Из прекрасните зелени чаени градини

Условия и райони за производство на чай
Чаена плантация 1

Чаено растение е вечнозелен тропически храст от семейството Camellia sinensis. Той има зелени, лъскави листа, красив външен вид и не се различава много от живия плет, наблюдаван пред някои къщи.

За чаеното растение

В диво състояние, чая расте най-добре в региони, които се радват на топъл и влажен климат с валежи, най-малко 100 сантиметра годишно. В идеалния случай, той обича дълбоки, леки, киселинни и добре дренирани почви. Предвид тези условия, той расте най-добре в области около 2 100 метра над морското равнище. Той е многогодишно растение, и като такова средната продължителност на живота му е до 50 год. в равнинните области и до 70 години в планинските. Според международната ботаническа номенклатура, съществува един вид чаено растение и три основни раси: китайска, асанска и камбоджанска. В резултат на специален подбор учените са успели на направят многобройни разновидности, които най-добре да отговарят на различните географски и климатични условия.

Колкото по млади са листата и пъпките и колкото по-бавно растат, толкова по-високо е качеството на получения чай. Поради това най-изтънчените чайове произхождат от планински насаждения.

Чаеното растение се отглежда като храст на около един метър височина, за по-лесно бране. То се отглежда от резници или клонки, които са внимателно подхранвани, докато са готови за засаждане. Младите храсти се засаждат около 1,5 метра един от друг в редове с разстояние от един метър между всеки ред. В по-високите надморски височини тези редове следват контурите на хълмовете или планински склонове, за да се избегне ерозията на почвата. Отнема между три до пет години докато храста съзрее и започне да бъде икономически изгоден. Преди първото скубане, храстите силно се подрязват по метод, известен като резитба «белите дробове». За да се улесни беритбата чаените храсти трябва да се подрязват на всеки 4 — 5 години.

Чаения храст се отглежда единствено заради неговите листа. Беритбата им се извършва толкова пъти в годината, колкото пъти вегетира растението в дадена географска област. В тропическите страни (Шри Ланка, Индонеция, Индия), вегетацията му не прекъсва през цялата година и беритбата се извършва целогодишно. В райони с климат като Грузия чаената беритба се извършва само през определени месеци, в този случай от май до октомври, през периоди от 10 до 20 дни.

За районите на отглеждане

Чаена плантация 4

Като при виното, брендито, уискито и кафето, ароматните характеристики и на чая, се променят в зависимост от почвата, надморската височина и климата, на районите, където се отглеждат.

Различават се чайове от райони с голяма, средна и малка надморска височина.

Планинският чай е с нежен и фин аромат. Най-известния и качествен сорт се отглежда в Дарйелинг, в северна Индия, в полите на Хималаите от 1 200 до 3 000 метра надморска височина. Другия популярен по качество е в Асам — най-обширния в света регион за отглеждане на планински чай. Чайовете от Асам са силни и с богат вкус. Те са основна съставна единица на много блендове. Прекрасен планински чай се отглежда и в областите Ува и Димбула на остров Цейлон.

Чайовете от райони със средна надморска височина (от 300 до 1 200 м), се отличават с малко по силен аромат и вкус. Напитките от чай отглеждан в райони с малка надморска височина имат силен и тръпчив вкус. В най-ниските области, чаят расте много бързо, поради което е възможно добиването на няколко реколти.

Днес чай се отглежда в големи плантации или малки чаени градини. Чаените градини обикновено са частна собственост и могат да бъдат от няколко квадратни метра до няколко хектара. Плантациите са самостоятелни единици, често от стотици хектари, със собствена фабрика, площ за отглеждане на чай, жилища, училища, болница и детски градини, места за поклонение, водохранилища и къщи за гости.

Днес е потвърдено наличието на повече от 1500 различни сортове чай, които се отглеждат в около 36 страни. Това е невероятен избор! След беритбата чаените листа се подлагат на сложна обработка. Необходими са много опит, знания и грижи за правилното им третиране. Стара цейлонска поговорка започва така:

«Помислете си върху това, че всяко листо от чая е било погледнато от момински очи, всяко листо е откъснато от трудолюбива човешка ръка...»

Как се преработва чая и кое допринася са различията между видовете ще разберете в следващите статии.

автор: bgBarman.bg

Чай

Dilmah / Lipton / Pickwick / Twinings

Древен като китайската цивилизация

Много кратка история за произхода чая

История на чая
1346566953

Произходът на чая се крие още в древността. Най-старите предания разказват, че китайците са познавали чаения храст още преди 5 хилядолетия. Има много легенди, които говорят за неговото откритие. Една от тях разказва как през 2374 г. пр.н.е. китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато опитал, той бил очарован от аромата и вкуса на отварата.

Чаят от близо

Химичен състав и лечебни свойства на чая

чаша чай с чаено листо
1346568322

Чаят притежава способността да извлича от земята всичко онова, което е рядко и необходимо, за да ни го предложи като полезна за здравето ни напитка. В този смисъл той представлява сложна и постоянно действаща лаборатория. Нейната работа започва още с извличането и преобразуването на едни вещества в други, по-съвършени и продължава, когато чаените листа, вече обработени, се превръщат в благоуханна и лечебна напитка.

Из прекрасните зелени чаени градини

Условия и райони за производство на чай

Чаена плантация 1
1374054091

Чаено растение е вечнозелен тропически храст от семейството Camellia sinensis. Той има зелени, лъскави листа, красив външен вид и не се различава много от живия плет, наблюдаван пред някои къщи.

Пътят от чаените плантации до търговската мрежа

Беритба и преработка на чая

Берачи на чай в Индия
1346569936

Всичко започва в чаените плантации и фабриките за преработка. Необходими са много опит, знания и грижи за приготвянето на чашата чай, на която може би се наслаждавате в този момент. Стара цейлонска поговорка започва така:

«Помислете си върху това, че всяко листо от чая е било погледнато от момински очи,

всяко листо е откъснато от трудолюбива човешка ръка...»

Видове чай

Основните категории чай, получени според процеса на преработка

видове чай
1346571400

Повече от 1500, са търговските видове чай, които можем да намерим днес на пазара. Всеки един от тях е получен от единствения от ботаническа гледна точка вид и трите негови основни разновидности. Този наистина богат асортимент от търговски наименования, се получава от различните райони на производство, технология на бране, преработката на чаените листа и блендирането им. Всички наименования и марки обаче се подчинява на седем основни категории чай: черен, червен (улонг), зелен, жълт, бял, пресован и ароматизиран.

Чаените блендове

Какво се крие под наименованията на кутиите

чаени блендове  2
1346572546

По-голямата част от чая консумиран в непроизвеждащите го страни е познат под определени наименования и марки, които обикновено са смеси (блендове). Това са кутиите и чаените торбички, които може да закупите в супермаркетите или да си поръчате в конвенционалните заведения. Те представляват смес, които съдържат до 35 различни чайове.

Ледена свежест от топлият юг

Историята на студения чай

Чаша със студен чай и лимон и плисък
1346574975

Докато чая има впечатляваща история, която се простира 5 000 години назад във времето, то тази на безалкохолната напитка известна като студен чай, започва някое лято, в годините, когато леда влиза в бита на хората. В края на краищата, кой би се сетил да пие студен чай през зимата?