Абсолют Инвайт 2015

Петнайсет специално поканени български бармани ще се състезават в конкурса Absolut Invite

От Pernod Ricard Bulgaria са отправили покана-предизвикателство към петнайсет oт най-добрите ни бармани за участие в Аbsolut Invite. Двама от тях ще отидат на световния финал в края на май в град Ахус, Швеция.

Аbsolut Invite е един от най-престижните и амбициозни бармански конкурси в света. Той се случва за пети път в света и тази година темата и е ръчната обработка, а продуктът на фокус — Absolut Elyx — handcrafted luxury vodka. България участва за първа година.

Темата на състезанието обхваща всички елементи, свързани с технологията на производство на Elyx — занаятчийството, произхода на продукта, отглеждан на едно единствено място в света и възможността за проследяване на целия процес на обработка на напитката. Всички участници в конкурса ще трябва да представят по един собствен коктейл, вдъхновен и съобразен с всички тези майсторски принципи на подготовка, както и да покажат солидни теоретични познания в миксологията, за да впечатлят журито и да продължат напред към финала.

Участието в регионалния кръг на Absolut Invite става само по специална покана, която получават предварително селектирани от екипа на Absolut професионалисти. Те трябва да отговарят на няколко основни критерия — да работят активно като бармани през последните три години, да имат добра репутация, изградена на отличните им коктейли, да демонстрират обширни познания в професионалната си сфера и да имат висока мотивация за развитие на индустрията. След детайлно проучванe на пазара, екипът на Absolut определи българските финалисти в конкурса: Иван Монев oт Cheers Bar, Варна; Али Али oт бар Селона, Бургас; Александър Стайков от Carrusel; Антон Григоров, Димитър Димитров и Иван Милушев от By the Way; Драгомир Иванов; Мария — Маргарита (Грети) от Щастливото прасе; Димитър Петровски от Amaro Baretto; Никос Хляпас и Евгения Русева от The Cocktail Bar; Емил Горянов от PM; Мартин Тодоров от Planet, Цветан Цветанов от Memento Café и Henry De Rudder от Tell Me Bar, които вече са получили поканите си и се готвят за участие в конкурса.

Българската квалификация за Аbsolut Invite ще се проведе на 9 април (четвъртък) в Creative Hall Studio.

Избраните бармани ще представят своя коктейл и ще отговарят на редица въпроси за неговата археология, познания за напитките и рецептите. В престижното международно жури ще участват сомелиерът и главен редактор на divino.bg Юлия Костадинова, кулинарният критик Мария Караконова, главният готвач на Щастливото прасе Джун Йошида и специалният гост Лука Чинали, станал известен с работата си за един от най-добрите барове в света — Nightjar в Лондон. Италианецът пристига в България специално за събитието и ще изнесе безплатен мастърклас на тема Handcraft of the Cocktail от 12:30 до 15:30 същия ден.

3 Април 2015 / 17:04
автор: bgBarman.bg

Последно в Събития

Whisky, Rum & Wine Master test 2017

Публикувано на 2017-03-19 10:26:35

Запазете в календара датите 31март ина1април. Събитието еWhisky, Rum &Wine Master test, амястото столичният хотел «Маринела».

6 — 12 ЮНИ е седмицата на NEGRONI

Публикувано на 2016-06-06 13:08:07

За четвърта поредна година под патронажа на CAMPARI и американското списание IMBIBE, по целия свят се провежда седмица на НЕГРОНИ .

Absolut Creative Space — първият фестивал за устойчиви и креативни решения в България

Публикувано на 2016-06-02 22:16:16

В петък (3 юни) започва фестивалът Absolut Creative Space, посветен на устойчивата креативност. Специално за събитието в столицата пристига мобилна инсталация, създадена от рециклирани транспортни контейнери на Absolut и oборудвана като студио за създаване на идеи и провеждане на събития, лекции, работилници и партита. Тя ще бъде разположена на паркинга на хотел «Родина» от 3 до 9 юни и ще посрещне български и международни дизайнери и предприемачи, които изграждат и налагат нови устойчиви решения, пазят природата и създават повече стойност с иновативни решения за съвременния живот.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2016

Публикувано на 2016-04-18 22:09:19

На 23 и 24 Април 2016 г. всички истинки фенове на уиски, ром, ликьори, вино и крафт бири ще имат уникалната възможност да поглезят сетивата си и да обогатят познанията си. Събитието е второто по ред издание на WHISKY, RUM & WINE Master Test. Мястото: Радисън Блу Гранд Хотел, София.

Beefeater Gin College Bulgaria 2016

Публикувано на 2016-04-08 12:21:54

За едно изключително преживяване с мноооого джин и легендарният мастър дистилър на Beefeater, Дезмънт Пейн.

Уиски Фест София 2015 — неподражаем мега спектакъл на тема уиски

Публикувано на 2015-11-01 15:47:26

За четвърта поредна година Уиски Фест София показа, че е най-грандиозният форум за напитки в България. Старта бе даден на 30 октомври (петък) в Sofia Event Center в Paradise Mall и завършва днес.

