Двете лица на алкохолните напитки

Какво представлява алкохолът
алкохолизъм 2

В миналото алкохолът се е използвал предимно за медицински цели. Днес го употребяваме просто за да се отпуснем и позабавляваме. Какво трябва да знаем за него, за да не допуснем той да вземе надмощие над нас и превърне забавлението в неприятен и болезнен кошмар.

Какво е алкохолът?

Формула на етанола

Алкохолът, популярен в научните среди като етанол, е безцветна течност с интензивна и остра миризма. Неговата молекула съдържа два въглеродни атома, пет водородни атома и хидроксилна група. Познат също като спирт, етанолът има две съществени свойства. На първо място той е изключително възпламеним и гори с блед син пламък, отделяйки въглероден двуокис и водна пара. На второ място той е силно хигроскопичен и поради това е доказано добър разтворител. Етанолът е по-лек от водата с плътност 0.7913 гр./куб. см. и има температура на кипене от 78.3 °С.

Алкохолът се получава по естествен начин, посредством ферментация, по време на която ензимите превръщат захарите от сместа в алкохол и въглероден двуокис. Този процес настъпва съвсем естествено при узрелите плодове и останалите хранителни продукти, съдържащи захар. Примерно в нормална среда хлябът може да съдържа до 0.3 об. % алк. етанол, киселото зеле — около 0.5 об. % алк., а добре узрял банан — до 1 об. % алк. Според законовите стандарти безалкохолните напитки могат да имат алкохолно съдържание до 0.5 об. % алк. или 5 мл./л. Както виждате зелевата чорба е на границата, а с презрелите банани трябва да се внимава!

Как ни въздейства алкохолът?

Алкохолът е токсин, който при концентрация в кръвта между 0.4 — 0.5 % може да бъде фатален. Всеки лесно може да провери силния му ефект, защото само 30 — 40 мл. от него водят до осезаеми промени. Разбира се някои имат нужда от повече. Вие започвате да изпитвате въодушевление, мускулите и съзнанието приятно се отпускат и започвате да ставате по-разговорливи. Удвояването на количеството води до частична еуфория — чувство, което ни се струва доста приятно. Концентрация в кръвта само от 0.05 % забавя реакциите и води до неправилни преценки и омаловажаване на риска, което съвсем естествено би повлияло на умението ви да шофирате безопасно. Ако увеличим количеството, следват загуба на координация и баланс, тенденция към агресия, загуба на самоконтрол, намалени физически и умствени способности и като краен резултат повръщане и загуба на памет. Това става при 0.2 %. При 0.3 % има риск от кома и дори смърт.

Начинът по който човек реагира на влиянието на алкохола е строго индивидуален и зависи от редица фактори като тегло, здравословно състояние, години, пол, гени. Азиатците са по-лесно обладавани от демона на алкохола от източно европейците, както и жените от мъжете. Обилната употреба на храна по време на консумацията на алкохол забавя ефекта му.

Как организмът обработва алкохола?

Абсорбцията на алкохол от тялото ни започва веднага след първата глътка. Това става чрез устната лигавица, така че количеството е без значение. 9/10 от алкохола достига до кръвта посредством малките черва, която го води до черния дроб. Той от своя страна го разгражда. Нужни са от 30 минути до 2 часа преди алкохолът, който сте изпили да се абсорбира от тялото ви. Ензимът алкохол-дехидрогеназа управлява разбиването с постоянна скорост от около 0.1 грама алкохол на килограм телесна маса. Или за човек с тегло от 75 кг количеството е 7.5 гр. Като се има предвид, че 1 мл. етанол тежи 0.789 гр., то в милилитри количеството преработено за час се равнява на 9.5 мл. Ако приемем водка, например, със сила 40 об. % алк. това означава, че за разграждането на 50 мл. от нея (стандартната мярка в България) на организма ни са необходими около 2 часа.

Махмурлукът е следствие на усилията на тялото ни да се справи с твърде голямото количество алкохол, което сме успели да погълнем. Тези усилия са свързани с отделянето на голямо количество вода, а дехидратациата води до главоболие. Състоянието е много по-лошо, ако консумираният алкохол е съдържал по-голямо количество фузелни масла, които формират токсини при разграждането си. Като превенция на това състояние е необходимо да пиете по-голямо количество вода по време на запоя и задължително поне две три чаши преди сън.

