Прелюдия към алкохолните напитки на Южна Америка и Карибите

На кратко за захарната тръстика
Отрязани стъбла захарна тръстика

Мохито, Дайкири, Кайпериня, Куба Либре, са само част от коктейлите, които ежеминутно разпалват страстите и утоляват жаждата по слънчевите плажове на Карибските острови и Бразилия. Всяка вечер хиляди туристи се забавляват под звуците на салса, меренге, бачата и танго, подкрепяйки се с неограничени количества ром и кашаса.

От какво се правят рома и кашасата

За повечето хора в България ром е тази тъмна напитка, която се пие с чай през студените зимни дни. Кашасата пък най-често се определя като «Бразилска ракия». Както казваше един популярен журналист «Да, ама не». Нито тази напитка, направена от ректифициран спирт, оцветен с карамел е ром, нито кашасата е бразилска ракия. Това което ги различава от всяка друга напитка по света е, че се произвеждат от захарна тръстика. За сведения, в България захарната тръстика не е често отглеждана суровина, а ракията се прави от грозде, гроздови джибри или плодове. Това е истината. Без тази тропическа трева, няма нито ром нито кашаса.

Захарната тръстика през годините

Истинския дом на захарната тръстика е тропическата Нова Гвинея. От тук тя се разпростира през Филипините до Индия и Китай и Персия. Има данни, че 600 години преди новата ера, по тези места е открит способ за пречистване на концентрирания й суров сок, от нежеланите примеси, а също така и за рафинирането и пресоването на захар в конични форми. С настъпването на исляма през 7 век, захарната тръстика се разпростира и в Близкия Изток, Северна Африка и Испания. През 12 век Кръстоносците, я разпространяват из Централна и Северна Европа. През 1493 година Колумб пренася захарната тръстика на Антилите. По това време захарта е вече една от най-търсените стоки. Само десетилетие по късно, за нуждите на изключително бързо разширяващите се плантации из Карибите, са продадени и първите роби. Скоро захарта заменя златото по ценност.

Отглеждане на захарна тръстика

Захарната тръстика се размножава чрез рязане на стеблата й. С течение на годините това води до постепенното отслабване на генотипа, въпреки че през 19 век се появяват нови плантации по цялото земно кълбо. В началото на 20 век се култивират нови сортове, съобразени с естествените условия в регионите на плантациите, почви и климат. В наши дни, различни високо-ценени институти разработват богато разнообразие от клонинги, съобразени с всеки конкретен остров. Новите хибриди са: със значително по-добри добиви, по-богати на захароза и същевременно устойчиви на болести.

захарна тръстика

Стръкове от по 30- 50 см. се засаждат в бразди. След около 4 месеца те пускат настрани корени и леторасли и образуват няколко стебла. От един стрък поникват от 5 до 20 стебла, които достигат височина до 2,5 — 5 метра и от 1,5 до 6 см дебелина, в зависимост от сорта. Стъблата се разделят на междувъзлия, разположени през 10 — 15 см, от които излизат листа достигащи до 1 метър (подобно на стеблата на царевицата).

Както всяко тропическо растение и захарната тръстика изисква температура не по висока от 18°С и чести дъждове. С узряването на растението, долните листа изсъхват и падат. Ниската част на стъблото, покрито с тънък слой восък става голо и гладко. Това многогодишно растение дава добра реколта през първите 5 до 8 години, след което съдържанието на захар намалява и то трябва да се презасее.

Обработка на узрялата захарна тръстика

Вегетативния цикъл на захарната тръстика е 12 месеца. 9 месеца след като растението е засято, стъблото вече е узряло, а съдържанието на захар максимално. На Карибите прибирането на реколтата става обикновено между януари и юли. Дневния добив се синхронизира със капацитета на фабриките. Веднъж отрязана захарната тръстика не трябва да се складира повече от 24 часа, тъй като тропическата жега и микроорганизмите драстично редуцират съдържанието й на захар.

