историята на Patrón

Patrón XO Café®

«Ликьор Патрон кафе»

  • Вид опаковка: Ръчно изработена стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 35 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Тъмен, наситено кафяв
Нос: Аромат на прясно смляно кафе
Вкус: Богат вкус на кафе, нотки на ванилия, шоколад и текила
Финал: Мек и сух


Patrón XO Cafe (Ликьор Патрон кафе) е изключителна комбинация от ултра-премиум текила Patrón Silver и чиста, натурална есенция от най-добрите кафе на зърна арабика от Веракруз и Чиапас в Мексико. Вкусът му не е толкова сладък и носи нотки на шоколад и ванилия.

Препоръки за сервиране

Уникален ликьор, който е подходящ както за премиум коктейли, така и като деджестив. Опитайте го чист, добре охладен или с лед. Прекрасна основа за Еспресо Мартини и Кафе Роял.

Технология на производство

Лого текила Патрон лилаво
Не е случайно, хората припознават продуктите на марката Patrón като най-добрата ултра-премиум текила на света. Всяка стъпка в производствената технология на тази напитка, от събиране на синьото агаве в планините на Халиско, Мексико, до вековно стария дестилационен процес, ръчно изработените и етикирани бутилки и контрола е направена с прецизност и персонално внимание.
Чаша с текила Патрон и лед

Уникален ликьор, който е подходящ както за премиум коктейли, така и като деджестив. Опитайте го чист, добре охладен или с лед.

Всичко започва с агавето.

Характерната гладкост и несравним аромат на всички продукти на Patrón се дължат на висококачественото Уебер синьо агаве, култивирано ръчно в богатите вулканични почви по склоновете на областта Халиско. На растенията, необходими за производството на семейството на марката Patrón, са нужни средно осем години, за да узреят и придобият правилните нива на захар. За тях се грижат едни от най-квалифицирани химадори в областта. След обиране на реколтата ядките на агавето се транспортиран в дестилерията Hacienda del Patrón, в малкия град Атотонилко.

Агаве използвано за текила Патрон
Тахома процес текила Патрон

При обработката на агавето се използва стария тахома процес, при който извличането на сока се получава чрез смачкване от двутонен валяк.

След пристигането си в дестилерията, сърцата на агавето, (piñas), се поставят ръчно в сравнително малки, за индустрията, зидани фурни. Процесът на готвене (печене) на агавето е по традиционния стар начин, бавно и на партиди, по около 79 часа всяка. Този начин на готвене не се среща вече много често в модерни дестилерии, произвеждащи промишлени количества текила.

Ферментация и дестилация

Когато сладкото и богато на сок агаве излезе от пещите, то се смачква, ферментира и получената алкохолна смес се дестилира. В Хасиенда Патрон правят това чрез два отделни процеса, традиционния познат повече от историята Тахона процес и по-модерния чрез валцоваща мелница. Накрая дестилатите от двата процеса се блендират.

При частта, в която се използва процеса Тахона (Tahona), сготвеното и настъргано агаве се мачка бавно посредством голямо колело от вулканичен камък. След смачкването изцедения по този начин сок, заедно с влакната се поставя в борови бъчви, където се оставя да ферментира.

Ферментационни съдове текила Патрон
дестилационни казани на Патрон

Ръчно изработените медни казани използвани за дестилацията на текила Патрон.

Ферментиралата алкохолна каша «mosto», която включва и влакната се поставя в ръчно изработените медни казани и се дестилира. След първата дестилация следва втора и получената текила се филтрира.

Същевременно от другата страна на дестилерията, сготвеното агаве се смила в мелница и поставя отново в борови бъчви, за да ферментира. Следващата стъпка е двойна дестилация в същите медни казани, но този път без влакната.

Блендиране

Текилите от двата процеса се смесват и оставят да отлежат за определено време, през което да се съчетаят. Всяка партида е лично дегустирана и одобравана от майстор дестилатора на текила Patrón, Франциско Алкараз, който е автор на рецептата и уникалния производствен процес.

Според сайта на текила Patrón, за приготвянето на Patrón XO Café, готовата текила се блендира с чиста, натурална есенция от най-добрите кафе на зърна Арабика от Веракруз и Чиапас в Мексико. Цялата технология и рецепта се пази в тайна.

