Sierra ®

Текила | Borco-Marken-Import GmbH & Co. KG

Текила Сиера централна визия 1

Марката текила Sierra е собственост на германската компания Borco-Marken-Import, но се произвежда в Гуадалахара, Мексико от Destilerías Sierra Unidas. Нейният запазен знак е сомбрерото, което е прикрепено на върха на всяка капачка на продуктите й.

Марката Sierra предлага шест продукта в две качествени категории: Silver, Reposado и Antiguo, в по-ниския ценови клас и Milenario Blanco, Milenario Reposado и Milenario Extra Añejo, в премиум сегмента. От 2011 г. марката произвежда и готовия за сервиране премиксиран коктейл Sierra Supreme Margarita.

Продуктите на марката Sierra се продават в над 90 държави по целия свят. Само в Германия, която е третата по големина текила консуматор страна, марката държи 75% от пазара на текила.

Традиции и технология на производство

капачки сомбреро на текила сиера странична бележка

Сомбрерото, прикрепено на върха на всяка капачка на продуктите й, е запазен знак на марката Sierra

По полетата с агаве на текила Sierra

Преведено от испански, «Sierra» означава «планинска верига». Името не е избрано случайно. Плантациите с агаве на Destilerías Sierra Unidas, традиционно засадени на ръка, се намират в богатите на минерали високопланински масиви на Лос Алтос, както и в планините около град Текила, в областта Халиско на надморска височина от около 1200 до 2600 метра. Богатата на минерали червена почва, комбинирана с интензивната слънчева светлина и стабилните валежи през годините, предлагат перфектни условия за отглеждането на Agave Tequilana Weber Azul (синьо агаве).

Тъй като Agave Tequilana Weber Azul е оскъден и ценна стока (защото освен, че районите за отглеждането му са ограничени, периодът между засаждане и прибиране на реколтата е много дълъг) е важно за него да се грижат истински специалисти.

по полетата с агаве на текила сиера

Само професионалисти, които с гордост прилагат знанията си за чувствителното агаве, предавани от поколение на поколение работят по полетата с агаве на Sierra (Сиера). Високо квалифицираните работници, наричани химадори (jimadores), на ръка и с много страст, се грижи за целия процес от засаждането до прибирането на реколтата, период, който може да продължи до 12 години. Из нивите на Sierra (Сиера) не работят никакви машини. Destilerías Sierra Unidas е един от първите производители в света, който не използва синтетични торове в своите полета с агаве. Растенията се оставят да растат необезпокоявани в чистата и нетретирана с химикали природа. За да се запази почвата в областта възможно най-плодородна, от компанията редуват различни култури. От Sierra изкупуват агаве също и от независими производители, прилагайки строг контрол на качеството.

сиера текила химадор

Поради дългото време, необходимо за съзряването на агавето, компанията прави десет годишно планиране и всяка година засява по едно ново поле. След 4 — 5 години растенията са в пълния си блясък и полетата светят в ярко синьо.

Химадорите решават кога е идеалното време за прибиране на реколтата. Като правило, това се постига след осем до дванадесет години. Агавето от плантациите на Сиера се прибира на ръка, посредством традиционния инструмент «коа». За да се запази свежестта на агаветата, те се транспортират до дестилерията на Сиера, разположена в сърцето на Гуадалахара, веднага след като бъдат откъснати и обелени от листата.

Производствен процес и технология

сиера текила маски

Арт маски от рекламна кампания на марката.

Доставените от собствените полета пресни агавета се обработват веднага, докато са все още свежи. Във фабриката на Сиера те се разделят с помощта на брадва, преди да бъдат пуснати в голяма автоклава от неръждаема стомана и да започнат бавно да се готвят.

Агаветата се готвят под високо налягане и температура в продължение на 12 часа и още 12 часа при по-ниска температура. След 24 часа, задушените подобни на ананаси растения се изваждат от огромната тенджера под налягане. Фруктоза вече се е превърнала в захар, а вкуса на изпеченото агаве наподобява този на варена тиква.

След готвенето омекналия плод се изстисква (пресова), за да се извлече сока му, защото точно той е основата на всяка истинска текила.

При приготвянето на премиум серията Milenario, за да се постигне особено дълготраен и интензивен вкус, се използва само сок от първото изстискване.

Следващия етап при производството на текила е ферментацията. Изстискания сок от изпеченото агаве се поставя във ферментационни съдове като му се добавят дрожди. От Destilerías Sierra Unidas култивират собствени щамове дрожди, гарантиращи генерирането на максимално алкохолно съдържание на крайния продукт «агаве вино» или «пульки». Този междинен продукт с алкохолно съдържание 8 — 11 об. % алк. е много популярен в Мексико и се продава на почти всеки ъгъл.

При производството на текила миксто (каквато е голяма част от широкопознатите марки) познатите, преди виното от агаве да се дестилира, се добавя още една съставка: захар.

