историята на Brugal

Brugal Añejo®

«Brugal Añejo Бругал Анехо»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 40 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Светъл кехлибар
Тяло: Плътно
Нос: Балансиран аромат на дъб, шоколад и ванилия
Вкус: Деликатна комбинация от дъб, креб брюле и карамел
Финал: Сух финал


Brugal Añejo (Отлежал ром Бругал) е мек и деликатен доминикански ром. Впечатляваща премиум напитка с нежен и балансиран аромат на дъб, шоколад и ванилия.

Препоръки за сервиране

Brugal Añejo (Бругал Анехо) е премиум карибски ром. Идеален както за миксиране с безалкохолни напитки и традиционни коктейли с ром като мохито и дайкири, така и за чиста консуация. Много добър избор при приготвяне на летни плодови пуншове и затоплящи грогове през зимата.

За Brugal Añejo

Brugal Añejo излиза на пазара през 1952 година. Той е бленд от отлежали между 2 и 5 години дестилати.

Постер на ром Бругал Анехо

Brugal са фокусирани върху производството на сух ром с по-леки ароматни характеристики.

Продуктите на Марката Brugal са сред най-продаваните ромове в света. Brugal Añejo е най-продавания продукт на марката в Доминиканската република и носител на редица международни отличия.

Произвоствен процес

Марката Brugal е гордостта на Доминиканската република. Това е 100% Доминикански ром: от събирането на местната захарна тръстика до бутилирането.

В производството на ром Бругал е вложено огромно количество страст и гордост. В Доминиканската република казват, «Ром Бругал ще ви накара да танцувате, да се биете или да правите любов, но тук в Доминиканската република ние не се бием

Майсторите на рома в дестилерията на Бругал

Вече пето поколение наследниците на основателя, Дон Андрес Бругал, стриктно спазват неговата рецепта и страст за създаването на най-добрия ром на Карибите. Майсторите на рома (Maestros Roneros) винаги с гордост спазват всеки детайл на производствения процес и гарантират за качеството на крайния продукт с личните си печати.

Меласата

Меласата е остатъчния продукт от преработката на захарната тръстика в гранулирана захар. Като голям производител на захар, Доминиканската Република изнася огромни количества меласа (melaza) за дестилерии по целия Карибски басейн и извън него.

Меласата пристига в дестилериите на Brugal с танкери. Компанията използва меласа от три захарни рафинерии Barahaia, La Ronana и San Pedro de Macons. Съдържанието на всеки танкер се тества дали отговаря на стандартите за качество на Brugal. Това е от съществено значение, защото съвременните технологии за рафиниране на захар са толкова ефикасни, че на практика меласата може да съдържат по-малко от 50% захар. От Brugal изискват доставената меласа да има минимум 85% по Брикс (60 — 65% захар). Едновременно с това се проверява за ниво на рН и пепел.

Цистерни за месласа в дестилерията на Бругал

Стоманените цистерни за съхранение на меласа имат общ капацитет от 36 млн. литра и магат да осигурят непрекъсната робота на дестилерията за месеци напред.

Ако меласата срещне одобрението на качествения контрол, тя се изпомпва в някой от осемте стоманени резервоара за съхранение. Шест от тях са пригодени да съхраняват 5 милиона литра, а два 3 милиона литра суровина. Този огромен капацитет позволява на дестилерията да произвежда ром през цялата година, дори захарните рафинерии да спрат работа за месеци. Следващият етап е разреждане на меласата с пречистена и деминерализирана вода и преминаване към процеса на ферментация.

Ферментация

За производството на ром Бругал се използва специален щам мая, която се отглежда и поддържа в лабораторията на дестилерията. За стартиране на ферментацията, проба от нея и малко количество от разредената меласа се поставят в съд наречен «разпространител». Дрождите веднага започват да се хранят с глюкозата в меласата, произвеждайки алкохол и въглероден диоксид. По време на процеса те прогресивно се умножават.

