историята на The Dalmore

The Dalmore 12 YO ®

«Далмор 12 год.»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка с коркова тапа
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 40 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Тъмен кехлибар
Нос: Цитрусови плодове, шоколад и ароматни подправки.
Вкус: Цитруси, олоросо шери и нотки на натурална ванилия. Финал: прясно изпечено кафе и шоколад.
Финал: Прясно изпечено кафе и шоколад.


The Dalmore 12 YO е очарователно малцово уиски с комплексен, но завършен и балансиран профил. Това е най-младото уиски на известната дестилерия и прекрасен избор за нейното опознаване.

Еленските рога. Отличителният знак на дестилерията Далмор

ОТЛИЧИЯ

The Dalmore 12 YO

San Francisco World Spirits Competition 2009 — Gold medal

Препоръки за сервиране

Dalmore 12 е фантастично уиски, което ще Ви завладее с аромат на цитруси, шоколад и сладки подправки. Елегантно и богато на небцето то ще Ви оставя приятни и незабравими усещания след всяко отпиване. Консумирайте чисто или с няколко капки изворна вода. Използвате Glencairn Whisky Glass, кристална или поне тънкостенна чаша за уиски. Идеален диджестив и акомпанимент към подправен с портокалов ликьор шоколадов десерт.

Независимо че е отлежало цели 12 години и заслужава да му се насладите чисто, обикновено препоръчвам най-младите издания на всяка дестилерия да се опитат и в коктейли. Комбинирайте с бучка захар, няколко капки шоколадов или ориндж битер или ликьор от портокалови кори. Свежестта на прясната мента също би му се отразила много добре.

За The Dalmore 12 YO

Всички продукти на дестилерията Dalmore следват един и същ технологичен процес. Въпреки това всеки един от тях има уникални характеристики, които са следствие не само от продължителността на отлежаване, но и от вида на бъчвите използвани за съзряването.

The Dalmore 12 YO отлежава своите първи девет години в бъчви от американски бял дъб, съхранявал преди това бърбън. След деветата година предназначеното да бъде бутилирано като 12 годишно уиски се разделя на две. Едната част остава за следващите три години в бъчвите бърбън, а другата половина се прехвърля в бъчви «Матусалем», съхранявали минимум 30 дълги години олоросо шери. (Matusalem oloroso sherry).

След комбинирането им в края на трите години се получава уиски съчетало сладката ванилия и карамел от обгорелия американски дъб и ароматни подправки и сушени плодове от испанските шери бъчви. Добавяйки отличителният цитрусов аромат, получен от дестилацията в медните казани, ще получим сложният, но изключително добре балансиран профил на The Dalmore 12 YO. За този баланс допринася и няколкото месечното съчетаване на бленда в шери батове. Изключително богато за своите 12 години уиски.

Други продукти на марката

Линията от продукти на The Dalmore се състои от няколко серии. Всяка една е дело на мастър дестилъра на The Dalmore, легендата в този занаят, Ричард Патерсън. Стандартната продуктова серия на The Dalmore се състои още от The Dalmore 15 YO, The Dalmore Cigar Malt Reserve, The Dalmore 18 YO и The Dalmore King Alexander III. Вижте повече за всеки един, следвайки линковете.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Северен Хайланд

The Dalmore / Balblair / Brora / Clynelish / Glen Albyn / Glen Ord / Glenmorangie / Old Pulteney / Singleton / Teaninich / Tomatin

Характеристика на Северен Хайланд

Северен Хайланд голяма

Само седем дестилерии оперират, към момента, в района на северозапад от Инвернес (Inverness). За съжаление, на територията на столицата на Хайланд няма нито една действаща дестилерия. От този район, между Мурей (Moray) и Кромарти (Cromarty), произлиза първата марка Шотландско уиски — Forintosh (Форинтош), на която бил даден статут на Duty Free, благодарение на политическата привилегированост на собственика й.

Марката Forintosh отдавна я няма, а най-близката дестилерия, до нейната, е на Glen Ord (Глен Орд). Тя произвежда основно малц за повечето високопланински дестилерии собственост на Diageo.

Останалите северни дестилерии са разположени по крайбрежието (на не повече от 3 км от него). До появата на железопътната мрежа било много по-лесно транспортирането по вода, отколкото из тесните високопланински пътища. Тази им локация определя голяма част от техния морски и леко солен характер.

Полъх на озон при Glenmorangie (Гленморанджи) — най-продаваният шотландски сингъл малц, солени нотки в Pultney (Пълтни) и Balblair (Болблаир), изсъхнали на слънце морски миди при Clynelish (Клайнелиш).

Тази група съдържа уискита от нежни и деликатни, като Glenmorangie, до здрави и груби, като Clynelish, Dalmore (Далмор) и Balblair, а Glen Ord и Teaninich (Тианикх) са типични представители на стила Хайланд — със средно тяло и дълбока хармония. Те могат да се характеризират, понякога, с аромати на торф, земя и диви билки. Могат да стигнат до много високо торфено ниво като Brora (Брора), който напомня стила на Talisker (Талискер).

Използването на бъчви от шери не е много популярна практика в този район, но управлението на отлежаването е много добре развито (главно в дестилерията на Glenmorangie). Първоначално се използват бъчви от бърбън и след това уискитата отлежават допълнително в други видове бъчви. Производителите тук постоянно експериментират, с цел — да открият кой е най-добрият костюм за тяхната продукция.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019
Кафе Арабика

Кафето е заплашено от изчезване

Британски и етиопски изследователи, които са работили заедно, за да се запознаят с флората на Африка, направиха сензационно изявление.