Традиционно тръстиката се отсича от дъното посредством мачете. Горната и зелена част се отсича и се оставя на земята като тор. Този остарял метод се използва основно в малки ферми и при много стръмни участъци. Някои фермери запалват пожар, за да прогонят змиите и насекомите, както и да премахнат неприятно режещите листа. Това същевременно прави стъблото по-леко на тегло. В по-големите ферми и производства се използват специализирани комбайни.

жънене на захарна тръстика с комбайн

След като от захарната тръстика се извлече максимално-възможното количество захар, нейния остатъчен продукт, сладка и гъста маса, наречена меласа, ферментира изключително бързо на тропическия климат. Ферментирала и дестилирана тя се превръща в ром — силен интоксикант, помагащ да се превъзмогне тежкия живот в плантациите.

В Бразилия успоредно с производството на ром от ферментирала меласа се използва и директно сокът от захарната тръстика. Резултатът е познат като кашаса, напитка която миксирана с лайм и захар се превръща в кайпериня — националното питие на Бразилия.

Независимо къде по света се отглежда захарната тръстика, рано или късно тя се превръща в захар на кристали, ром или кашаса. Не знам с какво Вие предпочитате да се освежите, четейки тази статия, но докато я пиша аз пия вече второ Мохито.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Ром и Кашаса

Научете повече за рома и кашасата, горивото което кара латиноамериканците да се вихрят денонощно под звуците на салса, меренге, танго и бачата.

Прелюдия към алкохолните напитки на Южна Америка и Карибите

На кратко за захарната тръстика
Отрязани стъбла захарна тръстика

Мохито, Дайкири, Кайпериня, Куба Либре, са само част от коктейлите, които ежеминутно разпалват страстите и утоляват жаждата по слънчевите плажове на Карибските острови и Бразилия. Всяка вечер хиляди туристи се забавляват под звуците на салса, меренге, бачата и танго, подкрепяйки се с неограничени количества ром и кашаса.

От какво се правят рома и кашасата

За повечето хора в България ром е тази тъмна напитка, която се пие с чай през студените зимни дни. Кашасата пък най-често се определя като «Бразилска ракия». Както казваше един популярен журналист «Да, ама не». Нито тази напитка, направена от ректифициран спирт, оцветен с карамел е ром, нито кашасата е бразилска ракия. Това което ги различава от всяка друга напитка по света е, че се произвеждат от захарна тръстика. За сведения, в България захарната тръстика не е често отглеждана суровина, а ракията се прави от грозде, гроздови джибри или плодове. Това е истината. Без тази тропическа трева, няма нито ром нито кашаса.

Захарната тръстика през годините

Истинския дом на захарната тръстика е тропическата Нова Гвинея. От тук тя се разпростира през Филипините до Индия и Китай и Персия. Има данни, че 600 години преди новата ера, по тези места е открит способ за пречистване на концентрирания й суров сок, от нежеланите примеси, а също така и за рафинирането и пресоването на захар в конични форми. С настъпването на исляма през 7 век, захарната тръстика се разпростира и в Близкия Изток, Северна Африка и Испания. През 12 век Кръстоносците, я разпространяват из Централна и Северна Европа. През 1493 година Колумб пренася захарната тръстика на Антилите. По това време захарта е вече една от най-търсените стоки. Само десетилетие по късно, за нуждите на изключително бързо разширяващите се плантации из Карибите, са продадени и първите роби. Скоро захарта заменя златото по ценност.

Отглеждане на захарна тръстика

Захарната тръстика се размножава чрез рязане на стеблата й. С течение на годините това води до постепенното отслабване на генотипа, въпреки че през 19 век се появяват нови плантации по цялото земно кълбо. В началото на 20 век се култивират нови сортове, съобразени с естествените условия в регионите на плантациите, почви и климат. В наши дни, различни високо-ценени институти разработват богато разнообразие от клонинги, съобразени с всеки конкретен остров. Новите хибриди са: със значително по-добри добиви, по-богати на захароза и същевременно устойчиви на болести.

