Аромата на едно възвишено изкуство

Техники, методи и стилове при производството на джин
Хвойнови плодове 2

Сухият Джин и неговият близък родственик Дженевър (Genever или Jenever) са бели алкохолни напитки, произведени от неутрален зърнен спирт и ароматизирани с богат асортимент от билки и подправки. Плодовете на хвойната винаги са основната съставка. От тяхното латинско наименование Ginepro най-вероятно идва и името на напитката.

Съществуват два основни подхода при производството на джин. Първият е вторична дестилация на неутрален зърнен алкохол (наречен базов алкохол), към който са добавени натурални растителни съставки. Вторият е просто добавяне на ароматни агенти (есенции и екстракти) към базовия алкохол и разбъркването им. Не е трудно да се досетите, че вторият метод е предизвикателно евтин и резултатът е напитка с, меко казано, не дотам добри характеристики. Обикновено такива са собствените марки на супермаркетите и повечето български марки.

Базовият алкохол

Повечето от марките джинове използват базов спирт, получен чрез ефикасната колонна дестилационна система. Той е с по-ниско съдържание на допълнителни ароматни агенти. За разлика от производителите на други видове алкохолни напитки, производителите на джин в повечето от случаите избягват да произвеждат базовия спирт сами. Те предпочитат да бъдат снабдявани с неутралния 96 об. % алк. спирт от други доставчици. Разбира се имат и своите изисквания. Големите и популярни марки буквално стресират своите доставчици за качеството на базовата суровина. Те предпочитат зърнен спирт, заради неговите по-чисти ароматни характеристики и отказват този, получен чрез дестилация на меласа.

Като правило стилът Genever се приготвя от базов спирт, получен главно чрез дестилацията на «малцово вино» (малц от ечемик, пшеница, царевица и ръж). Той има по-плътно тяло и е много подобен на използвания при производството на малцово уиски. Този спирт се получава от дестилационни системи тип «казан», които по правило извличат спирт с по-ниско алкохолно съдържание, но с по-богати ароматни характеристики.

Малък брой марки дженевър от Холандия и Белгия се дестилират директно от ферментирали плодове на хвойна. Това са изключително интензивни и наситени с аромат на хвойна спиртни напитки.

Редистилацията

Обикновено (главно във Великобритания) вторичната дестилация на базовия спирт се извършва в медни дестилационни системи тип «казан». Базовият спирт, смесен с определено количество вода, се поставя в казана заедно с точно претеглените растителни съставки от рецептата. Така получената комбинация се редестилира. Както и при другите видове алкохол и тук ролята на експерта по дестилацията, който решава при каква сила на алкохола да бъде отрязан процесът, е от изключителна важност. Този момент е определящ за ароматните характеристики на напитката.

Всяка марка използва своя собствена технология. Времето и мястото на поставяне на ароматните съставки също е от значение. Така например Gordon’s и Plymouth ги поставят за много кратко време, преди да се пусне загряващата казана пара и вторичната дестилация да започне. Beefeater кисне растенията за 24 часа в алкохола, преди дестилацията, докато Bombay Sapphire използва специална система в дестилационната, където растенията стоят в специална кошница и алкохолните пари преминават през тях, разсъбличайки ги и поемайки ароматите им.

Както и при останалите високоалкохолни напитки и при производството на джин фактори като температура на дестилация, форма на дестилатора и пр. подробности са от значение за ароматните характеристики на крайния продукт. Всяка дестилерия хвали предимствата на собствените си марки и технологията на производството им като най-добри. През своята практика съм опитал всички популярни и не толкова популярни марки и ви гарантирам, че всяка си има своите достойнства. Едно е сигурно обаче! Методът на дестилация отстъпва по важност пред рецептата на марката.

Съставките и рецептите

Собственици на всяка една марка се кълнат, че тяхната комбинация от съставки е най-добра. Броят, видът и съотношението на съставните растения в рецептата на всяка марка се пази в дълбока тайна. Така например, рецептата на марката Gordon’s се знае само от 12 души.

Какво крият тези мистериозни рецепти?

Главният ароматизиращ агент и при четирите стила джин са силно ароматните синьо-зелени плодчета на хвойновия храст. Хвойната е нисък вечнозелен храст от рода Juniperus, който вирее и се отглежда за търговски цели в северната част на Италия и Хърватска, както и в САЩ, и Канада.

Освен подовете на хвойната обикновено се използват следните ботанически растения: корен от ангелика, семена от ангелика, кора от кайсия, семена от кориандър, корен от перуника, кори от грейпфрут, портокал, лайм и лимон, бадеми, корен на ирис, кора от канелено дърво, пиперени зърна, райски зърна, женско биле, анасон, шафран, чубрица, ливан, индийско орехче и мн. др. Списък от над 120 билки, подправки, ароматни корени и плодове могат да влязат в рецептите на дадена дестилерия. Въпреки това в една рецепта се използват не повече от петнадесет.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Джин

Всичко за джина и напитките ароматизирани с плодовете на хвойната. Най-пълния каталог на търговските марки джин в България и по света.

За джина и нещата от живота

История на джина

Уилям Хогарт Джин Лайн
1345039845

Спомням си младежките години (не бяха чак толкова отдавна), когато по купони всички пиехме джин с тоник. Не знам защо точно джин. Може би защото си мислехме, че е по-леко питие, може би защото беше модерно, а може би защото ни харесваше комбинацията с тоник или фанта лимон. Едва ли тогава някой от нас си е задавал въпроса какво всъщност представлява джинът, от какво се прави и каква е неговата история. Единственото, за което съм сигурен е, че го харчехме в големи количества. Днес продължавам да съм му почитател, но вече във вид на много сухо мартини (което разбира се си е почти чист джин), но едва ли защото знам много повече. Просто в него има нещо, което го прави специален.

Аромата на едно възвишено изкуство

Техники, методи и стилове при производството на джин

Хвойнови плодове 2
1402673816

Сухият Джин и неговият близък родственик Дженевър (Genever или Jenever) са бели алкохолни напитки, произведени от неутрален зърнен спирт и ароматизирани с богат асортимент от билки и подправки. Плодовете на хвойната винаги са основната съставка. От тяхното латинско наименование Ginepro най-вероятно идва и името на напитката.

Стиловете джин

хвойнов храст-хвойна
1402691719

Не всички джинове са еднакви. Съществуват четири основни категории: Сух Лондонски джин (London Dry), Сух джин стил Плимут (Plymouth), стил Олд (Старият) Том (Old Tom) и Дженевър (Genever), познат още като холандски джин.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!