Винени аперитиви и ликьори

Научете повече за вермутите, винените ликьори и подсилените вина, аперитивите, които винаги има с какво да ни изненадат. открийте кои са най-добрите марки в най-добрата енциклопедия на напитките в България

Истината за една криворазбрана култура

На кратко за аперитивите

Наздравица с аперитив
1345985316

Като понятие, аперитив се използва още от древните гърци и римляни. Според съвременните разбирания, такъв може да  бъде всяко, по възможност сухо, алкохолно питие — от чаша газирано бяло вино, до чиста водка или коктейл. У нас то се използва изключително често, но за съжаление в повечето случаи напълно погрешно. Истина е, че аперитивът е питие сервирано преди храна с цел да се възбуди апетита, а също така е истина, и че повечето от нас (не изключвам и себе си от това число), понякога имат много дълъг аперитив. Тази култура разбира се, варира според региона. Тук на Балканите, храносмилателната ни система явно има нужда от много по голямо стимулиране и затова на масата винаги е забавно.

Сладки, горчиви, ароматни и чаровни

Кратка характеристика на винените аперитиви и ликьори

Аперитив-Франция
1345987338

Повечето от вас са опитвали вермути и дори познават марки като Martini и Cinzano, но със сигурност малцина са чували за Lillet, Byrrh, Dubonnet и нямат на идея какво всъщност е винен аперитив. Това е напълно, разбираемо имайки предвид, че винените аперитиви, с може би изключение на вермутите, никога не са били международни напитки, каквито са уискито, водката, брендито, джина, рома и текилата. Тяхната изключителна популярност през 19 век, както и интереса към изтънчените напитки в последно време, ме кара да им отделя специално внимание.

По темата…

Мутаж (Mutage)

Технологията за производство на винените аперитиви

Най големия кадус
1346137476

Със своите прекрасни и вкусни зърна, гроздето е сред най-желаните плодове. При производството на вино обаче плодовият аромат често изчезва, по време на ферментацията или поне претърпява промяна. Назад във времето през 13 век доктор и рицар от ордена на Тамплиерите, прави едно от може би, най-големите открития в алкохолната индустрия.

Хармонията в една обикновена рецепта

Производство на италиански стил вермут

Всички марки италиански червени вермути
1346219110

Вермутът е общо взето вино наложено с ароматни билки и растения, захар, гроздов сок и алкохол. Всичко казано в едно изречение не звучи никак интригуващо, а то всъщност е и за да усетите хармонията и баланса на вкусовете в тази завладяваща напитка ще надникнем в кухнята й.

Тайната съставка на перфектния Мартини коктейл

Характеристика на френските вермути

Бъчви с Noilly Prat 1
1346219732

През 1896 година Томас Стюарт в своя наръчник «Stuart’s Fancy Drinks and How to Mix Them» е публикувана една от рецептите предвестник на класическия коктейл мартини, приготвен от даш Orange Bitter, две части Plymouth Gin и една част Френски вермут.

Томас Стюарт най-вероятно е имал предвид Noilly Prat, френската марка вермут, която по това време била толкова известна в САЩ, че в началото на 20 век се продавали по 75 000 каси на година. Френските вермути се отличават главно с едно основно свое качество — те са сухи. Това ги прави идеални съставки за най-сухия коктейл на света — Мартини.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Сироп Фабри Миксибар Мента

Fabbri Mixybar Menta

Fabbri Mixybar Menta (сироп Фабри Миксибар Мента, Mint) е уникален концентрат със силен и настойчив ментов аромат и освежаващ възприятията вкус.