Сладки, горчиви, ароматни и чаровни

Кратка характеристика на винените аперитиви и ликьори
френски аперитив 2

Повечето от вас са опитвали вермути и дори познават марки като Martini и Cinzano, но със сигурност малцина са чували за Lillet, Byrrh, Dubonnet и нямат на идея какво всъщност е винен аперитив. Това е напълно, разбираемо имайки предвид, че винените аперитиви, с може би изключение на вермутите, никога не са били международни напитки, каквито са уискито, водката, брендито, джина, рома и текилата. Тяхната изключителна популярност през 19 век, както и интереса към изтънчените напитки в последно време, ме кара да им отделя специално внимание.

Действително винените аперитиви са виждали далеч по-добри времена. През 19 век милиони бутилки са се разливали по баровете не само в Европа, но и по целия свят. Това се отнася най-вече за вермутите, но останалите френски аперитиви като Saint-Rafaёl, Byrrh, Dubonnet и Lillet, не отстъпвали по популярност.

Категории при винените аперитиви и ликьори

Семейството на аперитивите на винена основа се разделят основно на две групи: вермути и горчиви винени аперитиви. Главна причина за това разделение имат вермутите, които се произвеждат от готово вино, което се ароматизира с растителни добавки. Особеното при останалите аперитиви е, че за основа се използва мистел.

Мистела е гроздов сок, чиято по нататъшна ферментация е била предотвратена чрез добавяне на дестилат. Самия процес се нарича мутаж

Този подсилен с алкохол гроздов сок, на по-следващ етап, се ароматизира с растителни видове. Процесът е подобен на производството на ликьорени вина, където към гроздовия сок се добавя коняк при Pineau des Charentes и арманяк при Floc de Gascogne. Това са напитки, чието място е позиционирано между винените аперитиви, подсилените вина и ликьорите. Мястото им е в този раздел поради редица съображения и най вече заради технологията им на производство. Подсилените вина, като порто, мадейра, шери, марсала, които с годините заслужено са си извоювали отделна категория също са поместени в този раздел, поради същите причини.

Основната разлика в подгрупите е, че при вермутите използваното вино е завършен продукт, докато при останалите аперитиви, ферментацията на гроздовия сок е прекъсната в началния стадий.

За разлика, от вермутите и подсилените вина и ликьори, чието производство е разпространено по цялото Средиземноморие, както и във всяка страна с традиции във винопроизводството, то останалите аперитиви са основно съсредоточени във Франция. Както и повечето алкохолни напитки и те започват своето съществуване като медицински еликсири, които предимно се предписвали за сваляне на температура. Тези им качества се дължат основно на една, от съставките им, а именно хинин.

Появата на марките

Напитките започват да се изграждат като марки в края на 19 и началото на 20 век. Една от техническите причини, позволила популяризирането им, било развитието на железницата, която отворила широко вратите към индустриалния север и европейските столици. Вторият фактор, разбира се е рекламата. Нито една от марките оцеляла до днешни времена, не дължи това на случайността. Определено мениджърите осъзнават, на достатъчно ранен етап, че успехът в бизнеса е въпрос на познаване на техния продукт. Вермутите и всички останали винени аперитиви, създават поредица от постери, които днес се определят като произведения на изкуството.

Развитието на съвременния пазар

Най-новият етап, от развитието на тази категория напитки, започва през 50 — те години на миналия век, когато вкусовете на потребителите започват да се променят. Интернационално изборът рязко се преориентира към уискито и водката. Локалния пазар във Франция рязко се стеснява. Французите предпочитат все повече пастис, който също частично бива изместен от скоча. Някои марки като Dubonnet, оцеляват благодарение на международния пазар и това, че са собственост на големи компании.

