Сомелиер

Най-добър сомелиер на България 2013

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) организира за 8 — ми пореден път национален конкурс за «Най-добър сомелиер на България 2013» за наградата на Винпром Пещера. Победителят ще представлява България на Международни конкурси, организирани от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Условия и регламент:

1. Да имат стаж в ресторантьорския бранш поне 3 години;

2. Да работят като сомелиери, сервитьори или салонни управители на ресторант през последните 6 месеца;

3. Да са завършили сомелиерски или други винени курсове в страната или в чужбина;

4. Да предоставят копие от дипломите за съответните курсове, както и автобиография със снимка паспортен формат, най-късно до 20 дни преди конкурса

5. Да заявят в писмен вид желанието си за участие и спазване на регламента най-късно до 20 дни преди конкурса.

6. Да се явят за конкурса в подходящо облекло — черен костюм и бяла риза/сомелиерски престилки ще им бъдат предоставени/.

За номинираните състезатели от провинцията, нощувката в София ще им бъде безплатна. Такса участие — 50 лв.

Награден фонд:

1 — во място — 1000 лева;

2 — ро и 3 — то място — 500 лева;

Селекция специални български вина.

Грамоти

Срок за подаване на заявка за участие в конкурс + автобиография+ копие на снимка паспортен формат — до 10 септември на електронната поща на асоциацията: basomelier@abv.bg

Конкурсът ще се проведе на 9 и 10 октомври в хотел Централ Форум, София. Състезанието представлява поредица от дейности, които кандидатите за най-добър сомелиер на България ще трябва да изпълнят в реална ресторантска обстановка. «Ресторантът» ще разполага с три маси, а клиенти ще бъдат представители от журито — сомелиери, енолози, готвачи и експерти в ресторантьорския бранш. На първата маса ще се сервира шампанско и ще се декантиране вино. На втората маса ще има дегустация на вина и високоалкохолни напитки. На трета маса ще се предлагат подходящи напитки към храни по зададено меню и ще се коригира винена листа.

Програма :

9 октомври: 9 ч — регистрация; 9.30 ч. тест ; 10.30 −11.00ч. — дегустации; 11.00 −17.00ч. : изпит на всеки състезател по декантиране на вино и сервиране на шампанско.

10 октомври: 13.00 ч — пресконференция; 14.00 ч. обявяване на тримата финалисти. 14.00 −17.00 ч. състезателна част /дегустация на бяло и червено вина; дегустация на спиртни напитки; сервиране на пенливо вино; декантиране на червено вино/; 19.00 ч — анонсиране на резултатите и награждаване.

26 Септември 2013 / 15:45
автор: bgBarman.bg

Последно в Събития

Whisky Fest Sofia 2019 Майсторски класове

Публикувано на 2019-10-22 16:01:47

Наближава края на Октовмри и с всеки изминал ден все повече се приближаваме до най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Sofia Bar Show 2019

Публикувано на 2019-05-09 23:42:29

Остават четири дни до Sofia Bar Show, събитие, което със сигурност се очертава да бъде знаково за бар индустрията в България.

WHISKEY FEST SOFIA 2018

Публикувано на 2018-10-24 12:28:15

Делят ни броени дни от най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Седмицата на Негрони 2018 - най мащабното коктейлно събитие в света.

Публикувано на 2018-06-02 13:53:52

От 4-ти до 10-ти юни в цял свят е седмицата на коктейла НЕГРОНИ. Част от цената на всеки изпит коктейл в участващите барове отива за благородна кауза.

Whisky, Rum & Wine Master test - 2018

Публикувано на 2018-03-13 12:16:22

Първото сериозно събитие на българската сцена за тази година, Whisky, Rum & Wine Master test ще ни събере в столичния хотел «Маринела» на 23 и 24 Март.

