Американска компания създаде компютърна програма за производство на домашно вино
Американска компания предлага на хората възможност да си закупят оборудване за производството на домашно вино, което могат да инсталират в дома и да роизвеждат свое собствено вино с помоща на компютърна програма. Смях!
Предварително трябва да подчертая, как за пореден път се убеждавам, че Америка наистина е страната на неограничените възможности. Не за друго, а защото там всяка безумна идея намира пазар.
Ситемата се нарича WinePod и е нещо подобно на съвременна машина за домашен хляб, т.е всичко в едно. Съоръжението е високо окло 1,2 метра и има вместимост 75 литра. Този дигитален, ултрамодерен бидон, както казах, е «всичко в едно»: пресоване, ферментация, съзряване. Закупилите «чайника за вино» (както се превежда буквално и без фантазия), имат възможност да си произведат 48 бутилки вино, само с помощта на лаптопа си. Според създателите това е първата подобна система по рода си. Защо ли? Може би поради факта, че до сега никой не е бил чак толкова скучаещ, че да финансира такава простотия.
Системата е плод на въображението на Грег Шел от Силиконовата долина в Калифорния, който заявил пред Би Би Си, че според него има растящ пазар за изтънчено (?!?), «направи си сам» винопроизводството.
Идеята за проекта тръгва от пост в блог. Шел събира капитал и обединява усилията си с известни специалисти от Силиконовата долина и виноделката чудо е готова. До 2007 г. компанията успява да продаде 150 броя от WinePod, след което идва финансовата криза и проектът е замразен, за да бъде възобновен през това лято (2013).
На практика, устройството е сравнително просто. Начинаещите виноделци добавят грозде към машината и след това сядат на компютъра, на който са си качили софтуера с напътствията.
След като програмата е тартирана, дигиталната виноделка започва да обработва гроздето през всички процеси, а компютърът води потребителя през технологията на производството на вино, използвайки постоянни ъпдейти на методите, според световните новости. Ъпдейти?!? На какво?
Компютъра измерва температурата, киселинността, за да позволи на винопроизводителя да направят своите предпочитани настройки. След няколко месеца, виното е готово да се бутилира. Без да сте си изцапали ръцете и опитали от ширата.
Пред BBC, автора на проекта е заявил: «Хората искат да имат чувство на сътворението. Ако искате да се насладите на бутилка вино може просто да отидете до магазина и да си купите, има толкова много възможности и избор... Но ако пиете една бутилка вино, което сте създали, или може би по-важното е, че споделяте с приятели вино, което сте създали Вие е напълно различно преживяване.»
Факт! Тук ме спечели! За кратко. Сега да си поговорим за парите и да се посмеем!
Има два модела: «класически», който струва на 4 500 щатски долара и «обикновен» (за простолюдието), който е от неръждаема стомана без никакви сензори и струва само, ама само 1 999.
Следват екстрите, които естествено се продават отделно, като например 30 литрово дъбово буре ($ 400), комплект от 48 нови бутилки, тапи и червен восък ($ 300), дрожди, хранителни вещества за тях, ензими и т.н. ($ 300), преса за затваряне на коркови тапи, измерващи инструменти и други неща от рода «ами хубаво е да ги имаш и тях» ($ 400).
Пълният комплект с WinePod , софтуер (който не бе включен по-горе), бъчва , дрожди и ензими , общи аксесоари , бутилиращ комплект и богат избор от Каберне Совиньон , Пино Ноар , Сира , Шардоне или Совиньон Блан, може да бъде закупен за скромната сума от 8 999 щатски долара. Ура, за навилите се!
Не мисля да му правя конкуренция, но ще предложа скромна сметка за сравнение, изброявайки всички екстри по-горе.
Купувате грозде, на цена каквато се спазарите. Да кажем, че цените на отлично качество, тази година беше 0.80 — 1 лв. 300 кг. прави максимум 300 лв. Един бидон с канелка 250 л. — 60 — 70 лв. Гроздомелачка (ако комшията няма) — 120 лв. Дъбово буре 100 л. — 200 лв. Дрожди, ензими, серниста киселина или калиев метабисулфат и други магии — 10 — 15 лв. Захаромер, виномер, термометър — 50 — 80 лв. Машинка ръчна за затваряне на коркови тапи, коркови тапи, чисто нови бутилки 130 броя, червен восък или термосвиваеми PVC капсули — 150 лв.
Трима, четирима приятели, да помагат при ронкането, и техните приятелки или съпруги (да опекат пържолите), 2 — 3 кг свински врат, 3 — 4 литра от миналогодишното (опс забравих, че това е първият път) — БЕЗЦЕННО!
Всичко, това на обща цена 935 лв. Ако замените ПВЦ бидона с неръждавейка добавете 500 лв., или става, в най-скъпия случай, 1450 лв. (за близо 3 пъти повече бутилки), което е точно 1 000 щатски долара. Или спестявате 8 000 долара. Честито и наздраве!