«Нашата страст към изключително качество и перфекционизъм ни напътства във всичко, което правим. Въпреки че Patrón вече е толкова търсена и известна марка, нашия прецизен и времепоглъщащ процес никога няма да бъде сменен.» Споделя Алкараз

Коркова тапа текила Патрон

Корковите тапи на Патрон се произвеждат в Португалия. Те са непромокаеми, еластични и топлоустойчиви. От компанията са взели всички предпазни мерки да не се случи нищо лошо на тяхната текила.

Бутилиране

Бутилката на Patrón е проектирана да бъде произведение на изкуството. Всяка една е изработена ръчно и сама по себе си е уникална. Няма две еднакви бутилки. Традиционните умения на производството на стъкло се предават от майстор на чирак и това много често е семеен занаят. Пещите, използвани за производството на бутилките са проектирани специално за Patrón. Занаятчите определят количеството стъкло на око. Компанията е загрижена за околната среда и бутилките (с изключение на Gran Patrón, която е от чист кристал) се произвеждат от рециклирано стъкло. Всяка бутилка е внимателно ръчно инспектирана на всеки етап за форма, обем, чистота, прозрачност и красота. Общо четиринадесет са различните критерии за качество.

Бутилката на текила Патрон

Производителите на Patrón отделят маниакално внимание на всеки детайл. За да се създаде среда подходяща за ултра премия напитка, преди да се напълнят, бутилките се промиват с текила. Над 60 ръце докосват и инспектират всяка бутилка, по пътя й по поточната линия до кашоните. Всяка една е затворена с коркова тапа, ръчно полирана, вързана с панделка, номерирана и обвита в шумяща хартия с ярки цветове, която доставя допълнително усещане, че си купувате истинско произведение на изкуството.

История на марката

Франциско Алкараз главен технолог на Патрон

Франциско Алкараз създателят на текила Патрон

През 1989 г., Джон Пол Де Джория и Мартин Кроули, двама успели мъже с ясна визия за бъдещето, се събират водени от една обща цел — да произвеждат «най-добрата текила в света.»

Преизпълнени с планове и мечти те се свързват с ветерана и легенда в индустрията Франциско Алкараз, когото молят да създаде, възможно най-висококачествената, 100% агаве текила. Той харесва идеята и приема предизвикателството.

Франциско използва не само най-доброто агаве от вида «Agave tequilana F.A.C. Weber», отглеждано по хълмовете на Халиско, но и стара техника, наречена процеса Тахона, в който влакната агаве се размазват бавно и изцеждат сока посредством голямо колело от вулканичен камък и участват по време на ферментацията и дестилацията. Той съчетава традиционни техники с модерни технологии и създава уникат. Двамата инвеститори са удивени. «He’s the boss, the cool guy» възкликва Де Джория и предлага това тяхно бебе да се нарича Patrón (покровител, шеф, голяма клечка). Вижте пълната история на марката Patrón.

Други продукти на марката

Първите продукти на марката са Patrón Silver и Patrón Añejo, които са последвани през 1992 г. от Patrón Reposado. Същата година е пусната и Patrón XO Cafe, отличителен кафе ликьор приготвен с текила Патрон и Patrón Citrónge, портокалов ликьор, който да запълни рецептата на един по изтънчен Коктейл Маргарита. През 2004 г. компанията прави дебют на Gran Patrón Platinum — тройно дестилирана «супер ултра премиум текила», създаден от най-добрите реколти агаве и съхранявана в ръчно гравирана кристална бутилка, и елегантна черна кутия. През 2007 г. се появява Gran Patrón Burdeos, ограничена производство Añejo, отлежала минимум 12 месеца в американски и френски дъбови бъчви, след което повторно дестилирана и поставена за повторно отлежаване в ръчно подбрани френски бъчви съхранявали елитни вина от Бордо. През 2012 г., като допълнение на придобилия вече огромна популярност кафе ликьор компанията пуска Patrón XO Cafe Dark Cocoa.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Текила

Patrón / Pepe Lopez / Sauza / Sierra / 100 Años / Arandas / Cabo Wabo / Camino Real / Capitan / Cazadores / Corazon / Corzo / Cuatro Vientos / Don Eduardo / Don Julio / El Tesoro / El Toro / Espolon / Herradura / Hornitos / Jose Cuervo / Milagro / Montezuma / Olmeca / Tierras / Tres Generaciones / Two Fingers / Viuda de Romero / Еl Jimador

«Една текила, две текили, три текили ... стълб»

Категории и качествени показатели при текилата
Етикет на текила

Сипвате си шот текила. Навлажнявате с език частта от ръката си, между палеца и показалеца, напръсквате с малко ситна морска сол (много по лека и по вкусна е), след това близвате от нея и обръщате съдържанието на чашата в устата си. Задържате за секунда преди да преглътнете, за да усетите вкуса на текилата. Веднага след това откъсвате със зъби и сдъвквате месестата част на резен лимон или лайм.

