Brugal®

Ром | The Edrington Group Limited | Доминиканска Република

Ром бругал

Със своите над 80% доминантен дял на пазара в Доминиканската република и четвърта позиция в света, марката Brugal (Бругал) е една от най ярките звезди в категорията на ромовете.

История на Brugal

Андрес Бругал Монтанер

дон Андрес Бругал

Основателя на марката, Дон Андрес Бругал Монтанер

XIX век е период, през който по Карибския басейн работят стотици дестилерии. Ромът се използва за всичко, за което се сетите — от ежедневна и празнична напитка до вуду церемонии и супер лек за всяка болежка. Разбира се, в миналото качеството не е това, на което се наслаждаваме днес. Ромът тогава е меко казано груба напика с отвратителен вкус, консумирана предимно от робите, бедните слоеве на обществото и моряците. Богатите плантатори и по-заможните се наслаждават на фини брендита и вина от Европа.

През втората половина на 19 век хиляди европейци напускат своите родни места и в търсене на щастие и богатство отплават на запад към новите територии. Запознати с тънкостите на производство на фини алкохолни напитки, много от тях започват да дестилират ром. Това е период, в който ромът прави гигантска крачка към своето превъплъщение в това, което познаваме днес.

Сред емигрантите е Андрес Бругал Монтанер, испански гражданин, родом от Ситгес (Каталуня, Испания). Неговото първо пристанище в търсене на късмет е Сантяго де Куба, където прекарва цели 29 години. Историята не казва много за кубинския му период, освен че създава голямо семейство и изучава тънкостите на дестилацията. С напредването в занаята той все повече изпитва желание да създаде собствена марка ром, която да се отличава с по-добър вкус и качество. Убеден, че за това негово начинание има нужда от промяна на средата, той решава да напусне Куба. Заедно с голямото си семейство (съпруга и шестнадесет деца) Андрес Бругал Монтанер се установява в Пуерто Плата, красив и процъфтяващ град по крайбрежието на Доминиканската република.

В градината на ром Бругал
Всеки един продукт от портфолиото на марката е отлежал в дъбови бъчви.

През 1888 година Андрес Бругал Монтанер продава първата си бутилка тъмен карибски ром и създава своята компания Brugal & Co. Тази година е съдбовна както за марката, така и за семейството. Дон Андрес излиза на преден план като предприемач и лидер в Пуерто Плата и в цяла Доминикана. Марката Brugal стремително трупа имидж на качествен ром.

Бутилка ром Бругал Анехо

Brugal Añejo е бленд от отлежали между 2 и 5 години дестилати. Той е носител на редица международни отличия и най-продавания продукт на марката в Доминиканската република.

През 1920 г. Brugal & Co. построяват първата си изба за съзряване на ром в дъбови бъчви, с което поставят началото на сегмента на «златните» ромове в региона.

Отлежалите ромове на марката започват да се изнасят не само в Карибския басейн, но и в Съединените щати, Канада и Европа.

Съвременна история

В началото на 21 век семейство Бругал осъзнава, че се нуждае от силен партньор, за да се развива успешно в условията на растяща конкуренция. На 6 февруари 2008 те продават мажоритарен дял от Brugal & Co на шотландската компания Edrington Group, която има мощен финансов ресурс и опит на международните пазари. Като миноритарни акционери семейство Бругал си запазват правото на активно управляващи, а производството продължава да е в Доминиканската република.

Благодарение на качествата на продуктите, опита и развитата пазарна мрежа на Edrington, Brugal успява да се извиси до трета марка ром в света, веднага след съседите от Пуерто Рико — Bacardi и Captain Morgan (през последните години марката отстъпи третата си позиция на Havana Club).

Майсторите на рома в дестилерията на Бругал

Компанията, която започва своята история през 1888 г., все още се управлява от семейство Бругал. «Майсторите на рома», Фернандо Ортега Бругал и Гилермо Абът Бругал лично опитват и одобряват всяка партида, преди тя да се появи на пазара.

Бутилка ром Бругал Бланко Есписиал Екстра Драй

Brugal Blanco Especial е бленд от отлежали между 1 и 3 години дестилати. Той е най-популярният продукт на марката.

Днес продуктите на марката Бругал продължават се произвеждат и бутилират в Пуерто Плата. Офисите за дистрибуция и продажби са разположени в столицата Санто Доминго. Компанията има три дестилерии: една в Пуерто Плата и две в Сан Педро де Макорис. В трите дестилерии се произвежда 75 000 литра ром на всеки 24 часа. Той отлежава в 14 склада с общ капацитет 250 000 бъчви. Продажбите в световен мащаб възлизат приблизително на 4 милиона 9 литрови каси годишно (2011 — 2012).

