Изкуството на традиционното производство на ромовете «Демерара», от захарната тръстика до бутилката.

Технология на производство на «Демерара ром»
Джон Робинсън, мастър дестилъра на Ел дорадо, демерара ром

Даймънд Дистълъри няма нищо общо с традиционните дестилерии по Карибите и Централна и Южна Америка. Благодарение на необикновените дървени дестилатори, богатите местни ресурси от захарна тръстика, традициите и съвременните технологии се ражда уникален ром, който с право си е завоювал да бъде отделен стил.

От сочната захарна тръстика до черната меласа

Захарна тръстика, от която се извлича от меласата, се отглежда най-вече в плодородните наноси по крайбрежните равнини на областта Демерара и бреговете на едноименната река. Прибирането на реколтата е два пъти годишно, след което полетата се почистват чрез огън. Прибраната тръстика се транспортира до завода за захар посредством шлепове по многобройните канали, характерни за областта. Там тя веднага се накълцва и пресова, за да се извлече сокът й.

Захарните плантации по долината на Демерара

Меласата, суровината за ром представлява тъмна, сладникава, гъста и лепкава субстанция, която е остатъчен продукт от варенето на сока на захарната тръстика, след отделянето на кристализиралата захар. Меласа се доставя от завода за захар в дестилерията, където тя се изпомпва в три гигантски резервоара за съхранение.

Ферментация

Първият етап на производство на ром започва с процеса на ферментация. Към меласата се добавя вода и специално култивирани дрожди. Продължителността на процеса на превръщане на некристализиралите захари в алкохол продължава около 26 часа. Процеса е под постоянен температурен контрол, благодарение на което се получава дестилационна бира с алкохолно съдържание 7 об. % алк. и уникални аромати. Следващият етап е дестилацията.

Дестилация

Дестилацията на «Демерара ром» е синергия от традиции и модерни технологии. Демерара Дистилърс, компанията собственик на единствената работеща дестилерия в Гвиана, използва общо 13 дестилатора, част, от които са на повече от 200 години. Между тях специалното ни внимание заслужават: единствената дървена дестилационна колона, от типа «Кофи» и два оригинални, дървени дестилационни казана, също последните работещи в света. На всеки един сме обърнали специално внимание в статията за «Уникалните дестилатори на Гвиана».

Дървен дестилатор тип „двоен казан” Порт Мурант

Versailles Single Pot Still и Port Mourant Double Wooden Pot Still, единичният и двойният дървени казани, работещи в дестилерията се използват за производството на силно ароматни ромове с тежки и плътни тела. Това се получава благодарение на съприкосновението на алкохолните пари с дървесината по време на дестилационния процес. Производството тук, за разлика от колоната, се извършва на партиди. Ферментиралата меласа (дестилационна бира) се налива в казана и след запечатването се подгрява с пара. Алкохолните пари, се издигат, нагоре и се улавят от медните вратове на казана, откъдето преминават в капана на кондензаторите, за да кондензират в ром. В края на процеса, казана се измива и всичко се повтаря отново.

Непрекъснатата дестилация в колоната протича по стандартна технология. Подгряването се извършва посредством пара, която се инжектира в долната част на дестилатора. Ферментирала меласа (дестилационна бира) се влива от горната част на колоната. Подгрети алкохолните пари се отделят и се издигнат до върха на колоната, откъдето преминават в кондензатора и кондензират в ром.

В зависимост от температурата на дестилация и съдържанието на конгенери, всяка една от колоните на компанията е в състояние да произвежда едновременно ром с леко или плътно, тежко, тяло.

Чрез използването на четворната дестилационна колона Савал (Savalle Stills), Демерара Дистилърс в действителност са в състояние да произвежда повече от 9 различни маркировки (стилове) ром — нещо, с което никоя друга дестилерия не може да се похвали.

Различаващи се по нос, характер и сила, тези ромове пресъздават реално оригиналният ром, дестилиран в многобройните захарни плантации на Гвиана, през 18 век. Различните маркировки (стилове или марки), след това отлежават и се блендират, за да се изгради богатата, гама от ромове на дестилерията.

