1396000281
Гвиана е страна с богато и тясно свързано с рома минало. В света на алкохолните напитки, тя е популярна със своите изразителни и мощни «Демерара» ромове, които са основна съставка на голяма част от известните английски блендове.
Вече повече от 300 години ромовете «Демерара» се славят като най-добрите в света, при повечето спиртни напитки техните производители наблягат на традициите, тероара, съставките или високите технологии. Тук в Гвиана те също са от значение, но истината е, че до голяма степен всичко се дължи на няколко уникални дървени дестилатора.
Ако сте фен на «Демерара» ром, вие със сигурност сте виждали по бутилките някаква абревиатура като PM, VSG или EHP. Тези абревиатури се наричат "марки" и са били въведени в Гвиана преди много време, когато на територията на страната са оперирали няколко стотин захарни плантации и прикрепени към тях дестилерии. В ранните етапи на дестилацията на ром всяка една дестилерия се характеризирала с определен стил, който обикновено зависел от вида на казана, а марките идентифицирали коя е дестилерия на произход.
Както споменахме в статията за историята на гвианския ром, поради икономически и политически причини, през 70 — те години на миналия век на територията на Гвиана остават да работят само три детилерии. През 1883 г. и трите се обединяват в една компания Demerara Distillers Limited (DDL). DDL успяват да събират всички запазени дестилационни апарати от затворените през годините в Diamond Distillery, където днес е единственото място, където се произвежда уникалния гвиански «Демерара» ром.
Към днешна дата в дестилерията Даймънд, работят общо 13 дестилатора. Това са:
Както можете да се досетите, това никак не е малко предприятие. Производственият капацитет на тази дестилерия е 26 млн. литра годишно. Съвременните тенденции и диверсификацията на портфолиото на компанията изискват нови инвестиции. Освен ром, DDL произвежда също така водка, бренди, дестилат, използван за ликьорите на марката DeKuyper (тук се използват Ректификаторът и стоманените казани).
Някои от дестилаторите са съвсем нови и съвременни (инсталирани през 2010 година), но не те предизвикват нашия интерес. Тези на които ще обърнем специално внимание са на повече от 200 години и са направени от дърво.
И трите дестилатора са напълно различни по стил, но всеки един от тях е изработен от местна твърда дървесина наречена Зелено сърце (Greenheart). Най вероятно се досещате, че именно дървото е това което допринася за уникалността на единствената мрака на дестилерията Ел Дорадо и останалите «Демерара» блендове. Но ето и повече информация.
Wooden Continuous Coffey Still или «EHP е единствената дървена дестилационна колона и последната, напълно работеща, от типа «Кофи», в света. Дестилаторът е последният оцелял от захарната плантация Енмор, основана преди близо 200 години от Едуард Хенри Портър. В негова чест марката на дестилатора «EHP», носи неговите инициали. От 1880 г. насам, този дървен дестилатор произвежда средно плътен ром с меки, плодови аромати и уникален вкус, дължащи се на дървената конструкция на тази висока колона.
Ром с абревиатура «EHP» се използва в El Dorado 12 YO, 1 El Dorado 15 YO и El Dorado 21 YO ромове, а El Dorado Single Barrel с марка «EHP е единичен дестилат от тази вековна, но изключително продуктивни колона.
Port Mourant Double Wooden Pot Still е единствения работещ оригиналнен дървен дестилатор тип «двоен казан» в света. Неговият произход е захарната плантация Порт Мурант. Оосновано през 1732 г, това имение е считано за едно от най-старите в света. Дестилатите получени от «Port Mourant» или «PM» са много популярна база за блендираните ромове консумирани от Британския Кралски Флот.
Системата се състои от два уникални дървени казана с медни вратове. Тя е оценена от мастър блендерите и други експерти като източник на много тежки, плътни и дълбоко ароматни ромове. Без съмнение в развитието на тези отличителни характеристики централна роля има дървото.
Дестилати с марката «PM» се използва за смесване както за El Dorado 12 YO и El Dorado 15 YO, така и за други блендове на компанията. El Dorado Single Barrel с марка"PM" е единичен дестилат от Port Mourant Double Wooden Pot Stil.
Versailles Single Pot Still е единственият работещ дървен дестилатор тип «казан» в света. Този дестилатор идва от захарната плантация Версай на Западния бряг на река Демерара. Също както и дървената дестилационна система от Порт Мурант и тази от Версай дестилира ромове с тежки, плътни и дълбоко ароматни характеристики. Отлежали дестилати от този казан участват в премиум блендовете на марката El Dorado.
Именно поради специфичния процес на дестилация в дървени дестилатори, ромовете «Демерара» са наистина уникални и признати от ценители по целия свят като самостоятелен стил на категорията ром.
Демерара Дистилърс продължават да използвате първата Четворна Колона, произведена през 18 — ти от френски производител на дестилатори Savalle (Савал) за дестилерията Айфлат (Uitvlugt).
Ромът от четворната колона се характеризира с ясно изразен сладък аромат на захарна тръстика, комбиниран със сух средно плътен вкус, но с качества недостижим от друг дестилатор.
Модерната версия на този все още е достатъчно гъвкав дестилатор, може да произведе девет съвсем различни видове (марки, абревиатури) ром, вариращи от много лек, до тежък и плътен.
Различните марки се използват както за El Dorado 12 YO и El Dorado 15 YO, така и за други блендове на компанията. El Dorado Single Barrel с марка «ICBU» е единичен дестилат от този дестилатора «Савал».
DDL използва три броя двуколонни английски дестилатора тип «Кофи». Едната е малка по размер и обем, а другите две са по-големи. Малката система е подобна по структура на дървената дестилационна «Кофи» колона, с единствената (но съществена) разлика, че е направена от метал и е кръгла. Тя има сощото подгряване, охлаждащи намотки. От две големи метални «Кофи» дестилатори, само единият има охлаждащи намотки. И двете могат да произвеждат ароматни ромове с леко тяло.
От тези дестилатори се произвежда ром с марка «SVW», който се използва в El Dorado 8 YO, El Dorado 12 YO и El Dorado 15 YO.
Пет колония непрекъснат дестилатор е в състояние да произвежда широка гама от ромове от много тежки до много леки, както и чист неутрален алкохол. Той не може да се свърже директно с някоя марка или дестилерия вече, но произвежда ром с определено собствени характеристики.
Както винаги дегустацията е най-добрият начин да проверите всичко това. Продуктите на марката El Dorado Ви очакват.
Наздраве!
Кратка история на гвианаския ром
Гвиана е страна с богато и тясно свързано с рома минало. В света на алкохолните напитки, тя е популярна със своите изразителни и мощни «Демерара» ромове, които са основна съставка на голяма част от известните английски блендове.
Вече повече от 300 години ромовете «Демерара» се славят като най-добрите в света, при повечето спиртни напитки техните производители наблягат на традициите, тероара, съставките или високите технологии. Тук в Гвиана те също са от значение, но истината е, че до голяма степен всичко се дължи на няколко уникални дървени дестилатора.
Технология на производство на «Демерара ром»
Даймънд Дистълъри няма нищо общо с традиционните дестилерии по Карибите и Централна и Южна Америка. Благодарение на необикновените дървени дестилатори, богатите местни ресурси от захарна тръстика, традициите и съвременните технологии се ражда уникален ром, който с право си е завоювал да бъде отделен стил.