Brugal®
Ром | The Edrington Group Limited | Доминиканска Република
Със своите над 80% доминантен дял на пазара в Доминиканската република и четвърта позиция в света, марката Brugal (Бругал) е една от най ярките звезди в категорията на ромовете.
История на Brugal
Андрес Бругал Монтанер
Основателя на марката, Дон Андрес Бругал Монтанер
XIX век е период, през който по Карибския басейн работят стотици дестилерии. Ромът се използва за всичко, за което се сетите — от ежедневна и празнична напитка до вуду церемонии и супер лек за всяка болежка. Разбира се, в миналото качеството не е това, на което се наслаждаваме днес. Ромът тогава е меко казано груба напика с отвратителен вкус, консумирана предимно от робите, бедните слоеве на обществото и моряците. Богатите плантатори и по-заможните се наслаждават на фини брендита и вина от Европа.
През втората половина на 19 век хиляди европейци напускат своите родни места и в търсене на щастие и богатство отплават на запад към новите територии. Запознати с тънкостите на производство на фини алкохолни напитки, много от тях започват да дестилират ром. Това е период, в който ромът прави гигантска крачка към своето превъплъщение в това, което познаваме днес.
Сред емигрантите е Андрес Бругал Монтанер, испански гражданин, родом от Ситгес (Каталуня, Испания). Неговото първо пристанище в търсене на късмет е Сантяго де Куба, където прекарва цели 29 години. Историята не казва много за кубинския му период, освен че създава голямо семейство и изучава тънкостите на дестилацията. С напредването в занаята той все повече изпитва желание да създаде собствена марка ром, която да се отличава с по-добър вкус и качество. Убеден, че за това негово начинание има нужда от промяна на средата, той решава да напусне Куба. Заедно с голямото си семейство (съпруга и шестнадесет деца) Андрес Бругал Монтанер се установява в Пуерто Плата, красив и процъфтяващ град по крайбрежието на Доминиканската република.
Всеки един продукт от портфолиото на марката е отлежал в дъбови бъчви.
През 1888 година Андрес Бругал Монтанер продава първата си бутилка тъмен карибски ром и създава своята компания Brugal & Co. Тази година е съдбовна както за марката, така и за семейството. Дон Андрес излиза на преден план като предприемач и лидер в Пуерто Плата и в цяла Доминикана. Марката Brugal стремително трупа имидж на качествен ром.
Brugal Añejo е бленд от отлежали между 2 и 5 години дестилати. Той е носител на редица международни отличия и най-продавания продукт на марката в Доминиканската република.
През 1920 г. Brugal & Co. построяват първата си изба за съзряване на ром в дъбови бъчви, с което поставят началото на сегмента на «златните» ромове в региона.
Отлежалите ромове на марката започват да се изнасят не само в Карибския басейн, но и в Съединените щати, Канада и Европа.
Съвременна история
В началото на 21 век семейство Бругал осъзнава, че се нуждае от силен партньор, за да се развива успешно в условията на растяща конкуренция. На 6 февруари 2008 те продават мажоритарен дял от Brugal & Co на шотландската компания Edrington Group, която има мощен финансов ресурс и опит на международните пазари. Като миноритарни акционери семейство Бругал си запазват правото на активно управляващи, а производството продължава да е в Доминиканската република.
Благодарение на качествата на продуктите, опита и развитата пазарна мрежа на Edrington, Brugal успява да се извиси до трета марка ром в света, веднага след съседите от Пуерто Рико — Bacardi и Captain Morgan (през последните години марката отстъпи третата си позиция на Havana Club).
Компанията, която започва своята история през 1888 г., все още се управлява от семейство Бругал. «Майсторите на рома», Фернандо Ортега Бругал и Гилермо Абът Бругал лично опитват и одобряват всяка партида, преди тя да се появи на пазара.
Brugal Blanco Especial е бленд от отлежали между 1 и 3 години дестилати. Той е най-популярният продукт на марката.
Днес продуктите на марката Бругал продължават се произвеждат и бутилират в Пуерто Плата. Офисите за дистрибуция и продажби са разположени в столицата Санто Доминго. Компанията има три дестилерии: една в Пуерто Плата и две в Сан Педро де Макорис. В трите дестилерии се произвежда 75 000 литра ром на всеки 24 часа. Той отлежава в 14 склада с общ капацитет 250 000 бъчви. Продажбите в световен мащаб възлизат приблизително на 4 милиона 9 литрови каси годишно (2011 — 2012).
Продукти на марката
Днес Brugal произвежда няколко вида ром, предназначени за различни пазари. През 1888 г. компанията пуска в производство своя първи тъмен ром. С въвеждането в експлоатация на складовете за отлежаване през 1920 г., компанията прави сериозна стъпки към подобряване на качеството. Новите продукти Brugal Carta Dorada и Brugal Blanco (бял ром) правят сериозен пробив на пазара. През 1952 г. компанията пуска Brugal Añejo — първият отлежал ром, който дава началото на нов пазарен сегмент. Brugal Añejo е бленд от отлежали между 2 и 5 години дестилати. През 1976 г към него се присъединява Brugal Extra Viejo, бленд между 3 и 8 годишни дестилати, който рязко вдига летвата във вече утвърдения сегмент на отлежалите ромове. Топ продуктите на компанията попадащи в супер премиум сегмента на категорията са отлежалия 12 години Brugal Siglo de Oro (Златни години) и 30 годишния ром за ценители Brugal Único. Портфолиото включва и няколко специални издания, между които Brugal Titanium, Brugal 1888 Gran Reserva Familiar и Brugal Papa Andres.
Винаги в крак със световните тенденции, майсторите на рома в дестилерията на Бругал не спират да експериментират. През 2013 компанията пусна нов продукт, наречен Brugal XV. Този ром е двойно отлежал — първо в традиционните за марката бъчви от американски дъб и след това в бъчви от шери. Като бленд и възраст, той отговаря на Brugal Extra Viejo. През 1013 на пазара се появи Brugal Suspiro (20 об. % алк.), нискокалорийна напитка с ром, насочена към дамите от големия град.
Към момента в България можете да намерите Brugal Blanco Especial и Brugal Añejo. Вижте повече за всеки продукт и технологията му на производство!
Продукти на марката