Чаят от близо

Химичен състав и лечебни свойства на чая
чаени листа в ръце на берач

Чаят притежава способността да извлича от земята всичко онова, което е рядко и необходимо, за да ни го предложи като полезна за здравето ни напитка. В този смисъл той представлява сложна и постоянно действаща лаборатория. Нейната работа започва още с извличането и преобразуването на едни вещества в други, по-съвършени и продължава, когато чаените листа, вече обработени, се превръщат в благоуханна и лечебна напитка.

Лечебните свойства на чая са известни още на древните китайци. Наричали са го «огън на живота», който укрепва духа и тялото и удължава живота. Той ни дава много повече от топлина, аромат и вкус, защото има способността да ни ободрява умствено и физически, да подобрява храносмилането, сърдечната и бъбречната дейности и да увеличава диурезата.

Химичният състав на чая е твърде променлив и зависи от сорта, начините на обработка, съхраняването, отглеждането и др. Без съмнение тонизиращото му действие се дължи на сравнително високото съдържание на кофеин. Схващането, че кафето съдържа повече кофеин, отколкото чаят, е погрешно. Средното му съдържание в различните видове чай е 1 — 4%.

Между въздействието на кофеина на чая (наричан още теин) и кофеина на кафето има някои важни различия. Възбудителното действие на теина е сравнително по-слабо изразено, не причинява безсъние и сърцебиене. Значение за това има преди всичко обстоятелството, че за приготвянето на чаеното питие обикновено се използва минимално количество чай, докато дозата при приготвянето на кафето е съответно по-голяма.

Не по-малко значение има и съдържанието на танинови вещества в чая. С тях кофеинът встъпва в реакция и образува кофеинов танат, който действа по-забавено и по-смекчено върху нервната и сърдечно-съдовата системи. Кофеинът на чая притежава и едно друго важно свойство: той не се задържа и не се натрупва в организма, което изключва опасността от кофеинова интоксикация, каквато се наблюдава при прекомерна употреба на кафе. Практически в чаеното питие никога не се извлича повече от 75 — 80% от цялото количество кофеин, съдържащ се във вложения чай.

Важна съставка на чая са таниновите (дъбилните) вещества. Те му придават познатия тръпчив вкус. Съдържанието им достига 15 — 35%. Танинът на чая или теотанинът е сложен химичен комплекс. По правило съдържанието на танин в зелените чаеве е значително по-голямо. В тях танинът е почти неокислен, докато в черните чаеве той е в окислено състояние. При обработката на чаената суровина дъбилните вещества в чая претъпяват значителни изменения. Резултатът от окисляването — хиноните, от своя страна предизвикват окисляване на други вещества в чаения лист и образуват много ароматни продукти, участващи в създаването на специфичния чаен аромат. Теотанините оказват противовъзпалително и адстрингентно (стипчиво) действие върху лигавицата на храносмилателния път. Те се свързват с животинските белтъчини и действат като ефикасна противоотрова срещу солите на тежките метали. Особено полезно е адстрингентното действие на зелените чаеве при ентероколити протичащи с диария. Някой хора, страдащи от гастрит, могат да получат раздразнение на лигавицата на стомаха, понякога болки, гадене и повръщане. Тези оплаквания възникват след употребата на големи количества концентрирани танинови чаеве. За да избегнете това запарвайте зелените чайове не повече от 2 минути.

Чайните листа и цветове, съдържат т. нар. етерични масла. В зелените чаени листа процентното им съдържание е едва 0,02%. Количеството и съставът на етеричните масла в един и същ вид чай не са винаги еднакви. Червените чаеве (Улонг), съдържат най-голямо количество етерични масла и затова притежават най-силен аромат. На етеричните масла се приписват дезинфекционни и антисептични свойства. Те повишават отделянето на храносмилателни сокове и възбуждат апетита. Притежават умерено изразен диуретичен ефект, без да причиняват раздразнение на бъбреците. Върху лигавиците могат да окажат леко раздразняващо действие и прилив на кръв. Частично се отделят и през белите дробове, увеличават отделянето на слуз и подпомагат отхрачването. Върху нервната система оказва леко възбуждащо действие.

Съдържанието на пектинови вещества в чая се колебае в границите от 2 до 3%. Те имат важно значение за съхранението на чая. При недоимък на пектинова киселина хигроскопичността на чая се увеличава и той по-лесно се разваля. Висококачествените чаеве съдържат по-голям процент пектинови вещества.

Съдържанието на въглехидрати в чая е незначително. Колкото по-голямо е съдържанието им, толкова по-ниско е качеството на чая. Повечето от тях, представени от целулоза, хемицелулоза и скорбяла, са неразтворими и не се усвояват от организма. Съдържанието на разтворимите въглехидрати (глюкоза, фруктоза, малтоза) е едва 2 — 3 %. Наличието на толкова малко разтворими въглехидрати се счита като положителна страна на чая, защото осигурява запазването на витамин В1, обикновено поглъщан от захарите.

Удивително е богатството на чая с вещества със специфично действие. Между тях без съмнение важно място имат витамините. Застъпени са преди всичко витамините В1,В2, пантотенова киселина, витамин РР (никотинова киселина), витамин С. В свежите чайни листа витамин С е с четири пъти повече, отколкото в лимоните, но при фабричната обработка той се унищожава значително. Основният витамин на чая е витамин Р (или С2), който укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от възникване на кръвоизливи. По съдържание на витамин Р чаят е на първо място всред всички останали продукти от растителен произход. С най-голяма Р — витаминна активност са зелените чайове. Дневната нужда на човешкия организъм от този витамин може да се задоволи с 2 или 3 чаши чай.