дестилаторите на Бругал

Преди да се отправи за дестилация дестилационната бира почива за 8 часа в специален резервоар.

С увеличаване броя на дрождите в «разпространителя» се подава още меласа и на определен етап сместа се премества в по-големи съдове. Когато броят на клетките на маята е достатъчно висок, ферментиращата маса се изпомпва в един от шестте 250 000 литрови ферментационни резервоара.

По време на ферментацията се отделя голямо количество топлина. Много щамове на дрожди, използвани в производството на ром, не могат да издържат на температури над 30 — 33 °С, но специалния щам мая на Brugal продължава да работи дори над 35 °С. За да се гарантира ефективното производство на алкохол по време на ферментацията, течността преминава през топлообменник за регулиране на температурата. Цялата ферментация трае между 40 и 48 часа. На финала, подобната на тъмна бира течност (известен като «vino») има перфектното за дестилация алкохолно съдържание от около 7,5 — 8.5 об. % алк.

Дестилация

В дестилерията в San Pedro de Macaris компанията разполага с три двойни колонни дестилатора, които се експлоатират независимо един от друг. Най-голямата колона е с капацитет от 40 хил. литра алкохол на ден, а другите два съответно 20 и 15 хил. литра на ден. Всеки един трите дестилатора се експлоатират по 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, с почивки само за планирани ремонти по поддръжката и на специални национални празници.

Колоната за дестилация на Бругал

На всеки 24 часа компанията дестилира около 75 000 литра ром (95 об. % алк.).

Първата колона от всяка двойка работи при по-ниско налягане, генерирано от вакуумна помпа. Алкохолът, произведен от тази първа колона, известен като «flema» е със сила 90 об. %. Отпадъчният продукт от изразходваната меласа се нарича «vinaza». Той е с високо съдържание на органично вещество и около 7 об. % алк. Този отпадък преминава през двуетапна обработка. Първо през два анаеробни био реактора и след това се филтрира посредством физикохимични процеси. В резултат се получава, безопасно за околната среда твърдо вещество, които се продава като тор. По време на процеса се произвежда биогаз, който осигурява до 50% от енергията, необходима за подгряване на дестилаторите.

Дестилатът (flema) от първата колона (90 об. % алк.), разреден до 25 об. % алк. се изпраща към втората колона, от където на 95 об. % алк. излиза крайният продукт. От Brugal са изключително фокусирани върху производството на ром с по-леки ароматни характеристики, затова стриктно следят за поддържане на ниски нива на конгенери (безалкохолни елементи, които съпровождат процеса на дестилация на алкохол).

В резултат на прецизната дестилация се получава много чист и сух ром, без обичайното за повечето марки високо ниво на сладост. Ароматните характеристики на този етап могат да се сравнят с аромат на кафе мока и ванилия.

Работник от дестилерията на Бругал

Дестилатът се транспортира до Пуерто Плата, където се намират складовете за отлежаване и блендиращото подразделение.

Отлежаване

В Пуерто Плата дестилатът първо се разрежда с вода до 65 об. % алк. Качеството на водата е от решаващо значение, затова Brugal използват чиста изворна вода от близката планина. Въпреки нейната чистота, тя допълнително се филтрира и обработва за отстраняване на солите и минералите. След обработката водата е леко кисела, но с нивото на рН около 4,5 критично равна на това на алкохола, който ще се хидратира. След разреждане младия ром се пълни в бъчви за стареене.

По силата на закон, Доминиканският ром трябва да отлежи минимум 1 година в дъбови бъчви. Brugal отлежават своите ромове една, две, три, пет или осем години, в зависимост от спецификата на крайния продукт.

Ромовете Brugal отлежават основно в «стандартни» 190 литрови бъчви от американски бял дъб, използвани преди това от американската уиски индустрия (основни доставчици са Jack Daniels и Heaven Hill). През последните години от Brugal започнаха да експериментират и с бъчви от шери.