захарна тръстика

Стръкове от по 30- 50 см. се засаждат в бразди. След около 4 месеца те пускат настрани корени и леторасли и образуват няколко стебла. От един стрък поникват от 5 до 20 стебла, които достигат височина до 2,5 — 5 метра и от 1,5 до 6 см дебелина, в зависимост от сорта. Стъблата се разделят на междувъзлия, разположени през 10 — 15 см, от които излизат листа достигащи до 1 метър (подобно на стеблата на царевицата).

Както всяко тропическо растение и захарната тръстика изисква температура не по висока от 18°С и чести дъждове. С узряването на растението, долните листа изсъхват и падат. Ниската част на стъблото, покрито с тънък слой восък става голо и гладко. Това многогодишно растение дава добра реколта през първите 5 до 8 години, след което съдържанието на захар намалява и то трябва да се презасее.

Обработка на узрялата захарна тръстика

Вегетативния цикъл на захарната тръстика е 12 месеца. 9 месеца след като растението е засято, стъблото вече е узряло, а съдържанието на захар максимално. На Карибите прибирането на реколтата става обикновено между януари и юли. Дневния добив се синхронизира със капацитета на фабриките. Веднъж отрязана захарната тръстика не трябва да се складира повече от 24 часа, тъй като тропическата жега и микроорганизмите драстично редуцират съдържанието й на захар.

Традиционно тръстиката се отсича от дъното посредством мачете. Горната и зелена част се отсича и се оставя на земята като тор. Този остарял метод се използва основно в малки ферми и при много стръмни участъци. Някои фермери запалват пожар, за да прогонят змиите и насекомите, както и да премахнат неприятно режещите листа. Това същевременно прави стъблото по-леко на тегло. В по-големите ферми и производства се използват специализирани комбайни.

жънене на захарна тръстика с комбайн

След като от захарната тръстика се извлече максимално-възможното количество захар, нейния остатъчен продукт, сладка и гъста маса, наречена меласа, ферментира изключително бързо на тропическия климат. Ферментирала и дестилирана тя се превръща в ром — силен интоксикант, помагащ да се превъзмогне тежкия живот в плантациите.

В Бразилия успоредно с производството на ром от ферментирала меласа се използва и директно сокът от захарната тръстика. Резултатът е познат като кашаса, напитка която миксирана с лайм и захар се превръща в кайпериня — националното питие на Бразилия.

Независимо къде по света се отглежда захарната тръстика, рано или късно тя се превръща в захар на кристали, ром или кашаса. Не знам с какво Вие предпочитате да се освежите, четейки тази статия, но докато я пиша аз пия вече второ Мохито.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

По темата…

Минало окъпано в кръв и жестокост

Историята на рома

пиратско съкровища
1374054091

Когато Колумб акостира на остров Сан Салвадор през 1492 година, едва ли е имал и най-малката представа, че донесената от него захарна тръстика, ще изиграе толкова важна роля за развитието на региона. От момента, в който той засява растението на островите Испаньола и Куба, при своето второ плаване, колонизацията на Карибите и отглеждането на захарна тръстика стават неразривно свързани.

От захарната тръстика до чашата с дайкири

Производство на ром

Рязане на тръстика
1374054091

Ромът е една от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. В миналото производството на захар бил основния бизнес, докато ром се е произвеждал от каквото остане. Днес в някои от островните държави по Карибите ролите са разменени и захарта остава на второ място, а ромът е основен източник на приходи.

Златни на цвят, меки на вкус и богати на аромат

Отлежаване и блендиране на рома

Бъчви с ром
1374054091

Отлежаването на рома не е мода, насадена от пазара, а дългогодишна практика. По стара кубинска традиция отлежаването до три години в стари (използвани) бъчви, придава мекота и балансиран характер, без да се оцветяват прекалено много. Преди бутилиране този ром се филтрира през дървени въглища, за да се премахнат всякакви оцветяващи субстанции. Античната испанска дума Añejo, означаваща отлежал говори, че това е ром достоен за уважение.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!