Чаят е полезен и със съдържанието си на керотин (провитамин А), който играе важна роля за растежа на организма, за съпротивителната му сила спрямо инфекциозни заболявания, за добрата работа на черния дроб, за зрението и пр.

Минералните вещества в чая са истинско съкровище. Общото им количество се движи от 4 — 7%. Те влизат в състава на сложните съединения, но намирайки се в колоидно състояние, лесно се екстрахират в чаената отвара. По-специално трябва да се подчертае съдържанието на калиеви соли, фосфор и неговите съединения, соли на желязото и мангана и др. Колкото по-висококачествен е чаят, толкова по-високо е съдържанието на фосфор и калии. Калият е твърде важен за поддържане нормалната дейност на сърдечно-съдовата система.

Съдържанието на редица важни микроелементи увеличава богатството на чая. Застъпени са преди всичко йодът, флуорът и медта. Популярността на чаеното питие с противосклеротичното си действие се дължи преди всичко на съдържанието на йод в него.

В постоянния състав на чая влизат и органични киселини, които са разтворими съединения. Тяхното количество обикновено не надвишава 1 %. Те определят общата киселинност на чая. Когато органичните киселини в чая са в по-голямо количество, те влошават вкусовите му качества. От тях са застъпени предимно оксаловата, лимонената, янтарната, фумаровата и пирогроздената киселини. Те са силни възбудители на секрецията на задстомашната жлеза, както и на нормалната перисталтика на червата и подобряват храносмилането.

Несъмнено консумацията на чай е изключително полезно за нашето здраве, но за да се възползвате наистина от лечебното му въздействие, трябва да обърнете внимание на неговото качество. Разгледайте предложенията на вносителите на чай в енциклопедията на BGBARMAN и изберете своята марка.

Използвана е информация от книгата «Ободрителните напитки в нашия дом» — д-р Александър Белоречки, д-р Николяй Джелепов

автор: bgBarman.bg

Чай

Dilmah / Lipton / Pickwick / Twinings

Древен като китайската цивилизация

Много кратка история за произхода чая

История на чая
1346566953

Произходът на чая се крие още в древността. Най-старите предания разказват, че китайците са познавали чаения храст още преди 5 хилядолетия. Има много легенди, които говорят за неговото откритие. Една от тях разказва как през 2374 г. пр.н.е. китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато опитал, той бил очарован от аромата и вкуса на отварата.

Чаят от близо

Химичен състав и лечебни свойства на чая

чаша чай с чаено листо
1346568322

Чаят притежава способността да извлича от земята всичко онова, което е рядко и необходимо, за да ни го предложи като полезна за здравето ни напитка. В този смисъл той представлява сложна и постоянно действаща лаборатория. Нейната работа започва още с извличането и преобразуването на едни вещества в други, по-съвършени и продължава, когато чаените листа, вече обработени, се превръщат в благоуханна и лечебна напитка.

Из прекрасните зелени чаени градини

Условия и райони за производство на чай

Чаена плантация 1
1374054091

Чаено растение е вечнозелен тропически храст от семейството Camellia sinensis. Той има зелени, лъскави листа, красив външен вид и не се различава много от живия плет, наблюдаван пред някои къщи.

Пътят от чаените плантации до търговската мрежа

Беритба и преработка на чая

Берачи на чай в Индия
1346569936

Всичко започва в чаените плантации и фабриките за преработка. Необходими са много опит, знания и грижи за приготвянето на чашата чай, на която може би се наслаждавате в този момент. Стара цейлонска поговорка започва така:

«Помислете си върху това, че всяко листо от чая е било погледнато от момински очи,

всяко листо е откъснато от трудолюбива човешка ръка...»

Видове чай

Основните категории чай, получени според процеса на преработка

видове чай
1346571400

Повече от 1500, са търговските видове чай, които можем да намерим днес на пазара. Всеки един от тях е получен от единствения от ботаническа гледна точка вид и трите негови основни разновидности. Този наистина богат асортимент от търговски наименования, се получава от различните райони на производство, технология на бране, преработката на чаените листа и блендирането им. Всички наименования и марки обаче се подчинява на седем основни категории чай: черен, червен (улонг), зелен, жълт, бял, пресован и ароматизиран.

Чаените блендове

Какво се крие под наименованията на кутиите

чаени блендове  2
1346572546

По-голямата част от чая консумиран в непроизвеждащите го страни е познат под определени наименования и марки, които обикновено са смеси (блендове). Това са кутиите и чаените торбички, които може да закупите в супермаркетите или да си поръчате в конвенционалните заведения. Те представляват смес, които съдържат до 35 различни чайове.

Ледена свежест от топлият юг

Историята на студения чай

Чаша със студен чай и лимон и плисък
1346574975

Докато чая има впечатляваща история, която се простира 5 000 години назад във времето, то тази на безалкохолната напитка известна като студен чай, започва някое лято, в годините, когато леда влиза в бита на хората. В края на краищата, кой би се сетил да пие студен чай през зимата?

реклама Whiskey Fest 2019