Пълнене на бъчвите в дестилерията на Бругал

Преди да се напълни в бъчвите дестилатът първо се разрежда с вода до 65 об. % алк.

Климатичните условия, при които отлежават ромовете на марката се считат за идеални за този вид напитка. Идеални за качествено съзряване, но не и от икономическа гледна точка. Средната температура в складовете е 30 градуса по Целзий, влажността на въздуха 90%. Това означава, че от съдържанието на всяка бъчва с ром се изпарява между 8 и 12% алкохол и вода. За по-нагледно: след осем години в бъчвата остава между 25 и 30% от първоначалното съдържание. Както виждате изключително висок ангелски данък за качество. Поради горещия тропичен климат и високата влажност, от бъчвата се губят приблизително равни нива на вода и алкохол. Затова нивото на алкохол след периода на стареене е много подобно на това в началото. Обикновено само с процент до два под първоначалните 65 об. % алк.

Широко известен факт е, че 1 година на стареене на алкохол в бъчви на Карибите се равнява на 4 години в Шотландия.

Бъчви, в които са отлежавали млади ромове могат да се пълнят отново между 5 и 6 пъти, докато онези, които са съхранявали стари дестилати само 2 до 3 пъти.

Вертикално разположени бъчви в избата на Бругал

Brugal разполагат с 14 склада с общ капацитет от 250 000 бъчви.

От Brugal подреждат своите бъчви по два различни начина. Бъчви с ром, предвиден да отлежи за кратък период от време, се съхраняват във вертикално положение. Те се подреждат в палети. Всеки палет събира по девет бъчви, а самите палети се подреждат един върху друг. Бъчви, съдържащи ром, предназначен за по-продължително съзряване, лежат хоризонтално на стоманени стелажи, подобни на тези в Кентъки и Тенеси.

Преимуществото на вертикалното складиране се изразява единствено в спестяване на пространство, но за мащабите на производство на Бругал то е изключително ценно. Вертикалното складиране, обаче не е никак подходящо за продължително съзряване. При тази температура и влажност на въздуха, ежегодно съдържанието на дестилата прогресивно намалява. Ако бъчвата е складирана във вертикално положение, дъното й в горната половина ще се разсъхне, а съдържанието изчезне. При хоризонтално складиране това не може да се случи.

Бъчви подредени хоризонтално в дестилерията на Бругал

С цел да се следи колко пъти е използвана всяка бъчва, в дестилерията на Бругал използват специална кодова система. Бъчвите първа употреба те боядисват с червен цвят, втора със син, а трета или повече с жълт.

Блендиране и бутилиране

Всички ромове на марката Brugal са блендове от различни по възраст дестилати. В кои бъчви ромът е готов за блендиране се преценява само от «Майсторите на рома» (Master Roneros), повечето от които са членове на семейство Бругал. След изпразване на бъчвите, отлежалият дестилат се филтрира. Това се прави, за да се отстранят фините парченца въглени паднали от дъгите на обгорелите бъчви.

След блендиране и разреждане с пречистената планинска вода, ромът се оставя да отпочине и съчетае в големи стоманени съдове. Периода на съчетаване се определя в зависимост от възрастта на бленда и варира между 6 и 30 дни. Brugal имат 84 такива съда, с общ капацитет от три милиона литра. Този период на покой хомогенизира сместа, а изпаряването през вентилационните отвори в горната част на резервоара има изглаждащ ефект. Едва след този период на последна почивка «Майстора на рома» може да одобри бленда и да даде разрешение за бутилиране. На финалния етап ромът е подложен на последна корекция на алкохолното съдържание и окончателна филтрация през целулозни хартиени филтри.

Заради опасността от промяна на натуралните вкусови характеристики на рома, продуктите на марката не се подлагат на студена филтрация.

На финалния етап, преди ромът да бъде изпратен към високоскоростната бутилираща линия, за корекция на цвета, може да бъде добавено минимално количество карамел.

Бутилиращия цех на Бругал

Пълненето и етикетирането е напълно автоматизиран процес. Ръчно се поставя само емблематичната за марката мрежичка.