Почти всеки знае и е прилагал поне веднъж този култов ритуал за пиене на текила. На малцина обаче е известно, че тази комбинация е предписана като лекарство от лекарите, борещи се с епидемията от испански грип в северно Мексико през 1930 година. Е, може би не точно в тази последователност, но определено в тази комбинация. Оттогава в стотици барове и нощни клубове по света хората се лекуват ежедневно. Разбира се има и други ритуали. Някои предпочитат (основно при oro и reposado) вместо сол — канела, а вместо лимон — резен портокал. Други пускат в чашата зърна от кафе и после ги схрускват. В Мексико е прието да се пие шот текила и да се замезва с шот «Сангрита» (Sangrita). Ценителите на текила имат много по-големи изисквания. Те пият само 100 % агаве текила, налята в чаша за шери или бренди снифтер, наслаждавайки се на нейните аромати и вкус след всяка поредна глътка.

В действителност всеки може да пие своето питие както му харесва. Това което обаче е изключително важно при избора на текила е разчитането на етикетите.

За чистотата на текилата

Има две основни категории за чистота при текилата. С по-доброто качество се счита текилата, произведена от 100 % синьо агаве. Това трябва да е изрично упоменато на етикета като: 100 % blue agave tequila«, «100% agave», «100% agave azul», или «cien por ciento de agave azul». Специален правителствен инспекторат следи и гарантира за чистотата на продукта. Ако няма една от посочените индикации, това означава, че текилата е «миксто» т.е. произведена от 51% синьо агаве и 49 % захари от друг източник, обикновено гранулирана захарна тръстика. Текила миксто никога не се етикетира като такава, а просто само «tequila». Най-известните и широко дистрибутираните марки на международния пазар са текила миксто.

Названия като «100% natural», «100% Mexican», «100% natural product», «100% aged» или други подобни се определят като подвеждащи, не оказват абсолютно нищо, свързано с качеството и са забранени.

Връзката между цвят и етикет

Отнесени към отлежаването има пет различни стила текила, контролирани от Мексиканските регулаторни органи.

  • Plata, Blanco, White или Silver — най-разпространеният вид текила. Тя може да се бутилира веднага след дестилацията. Понякога се съхранява до 60 дни в съдове от неръждаема стомана, преди бутилиране. Някои производители я оставят да «почине» за кратко в големи дъбови бъчви, за повече мекота — максимално допустимият период е 30 дни.
  • Joben, Abocado, Oro или Gold — в общи линии същата като Blanco, но оцветена и ароматизирана с карамел или други добавки текила. Не трябва де се бърка с отлежалата текила. Тази категория е присъща само за текила миксто.
  • Reposado, Rested — отлежава най-малко два и не повече от 12 месеца, в малки (обикновено 600 л.) или големи бъчви (до 20 000 л). Колкото по-голяма е бъчвата, толкова контактът с дървото е по-малък. Съответно и интензитетът на цвета е по-малък. Повечето производители предпочитат американски и френски дъб. Обикновено се използват употребявани бъчви от бърбън или коняк. Asombroso reposado отлежава в бъчви от червено вино, което придава розов оттенък на текилата и добавя лека сладост. След като се използват няколко пъти за Reposado, в бъчвите се слага текила за по продължително отлежаване — Añejo.

    Текилите Reposado притежават кехлибарен нюанс, мекота и имат добре изразен характер и фин вкус на агаве. При текила миксто от тази категория съдържанието на агаве обикновено е повече от 51 %.

