Бране на чаените листа
Най-ценното на чаения храст са неговите листа. Тяхното бране се извършва толкова често колкото пъти вегетира растението в дадената област. Обикновено този процес се извършва ръчно като откъснатите листа се събрат в кошница или торба, носени на гърба на берача. Квалифициран берач може да събере между 30 — 35 килограма листа в един ден, достатъчни, за да се произведе около 7,5 до 9 кг преработен черен чай.
Най-ценен е чаят от първата беритба — наричат го още «манадарински чай». Той се получава от най-младите листа, твърде нежни и сочни, както и от меките листни пъпки, известни като «чаени цветове», понеже силния им аромат напомня мириса на цветовете.
Тези първи две три листенца, с мъничка част от стълбчето се наричат «флеши». Обикновено един храст не дава повече от 200 гр. флеши. Чаят, получен само от цветни пъпки, се нарича «цветен чай» или «пеко». Благодарене на съвременната техника годишния добив от чай е много висок.
Обработка на чаените листа
- Повяхване на ново обраните листа
При пристигането си във фабриката, обраните листа се разпростират на големи тави или стелажи, обикновено поставени на покрива й. Така те се оставят да изсъхнат при температура на въздуха 25 — 30 °С. Влагата в листата се изпарява в топлия въздух, позволявайки им да увехнат. Този процес може да отнеме от 10 до 18 часа, в зависимост от влажността на листата. Някои фабрики леко ускоряват този процес чрез подаване на топъл въздух.
Увехналите листа се натрошават от машина, така че да се разкъсат листните клетки. Натуралните сокове и ензими, се освобождават и при контакта им с въздуха се окисляват. Това накъсване се осъществява посредством два метода «Консервативен» и «СТС» .
При консервативния метод, машина върти листата, и ги оставя на големи частици, известни като първокласни листа. Докато СТС метода (Cut, Tear and Curl — нарязване, разкъсване и навиване) представлява смесен метод, чрез който се натрошават и накъсват чаените листа в машини с валяци с бодли. По този начин се получават основно чайове от типа broken tea (натрошен чай).
Натрошените листа се поставят върху тави или в корита в хладна и влажна атмосфера в продължение на 3 — 4 часа, за да се окислят и ферментират. От време на време през целия период, нежно се преобръщат, докато всяко листо добие златист червеникавокафяв цвят и окисляването завърши напълно. По време на този процес се формира аромата и се изграждат танините.
След окисляването, листата се изсушават. Това се прави чрез преминаване на начупените листа бавно през горещите въздушни камери, където се изпарява цялата влага и те добиват тъмен кафяв до черен цвят. Този етап е важен за трайността на чая.
Непосредствено от горещата камера черният чай попада в сандъци. Следва сортиране по размери на частиците на всяко листо. Този процес може да бъде ръчен или автоматизиран, като се премине през серия от телени сита с различни размери. Разделението се прави в следните категории:
«Leaf» — цял чаен лист
«Broken» — механично наситнени листа
«Fannings» — много наситнени листа — вейки ( около 1 мм.)
«Dust» — листа в прахообразна форма
Dust и Fannings чай се консумира предимно във филтърни пакетчета. Запарката му става силна и интензивна, тъй като субстанциите се извличат по-бързо от растението. Големината и формата на чаения лист не оказват влияние на вкусовите качества. Това се определя от региона на отглеждане, климат, сезон на бране, начин на обработка и т.н. Веднага след това сортираните листа отиват в специални контейнери, преди да се претеглят и опаковат в метално фолио, сандъци или чаени сакове за товарене и транспортиране.
Последния етап във фабриката за чай е дегустацията на готовия продукт. Това е необходимо, за да се гарантира, че не са направени грешки по време на производството или че чаят не е замърсен от нищо в пределите на фабриката. Пробите от марката се изпращат за оценка към брокери по целия свят. Всеки един прави оценка за качество и определя цена.
След всеки един цикъл във фабриката се измиват всички повърхности отгоре до долу, за да не се повреди следващата партида.
Според технологията на бране и обработка на чай се получават шест основни вида: черен, зелен, червен (улонг), бял, пресован и ароматизиран. Повече за тях в следващата статия.