столични заведения.

Майсторски класове на Dalmore и официално представяне на Constellation Collection

Публикувано на 2015-03-22 10:46:11

Уиски експертът и Директор на категория «Rare Whisky» в дестилерията Dalmore Дейвид Робъртсън ще представи в Пловдив и София изключителната серия Dalmore Constellation Collection.

Впечатления от WHISKY, RUM & WINE Master Test

Публикувано на 2015-02-19 11:17:31

Фестивалът за премиум напитки WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015 се състоя на 7 февруари. Това бе първото подобно събитие за година, истински форум на лукса и изискания вкус. Не се сещам за друго събитие, където да бъде изложено 60 годишно уиски на цена от близо 39 000 лв.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015

Публикувано на 2015-01-20 11:29:44

На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул. Мария Луиза 126) ще бъде домакин на първият за годината фестивал на висококачествените напитки, WHISKY, RUM & WINE Master Test.

Зад кулисите на Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-10-22 23:18:36

За поредна година Уиски Фест София 2014 се очертава да се превърне в най-големият форум за алкохолни напитки в България. Ще разтворим завесата преди официалното откриване на 31 октомври, за да разкрием какво ново ще можете да видите и опитате.

Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-09-23 11:22:52

За трета поредна година «Уиски Фест София» ще събере приятелите на уискито. Форумът ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2014 г. в Sofia Event Center.

Обучение на марките Campari и Aperol

Публикувано на 2014-05-26 15:27:02

Семинара, с лектор Лорис Контро, бранд амбасадор на марките за Европа, ще се проведе в три поредни дни във Варна София и Пловдив.

Странно HENDRICK’S парти събра приятелите на най-необичайния джин

Публикувано на 2014-05-20 13:32:15

Миналата седмица Hendrick’s, беше домакин на едно невиждано досега парти, което се проведе в Университетската ботаническа градина в София. Няма как да очакваме нещо стандартно от джина, чиито съставки включват екстракт от краставици и листа от рози.

Балкански фестивал на ракията, Варна 2014 — акценти.

Публикувано на 2014-04-12 23:11:48

В продължение на три дни в хотел Димят, Варна се проведе второто издание на балканския фестивал на ракията. На форума български и балкански производители, на спиртни напитки, предложиха за дегустация своите най-нови издания.

Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки — Варна 2014

Публикувано на 2014-03-26 12:57:11

Не пропускате да се включите в тридневните дегустации на най-новите продукти на фирмите участници в Балканския фестивал на ракията и високоалкохолните напитки – Варна 2014, който ще се проведе от 10 до 12 април в Гранд хотел Димят

Whiskey Fest Sofia 2013 — най успешния форум за напитки през годината!

Публикувано на 2013-11-15 11:25:44

Изминаха няколко дни от финалния гонг на Whiskey Fest Sofia 2013. Време напълно достатъчно, за си съберем мислите и уталожим еуфорията от без съмнение най-успешния форум за напитки проведен в България през изминаващата вече 2013 година.

И тази година ще празнуваме Мовембър с Йегермайстер

Публикувано на 2013-11-06 13:07:03

Марката Jägermeister отново е най-активният поддръжник и парти инициатор на този празник на мустака, който продължава през целия ноември.

Уиски Фест София 2013 ден първи

Публикувано на 2013-11-02 10:52:28

Изключително сдържано, без много помпозност, бих казал аристократично, както подобава на категорията, вчера бе открит «Whiskey Fest Sofia» 2013. Безупречна организация и наистина голям обществен интерес още от първия ден.

Изключителен старт на първият Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-24 23:37:36

С призива «Да върнем ракията на българите!» организаторите откриха първият по рода си Балкански фестивал на ракията.

Уиски Фест София 2013

Публикувано на 2013-10-09 12:06:26

Тази година на Уиски Фест София 2013 (Whiskey Fest Sofia 2013) ще участват всички вносители и дистрибутори на най-продаваните, най-популярните и на някои екзотични за България марки.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-08 13:00:04

Обявиха официалната програма и многобройните изложители на първият по рода си Балкански фестивал на ракията. Форумът ще се проведе на 24 — 26 октомври в София в Мраморното фоайе на НДК.

Пореден успех на инициативата True Tales на Grant’s

Публикувано на 2013-10-06 13:23:56

Ернестина Шинова, Кръстьо Лафазанов, Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов разказаха своите истории на поредното голямо събитие Grant’s True Tales. Милица Гладнишка с джаз квартет «Дивото зове» изпя любими евъргрийни и също сподели забавни житейски случки. И всичко това пред очите на Гленн Гордън, собственик, шеф на бода на William Grant & Sons и правнук на основателя на компанията.