Отлежаване

Изкуството при производство на «Демерара ром» продължава с отлежаването на всяка една маркировка (стил) в дървени бъчви. След като първо алкохолното съдържание се редуцира до желаната сила от огромните стоманени резервоари, рома прехвърля в дъбовите бъчви, където прекарва до 25 години. Бъчвите, които се използват обикновено са от американско уиски и имат вместимост 200 литра. Благодарение на дъба, в края на процеса имаме мек ром със златист до тъмнокафяв цвят и богат характер.

Бъчвите се съхраняват на стелажи в специално изградена складове с капацитет от 85 000 съда, което безспорно е най-голямата сбирка от отлежали ромове по Карибите и Южна Америка.

Най-големия склад за отлежаваен на ром по Карибите

Стареенето при местните тропически климатични условия допринася за мекотата и придобиването на уникални, изключително сложни и богати аромати, характерни ромовете «Демерара».

Стареенето е значително ускорено от висока влажност и константна температура, в резултат, на което характеристиките на El Dorado 8 YO, например се равняват на 16 годишна спиртна напитка отлежала в умерените ширини.

Блендиране

Крайната магия при получаването на ромовете «Демерара» се добавя от Мастър блендера на компанията. Изкуството на блендиране е резултат на усъвършенстваните знания и опит предаван от поколение на поколение, през повече от 300 годишната история на производство на ром в Гвиана. Внимателният подбор на аромати и стилове от богатата сбирка на дестилерията добавя индивидуалност и уникалност на крайния продукт. Всички сложни елементи на бленда се съчетават заедно, толкова дълго, колкото е нужно, докато се постигне желания аромат и вкус. Едва когато Мастър блендера, човека със съвършения нос, е удовлетворен, чак тогава напитката постъпва в модерната бутилираща линия на дестилерията.

Блендирането на ромовете Демерара е деликатен процес основан на традиц

Изписаните години на етикета на ромовете произведени от Демерара Дистилърс показват възрастта на най-младия ром в бленда, което означава, че в рецептата има и отлежали в дъб, дестилати на много повече години. За контраст, възрастта на ромове отлежали посредством Солера система, е колкото тази на най-стария ром в бленда.

Demerara Distillers е първата компания на Карибите, която през 1995 г. получава акредитация качество, ISO 9002.

автор: bgBarman.bg

Ром от Гвиана

В света на алкохолните напитки, Гвиана е популярна със своите изразителни и мощни „Демерара” ромове, които са основна съставка на голяма част от известните английски блендове. Тук ще намерите подробности за гвианкия ром, марките и техните продукти.

За Гвиана и нейните ромове

Кратка история на гвианаския ром

Демерара е запазена марка на ромовете на Гвиана
1396000281

Гвиана е страна с богато и тясно свързано с рома минало. В света на алкохолните напитки, тя е популярна със своите изразителни и мощни «Демерара» ромове, които са основна съставка на голяма част от известните английски блендове.

Уникалните дестилатори на Гвиана

Единствения в света, работещ оригиналнен  дървен дестилатор тип „двоен
1395216217

Вече повече от 300 години ромовете «Демерара» се славят като най-добрите в света, при повечето спиртни напитки техните производители наблягат на традициите, тероара, съставките или високите технологии. Тук в Гвиана те също са от значение, но истината е, че до голяма степен всичко се дължи на няколко уникални дървени дестилатора.

Изкуството на традиционното производство на ромовете «Демерара», от захарната тръстика до бутилката.

Технология на производство на «Демерара ром»

Най-големия склад за отлежаваен на ром по Карибите
1396000543

Даймънд Дистълъри няма нищо общо с традиционните дестилерии по Карибите и Централна и Южна Америка. Благодарение на необикновените дървени дестилатори, богатите местни ресурси от захарна тръстика, традициите и съвременните технологии се ражда уникален ром, който с право си е завоювал да бъде отделен стил.

реклама Whiskey Fest 2019