Whisky, Rum & Wine Master test 2017

Публикувано на 2017-03-19 10:26:35

Запазете в календара датите 31март ина1април. Събитието еWhisky, Rum &Wine Master test, амястото столичният хотел «Маринела».

6 — 12 ЮНИ е седмицата на NEGRONI

Публикувано на 2016-06-06 13:08:07

За четвърта поредна година под патронажа на CAMPARI и американското списание IMBIBE, по целия свят се провежда седмица на НЕГРОНИ .

Absolut Creative Space — първият фестивал за устойчиви и креативни решения в България

Публикувано на 2016-06-02 22:16:16

В петък (3 юни) започва фестивалът Absolut Creative Space, посветен на устойчивата креативност. Специално за събитието в столицата пристига мобилна инсталация, създадена от рециклирани транспортни контейнери на Absolut и oборудвана като студио за създаване на идеи и провеждане на събития, лекции, работилници и партита. Тя ще бъде разположена на паркинга на хотел «Родина» от 3 до 9 юни и ще посрещне български и международни дизайнери и предприемачи, които изграждат и налагат нови устойчиви решения, пазят природата и създават повече стойност с иновативни решения за съвременния живот.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2016

Публикувано на 2016-04-18 22:09:19

На 23 и 24 Април 2016 г. всички истинки фенове на уиски, ром, ликьори, вино и крафт бири ще имат уникалната възможност да поглезят сетивата си и да обогатят познанията си. Събитието е второто по ред издание на WHISKY, RUM & WINE Master Test. Мястото: Радисън Блу Гранд Хотел, София.

Beefeater Gin College Bulgaria 2016

Публикувано на 2016-04-08 12:21:54

За едно изключително преживяване с мноооого джин и легендарният мастър дистилър на Beefeater, Дезмънт Пейн.

Уиски Фест София 2015 — неподражаем мега спектакъл на тема уиски

Публикувано на 2015-11-01 15:47:26

За четвърта поредна година Уиски Фест София показа, че е най-грандиозният форум за напитки в България. Старта бе даден на 30 октомври (петък) в Sofia Event Center в Paradise Mall и завършва днес.

Петнайсет специално поканени български бармани ще се състезават в конкурса Absolut Invite

Публикувано на 2015-04-03 17:04:50

От Pernod Ricard Bulgaria са отправили покана-предизвикателство към петнайсет oт най-добрите ни бармани за участие в Аbsolut Invite. Двама от тях ще отидат на световния финал в края на май в град Ахус, Швеция.

Pernod Ricard Bulgaria поканиха Aлекс Кратена да представи супер премиум бранда Absolut Elyx

Публикувано на 2015-03-23 23:22:56

Aлекс Кратена — един от най-успешните бармани и миксолози в света, ще гостува в България по покана на Pernod Ricard Bulgaria, за да представи техният супер премиум бранд Absolut Elyx . По време на тридневният си престой, той ще проведе серия от обучения и демонстрации в няколко столични заведения.

Майсторски класове на Dalmore и официално представяне на Constellation Collection

Публикувано на 2015-03-22 10:46:11

Уиски експертът и Директор на категория «Rare Whisky» в дестилерията Dalmore Дейвид Робъртсън ще представи в Пловдив и София изключителната серия Dalmore Constellation Collection.

Впечатления от WHISKY, RUM & WINE Master Test

Публикувано на 2015-02-19 11:17:31

Фестивалът за премиум напитки WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015 се състоя на 7 февруари. Това бе първото подобно събитие за година, истински форум на лукса и изискания вкус. Не се сещам за друго събитие, където да бъде изложено 60 годишно уиски на цена от близо 39 000 лв.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015

Публикувано на 2015-01-20 11:29:44

На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул. Мария Луиза 126) ще бъде домакин на първият за годината фестивал на висококачествените напитки, WHISKY, RUM & WINE Master Test.