Най-добър сомелиер на България 2013

Публикувано на 2013-09-26 15:43:59

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) организира за 8 — ми пореден път национален конкурс за «Най-добър сомелиер на България 2013» за наградата на Винпром Пещера. Победителят ще представлява България на Международни конкурси, организирани от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-08-21 13:00:20

Ракията — част от културата на Балкани — регион, известен със своето разнообразие от качествени високоалкохолни напитки. Дали обаче знаем всичко за тях?

«Grant’s True Tales» е вече на морето

Публикувано на 2013-06-09 14:37:41

Ако искате да се съберете с приятели, да пиете качествено шотландско уиски и да чуете смешнотъжни истории от ненадминатия разказвач Димитър Рачков, заповядайте на «Grant’s True Tales» във Варна и Бургас.

Фестивал на розето

Публикувано на 2013-05-29 11:50:02

Фестивал на виното розе ще се проведе за втори път в Казанлък в първите дни на юни като част от ежегодния Празник на розата.

«Фестивал на виното и храната» дебютира днес във Варна

Публикувано на 2013-05-28 10:55:36

За първи път във Варна от 28 до 30 май 2013 г. ще се проведе националното изложение «Фестивал на виното и храната». Идеята на организаторите на събитието е то да продължи традициите и да възобнови известната през 30 — те години на миналия век Лозаро-винарска изложба, провеждана във Варна.

Остават броени дни до най-престижния винен форум на балканите

Публикувано на 2013-05-14 10:38:11

Остават броени дни до единствения по рода си Балкански Винен Конкурс и Фестивал — BIWC 2013, който ще се проведе от 16 до 19 Май 2013 в Гранд Хотел София!

Прекрасна възможност да се срещнете с вината на Балканите

Публикувано на 2013-04-30 10:59:58

Единственият по рода си Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC), който пожъна изключителен международен успех още след първото си издание миналата година, ще свидетелства чрез тазгодишния си сценарий за невероятната бизнес симбиоза между Балканското вино и туризъм.

ХХІIІ Национално първенство за бармани ще се проведе във Варна

Публикувано на 2013-04-10 14:00:46

ХХІIІ Национално първенство за бармани организирано от Българската асоциация на барманите ще се проведе На 24 и 25 април във Варна

С шест приза «Златен ритон» и 125 медала завърши «Винария 2013»

Публикувано на 2013-04-06 18:32:19

С шест приза «Златен ритон» и 125 медала завърши Международният конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложбата «Винария 2013».

Национална кулинарна купа на България 2013

Публикувано на 2013-04-05 10:54:51

Шестото издание на Националната кулинарна купа на България ще се проведе от четвъртък 18 април до събота 20 април 2013 в палата на Международния панаир Пловдив.

Традиционното изложение «Винария» отвори врати днес.

Публикувано на 2013-04-03 11:24:56

Днес в Пловдив, отвори врати традиционното изложение «Винария». Събитието се провежда в сградата на Международен панаир и ще се продължи до 6 април.

От Енциклопедията…

Ароматите на дървото и отпечатъка на времето

Производство на уиски — Част 5

Бъчва с Lochranza
1344925765 / twitter: @bgbarman

Отлежването е наука и изкуство. Тук няма писани правила, а години на опит, знания и много любов. На пазара може да срешнете 10 годишно и 25 годишно уискита на еднакви цени. Годините не винаги са показател за качество, а начина на отлежаване, вида на дървото, бъчвата, условията на съхранение и разбира се уменията на специалистите в дестилериите.

Революции, налози, войни и забрани

Една история за възходите и паденията на американското уиски

Контрабандна дестилация на уиски
1344948827 / twitter: @bgbarman

Дестилация на алкохолни напитки, в новите Американски колонии, съществува от момента на стъпването на първите европейци на този просторен континент. Истината е, че историята на американското уиски стартира с втората вълна емигранти, започнала след 1745 година. Това са основно шотландци и ирландци, бягащи от новите политически и социални условия по родните си места, носещи със себе си изключително ценното познание за дестилацията на алкохол от зърно.

Дестилерии под път и над път

Бърза разходка из Спейсайт (Speyside)

Спейсайд посоки към дестилерии
1398150007 / twitter: @bgbarman

Въпреки че Спейсайд е подрайон на Хайландс (Highlands), тук се намират почти половината от всички работещи дестилерии в Шотландия. Спейсайд се разпростира от Инвернес на запад до Абърдийн на изток. На юг започва от гребена на планината Грампиан (Grampian) и се разгъва на север, по течението на река Спей (Spey), до брега на океана. В южната част на Спейсайд се намират много малко дестилерии.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI
Уникум 330-330

Unicum

Unicum е първия продукт на марката и се произвежда повече от 200 години, от откриването му през 1790 г.