Аромата на Средиземноморието

Кратка характеристика на анасоновите напитки
Звездовиден анасон панорамна

Късна пролет, навсякъде е свежо и зелено, а бризът носи мирис на море. Следобедното слънце се прокрадва през все още рехавите филизи на асмата и нежно гали кожата ни. На масата върху грубата памучна карирана в бяло и синьо покривка стои купа със студен таратор, с пресни краставици, копър, орехи ... както си му е реда... Не знам как вие бихте допълнили тази картина, но на мен ми липсва само едно, бутилка умряла от студ мастика.

Така е в България или поне по брега на Черно море, от където съм и аз. Не по-различна е картината по Средиземноморието. Всеки който е бил във Турция наред с многобройните им вкусотии непременно е опитал и тяхната Раки (Raki). Където и да сте в Гърция, под астмата на някое малко ресторантче из уличките на Миконос, или в някоя таверна в големия град най-добрият избор да започнете вечерята си е тяхната суха версия на нашия таратор «тзадзики» (τζατζίκι) и чаша узо (Ούζο). Щом работния ден приключи във всяко бистро във Франция може да видите как хората се наслаждават на чаша Пастис (Pastis), който всеки разрежда по свой вкус с вода. В Италия, където обедите продължават с часове, шансът да избягате преди да ви предложат Самбука (Sambuca) или Анисета (Anisetta) e оправдан само ако го заменят с Лимончело (Limonchelo). В Испания анасоновите напитки са тема на специални ритуали. Мъжете си поръчват микс от анасонова напитка с бренди наречена sol y sombra (така се нарича комбинацията) и пура, а жените добавят малко анасонов ликьор в кафето си. Анасоновите напитки се веят из цялото средиземноморие като ароматен бриз.

Една от най-старите медицински билки — анасона, както и звездовидния анасон, плодове на азиатското анасоново дърво, са били използвани като съставки на лечебни еликсири още от времето, когато се е зародила дестилацията. Твърди се, и с право, че анасона лекува стомашни болки и помага на кръвообращението и дихателната система. Също така е добър диуретик и стимулант. През 5 — ти век в Индия и Китай анасона е бил предписван на младите майки като млечен стимулант. Поради специфичния си аромат и многото медицински приложения, анасона традиционно се смята за афродизиак. Древните гърци и римляни смятали, че дъвченето му може да увеличи либидото и желанието за секс. Анасона съдържа естрогенни съединения (женски хормони), които индуцират ефект подобен на тестостеронът, и по този начин увеличават мъжката потентност и либидо. Да не кажете, че не съм ви предупредил.

див копър резене

Родното място на анасона е източната част на Средиземноморието. Постепенно се разпростира в Азия и Европа. Освен по родните си места най добре вирее в южна част на Италия и в Испания около Chinchón, южно от Мадрид. Поради това в останалите страни тази суровина е доста скъпа. Затова производителите предпочитат плодовете на китайския звездовиден анасон. Въпреки, че нищо не ги свързва той съдържа толкова ценния анетол. Всъщност, анетолът, според нашите рецептори е това, което прави анасона, анасон.

Разбира се всички изброени по-горе напитки, както и тези, които ще намерите в Енциклопедията на бгбарман, не съдържат само анасон. Всяка една се произвежда по своя, в повечето случаи, тайна рецепта, пазена грижливо от всеки производител.

Научете повече за всяка една от анасоновите напитки и изберете своята марка. Всяка една има своя чар и заслужава да бъде опитана.

Дегустирайте с удоволствие и мярка! Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Анасонови напитки

Пастис, абсент, чинчон, узо, раки, арак, мастика, самбука: анасоновите алкохолни напитки са изключително популярни в повечето от средиземноморските страни и всеки регион има своя собствена версия.

Аромата на Средиземноморието

Кратка характеристика на анасоновите напитки
Звездовиден анасон панорамна

Късна пролет, навсякъде е свежо и зелено, а бризът носи мирис на море. Следобедното слънце се прокрадва през все още рехавите филизи на асмата и нежно гали кожата ни. На масата върху грубата памучна карирана в бяло и синьо покривка стои купа със студен таратор, с пресни краставици, копър, орехи ... както си му е реда... Не знам как вие бихте допълнили тази картина, но на мен ми липсва само едно, бутилка умряла от студ мастика.

