Червено вино спомага за храносмилането и поддържането на теглото
Последните изследвания по темата доказват, че алкохолът може да понижи кръвното налягане и че французите, които пият по две чаши вино дневно наддават по-малко на тегло.
Червено вино води до по-добро храносмилане
Две нови проучвания добавят доказателства, че пиенето на червено вино по време на хранене носи ползи за здравето. Скорошно проучване на Еврейския университет на Ерусалим покозало, че съчетаването на котлети ат пуйка с червено вино предотвратява увеличаването на нивата на малондиалдехид в човешката кръвна плазма. Малондиалдехид е вреден свободен радикал, молекула, свързана с оксидативния стрес. Червеното вино намалява концентрацията му наполовина, според изследването, публикувано в списанието Functional Foods.
В друго изследване, проведено от екип в германска университетска болница, в Бохум и публикувано в списанието на сърдечно-съдовата фармакология, субектите, които пият червено вино по време на хранене с високо съдържание на мазнини от пържени картофи и свинско месо колбаси имат по-ниски нива на възпаление на кръвоносните съдове , отколкото тези, които пият други напитки.
За сравнение, възпаление на кръвоносните съдове е значително увеличено, ако субектите пият с храната си кока-кола. Червеното вино може да помогне за предотвратяване на появата на атеросклероза, но учените препоръчват, че е по-добре въпреки всичко, да се избягват като цяло храни с високо съдържание на мазнини.
Може ли алкохола да ви помогне да сте по слаби?
Екип от изследователи от френски университети в Лил, Тулуза и Страсбург са установили, че ежедневната разумна консумация на алкохол може да помогне на мъжете да се поддържат слаби. За проучването, започнали през 1991 година, публикувано в Annals of Nutrition and Metabolism (Летописи за храненето и обмяната на веществата), екипът наблюдавал близо 8000 мъже, на възраст от 50 до 59. Мъжете, които пиели ежедневно, но при разумна консумация, около 75 процента от всички в проучването, били значително по-слаби,. Случайните консуматори на алкохол (един до два дни в седмицата), били по-склонни към показване на признаци на затлъстяване, а накрая на класацията били тези които потребявали алкохолни напитки три до пет дни в седмицата.
Средния участник, употребявал ежедневно 264 милилитра чист алкохол на седмица. Като се има предвид средната чаша вино е 150 — 180 мл съдържа 18 — 22 мл, чист алкохол, според френския центъра за контрол на заболяванията, това прави около 15 чаши вино на седмица.
Въздържанието е свързани с понижаване на кръвното налягане
Хипертонията се счита за тих убиец. Известно е, че прекалената консумацията на алкохол увеличава нивото на хипертония при възрастните, което потенциално води до сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Въпреки това последните мета-анализ на предишни изследвания от екип кардиолози от St. Luke’s Roosevelt Hospital Center и Columbia University установили, че леката консумация на алкохол може или да намали рискът от хипертония или поне не го повишава.
За анализа, публикуван в Journal of Clinical Hypertension екипът изследва базата данни на участниците в 16 отделни изследвания. Данните показват, че сред жените, пиенето на 1 чаша (или по-малко) вино на ден на практика намалява риска от хипертония с до 13%. Мъжете, които пият една или две чаши не са показали много голяма полза, но и не са били с по-голям риск. Високата консумация и в двете категории показвали повишен риск.
Изследването заключава, че консумацията на алкохол трябва да се ограничи до препоръчваните дневни нива, а възрастни, които консумират редовно алкохол, трябва да проверяват редовно тяхното кръвно налягане.
Статията се позовава на чужда публикация. bgbarman не се ангажира с коментар на медицински тематики. Ако имате въпроси по темата моля консултирайте се с вашия лекар.
По материали на Wine Spectator.