историята на The Dalmore

The Dalmore 15 YO®

«Далмор 15 год.»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка с коркова тапа
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 40 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Наситено тъмен кехлибар
Нос: Портокалов мармалад, канела и индийско орехче
Вкус: Мандарини, ванилия, джинджифил и зрели ябълки
Финал: Поправки и дъб


The Dalmore 15 YO е водещият продукт от стандартната линия на марката. Това уникално уиски е пример за перфектен баланс между дестилат, избор на бъчви и период на зрялост.

Еленските рога. Отличителният знак на дестилерията Далмор

ОТЛИЧИЯ

The Dalmore 15 YO

Gold Medal — International Whisky Competition 2010

Double Gold Medal — San Francisco World Spirits Competition 2009

Препоръки за сервиране

The Dalmore 15 YO е сред любимите продукти на феновете на тази северна шотландска дестилерия. Елегантно 15 годишно уиски с гладка и перфектно балансирана структура. Сервирайте като диджестив и акомпанимент на изискани десерти. Консумирайте чисто или с няколко капки изворна вода. Използвате Glencairn Whisky Glass, кристална или поне тънкостенна чаша за уиски.

За The Dalmore 15 YO

The Dalmore 15 YO е на пазара от 2007 г. Технологичната карта на всеки един от продуктите на дестилерията е една и съща, с изключение на процеса на отлежаване, т.е. продължителността на отлежаване и вида на бъчвите използвани за съзряването. Първоначално The Dalmore 15 YO отлежава 12 години в бъчви от американски бял дъб, съхранявали преди това бърбън. Финалните три години съзряването протича в три различни бъчви от шери. Не просто някакви шери бъчви, а такива, които са били използвани за създаване на някои от най-добрите премиум подсилени вина — Аморосо, Апостол и Матусалем Олоросо на испанския производител Гонзалес Биас. След петнадесет години, прекарани в четири различни по вид бъчви дестилата с нежните цитрусови аромати се е обогатил с топли подправки, ядки и сушени плодове.

The Dalmore 15 YO е прекрасно балансирано уиски и истинска наслада за сетивата.

Други продукти на марката

Линията от продукти на The Dalmore се състои от няколко серии. Всяка една е дело на мастър дестилъра на The Dalmore, легендата в този занаят, Ричард Патерсън. Стандартната продуктова серия на The Dalmore се състои още от The Dalmore 12 YO, The Dalmore Cigar Malt Reserve, The Dalmore 18 YO и The Dalmore King Alexander III. Вижте повече за всеки един, следвайки линковете.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Северен Хайланд

The Dalmore / Balblair / Brora / Clynelish / Glen Albyn / Glen Ord / Glenmorangie / Old Pulteney / Singleton / Teaninich / Tomatin

Характеристика на Северен Хайланд

Северен Хайланд голяма

Само седем дестилерии оперират, към момента, в района на северозапад от Инвернес (Inverness). За съжаление, на територията на столицата на Хайланд няма нито една действаща дестилерия. От този район, между Мурей (Moray) и Кромарти (Cromarty), произлиза първата марка Шотландско уиски — Forintosh (Форинтош), на която бил даден статут на Duty Free, благодарение на политическата привилегированост на собственика й.

Марката Forintosh отдавна я няма, а най-близката дестилерия, до нейната, е на Glen Ord (Глен Орд). Тя произвежда основно малц за повечето високопланински дестилерии собственост на Diageo.

Останалите северни дестилерии са разположени по крайбрежието (на не повече от 3 км от него). До появата на железопътната мрежа било много по-лесно транспортирането по вода, отколкото из тесните високопланински пътища. Тази им локация определя голяма част от техния морски и леко солен характер.

Полъх на озон при Glenmorangie (Гленморанджи) — най-продаваният шотландски сингъл малц, солени нотки в Pultney (Пълтни) и Balblair (Болблаир), изсъхнали на слънце морски миди при Clynelish (Клайнелиш).

Тази група съдържа уискита от нежни и деликатни, като Glenmorangie, до здрави и груби, като Clynelish, Dalmore (Далмор) и Balblair, а Glen Ord и Teaninich (Тианикх) са типични представители на стила Хайланд — със средно тяло и дълбока хармония. Те могат да се характеризират, понякога, с аромати на торф, земя и диви билки. Могат да стигнат до много високо торфено ниво като Brora (Брора), който напомня стила на Talisker (Талискер).

Използването на бъчви от шери не е много популярна практика в този район, но управлението на отлежаването е много добре развито (главно в дестилерията на Glenmorangie). Първоначално се използват бъчви от бърбън и след това уискитата отлежават допълнително в други видове бъчви. Производителите тук постоянно експериментират, с цел — да открият кой е най-добрият костюм за тяхната продукция.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019