Рисковете при злоупотреба с алкохол.

рисковете от употреба на алкохол

Алкохолът е бил съществена част от медицината още от дълбока древност, поради факта, че има способността да извлича и консервира активните съставки от растенията. Въпреки това, прекомерната му употреба води до пристрастяване и сериозни заболявания. Съществуват две основни категории: едната се свързва с физични и неврологични болестни състояния като депресия, халюцинации, деменция и епилепсия, а другата включва цироза на черния дроб, импотентност, сърдечна недостатъчност и общо отслабване на имунната система.

Интересно е да се спомене, че според съвсем нови проучвания, основно сред по-старото поколение, се установява, че консумацията на алкохол в малки количества и доброто здравословно състояние са взаимосвързани. Както казват старите хора пийте ракия, за да не пиете лекарства. Има много такива бисери в защита на редовното пиене и аз бих ги подкрепил всичките, стига да е с мярка. Едно или две малки питиета ще ви кажат много повече за съдържанието на бутилката, отколкото цялата бутилка.

Не по-малко сериозни са социалните проблеми, към които води безразсъдната и прекомерна употреба на алкохол. Това най-вече се отнася за тийнейджърите и шофьорите. Правителствата на всяка една държава се отнасят много сериозно към този проблем. Повечето производители на алкохолни напитки спазват строго етичния кодекс и предупреждават за опасностите, към които води прекомерната употреба на алкохол. Според мен превенцията трябва да започва в семейството.

Както се казва, нека пием за здраве, а не против него. Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Алкохолни напитки

Енциклопедията на BGBARMAN е единствената написана на български език, която е събрала, категоризирала и разказала за над 2 000 марки алкохолни напитки от целия свят.

Лошото дете на цивилизацията

История на алкохола и алкохолните напитки

Древни керамични плочки изобразяващи бира 1
1358540094

Алкохолните напитки са неразривно свързани с човешката история от незапомнени времена. Кога зърнените култури и гроздовите зърна са били преднамерено превърнати в бира и вино никой не знае с абсолютна точност, но със сигурност по времето на фараоните те са били вече много добре установени. Археолозите разкопаващи древните гробници намират в глинени съдове следи и остатъци от бира, а по стените — изрисувани сцени от брането на гроздето и превръщането му във вино.

Двете лица на алкохолните напитки

Какво представлява алкохолът

алкохолизъм
1374054091

В миналото алкохолът се е използвал предимно за медицински цели. Днес го употребяваме просто за да се отпуснем и позабавляваме. Какво трябва да знаем за него, за да не допуснем той да вземе надмощие над нас и превърне забавлението в неприятен и болезнен кошмар.

По темата…

Триумф на блендовете

Характеристика на канадските уискита

Склад за отлежаване на канадско уиски
1344955364 / twitter: @bgbarman

В миналото канадското правителство следяло доста изкъсо уиски индустрията. В края на 19 век канадското уиски е, може би, най-строго контролираното в света. По нармативи, то трябвало да бъде произведено от зърнени култури, да бъде дестилирано в колонна дестилационна система и отлежало минимум три години в дъбови бъчви. Сухият режим в САЩ променя тази строгост, до известна степен.

Коктейли за по-малко от 30 секунди

Въведение към премиксираните нискоалкохолни напитки

шейкър и кен RTD
1345982806 / twitter: @bgbarman

Премиксираните и готови за употреба (RTD — ready to drink), ниско алкохолни напитки, са сравнително нов и много дискутиран в световен мащаб дял от алкохолната индустрия. Това, в същност е доста широко понятие и включва огромен кръг от напитки от Студено капучино до коктейл Мохито. В този раздел ще обърнем внимание само на алкохолните премиксирани напитки, а останалите, ще намерят място при безалкохолните.

От лозата до софрата – част 4

Технология на червените и розовите вина

чаша червено вино квадратна
1346237644 / twitter: @bgbarman

Червените вина се правят изключително от грозде с тъмночервен или син до тъмнолилав цвят. Гроздовият сок е винаги светъл на цвят, независимо какво е гроздето. Червения цвят на виното се доставя от люспата на зърната, по време на технологичния процес на производството им.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!