Продукти на марката

Днес Brugal произвежда няколко вида ром, предназначени за различни пазари. През 1888 г. компанията пуска в производство своя първи тъмен ром. С въвеждането в експлоатация на складовете за отлежаване през 1920 г., компанията прави сериозна стъпки към подобряване на качеството. Новите продукти Brugal Carta Dorada и Brugal Blanco (бял ром) правят сериозен пробив на пазара. През 1952 г. компанията пуска Brugal Añejo — първият отлежал ром, който дава началото на нов пазарен сегмент. Brugal Añejo е бленд от отлежали между 2 и 5 години дестилати. През 1976 г към него се присъединява Brugal Extra Viejo, бленд между 3 и 8 годишни дестилати, който рязко вдига летвата във вече утвърдения сегмент на отлежалите ромове. Топ продуктите на компанията попадащи в супер премиум сегмента на категорията са отлежалия 12 години Brugal Siglo de Oro (Златни години) и 30 годишния ром за ценители Brugal Único. Портфолиото включва и няколко специални издания, между които Brugal Titanium, Brugal 1888 Gran Reserva Familiar и Brugal Papa Andres.

Продукти от портфолиото на ром Бругал

Винаги в крак със световните тенденции, майсторите на рома в дестилерията на Бругал не спират да експериментират. През 2013 компанията пусна нов продукт, наречен Brugal XV. Този ром е двойно отлежал — първо в традиционните за марката бъчви от американски дъб и след това в бъчви от шери. Като бленд и възраст, той отговаря на Brugal Extra Viejo. През 1013 на пазара се появи Brugal Suspiro (20 об. % алк.), нискокалорийна напитка с ром, насочена към дамите от големия град.

Към момента в България можете да намерите Brugal Blanco Especial и Brugal Añejo. Вижте повече за всеки продукт и технологията му на производство!

Продукти на марката

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Ром от Доминиканската Република

Ромовете на Доминиканската република

Презентация на доминиканските ромове
Марки доминикански ром

Ако сте почитатели на рома тогава трябва да знаете, че този от Доминиканската република е сред най-добрите в света. Това е така, защото тази страна е не само сред най големите производители на захарна тръстика, но и с вековни традиции в производството на ром

Кратка характеристика на доминиканския ром

За разлика от повечето други видове, Доминиканските ромове отдават по-голямо значение на «гладкостта», постигана благодарение на стареенето в бъчви от американски бял дъб.

Средната температура в складовете за отлежаване в Доминиканската република е около 30 градуса по Целзий, а влажността на въздуха 90%, условия, смятани за идеални за отлежаване на карибски на ром. Широко известен факт е, че 1 година отлежаване на дестилати на Карибите се равнява на 4 години в умерения пояс, където сме ние.

Подобно на останалите острови по Карибите и в доминиканската Република съществуват няколко стила ром. Основният критерий са годините на отлежаване. Най-долу (но само по възраст) в класацията са белите ромове, които по закон трябва да отлежат минимум 1 година. Повечето производители обаче не отварят бъчвите преди ромът в тях да престои 18 месеца. «Златните» ромове отлежават 3 до 5 години. «Старите» или познати като «анехо» отлежават 7 години, а «екстра анехо» над 10.

Когато стане въпрос за доминикански ром, първите имена, които всеки специалист ще Ви спомене са Brugal (Бругал), Barcelo (Барсело) и Bermudez (Бермудез), известни още като «трите Б — та».

Популярни марки Доминикански ром

Ron Brugal (Ром Бругал)

Brugal произвеждат няколко стила ром. Техният първи тъмен ром, Carta Dorado, е представен на пазара през далечната 1888 година. (Вижте цялата история на Brugal) През 1920 компанията построява първият си склад за отлежаване и от този момент нататък се превръща в лидер на пазара на «златни» ромове отлежали до 3 години. През 1952 г. се появява Brugal Añejo, който дава началото на нов пазарен сегмент. През 1976 г към него се присъединява Brugal Extra Viejo. Топ продуктите на компанията, попадащи в супер премиум сегмента на категорията са отлежалия 12 години Brugal Siglo de Oro (Златни години), 30 годишния Brugal Único и няколко специални издания, между които Brugal Titanium, Brugal 1888 Gran Reserva Familiar и Brugal Papa Andres.

Днес Бругал е четвъртата по продажби марка ром в света, веднага след Bacardi, Captain Morgan и Havana Club. В трите й дестилерии, на всеки 24 часа, се произвеждат 75 000 литра ром. Той отлежава в 14 склада с общ капацитет 250 000 бъчви. Продажбите в световен мащаб възлизат приблизително на 4 милиона 9 литрови каси годишно (2011 — 2012). Вижте повече за всеки продукт на марката и подробности за технологията на производство.