Зад кулисите на Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-10-22 23:18:36

За поредна година Уиски Фест София 2014 се очертава да се превърне в най-големият форум за алкохолни напитки в България. Ще разтворим завесата преди официалното откриване на 31 октомври, за да разкрием какво ново ще можете да видите и опитате.

Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-09-23 11:22:52

За трета поредна година «Уиски Фест София» ще събере приятелите на уискито. Форумът ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2014 г. в Sofia Event Center.

Обучение на марките Campari и Aperol

Публикувано на 2014-05-26 15:27:02

Семинара, с лектор Лорис Контро, бранд амбасадор на марките за Европа, ще се проведе в три поредни дни във Варна София и Пловдив.

Странно HENDRICK’S парти събра приятелите на най-необичайния джин

Публикувано на 2014-05-20 13:32:15

Миналата седмица Hendrick’s, беше домакин на едно невиждано досега парти, което се проведе в Университетската ботаническа градина в София. Няма как да очакваме нещо стандартно от джина, чиито съставки включват екстракт от краставици и листа от рози.

Балкански фестивал на ракията, Варна 2014 — акценти.

Публикувано на 2014-04-12 23:11:48

В продължение на три дни в хотел Димят, Варна се проведе второто издание на балканския фестивал на ракията. На форума български и балкански производители, на спиртни напитки, предложиха за дегустация своите най-нови издания.

Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки — Варна 2014

Публикувано на 2014-03-26 12:57:11

Не пропускате да се включите в тридневните дегустации на най-новите продукти на фирмите участници в Балканския фестивал на ракията и високоалкохолните напитки – Варна 2014, който ще се проведе от 10 до 12 април в Гранд хотел Димят

Whiskey Fest Sofia 2013 — най успешния форум за напитки през годината!

Публикувано на 2013-11-15 11:25:44

Изминаха няколко дни от финалния гонг на Whiskey Fest Sofia 2013. Време напълно достатъчно, за си съберем мислите и уталожим еуфорията от без съмнение най-успешния форум за напитки проведен в България през изминаващата вече 2013 година.

И тази година ще празнуваме Мовембър с Йегермайстер

Публикувано на 2013-11-06 13:07:03

Марката Jägermeister отново е най-активният поддръжник и парти инициатор на този празник на мустака, който продължава през целия ноември.

Уиски Фест София 2013 ден първи

Публикувано на 2013-11-02 10:52:28

Изключително сдържано, без много помпозност, бих казал аристократично, както подобава на категорията, вчера бе открит «Whiskey Fest Sofia» 2013. Безупречна организация и наистина голям обществен интерес още от първия ден.

Изключителен старт на първият Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-24 23:37:36

С призива «Да върнем ракията на българите!» организаторите откриха първият по рода си Балкански фестивал на ракията.

Уиски Фест София 2013

Публикувано на 2013-10-09 12:06:26

Тази година на Уиски Фест София 2013 (Whiskey Fest Sofia 2013) ще участват всички вносители и дистрибутори на най-продаваните, най-популярните и на някои екзотични за България марки.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-08 13:00:04

Обявиха официалната програма и многобройните изложители на първият по рода си Балкански фестивал на ракията. Форумът ще се проведе на 24 — 26 октомври в София в Мраморното фоайе на НДК.

Пореден успех на инициативата True Tales на Grant’s

Публикувано на 2013-10-06 13:23:56

Ернестина Шинова, Кръстьо Лафазанов, Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов разказаха своите истории на поредното голямо събитие Grant’s True Tales. Милица Гладнишка с джаз квартет «Дивото зове» изпя любими евъргрийни и също сподели забавни житейски случки. И всичко това пред очите на Гленн Гордън, собственик, шеф на бода на William Grant & Sons и правнук на основателя на компанията.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-08-21 13:00:20

Ракията — част от културата на Балкани — регион, известен със своето разнообразие от качествени високоалкохолни напитки. Дали обаче знаем всичко за тях?