Pernod Ricard Bulgaria поканиха Aлекс Кратена да представи супер премиум бранда Absolut Elyx

Публикувано на 2015-03-23 23:22:56

Aлекс Кратена — един от най-успешните бармани и миксолози в света, ще гостува в България по покана на Pernod Ricard Bulgaria, за да представи техният супер премиум бранд Absolut Elyx . По време на тридневният си престой, той ще проведе серия от обучения и демонстрации в няколко столични заведения.

Майсторски класове на Dalmore и официално представяне на Constellation Collection

Публикувано на 2015-03-22 10:46:11

Уиски експертът и Директор на категория «Rare Whisky» в дестилерията Dalmore Дейвид Робъртсън ще представи в Пловдив и София изключителната серия Dalmore Constellation Collection.

Впечатления от WHISKY, RUM & WINE Master Test

Публикувано на 2015-02-19 11:17:31

Фестивалът за премиум напитки WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015 се състоя на 7 февруари. Това бе първото подобно събитие за година, истински форум на лукса и изискания вкус. Не се сещам за друго събитие, където да бъде изложено 60 годишно уиски на цена от близо 39 000 лв.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015

Публикувано на 2015-01-20 11:29:44

На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул. Мария Луиза 126) ще бъде домакин на първият за годината фестивал на висококачествените напитки, WHISKY, RUM & WINE Master Test.

Зад кулисите на Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-10-22 23:18:36

За поредна година Уиски Фест София 2014 се очертава да се превърне в най-големият форум за алкохолни напитки в България. Ще разтворим завесата преди официалното откриване на 31 октомври, за да разкрием какво ново ще можете да видите и опитате.

Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-09-23 11:22:52

За трета поредна година «Уиски Фест София» ще събере приятелите на уискито. Форумът ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2014 г. в Sofia Event Center.

Обучение на марките Campari и Aperol

Публикувано на 2014-05-26 15:27:02

Семинара, с лектор Лорис Контро, бранд амбасадор на марките за Европа, ще се проведе в три поредни дни във Варна София и Пловдив.

Странно HENDRICK’S парти събра приятелите на най-необичайния джин

Публикувано на 2014-05-20 13:32:15

Миналата седмица Hendrick’s, беше домакин на едно невиждано досега парти, което се проведе в Университетската ботаническа градина в София. Няма как да очакваме нещо стандартно от джина, чиито съставки включват екстракт от краставици и листа от рози.

Балкански фестивал на ракията, Варна 2014 — акценти.

Публикувано на 2014-04-12 23:11:48

В продължение на три дни в хотел Димят, Варна се проведе второто издание на балканския фестивал на ракията. На форума български и балкански производители, на спиртни напитки, предложиха за дегустация своите най-нови издания.

Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки — Варна 2014

Публикувано на 2014-03-26 12:57:11

Не пропускате да се включите в тридневните дегустации на най-новите продукти на фирмите участници в Балканския фестивал на ракията и високоалкохолните напитки – Варна 2014, който ще се проведе от 10 до 12 април в Гранд хотел Димят

Whiskey Fest Sofia 2013 — най успешния форум за напитки през годината!

Публикувано на 2013-11-15 11:25:44

Изминаха няколко дни от финалния гонг на Whiskey Fest Sofia 2013. Време напълно достатъчно, за си съберем мислите и уталожим еуфорията от без съмнение най-успешния форум за напитки проведен в България през изминаващата вече 2013 година.

И тази година ще празнуваме Мовембър с Йегермайстер

Публикувано на 2013-11-06 13:07:03

Марката Jägermeister отново е най-активният поддръжник и парти инициатор на този празник на мустака, който продължава през целия ноември.

Уиски Фест София 2013 ден първи

Публикувано на 2013-11-02 10:52:28

Изключително сдържано, без много помпозност, бих казал аристократично, както подобава на категорията, вчера бе открит «Whiskey Fest Sofia» 2013. Безупречна организация и наистина голям обществен интерес още от първия ден.

Изключителен старт на първият Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-24 23:37:36

С призива «Да върнем ракията на българите!» организаторите откриха първият по рода си Балкански фестивал на ракията.

Уиски Фест София 2013

Публикувано на 2013-10-09 12:06:26

Тази година на Уиски Фест София 2013 (Whiskey Fest Sofia 2013) ще участват всички вносители и дистрибутори на най-продаваните, най-популярните и на някои екзотични за България марки.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-08 13:00:04

Обявиха официалната програма и многобройните изложители на първият по рода си Балкански фестивал на ракията. Форумът ще се проведе на 24 — 26 октомври в София в Мраморното фоайе на НДК.

Пореден успех на инициативата True Tales на Grant’s

Публикувано на 2013-10-06 13:23:56

Ернестина Шинова, Кръстьо Лафазанов, Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов разказаха своите истории на поредното голямо събитие Grant’s True Tales. Милица Гладнишка с джаз квартет «Дивото зове» изпя любими евъргрийни и също сподели забавни житейски случки. И всичко това пред очите на Гленн Гордън, собственик, шеф на бода на William Grant & Sons и правнук на основателя на компанията.