Ron Barcelo (Ром Барсело)

Ron Barcelo е по-малко известна марка на световната сцената, отколкото Brugal. Счита се, че рецептата за производство на този ром е една от най-строго пазените тайни по Карибите. Някои от продуктите на тази марка могат да се съревновават с най големите имена в категорията. Barcelo Imperial е спряган за най-добър ром в света в повече от един фестивал на спиртните напитки.

Всички ромове на Barcelo са на възраст най-малко 18 месеца, което е 6 месеца по-дълго, нормативната наредба в Доминиканската република. За отлежаване на своите продукти от Barcelo използват основно бъчви от дестилерията на Jack Daniels.

Ron Bermudez (Ром Бермудез)

Ром Бермудес е може би най-малко известния от светата троица («Трите Б — та»). Това е бранд с много сериозни продукти, които за съжаление трудно се намират извън пределите на страната. Смята се, че основоположник на фамилията произвеждаща този ром стои Дон Диего Бермудес, спътника на Христофор Колумб, който засява първата захарна тръстика на остров Испаньола. Понастоящем тази компания не дестилира сама своите дестилати, а ги поръчва на различни дестилерии по Карибите.

Ron Oliver & Oliver (Ром Оливър и Оливър)

Oliver и Оливър са една от най-малките компании, произвеждащи ром на острова. Това със сигурност не е недостатък, защото точно това ги прави едни от най-атрактивните на пазара в Доминиканската република. Тази дестилерия отлежава своите ромове по метода Солера (Solera).

Премиум продуктите на Oliver & Oliver включват Cubaney 21 YO, Cubaney Centenario, Opthimus XO, Unhiq Malt Rum и Quorhum 30 YO.

Ron Atlantico (Ром Атлантико)

Atlantico е една от най-новите марки ром в страната. Тя е създадена от «майсторите на рома» в Oliver & Oliver. Продуктите са само супер премиум ромове, произвеждани на малки партиди.

След блендирането на вече отлежалите дестилати, ромовете на тази марка отлежават до 2 години допълнително в малки бъчви от бърбън. След този период те се поставят в система Солера, където прекарват между 15 и 25 години.

Ron Matusalem (Ром Матусал)

Компанията произвеждала тази марка се е наричала Camp & Brothers. Тя е основана от братя Бенджамин и Едуардо Камп и техния партньор Еваристо Алварес. Формулата на техните ромове, сравнявани с най-фините коняци, е строго пазена тайна. За отлежаването на продуктите и на тази марка се използва Солера система.

Както и повечето от гореспоменатите марки, историята и на тази стартира в Куба. След революцията на Кастро семейството мести производството на три места: Пуерто Рико, Бахамските острови и Флорида, докато накрая намира своя постоянен дом в Доминиканската република. Преди години Кубинското правителство направи опит да продава собствена версия на Matusalem, но бива спряно от международния съд.

Наименованието «Матусал» идва от една испанска поговорка: «Esto es mas viejo que Matusalem» ( По-стар от Матусал). Според Старият Завет, Матусал е библейски персонаж, за когото се твърди, че е живял 969 години. Името подсказва, колко много години са необходими, за да се създаде толкова фин ром.

Марката се произвежда в Сантяго от Ron Bermudez, които както споменахме по-горе не дестилират, а поръчват дестилатите си от целия карибски басейн. За продуктите на Matusalem те се стремят да следват оригиналната кубинска формула от миналото.

Ron Vizcaya (Ром Биская)

Дестилацията на ром Vizcaya, носещ името на Бискайския залив, датира 1820. Това е една от първите дестилерии за ром в Куба. Днес тя също е намерила своя дом в Доминиканската република. През 19 век, семейството създава традиция да запазва специални бъчви с ром за губернаторите на острова. Техните Cask 21, съдържали най-добрите и изискани ромове. Ром Vizcaya VXOP е продължение на тази традиция.

Това по същество е rum agricole. За неговото производство не се използва меласа, а захарна тръстика, отсечена в пика на нейната зрялост. Сокът се извлича веднага и след ферментация се дестилира на малки партиди. Ромът отлежава в бъчви от бърбън.

Rum Hispaniola (Ром Испаньола)

Ромовете Hispaniola са сравнително нови на пазара. Те произвеждат различни стилове ром, включително любимия на доминиканците ликьор Mamajuana (Мамахуана). Mamajuana е комбинация от билки, корени и подправки, смесени със сладко червено вино и мед. След мацерацията течността се отделя и към нея се прибавя ром. Много Карибските острови имат своя собствена версия на този тип, наложен с билки (спайс) ром.

автор: bgBarman.bg