Какво се случва днес? Съвременното общество, заобиколено от върхови технологии, стрес и бетон, с носталгия е обърнало поглед към миналото. Потребителите все повече опитват новите-стари напитки и искат да знаят повече за тях. Производствените фабрики, както и шатата вече са отворени туристически атракции. Сега, когато границите и разстоянията в Европа, а и по света не са проблем не пропускайте по пътя си до популярните туристически дестинации, да се отбиете и посетите чаровните и забележителни музеи на едно изминало великолепие и да се снабдите с бутилка винен аперитив, която определено ще заслужи парите Ви.

автор: bgBarman.bg

Винени аперитиви и ликьори

Научете повече за вермутите, винените ликьори и подсилените вина, аперитивите, които винаги има с какво да ни изненадат. открийте кои са най-добрите марки в най-добрата енциклопедия на напитките в България

Истината за една криворазбрана култура

На кратко за аперитивите

Наздравица с аперитив
1345985316

Като понятие, аперитив се използва още от древните гърци и римляни. Според съвременните разбирания, такъв може да  бъде всяко, по възможност сухо, алкохолно питие — от чаша газирано бяло вино, до чиста водка или коктейл. У нас то се използва изключително често, но за съжаление в повечето случаи напълно погрешно. Истина е, че аперитивът е питие сервирано преди храна с цел да се възбуди апетита, а също така е истина, и че повечето от нас (не изключвам и себе си от това число), понякога имат много дълъг аперитив. Тази култура разбира се, варира според региона. Тук на Балканите, храносмилателната ни система явно има нужда от много по голямо стимулиране и затова на масата винаги е забавно.

Сладки, горчиви, ароматни и чаровни

Кратка характеристика на винените аперитиви и ликьори

Аперитив-Франция
1345987338

Повечето от вас са опитвали вермути и дори познават марки като Martini и Cinzano, но със сигурност малцина са чували за Lillet, Byrrh, Dubonnet и нямат на идея какво всъщност е винен аперитив. Това е напълно, разбираемо имайки предвид, че винените аперитиви, с може би изключение на вермутите, никога не са били международни напитки, каквито са уискито, водката, брендито, джина, рома и текилата. Тяхната изключителна популярност през 19 век, както и интереса към изтънчените напитки в последно време, ме кара да им отделя специално внимание.

По темата…

Колкото горчиви, толкова и успешни

Кратка характеристика на знаковите горчиви винени аперитиви

Dubonnet постер
1374054091

През 19 век, на кората от хининово дърво се гледало като на чудото победило маларията. Много бързо тя се превърнала в основна съставка на множество лекарства и тоници и била предписвана като постоянна дажба на войниците във Френските колонии. Нейния невероятно горчив вкус, обаче среща тяхното сериозно недоволство.

Хармонията в една обикновена рецепта

Производство на италиански стил вермут

Всички марки италиански червени вермути
1346219110

Вермутът е общо взето вино наложено с ароматни билки и растения, захар, гроздов сок и алкохол. Всичко казано в едно изречение не звучи никак интригуващо, а то всъщност е и за да усетите хармонията и баланса на вкусовете в тази завладяваща напитка ще надникнем в кухнята й.

Тайната съставка на перфектния Мартини коктейл

Характеристика на френските вермути

Бъчви с Noilly Prat 1
1346219732

През 1896 година Томас Стюарт в своя наръчник «Stuart’s Fancy Drinks and How to Mix Them» е публикувана една от рецептите предвестник на класическия коктейл мартини, приготвен от даш Orange Bitter, две части Plymouth Gin и една част Френски вермут.

Томас Стюарт най-вероятно е имал предвид Noilly Prat, френската марка вермут, която по това време била толкова известна в САЩ, че в началото на 20 век се продавали по 75 000 каси на година. Френските вермути се отличават главно с едно основно свое качество — те са сухи. Това ги прави идеални съставки за най-сухия коктейл на света — Мартини.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Сироп Фабри Миксибар Шоколад

Fabbri Mixybar Cioccolato

Fabbri Mixybar Cioccolato (сироп Фабри Миксибар Шоколад) е висококачествен и изключително изразителен шоколадов сироп.