«Grant’s True Tales» е вече на морето

Публикувано на 2013-06-09 14:37:41

Ако искате да се съберете с приятели, да пиете качествено шотландско уиски и да чуете смешнотъжни истории от ненадминатия разказвач Димитър Рачков, заповядайте на «Grant’s True Tales» във Варна и Бургас.

Фестивал на розето

Публикувано на 2013-05-29 11:50:02

Фестивал на виното розе ще се проведе за втори път в Казанлък в първите дни на юни като част от ежегодния Празник на розата.

«Фестивал на виното и храната» дебютира днес във Варна

Публикувано на 2013-05-28 10:55:36

За първи път във Варна от 28 до 30 май 2013 г. ще се проведе националното изложение «Фестивал на виното и храната». Идеята на организаторите на събитието е то да продължи традициите и да възобнови известната през 30 — те години на миналия век Лозаро-винарска изложба, провеждана във Варна.

Остават броени дни до най-престижния винен форум на балканите

Публикувано на 2013-05-14 10:38:11

Остават броени дни до единствения по рода си Балкански Винен Конкурс и Фестивал — BIWC 2013, който ще се проведе от 16 до 19 Май 2013 в Гранд Хотел София!

От Енциклопедията…

Limoncello Italiano — digestivo perfecto

Ликьори от лимонена кора

Домашно лимончело
1358542350 / twitter: @bgbarman

Никога няма да забравя, първият ми обяд в Италия с италианци. Това бе най-дългият обяд в живота ми. Беше топъл летен ден на една тераса близо до морето. Свикнал, само да хапвам на бързо и да бързам за работа аз естествено приключих за много кратко време. Моите приятели италианците, обядваха 3 часа. Хранеха се, говореха пиеха вино и се хранеха, стори ми се цяла вечност. Убедих се, че тази нация определено умее да се наслаждава на храната. Тази случка от моя живот сама по себе си не би имала никаква връзка с темата на статията, ако накрая моите сътрапезници не поръчаха десерта. С него пристигнаха и малки чашки пълни с жълта напитка. Това бе моето първо лимончело. Домашно приготвено от съдържателя на ресторанта, то бе много добре изстудено и изглеждаше очарователно в малките чашки. Беше незабравимо. След невероятната паста и всички морски дарове, които бяхме унищожили, това беше като приказка. От този ден, винаги когато съм в Италия и обядвам или вечерям, завършвам с лимончело.

Истината за една криворазбрана култура

На кратко за аперитивите

Наздравица с аперитив
1345985316 / twitter: @bgbarman

Като понятие, аперитив се използва още от древните гърци и римляни. Според съвременните разбирания, такъв може да  бъде всяко, по възможност сухо, алкохолно питие — от чаша газирано бяло вино, до чиста водка или коктейл. У нас то се използва изключително често, но за съжаление в повечето случаи напълно погрешно. Истина е, че аперитивът е питие сервирано преди храна с цел да се възбуди апетита, а също така е истина, и че повечето от нас (не изключвам и себе си от това число), понякога имат много дълъг аперитив. Тази култура разбира се, варира според региона. Тук на Балканите, храносмилателната ни система явно има нужда от много по голямо стимулиране и затова на масата винаги е забавно.

Най-сладкото нещо зад бара

Характеристика на коктейлните сиропи

Коктейлни сиропи 1
1346399838 / twitter: @bgbarman

Известно е, че гранулираната (на кристали) захар не се разтваря лесно в студени напитки или етилов алкохол. Тъй като сиропите са течности, те лесно се смесват с други течности в смесени напитки, което ги прави чудесна алтернатива на кристалната захар навсякъде в индустриалното производство. Това е нормална практика и във всяко домакинство, а в баровете обикновения захарен сироп и ароматизираните сиропи са задължителна част от асортимента.

реклама Whiskey Fest 2019
лимонов туист кора лимон

Лимонов туист

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.