Тънкости при блендирането на чай
Златното правило при блендирането на кафе, чай, или спиртни напитки винаги е едно: Всеки продукт, получен посредством смесване, трябва да има същия вид, аромат и вкус, като всяка предишна партида, така че потребителят да не бъде в състояние да открие разлика в две различни покупки. Това основно правило трябва да се спазва, въпреки сезонността на някои чайове или недостига, поради неблагоприятни атмосферни условия в един или друг от районите на производство. Всеки популярен бленд има своя собствена рецепта и тази рецепта е строга търговска тайна на фирмата.
С тази работа се занимава специалиста по смесването — човека с голям професионален опит, прекарал много години в дегустиране на чайове на компанията. Негова е задачата да гарантира, че бленда на неговата компания отговаря на всички критерии. За да направи това е необходимо първо чаят да бъде тестван още с пристигането си във фабриката или още по-добре на тържището. Най-важното е той да не бъде замърсен с чужди аромати, докато е транспортиран или съхраняван.
По време на работния процес експерта може да се вземе проба от 200 до 1000 чая, като коригира рецептата, в зависимост от ароматите, за да се гарантира, че марката на компанията остава постоянна. Неговите констатациите се вкарват в компютър и необходимия брой чували и сандъци от различните чайове се вземат от склада на фирмата. Всички те се слагат в голям барабан за смесване. Той се върти, като миксира всички чайове заедно. Когато блендирането е напълно завършено, сместа се опакова в кутии или чаени торбички.
Най-малко пет години са необходими, за да се обучи човек като дегустатор на чай. След този задължителен период на обучение, процесът на просвещение продължава цял живот. За да се подготвят чайовете за дегустация сухите листа (внимателно претеглени), се изваждат от кутиите и се разстилат, за да се огледат. Запарват се с вряща вода, като внимателно се отчита времето (5 — 6 минути). Приготвения чай след това се изсипва в дегустационни купички, а използваните листа се поставят отстрани, върху капака на чайника. Дегустатора отпива чай по същия начин като дегустатора на вина и след това търкулва течност в устата си, за да прецени вкусовите, преди да го изплюе в плювалника. Под внимание се вземат, както сухите чаени листа, употребените чаени листа, цвета, вкуса и аромата на чая.
Световно популярни смеси
- Английска закуска (English Breakfast)
Конкретната рецепта за дадения купаж много зависи от фирмата производител, тъй като строги стандарти тук не съществуват. Като правило, това е смес от средно и дребно листни китайски и индийски или цейлонски видове чай. Възможни са варианти в преобладаването в сместа на китайския или на индийския чай. Затова и вкусовите качества на «Английската закуска» варират. Там където преобладават, китайския кимун, чаят се препоръчва да се пие с мляко.
- Ирландска закуска (Irish Breakfast)
Обикновенно този купаж е смес от асамски средно или дребно листен чай. Понякога това е асами с незначителна добавка на традиционни индийски или цейлонски чайове. Отличава се със сила, интензивен червен цвят на настойката, силна тръпчивост и ясно изразен аромат.
- Руски караван (Russian Caravan)
Тази популярна на Запад, но почти неизвестна в съвременна Русия смес, се счита за традиционна рецепта, отнасяща се към времената, когато чая се е доставял в Русия от Китай с камилски каравани. В този купаж, обикновено има (влизат) три вида чай: китайски черен чай (кимун или юнан), индийски или цейлонски традиционен черен чай, малко пикантна добавка Лапсанг Сушонг или китайски улонг (червен чай). Конкретното процентно съотношение на чайовете и сортовете, които се включват в сместа зависи предимно от фирмата производител.
Това е чай с добавени цветя от жасмин. Той произхожда от Китай от времето на династия Сун (960 — 1279). Обикновено се основава на зелен или бял чай. Аромата на жасминовия чай е едва доловимо сладък. Това е най-известният ароматизиран чай в Китай.
Разнообразието е голямо. Независимо дали ще изберете блендирани чайове, или такива от конкретен регион, внимавайте за качество им. Единствено висококачествените чайове биха ви въздействали по начина, който очаквате.
Чайовете ни дават много повече от топлина, аромат и вкус. На какво се дължи ободрителното му действие ще разберете в следващата статия: