El Dorado®
Ром | Demerara Distillers Ltd | Гиана
Никоя марка по света не може да се похвали, че е събрала 350 годишното историческо наследство, на цяла една страна. Разковничето, което прави продуктите, на марката El Dorado (Ел Дорадо), уникални.
История на марката
Товарене на бъчви с ром на баржа по река демерара в Гвиана.
Като наследница на многобройните в миналото захарни плантации и дестилерии в Гвиана, Демерара Дистилърс, се гордее с повече от 350 години традиции в производството на ром.
Гвиана — страна с традиции в производството на ром
В средата на 17 — ти век първите заселници установяват, че плодородната земя на тропическа Гвиана е чудесна за отглеждане на захарна тръстика, памук и тютюн. Захарта, добивана в региона се отличавала с отлични качества и на територията на колонията започва да се образуват стотици захарни плантации. Добиван от меласа, остатъчният продукт от производството на захар, ромът скоро започва да е вторият основен продукт на блага добивани в региона. Някъде към 1670 всяка захарна фабрика и планатация можела да се похвали със своя собствена малка дестилерия за ром. В разгара на захарния бум в Гвиана имало вече между 200 и 380 (според различните автори) дестилерии. През този период името «Демерара» става популярно едновременно сред ценителите на сладките кристали и рома.
След култивирането на захарното цвекло, в умерените ширини, износа на захар, от захарна тръстика, към в Европа постепенно намалява. Като естествено следствие на това, дестилериите в Гвиана и останалите Карибски държави (колонии), намаляват. С течение на времето, някои от плантациите са по успешни за сметка на други и успяват да надделеят. През 1849 г. в Гвиана има само 180 действащи захарни плантации. В началото на 20 век, този брой се свива до 64. Консолидацията продължава и през 70 — те години на 20 — ти век вече работят само единадесет захарни фабрики и четири дестилерии. Към 2000 година процесът на консолидация е завършен и на територията на страната действа само Diamond Distillery собственост на Демерара Дистилърс.
Легендата за El Dorado, разказва за местен вожд, чието тяло било посипано със златен прах.
Легендата за Ел Дорадо
Легендата за El Dorado, ни връща стотици години назад във времето и разказва за местен вожд, облечен в златни одежди и тяло посипано със златен прах. Той живеел в златен град, известен като Маноа, наречен от испанците Елдорадо (буквално от испански «Златния»).
Следвайки интензивни географски проучвания, иманяри вярвали, че са открили истинското местоположение на небезизвестният златен град в региона Рапунуни, Гвиана. Това повлича след себе си треска за злато в цялото северното крайбрежие на Южна Америка.
Въпреки че така и не откриват Елдорадо и неговите съкровища, авантюристите откриват неговият течен еквивалент — местния ром.
Регистриране на марката El Dorado
Като солов играч на пазара на «Демерара ром», компанията произвежда и продава, основно бял ром в насипно състояние на международни фирми, които го блендират и продават под собствени марки. През 1976 Демерара Дистилърс решават да складират в дъбови бъчви специално подбран ром, с тенденцията да създаде и пусне на пазара, своя собствена марка. На този етап от историята на спиртните напитки, понятието отлежалият ром не съществува.
El Dorado 15 YO Special Reserve, първият продукт на марката
През 1992 год., Демерара Дистилърс регистрират марката El Dorado, а на пазара излиза е El Dorado 15 YO Special Reserve.
Демерара Дистилърс е първият световен производител на ром, който пуска на пазара премиум отлежал продукт, а 15 годишният Ел Дорадо, се е превърнал в международно признат еталон за отлежали ромове.
Продуктите на марката Ел Дорадо
Продуктовото портфолио на марката El Dorado съдържа едни от най —добрите ромове в света. В продължение на няколко поредни години те непрестанно печелят златни медали на престижни международни форуми, но най-важният показател за качеството им е признанието на любителите на рома.
Технологичните тънкости при производството на «Демерара ром», чийто солов представител е марката Ел Дорадо, се крепят на няколко ключови момента: качеството на захарната тръстика в региона, уникалните дървени дестилатори на Гвиана и процесите на отлежаване и блендиране. На всичко това сме обърнали специално и доста подробно внимание, в статиите за гвианския ром, които можете да прочетете следвайки горните линкове.
Научете повече и за всеки един продукт на марката!
Продукти на марката