Сух Лондонски стил джин (London Dry Gin)
London Dry Gin е най-популярният и доминиращ стил. При него се набляга на плодовете на хвойната и се използват повече растения с горчиви характеристики. Въпреки името си, той не е географски ограничен и може да бъде произвеждан навсякъде по света. Повечето от познатите Ви марки са от този стил. В контролираните английски марки не може да се добавят захар и оцветители. Стилът London Dry Gin се поддава добре на смесване и е една основните високоалкохолни съставки за коктейли.
Стил «Плимут» (Plymouth Gin)
Plymouth Gin е с относително по-плътно тяло (в сравнение с London Dry Gin). При него се използват по-малко хвойнови плодове и повече растения със сладки характеристики, поради което той е леко плодов и много ароматен. Днес този стил се произвежда само от една дестилерия в град Плимут, Великобритания, от компанията Coates & Co (понастоящем собственост на гиганта Pernod Ricard). Тя контролира правото върху наименованието «Plymouth».
Стил «Старият Том» (Old Tom Gin)
Old Tom Gin е последният останал пример за оригиналните, леко подсладени (със захарен сироп) джинове, толкова популярни през 18 — ти век в Англия. Името идва от това, което може да се опише като първата вендинг машина. През 1700 някои пъбове в Англия имали дървени табели, оформени и оцветени като черна котка — «Старият Том», монтирани на външната стена. Жадните минувачи депозирали монета в устата на котката и поставяли устните си около малка тръбичка между лапите на котката. От вътрешната страна съдържателят наливал един шот джин през тръбата, който отивал директно в устата на клиента. До неотдавна стилът «Старият Том» се произвеждал от няколко британски дестилерии, но по-скоро от любопитство към пазара.
«Старият Том» е съставката в първата рецепта на коктейла Мартини, както и на други коктейли в книгата на легендарния барман Професор Джери Томас.
Стил «Дженевър» (Genever) или «Холандски джин»
Genever, четвърта категория джин, се дестилира от малцовани зърнени култури с по-ниско алкохолно съдържание от другите стилове (36 — 40
об. % алк.) и по-малко преобладаващ аромат на хвойна.
Както вече е известно, той се произвежда от малцовано зърно, в дестилационна система тип «казан». Стилът Дженевър се разделя на подстилове. Oude (стар) е оригинален стил, със сламен цвят, относително сладък и ароматен. Jonge (млад) е по-сух на небцето и има по-светъл цвят. Някои видове отлежават в дъбови бъчви от една до три години. Обикновено този стил джин се сервира охладен. Произвежда се основно в Холандия, Белгия и Германия и се продава традиционно в цилиндрични глинени бутилки. В тези страни класическото мезе за дженевър е изсушена зелена херинга.
Японски стил джин
През март 2014 година се появи и пета категория Японски стил джин. За сега има само една марка, приготвяна вThe Cambridge Distillery. нейния продукт се приготвя от хвойна и още няколко японски растителни продукта като кора от юдзу (Citrus junos — екзотичен цитрусов плод, отглеждан в Япония, хибрид между лимон и мандарина), листа от шисо (японско кулинарно растение от семейството на ментата), саншо (японски пипер), семена от сусам и краставица. При този стил се търси вкуовото усещане за пикантност, умами.
Със сигурност джинът вече не е просто една от странните алкохолни напитки, за които сте чували. В България директната му консумация не е толкова популярна както в Испания и Великобритания, но като съставка на миксери и коктейли продължава да държи една стабилна позиция. Както винаги обаче, за да разберете наистина тази напитка, трябва да опитате възможно повече, така че изберете марка от нашата енциклопедия, научете повече за нея и бягайте до най-близкия бар или магазин за алкохол. Ако някои от стиловете (като Дженевър например) не ви допадне особено, си представете само как се чувстват чужденците, когато настойчиво ги подканяме да опитат от нашата хубава и люта ракия.