Най-добър сомелиер на България 2013

Публикувано на 2013-09-26 15:43:59

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) организира за 8 — ми пореден път национален конкурс за «Най-добър сомелиер на България 2013» за наградата на Винпром Пещера. Победителят ще представлява България на Международни конкурси, организирани от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-08-21 13:00:20

Ракията — част от културата на Балкани — регион, известен със своето разнообразие от качествени високоалкохолни напитки. Дали обаче знаем всичко за тях?

«Grant’s True Tales» е вече на морето

Публикувано на 2013-06-09 14:37:41

Ако искате да се съберете с приятели, да пиете качествено шотландско уиски и да чуете смешнотъжни истории от ненадминатия разказвач Димитър Рачков, заповядайте на «Grant’s True Tales» във Варна и Бургас.

Фестивал на розето

Публикувано на 2013-05-29 11:50:02

Фестивал на виното розе ще се проведе за втори път в Казанлък в първите дни на юни като част от ежегодния Празник на розата.

«Фестивал на виното и храната» дебютира днес във Варна

Публикувано на 2013-05-28 10:55:36

За първи път във Варна от 28 до 30 май 2013 г. ще се проведе националното изложение «Фестивал на виното и храната». Идеята на организаторите на събитието е то да продължи традициите и да възобнови известната през 30 — те години на миналия век Лозаро-винарска изложба, провеждана във Варна.

Остават броени дни до най-престижния винен форум на балканите

Публикувано на 2013-05-14 10:38:11

Остават броени дни до единствения по рода си Балкански Винен Конкурс и Фестивал — BIWC 2013, който ще се проведе от 16 до 19 Май 2013 в Гранд Хотел София!

Прекрасна възможност да се срещнете с вината на Балканите

Публикувано на 2013-04-30 10:59:58

Единственият по рода си Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC), който пожъна изключителен международен успех още след първото си издание миналата година, ще свидетелства чрез тазгодишния си сценарий за невероятната бизнес симбиоза между Балканското вино и туризъм.

ХХІIІ Национално първенство за бармани ще се проведе във Варна

Публикувано на 2013-04-10 14:00:46

ХХІIІ Национално първенство за бармани организирано от Българската асоциация на барманите ще се проведе На 24 и 25 април във Варна

С шест приза «Златен ритон» и 125 медала завърши «Винария 2013»

Публикувано на 2013-04-06 18:32:19

С шест приза «Златен ритон» и 125 медала завърши Международният конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложбата «Винария 2013».

Национална кулинарна купа на България 2013

Публикувано на 2013-04-05 10:54:51

Шестото издание на Националната кулинарна купа на България ще се проведе от четвъртък 18 април до събота 20 април 2013 в палата на Международния панаир Пловдив.

Традиционното изложение «Винария» отвори врати днес.

Публикувано на 2013-04-03 11:24:56

Днес в Пловдив, отвори врати традиционното изложение «Винария». Събитието се провежда в сградата на Международен панаир и ще се продължи до 6 април.

От Енциклопедията…

Некелтския регион на Шотландия

Характеристика на шотландския уиски региона Лоуланд (Lowlands)

Лоуландс малка
1344940392 / twitter: @bgbarman

Регионът Лоуланд (Lowlands) е най-южната част на Шотландия и най-близката до Англия. Той е известен още като «Ghalldach», което означава «некелтски регион» (не питайте как се произнася, не мога да си изкълча езика). По-голямата част от дестилериите тук са разположени в близост до северната му граница с Хайланд, която се определя като линия между градовете Дъндии (Dundee) и Грийнък (Greenock), или ако щете Глазгоу и Единбург, понеже са по известни.

Характеристика на Централен и Южен Хайланд

Central & South Highland

Южен и Централен Хайланд малка
1404737190 / twitter: @bgbarman

Повечето от дестилериите тук дължат своето съществуване на появилите се през 19 век марки блендирани скочове. Въпреки че много от дестилериите са изградени по-късно от самите производители на блендове, са се запазили и част от действащите преди това.

Истината за една криворазбрана култура

На кратко за аперитивите

Наздравица с аперитив
1345985316 / twitter: @bgbarman

Като понятие, аперитив се използва още от древните гърци и римляни. Според съвременните разбирания, такъв може да  бъде всяко, по възможност сухо, алкохолно питие — от чаша газирано бяло вино, до чиста водка или коктейл. У нас то се използва изключително често, но за съжаление в повечето случаи напълно погрешно. Истина е, че аперитивът е питие сервирано преди храна с цел да се възбуди апетита, а също така е истина, и че повечето от нас (не изключвам и себе си от това число), понякога имат много дълъг аперитив. Тази култура разбира се, варира според региона. Тук на Балканите, храносмилателната ни система явно има нужда от много по голямо стимулиране и затова на масата винаги е забавно.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI