историята на La Liqueur de Monin

La Liqueur de Monin Crème dе Cacao Blanc®

«Ликьор бяло какао на Монин»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 20 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Неутрално бял и бистър, с много лек жълтеникав нюанс.
Нос: Аромат на прясно смлени какаови зърна.
Вкус: Наситен вкус на фин шоколад.


La Liqueur de Monin Crème dе Cacao Blanc (Ликьор бяло какао на Монин) е магическата течност, която ви освобождава от оковите на тъмно кафявото и ви отваря вратите да творите в ярки цветове, без да се лишавате от аромата на фин шоколад.

Препоръки

Един лесен за миксиране ликьор, който се съчетава с почти всичко. С него имаме предимството, да използваме вкуса без да се притесняваме от цвета. Използвайте за коктейли, десерти, сладоледи и каквото ви хрумне, без да се притеснявате, че ще загубите ярките цветове на останалите съставки. Ако го изстудите може да го използвате и като деджестив след вечеря. Най-известния коктейл с ликьор бяло какао е Grasshopper (Скакалец).

Произход на ликьор какао

Етикет на ликьор бяло какао на Монин

Етикет на La Liqueur de Monin Crème dе Cacao Blanc

Накратко за какаото

Какаото има повече от четири хиляди години история. Убеждението, че горите по поречията на Амазонка и Ориноко са истинската родина на какаовото дърво, се поддържа от факта, че там то се среща в диво състояние, много повече, от колкото навсякъде другаде.

Древните жители на Централна Америка използвали какаовите зърна, за да приготвят гореща, пенлива и горчива напитка, наречена чоколатъл. Според преданията какаото е «дар божи» и затова мексиканците го нарекли теоброма (божествена храна).

Христофор Колумб донесъл първите какаови зърна в Европа като подарък за испанския крал. Напитката веднага става много популярна, а какаови зърна започва да се използва в много видове храни и напитки.

Какаовата шушулка (плода на какаовото дърво), има груба и жилава кора, дебела около 3 см.Тя е пълна със сладка, лепкава маса, която е разположена около 30 до 50 големи семена, които са доста меки и бели на цвят. По време на процеса на сушене белите зърна стават лилави или червеникаво-кафяви. Изключение прави бялото какао от сорта Байя, в който семената остават бели. Исторически, бяло какао се отглежда от племето Рама, коренното население на Никарагуа.

Научете повече за историята на какаото, състав и обработка в раздела какао и топъл шоколад в енциклопедията на bgbarman.

Накратко за ликьор бяло какао

В много източници грешно свързват безцветните (бели) какаови ликьори с белия шоколад. В това няма нищо вярно. В действителност дори белия шоколад не се прави от какаови зърна, а от какаовото масло, което е причина за неговия богат маслен вкус. Както споменахме съществува бял сорт какао (Байя), но и той не е в основата на този ликьор (или поне не допринася основно, ако се използва). За да стане още по интригуващо трябва да кажем, че и тъмните какаови ликьори не са чак толкова кафяви, благодарение на какаото, а на добавения карамел.

Ликьорите познати като Crème de Cacao се произвеждат чрез дестилиране на алкохол и какаови зърна. Както е известно дестилата винаги е бял. При Crème de Cacao Blanc (Ликьор Бяло Какао), след извличане на финия аромат и вкус на какаото посредством дестилацията, спирта се омекотява и подслажда. При Crème де Cacao Brown (Ликьор Тъмно Какао) посредством перкулация допълнително се извличат аромат и цвят от смелени какаови зърна. След този процес се добавя карамел, до получаване на желания цвят, захар и обикновено екстракт от ванилия.

Crème de Cacao Blanc (Ликьор Бяло Какао) е с малко по-сладък вкус от Crème de Cacao Brown (Ликьор Тъмно Какао), но с по-изтънен аромат.

Какво означава Crème

Важно е да се отбележи, че наименованието Crème, в никакъв случай не означава, че в ликьора има сметана. Ликьорите със сметана се обозначават като Crеam. Crème обозначава единствено, че за приготвянето на ликьора се използва по голямо количество захар. Според законодателството на Европейския съюз, за да бъде един ликьор означен като Crème трябва да притежават минимум съдържание от 250 грама захар на литър готов продукт. При популярния ликьор crème de cassis (ликьор касис), този минимум се надхвърля с още 150 грама.

За ликьорите на Monin

Качество и несравним вкус

Въоръжени с дългогодишен опит, висок технологичен потенциал и канали за доставка, само на най-добрите плодове и подправки, от Монин с гордост ни представят La Liqueur de Monin.

Коктейл с ликьор бяло какао на Монин

С Ликьор бяло какао на Монин имаме предимството, да използваме вкуса без да се притесняваме от цвета. Използвайте за коктейли, десерти, сладоледи и каквото ви хрумне, без да се притеснявате, че ще загубите ярките цветове на останалите съставки.

За близо един век, компанията George Monin SA е установила траен имидж на производител, ревностно спазващ високи стандарти за качество. Компанията е позиционирана главно в хорека канала, но нейни продукти могат да се намерят и магазинната мрежа. Коктейлните ликьори на Монин са пряко продължение на традициите в производството на коктейлни сиропи, сфера, където тази компания е ненадмината.

Чрез внимателния подбор и използване само най-добрите съставки, технолозите на Монин, винаги са успявали да запазят и подчертаят истински натурален аромат на плодове. Благодарение на своето ноу-хау, компанията днес е признат за световен специалист по натурални плодови аромати.

Ликьорите Монин са силно концентрирани, с траен вкус, съдържат чиста захар, натурални аромати и оцветители.

Формата на бутилката на ликьорената серия на Монин е специфична и специално проектирана за по-удобен захват и наливане. Не е много удобна за флеър, но пък съдържа ликьори с гарантирано натурални цвят, вкус и аромат. На етикета на всяка една може да намерите рецепти за коктейли.

Продуктови линии на Монин

В момента портфолиото на George Monin S.A. включва над 140 продукта, в пет продуктови линии, включително премиум сиропи, ликьори, гурме сосове, плодови шейкове и коктейлни смеси, предлагани в над 140 страни по света.

Само небето е границата, когато става въпрос за възможностите, които ви предлагат продуктите на Monin.

Интересната история на марката Monin, може да прочетете в профила на компанията George Monin SA, в бизнес каталога на bgbarman.bg.

автор: bgBarman.bg
реклама Sofia Bar Show

Топ марки коктейлни ликьори

Най-добрите марки коктейлни ликьори.
Bols Liqueurs / La Liqueur de Monin / De Kuyper / De Kuyper USA / Hiram Walker / Lejay Lagoute / Leroux / Marie Brizard Liqueurs / Zuidam Liqueurs
реклама Sofia Bar Show