Така е в България или поне по брега на Черно море, от където съм и аз. Не по-различна е картината по Средиземноморието. Всеки който е бил във Турция наред с многобройните им вкусотии непременно е опитал и тяхната Раки (Raki). Където и да сте в Гърция, под астмата на някое малко ресторантче из уличките на Миконос, или в някоя таверна в големия град най-добрият избор да започнете вечерята си е тяхната суха версия на нашия таратор «тзадзики» (τζατζίκι) и чаша узо (Ούζο). Щом работния ден приключи във всяко бистро във Франция може да видите как хората се наслаждават на чаша Пастис (Pastis), който всеки разрежда по свой вкус с вода. В Италия, където обедите продължават с часове, шансът да избягате преди да ви предложат Самбука (Sambuca) или Анисета (Anisetta) e оправдан само ако го заменят с Лимончело (Limonchelo). В Испания анасоновите напитки са тема на специални ритуали. Мъжете си поръчват микс от анасонова напитка с бренди наречена sol y sombra (така се нарича комбинацията) и пура, а жените добавят малко анасонов ликьор в кафето си. Анасоновите напитки се веят из цялото средиземноморие като ароматен бриз.

Една от най-старите медицински билки — анасона, както и звездовидния анасон, плодове на азиатското анасоново дърво, са били използвани като съставки на лечебни еликсири още от времето, когато се е зародила дестилацията. Твърди се, и с право, че анасона лекува стомашни болки и помага на кръвообращението и дихателната система. Също така е добър диуретик и стимулант. През 5 — ти век в Индия и Китай анасона е бил предписван на младите майки като млечен стимулант. Поради специфичния си аромат и многото медицински приложения, анасона традиционно се смята за афродизиак. Древните гърци и римляни смятали, че дъвченето му може да увеличи либидото и желанието за секс. Анасона съдържа естрогенни съединения (женски хормони), които индуцират ефект подобен на тестостеронът, и по този начин увеличават мъжката потентност и либидо. Да не кажете, че не съм ви предупредил.

див копър резене

Родното място на анасона е източната част на Средиземноморието. Постепенно се разпростира в Азия и Европа. Освен по родните си места най добре вирее в южна част на Италия и в Испания около Chinchón, южно от Мадрид. Поради това в останалите страни тази суровина е доста скъпа. Затова производителите предпочитат плодовете на китайския звездовиден анасон. Въпреки, че нищо не ги свързва той съдържа толкова ценния анетол. Всъщност, анетолът, според нашите рецептори е това, което прави анасона, анасон.

Разбира се всички изброени по-горе напитки, както и тези, които ще намерите в Енциклопедията на бгбарман, не съдържат само анасон. Всяка една се произвежда по своя, в повечето случаи, тайна рецепта, пазена грижливо от всеки производител.

Научете повече за всяка една от анасоновите напитки и изберете своята марка. Всяка една има своя чар и заслужава да бъде опитана.

Дегустирайте с удоволствие и мярка! Наздраве!

автор: bgBarman.bg

По темата…

Еликсира на сестрите Хенрайот, който завладява Франция

История на абсента — I част

Приготвяне на Абсент в чаша - бял фон
1359012774

Анасоновите напитки са изключително популярен аперитив, особено в Средиземноморските страни и на Балканите. Днес пастис, перно, раки, узо, чинчон се сипят в изобилие в облачни жълти, светло зелени и бели цветове, но нито една от тях не е скандализирала така света както абсента в края на 19 век.

Гръцкият символ, по-ярък от Акропола

Кратка характеристика на узото

Узо с мезета
1364829134

За българин, узото е може би най-яркия представител на Гърция. Не познавам някой, който посетил за първи път нашата южна съседка, да се е върнал без бутилка «оригинално» узо, въпреки че може да си го купи тук, от всяка бакалия. Има и такива, които нямат и сувенир от Акропола, но в шкафа с напитки имат съкровен спомен от бяла Гърция. Какъв по-голям сувенир от бутилка узо, само че защо изчезва толкова бързо?

Аперитива на съвременна Франция

Историята на френския пастис

Пастис де Франс
1345353556

През 1920 година все повече клиенти на бистра и кафенета в Марсилия, тайно поръчвали «тигрово мляко». Всеки съдържател в столицата на Прованс държал свое произведение под тезгяха на бара, наричано на местен диалект — пастис (pastis).

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!