Компанията, която започва своята история през 1888 г., все още се управлява от семейство Бругал. «Майсторите на рома», Фернандо Ортега Бругал и Гилермо Абът Бругал лично опитват и одобряват всяка партида, преди тя да се появи на пазара.

Както винаги, за да се убедите в прочетеното, ще трябва да опитате. Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Ром от Доминиканската Република

Ромовете на Доминиканската република

Презентация на доминиканските ромове
Марки доминикански ром

Ако сте почитатели на рома тогава трябва да знаете, че този от Доминиканската република е сред най-добрите в света. Това е така, защото тази страна е не само сред най големите производители на захарна тръстика, но и с вековни традиции в производството на ром

Кратка характеристика на доминиканския ром

За разлика от повечето други видове, Доминиканските ромове отдават по-голямо значение на «гладкостта», постигана благодарение на стареенето в бъчви от американски бял дъб.

Средната температура в складовете за отлежаване в Доминиканската република е около 30 градуса по Целзий, а влажността на въздуха 90%, условия, смятани за идеални за отлежаване на карибски на ром. Широко известен факт е, че 1 година отлежаване на дестилати на Карибите се равнява на 4 години в умерения пояс, където сме ние.

Подобно на останалите острови по Карибите и в доминиканската Република съществуват няколко стила ром. Основният критерий са годините на отлежаване. Най-долу (но само по възраст) в класацията са белите ромове, които по закон трябва да отлежат минимум 1 година. Повечето производители обаче не отварят бъчвите преди ромът в тях да престои 18 месеца. «Златните» ромове отлежават 3 до 5 години. «Старите» или познати като «анехо» отлежават 7 години, а «екстра анехо» над 10.

Когато стане въпрос за доминикански ром, първите имена, които всеки специалист ще Ви спомене са Brugal (Бругал), Barcelo (Барсело) и Bermudez (Бермудез), известни още като «трите Б — та».

Популярни марки Доминикански ром

Ron Brugal (Ром Бругал)

Brugal произвеждат няколко стила ром. Техният първи тъмен ром, Carta Dorado, е представен на пазара през далечната 1888 година. (Вижте цялата история на Brugal) През 1920 компанията построява първият си склад за отлежаване и от този момент нататък се превръща в лидер на пазара на «златни» ромове отлежали до 3 години. През 1952 г. се появява Brugal Añejo, който дава началото на нов пазарен сегмент. През 1976 г към него се присъединява Brugal Extra Viejo. Топ продуктите на компанията, попадащи в супер премиум сегмента на категорията са отлежалия 12 години Brugal Siglo de Oro (Златни години), 30 годишния Brugal Único и няколко специални издания, между които Brugal Titanium, Brugal 1888 Gran Reserva Familiar и Brugal Papa Andres.

Днес Бругал е четвъртата по продажби марка ром в света, веднага след Bacardi, Captain Morgan и Havana Club. В трите й дестилерии, на всеки 24 часа, се произвеждат 75 000 литра ром. Той отлежава в 14 склада с общ капацитет 250 000 бъчви. Продажбите в световен мащаб възлизат приблизително на 4 милиона 9 литрови каси годишно (2011 — 2012). Вижте повече за всеки продукт на марката и подробности за технологията на производство.

Ron Barcelo (Ром Барсело)

Ron Barcelo е по-малко известна марка на световната сцената, отколкото Brugal. Счита се, че рецептата за производство на този ром е една от най-строго пазените тайни по Карибите. Някои от продуктите на тази марка могат да се съревновават с най големите имена в категорията. Barcelo Imperial е спряган за най-добър ром в света в повече от един фестивал на спиртните напитки.

Всички ромове на Barcelo са на възраст най-малко 18 месеца, което е 6 месеца по-дълго, нормативната наредба в Доминиканската република. За отлежаване на своите продукти от Barcelo използват основно бъчви от дестилерията на Jack Daniels.

