1346491441
Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.
Повечето от Вас, най-вероятно ще се учудят на този въпрос, и аз чудесно разбирам защо. Кафето има един единствен аромат и той разбира се е на кафе. Да, но ако не сте забелязали пазарът е пренаситен с какво ли не и особено в по-развитите страни, конкуренцията е жестока, което кара търговците постоянно изстрелват нови предизвикателства, за да привлекат вниманието на потребителите. Ароматизираните кафета са една от тези глезотии.
Много са противниците на този вид кафе. Повечето от любители на напитката, се изказват доста остро против, тях. Те са на мнение, че кафето има невероятен аромат и вкус от само себе си и поради тази причина, защо да го разваляме. Е и аз съм на това мнение, но не мислите ли, че експериментите движат прогреса. Винаги е добре да опиташ нещо ново. Ако на някой не му харесва, да не пие. Ако не се купуват, значи нямат пазар и скоро никой няма да говори за тях, но те все още са тук.
Днес ароматизираните кафета имат много аромати, но класиките обикновено са ирландски крем, лешник, ванилия и шоколад. Всички те могат да бъдат закупени на зърна във всяко квартално магазинче по целия свят или в специализираните магазини за кафе в България.
Някои може да смятат, че ароматизираните кафета са ново изобретение, но това определено не е така. Още арабите в древността са добавяли подправки в кафето преди да го приготвят като напитка, а през 17 век европейците го подправяли с любимия си шоколад.
Няма да си правя труда да изброявам всички топли коктейли с кафе, защото може да ги погледнете сами в секцията коктейли на BGBARMAN, но ще закова вниманието ви върху класиката Ирландско кафе. Добавянето на алкохол и подправки към кафето има многовековна традиция.
Свикнали от доста време да намираме почти всичко, което се сетим и то да ни е на една ръка разстояние, ние гледаме на ароматизираните кафета като нещо нормално. Как обаче се приготвят те?
Това разбира се става възможно с помощта на съвременната химия. Процесът обикновено включва третиране на прясно изпечените зърна с химически ароматизатори (понякога със естествен произход, а понякога не). Това е доста сложен процес. Компаниите произвеждащи тези продукти работят с изявени специалисти. Повечето естествени аромати, които се използват при безалкохолните напитки са твърде слаби, за да се съчетаят с кафето. За тази цел всеки производител разработва специални препарати, които да «залепнат» добре по силно ароматните зърна.
Фактът, че кафето се обработва с химикали е черна точка срещу тях, а ако се замислим малко, веднага възниква съмнението: Кафето ще бъде третирано..., тогава не прави ли това ненужно използването на висококачествено кафе? Та нали никой няма да усети разликата поради чуждия аромат. Нещо като маринованите меса за скара в големите супермаркети. Едва ли някога ще разберете колко старо е месото под слоя ароматни подправки. Да! Вероятността да консумирате напитка с невероятен аромат, приготвена с лошокачествено кафе е голяма. Първото нещо, което трябва да Ви направи впечатление е следното:
Ако напитката има силен и приятен аромат, но посредствен вкус, добре дошли в отбора на прецаканите. Доброто ароматизирано кафе, веднага изпълва устата Ви с чудесен вкус, който продължава да се усеща дълго, след като преглътнете. Доверявайте се само на утвърдени търговци и марки.
Много са хората, които забързани в работа или грижи, избират ароматизираните кафета, за да си доставят моментна наслада и прилив на енергия. Ако обаче имате повече време, може да помолите бармана да ви сипе малко от някой от сиропите или ликьорите, които има зад бара. Сигурен съм, че тогава ще изпитате много по-голямо удоволствие. По този начин всеки ден може да експериментирате с различни вкусове и аромати.
Наздраве!
История и произход на кафето
Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.
От плантациите до пазара на сурово кафе
Кафето в същност е семето на плод, подобен на череша, от дърво, което вирее до около 1800 метра височина над морското равнище в екваториалния и субтропичния пояс по целия свят. Оригиналът и прародител на днешното растение е Кофеа (Coffea). Два са сортовете, които се отглеждат масово днес Кофеа Арабика (Coffea Arabica) и Кофеа Робуста (Coffea Robusta).
