Ликьори и диджестиви

Векове история, технологии, загадки, традиции и животи стоят зад изкусителните ликьори. Научете повече за техните тайни в най богатата енциклопедия на България.
Paolina

Монаси, алхимици, аптекари и бармани — хората зад историята на ликьорите

Какво в действителност представляват ликьорите

монах дестилира ликьор квадратна
1358542500

Те идват във всички цветове на дъгата, от бистри и прозрачни до наситени и дори неонови. Винаги са в бутилки с екстравагантни форми. Обикновено зад тях стоят невероятните им истории за произход. Могат да се консумират директно или са част от креативни рецепти за коктейли. Произвеждат се от невероятно широк кръг натурални съставки, селектирани от целия свят: яйца, мляко, подове, билки, кафе, какао, ядки... Тези и безброй други съставки, в комбинация с вода захар и алкохол, попадайки в ръцете на майстори, се превръщат в богати на цветове, вкусове, текстура и аромати ликьори, които прелъстяват всички наши сетива едновременно.

Изкуство, забулено в мистерии

Обща характеристика на техниките и методите за производство на ликьори

Подправки микс 2
1358541525

Историята на ликьорите ни разказва, че част от известните ни марки, както много други велики открития, са създадени случайно. Други са дело на дълги и упорити опити за създаване на един неустоим и блажен вкус. Трети са просто средновековни лечебни миксове. Не бива да пренебрегваме и тези създадени в стремежа на дестилаторите да прикрият не дотам добрия вкус на произвеждания от тях алкохол, миксирайки го с мед, билки и плодови сокове.

По темата…

Нишката, свързваща съвременните ликьори и античните билкови отвари

Кратки характеристики на горчивките по света

Горчивки панорамна
1367489628

С течение на времето много от лечебните билкови отвари, започват да се превръщат в напитки предимно за удоволствие. Една група, обаче стриктно се придържа към основното си предназначение. Това са горчивките.

Свежеста и сладостта на лятото запечатани в бутилка

Характеристика на плодовите ликьори

Ликьори в бутилки
1345382363

Ако билковите ликьори, преки потомци на древните лекарства и тонизиращи еликсири, приготвяни от монаси и алхимици, са били предназначени главно за здравето на хората, то плодовите ликьори приготвяни предимно у дома, били предназначени основно за удоволствие. Това разбира се не пречи на двете групи да се съчетават в удивителни и изкушаващи творения.

Crème de Cassis — частица френско гостоприемството

Ликьори от касис

ликьор Крем де касис
1345441359

В миналото Crème de Cassis е бил на свободен достъп в кафенетата на цяла Франция, т.е напълно безплатен. Също като захарта, той се използвал за добавяне на аромат към напитките, тъй като тогава никой не пиел питиета чисти. И сега той върви чудесно не само с вино, шампанско, вермут и безалкохолни напитки, но и е подходяща добавка към десерти като сладолед, кексове, дори прекрасно допълва маринати за месо.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Ром бар в Антарктида

Сергия за коктейли с ром на Антарктида

Глобален посланик на напитката ром, планира да издигне сергия в Антарктида и да предлага коктейли, за да събере пари за благотворителната кауза «Wine to Water», с която се осигурява чиста вода за нуждаещите се по света.