  • Añejo или Aged отлежава най-малко 1 година в дъбови бъчви с капацитет максимум 600 л. Стандартно бъчвите са 200 л, от бърбън и по-рядко от коняк. Обикновено преди това в тях се е държала текила от типа Reposado. Añejo имат изразен плътен златист цвят, характеризират се с повече мекота и аромат на ванилия и подправки. Тези текили могат да достигнат възраст до 8 — 10 години, въпреки че много специалисти казват, че е най-добре да не отлежават повече от 4 — 5 години. Продължителното отлежаване води до надмощие на дървото над вкусовете и ароматите на агавето.

    Високите температури в Мексико предполагат и по-големи стойности на «ангелския данък». В някои случай той може да достигне и до 50% на година. Това естествено се отразява и на цената.

    Въпреки че не са официални, могат да се срещнат и термините «Muy añejo» или «Tres añejos», които реално се препокриват от категорията Extra Añejo.
  • Extra Añejo или Ultra—Aged — нова категория, официално приета през 2006 г., при която текилата отлежава минимум три години в бъчви с максимален капацитет 600 л (обикновено са 200 л) Много тъмни на цвят, със специфичен за всяка марка силно изразен комплекс от аромати. Често се индикират като Reserva или Grand Reserva. Общото правило е: колкото по-възрастна текила, толкова по-висока цена.
  • Reserva de casa, Reserva de la familia — въпреки че не са официално признати видове, те обикновено обозначават премиум качество, и може да са лимитирана серия и дори сингъл барел. Повечето от тях са añejo, но също могат да бъдат и reposado.

Други неофициални категории включват Gran reposado — които би трябвало да означават, че съдържанието е на възраст повече от минималната — и Blanco Suave, което предполага по-мека от стандартната текила Blanco. Това са опити от страна на производителите да идентифицират своите продукти като уникални или поне по-добри от останалите, в рамките на строгите указания на правителството за етикетиране.

Single Barrel (от една единствена бъчва)

Много малко производители правят Single Barrel текила. Всяка añejo текила е плод на блендиране от различни бъчви за да се балансира партидата. Single Barrel означава че най-добрите бъчви се заделят и се бутилират отделно. Когато Single Barrel е reposado, той може да идва и от по-големи дървени резервоари (в зависимост от производителя), който достигат до 20 000 литра, така че при тази комбинация това изписване по етикета не би трябвало да ви впечатлява особено.

Алкохолно съдържание

Обикновено произведените за мексиканския пазар са 38 об. % алк., а за експорт — 40 об. % алк. Търсейки по-конкурентна цена за продуктите си и разбира се гонейки максимални печалби, собствениците на най-комерсиалните марки бутилират при възможно най-ниските позволени стойности. По закон алкохолното съдържани при текилата, след разреждането с дестилирана вода, трябва да бъде между 35 и 55 об. % алк. Последното нормативно намаление на минималната стойност на алкохолно съдържание от 38 на 35 об. % алк. е през 2000 год.

Произведена в Мексико

По закон текилата трябва да бъде произведена в Мексико, но след това, с изключение на 100% агаве и отлежалата, може да се експортира в цистерни, разредена до желаната сила и бутилирана в страната на дистрибуцията. Всички останали трябва да са бутилирани в страната на произход — Мексико.

Може да бъде изписано: «Hecho en Mexico» «Producto de Mexico» or «Elaborado en Mexico».

«Hecho a mano» означава произведена ръчно и не е официален термин, но индикира традиционен процес на производство.

Цената е обратно пропорционална на махмурлука!

По закон текила миксто може да съдържа една или повече от следните съставки: карамел, естествен дъбов екстракт, глицерин и захарен сироп.

Поради това, че бялата текила (само тя) може да бъде бутилирана извън Мексико, без надзора на Мексиканския регулаторен съвет, тя може да се разрежда или променя в бутилиращото предприятие. Не е изключено да попаднете на такива, които са миксирани (незаконно) с неутрален спирт и други допълнителни съставки. За да сте сигурни в качеството се придържайте към марките, включени в енциклопедията на bgbarman.

Това, което със сигурност трябва да не правите е: да не си давате парите за напитки, на чийто етикети с големи букви пише на български «Текила», а някъде отдолу «Спиртна напитка с вкус на текила». При тях с пълна сила важи един от законите на bgbarman: «Цената е обратно пропорционална на махмурлука!»

Сигурен съм, че вече е достатъчен само един поглед към бутилката с текила, за да разберете какво ще консумирате.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019