Изпичане на кафето
Изпичането на кафето е процесът на превръщането на зелените кафени семена в тъмно и благоуханно кафе, подтикващо към грях. Това е най-критичният етап при производството на кафе. Добрия експерт контролиращ този процес, трябва да е едновременно учен и човек на изкуството.
Характеристика на безкофеиновото кафе
За тези, които обичат кафе, но по някакви си причини (обикновено здравословни), кофеинът в него им пречи да му се наслаждават ежедневно има безкофеиново кафе. Разбира се някои хора смятат, че освен омаята от напитката, смисъла да се пие кафе е в съдържанието му на кофеин. Та нали той придава ободряващия ефект на кафето?
Характеристика и история на био (органик) кафето
Органик или Био (Organic или Bio), кафето е това, което е сертифицирано от международни наблюдатели, които следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане и преработка, които трябва да са без конвенционални пестициди, синтетични торове или биоинженерство. Като изключим сертифициращия знак на опаковката, това кафе изглежда точно както всяко друго: черно, ароматно и съблазнително, но без отровите на съвременното общество, или поне трябва да бъде такова.
Характеристика на ароматизираните кафета
Повечето от Вас, най-вероятно ще се учудят на този въпрос, и аз чудесно разбирам защо. Кафето има един единствен аромат и той разбира се е на кафе. Да, но ако не сте забелязали пазарът е пренаситен с какво ли не и особено в по-развитите страни, конкуренцията е жестока, което кара търговците постоянно изстрелват нови предизвикателства, за да привлекат вниманието на потребителите. Ароматизираните кафета са една от тези глезотии.
Произход и история на разтворимото кафе
Надали има някой, който да не е опитвал разтворимо кафе. Особено след всички реклами около комбинациите 3 в 1. Помня, че когато за първи път се появи в България, беше толкова модерно, че се подаряваше като луксозен подарък, основно на хора, които са ти свършили някаква услуга. Тогава го смесвахме със захар и малко вода и бъкахме около 5 минути, докато се получеше гъста пяна, която изчезваше буквално за 1 минута след доливането на гореща вода. Не знам защо, но този ритуал определено много ме кефеше.
Производство на разтворимо кафе
Получаването на разтворимо кафе определено не е някакъв мистериозен процес, който се пази в дълбока тайна. Не и днес. Реално то представлява нормално сварено кафе, на което е отстранена почти всичката вода. Погрешно на много вярвания при неговото поучаване не се използват никакви химически агенти.
Напитките, приготвени от кафе
От козаря, който преди повече от хиляда години, според легендата, танцувал с животните след като опитал от мистериозните червени плодове до днес, когато кафето е неизменна част от ежедневието на хората, неговото приготвяне се е превърнало в изкуство.
Кратък обзор на основните региони произвеждащи кафе
Кафето е една от най-обичаните напитки по света. Въпреки това, не всички видове кафе са еднакви. Както фините вина, бренди и уиски зависят от тероара: почва, климат, местоположение на плантацията, надморска височина, машини и съоръжения, грижи за растенията и обработка на плодовете, така и при кафето комбинацията от тези променливи е решаваща за придобиването на уникален вкус и аромат, нещо което сме свикнали да наричаме характер.
Кафе регион Индонезия /Азия
Голям процент от тези кафета, идват от тихоокеанските острови като Индонезия и обикновено са оживени с билкови полутонове. Азиатските кафета са популярни с пълното им тяло и меките си, земни, аромати.
Кафе регион Централна и Южна Америка
Кафето в този постоянно развиващ се регион се отличава с леко и средно тяло, простота и остра киселинност, ярък аромат и свеж завършек.
Може да разпознаете тази чаша, в класическите филми, където богати аристократи философски отпиват глътка бренди или от клиповете по MTV, в които рап звезди се черпят охолно със супер скъп коняк.