По закон текила миксто трябва да съдържа най-малко 51% вино от агаве. Продуктите на Sierra от тази категория съдържа повече от 75%.

Производство на текила сиера

При производството на Sierra Antiguo, Sierra Milenario Blanco, Sierra Milenario Reposado и Sierra Milenario Extra Añejo, които са 100% агаве текили, виното «пульки» се зарежда директно за дестилация.

Премиксиран коктейл Палома със сиера текила

Освен многобройните коктейли който могат да се приготвят с продуктите на марката Sierra, компанията предлага и премиксиран коктейл Paloma (Палома - изключително популярен в Мексико миксер приготвен с текила и газирана напитка от грейпфрут).

Дестилацията на текила Sierra традиционно се извършва два пъти в единични медни казани. Destilerías Sierra Unidas е един от големите производители на текила, които умишлено не използват дестилационна колона система. След първата дестилация, текила има алкохолно съдържание от около 24 об. % алк., а след втория е почти 55 об. % алк.

Както е известно, дестилацията в казан спомага за запазване на плодовия ароматен комплекс на изходната суровина. Това е едно от предимствата, което прави продуктите на марката Sierra толкова уникални.

При Sierra Milenario Blanco and Sierra Milenario Reposado, за да се постигне особено плодов аромат и вкус се прилага и трета дестилация.

Една част от кристално чистия дестилат се прехвърля в резервоари от неръждаема стомана и се бутилира директно като Sierra Silver или Sierra Milenario Blanco.

Другата част се съхранява в стари дъбови бъчви, където отлежава до постигане на съвършенство: за около девет месеца за Sierra Tequila Reposado и Sierra Milenario Reposado, или най-малко две години за Sierra Antiguo Añejo. Минимум четири години са необходими, за да се достигне перфектността на Sierra Milenario Extra Añejo.

Всички дестилати с марка Sierra отлежават в бъчви от американски бял дъб, с максимален капацитет от 200 литра. Малкия размер насърчава и оптимизира процеса на зреене на текилата и оказва положително влияние върху интензитета. Всички бъчви се съхраняват на открито и получават свеж въздух в изобилие, което допълнено с надморската височина на Гуадалахара, ускорява допълнително процеса на зреене.

Спецификация на продуктите на марката

Blanco/Silver — свежа текила с плодов аромат и вкус, която не е отлежала — Sierra Silver и Sierra Milenario Blanco

Oro/Gold — текила Blanco/Silver, към която е добавен карамел — няма продуктов представител

Reposado — текила, която е отлежала минимум два месеца в дъбови бъчви — Sierra Reposado и Sierra Milenario Reposado (втората около 9 месеца)

Añejo/Aged — текила отлежала минимум една година в дъбови бъчви — Sierra Antiguo (около 24 месеца)

Extra Añejos/ Extra Aged — текила отлежала минимум три години — Sierra Milenario Extra Añejo (около 4 години)

продукти на текила сиера

Контрол на качеството

Целият производствен процес в Destilerías Sierra се контролира 24 часа в денонощието, от най-съвременно техническо оборудване и опитен екип от химици. Дестилерията е под постоянния контрол и спазва безпрекословно изискванията на държавния регулаторен орган CRT (Consejo Regulador del Tequila)

За да се гарантира доброто качество на своята национална напитка и да я защити от имитации мексиканското правителство е създало контролен орган, който да следи за спазването на качествените стандарти — CRT (Consejo Regulador del Tequila). Само дестилерии, които отговарят на строгите изисквания на CRT, получават индивидуални контролни номера Número de Orígen Mejicano (NOM) и Denominación de Orígen Tequila (D.O.T.).

Гаранция, че ще консумирате оригинален продукт на марката Sierra на всяка бутилка текила, освен стикера на официалния представител за България, трябва да следите и за контролен номер на дестилерията, гарантиращ произхода и качеството й. За Sierra това са: NOM 1451 и D.O.T 166

Продукти на марката

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Текила

Patrón / Pepe Lopez / Sauza / Sierra / 100 Años / Arandas / Cabo Wabo / Camino Real / Capitan / Cazadores / Corazon / Corzo / Cuatro Vientos / Don Eduardo / Don Julio / El Tesoro / El Toro / Espolon / Herradura / Hornitos / Jose Cuervo / Milagro / Montezuma / Olmeca / Tierras / Tres Generaciones / Two Fingers / Viuda de Romero / Еl Jimador

«Една текила, две текили, три текили ... стълб»

Категории и качествени показатели при текилата
Етикет на текила

Сипвате си шот текила. Навлажнявате с език частта от ръката си, между палеца и показалеца, напръсквате с малко ситна морска сол (много по лека и по вкусна е), след това близвате от нея и обръщате съдържанието на чашата в устата си. Задържате за секунда преди да преглътнете, за да усетите вкуса на текилата. Веднага след това откъсвате със зъби и сдъвквате месестата част на резен лимон или лайм.