Ron Bermudez (Ром Бермудез)

Ром Бермудес е може би най-малко известния от светата троица («Трите Б — та»). Това е бранд с много сериозни продукти, които за съжаление трудно се намират извън пределите на страната. Смята се, че основоположник на фамилията произвеждаща този ром стои Дон Диего Бермудес, спътника на Христофор Колумб, който засява първата захарна тръстика на остров Испаньола. Понастоящем тази компания не дестилира сама своите дестилати, а ги поръчва на различни дестилерии по Карибите.

Ron Oliver & Oliver (Ром Оливър и Оливър)

Oliver и Оливър са една от най-малките компании, произвеждащи ром на острова. Това със сигурност не е недостатък, защото точно това ги прави едни от най-атрактивните на пазара в Доминиканската република. Тази дестилерия отлежава своите ромове по метода Солера (Solera).

Премиум продуктите на Oliver & Oliver включват Cubaney 21 YO, Cubaney Centenario, Opthimus XO, Unhiq Malt Rum и Quorhum 30 YO.

Ron Atlantico (Ром Атлантико)

Atlantico е една от най-новите марки ром в страната. Тя е създадена от «майсторите на рома» в Oliver & Oliver. Продуктите са само супер премиум ромове, произвеждани на малки партиди.

След блендирането на вече отлежалите дестилати, ромовете на тази марка отлежават до 2 години допълнително в малки бъчви от бърбън. След този период те се поставят в система Солера, където прекарват между 15 и 25 години.

Ron Matusalem (Ром Матусал)

Компанията произвеждала тази марка се е наричала Camp & Brothers. Тя е основана от братя Бенджамин и Едуардо Камп и техния партньор Еваристо Алварес. Формулата на техните ромове, сравнявани с най-фините коняци, е строго пазена тайна. За отлежаването на продуктите и на тази марка се използва Солера система.

Както и повечето от гореспоменатите марки, историята и на тази стартира в Куба. След революцията на Кастро семейството мести производството на три места: Пуерто Рико, Бахамските острови и Флорида, докато накрая намира своя постоянен дом в Доминиканската република. Преди години Кубинското правителство направи опит да продава собствена версия на Matusalem, но бива спряно от международния съд.

Наименованието «Матусал» идва от една испанска поговорка: «Esto es mas viejo que Matusalem» ( По-стар от Матусал). Според Старият Завет, Матусал е библейски персонаж, за когото се твърди, че е живял 969 години. Името подсказва, колко много години са необходими, за да се създаде толкова фин ром.

Марката се произвежда в Сантяго от Ron Bermudez, които както споменахме по-горе не дестилират, а поръчват дестилатите си от целия карибски басейн. За продуктите на Matusalem те се стремят да следват оригиналната кубинска формула от миналото.

Ron Vizcaya (Ром Биская)

Дестилацията на ром Vizcaya, носещ името на Бискайския залив, датира 1820. Това е една от първите дестилерии за ром в Куба. Днес тя също е намерила своя дом в Доминиканската република. През 19 век, семейството създава традиция да запазва специални бъчви с ром за губернаторите на острова. Техните Cask 21, съдържали най-добрите и изискани ромове. Ром Vizcaya VXOP е продължение на тази традиция.

Това по същество е rum agricole. За неговото производство не се използва меласа, а захарна тръстика, отсечена в пика на нейната зрялост. Сокът се извлича веднага и след ферментация се дестилира на малки партиди. Ромът отлежава в бъчви от бърбън.

Rum Hispaniola (Ром Испаньола)

Ромовете Hispaniola са сравнително нови на пазара. Те произвеждат различни стилове ром, включително любимия на доминиканците ликьор Mamajuana (Мамахуана). Mamajuana е комбинация от билки, корени и подправки, смесени със сладко червено вино и мед. След мацерацията течността се отделя и към нея се прибавя ром. Много Карибските острови имат своя собствена версия на този тип, наложен с билки (спайс) ром.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019