Почти всеки знае и е прилагал поне веднъж този култов ритуал за пиене на текила. На малцина обаче е известно, че тази комбинация е предписана като лекарство от лекарите, борещи се с епидемията от испански грип в северно Мексико през 1930 година. Е, може би не точно в тази последователност, но определено в тази комбинация. Оттогава в стотици барове и нощни клубове по света хората се лекуват ежедневно. Разбира се има и други ритуали. Някои предпочитат (основно при oro и reposado) вместо сол — канела, а вместо лимон — резен портокал. Други пускат в чашата зърна от кафе и после ги схрускват. В Мексико е прието да се пие шот текила и да се замезва с шот «Сангрита» (Sangrita). Ценителите на текила имат много по-големи изисквания. Те пият само 100 % агаве текила, налята в чаша за шери или бренди снифтер, наслаждавайки се на нейните аромати и вкус след всяка поредна глътка.

В действителност всеки може да пие своето питие както му харесва. Това което обаче е изключително важно при избора на текила е разчитането на етикетите.

За чистотата на текилата

Има две основни категории за чистота при текилата. С по-доброто качество се счита текилата, произведена от 100 % синьо агаве. Това трябва да е изрично упоменато на етикета като: 100 % blue agave tequila«, «100% agave», «100% agave azul», или «cien por ciento de agave azul». Специален правителствен инспекторат следи и гарантира за чистотата на продукта. Ако няма една от посочените индикации, това означава, че текилата е «миксто» т.е. произведена от 51% синьо агаве и 49 % захари от друг източник, обикновено гранулирана захарна тръстика. Текила миксто никога не се етикетира като такава, а просто само «tequila». Най-известните и широко дистрибутираните марки на международния пазар са текила миксто.

Названия като «100% natural», «100% Mexican», «100% natural product», «100% aged» или други подобни се определят като подвеждащи, не оказват абсолютно нищо, свързано с качеството и са забранени.

Връзката между цвят и етикет

Отнесени към отлежаването има пет различни стила текила, контролирани от Мексиканските регулаторни органи.

  • Plata, Blanco, White или Silver — най-разпространеният вид текила. Тя може да се бутилира веднага след дестилацията. Понякога се съхранява до 60 дни в съдове от неръждаема стомана, преди бутилиране. Някои производители я оставят да «почине» за кратко в големи дъбови бъчви, за повече мекота — максимално допустимият период е 30 дни.
  • Joben, Abocado, Oro или Gold — в общи линии същата като Blanco, но оцветена и ароматизирана с карамел или други добавки текила. Не трябва де се бърка с отлежалата текила. Тази категория е присъща само за текила миксто.
  • Reposado, Rested — отлежава най-малко два и не повече от 12 месеца, в малки (обикновено 600 л.) или големи бъчви (до 20 000 л). Колкото по-голяма е бъчвата, толкова контактът с дървото е по-малък. Съответно и интензитетът на цвета е по-малък. Повечето производители предпочитат американски и френски дъб. Обикновено се използват употребявани бъчви от бърбън или коняк. Asombroso reposado отлежава в бъчви от червено вино, което придава розов оттенък на текилата и добавя лека сладост. След като се използват няколко пъти за Reposado, в бъчвите се слага текила за по продължително отлежаване — Añejo.

    Текилите Reposado притежават кехлибарен нюанс, мекота и имат добре изразен характер и фин вкус на агаве. При текила миксто от тази категория съдържанието на агаве обикновено е повече от 51 %.

  • Añejo или Aged отлежава най-малко 1 година в дъбови бъчви с капацитет максимум 600 л. Стандартно бъчвите са 200 л, от бърбън и по-рядко от коняк. Обикновено преди това в тях се е държала текила от типа Reposado. Añejo имат изразен плътен златист цвят, характеризират се с повече мекота и аромат на ванилия и подправки. Тези текили могат да достигнат възраст до 8 — 10 години, въпреки че много специалисти казват, че е най-добре да не отлежават повече от 4 — 5 години. Продължителното отлежаване води до надмощие на дървото над вкусовете и ароматите на агавето.

    Високите температури в Мексико предполагат и по-големи стойности на «ангелския данък». В някои случай той може да достигне и до 50% на година. Това естествено се отразява и на цената.

    Въпреки че не са официални, могат да се срещнат и термините «Muy añejo» или «Tres añejos», които реално се препокриват от категорията Extra Añejo.
  • Extra Añejo или Ultra—Aged — нова категория, официално приета през 2006 г., при която текилата отлежава минимум три години в бъчви с максимален капацитет 600 л (обикновено са 200 л) Много тъмни на цвят, със специфичен за всяка марка силно изразен комплекс от аромати. Често се индикират като Reserva или Grand Reserva. Общото правило е: колкото по-възрастна текила, толкова по-висока цена.
  • Reserva de casa, Reserva de la familia — въпреки че не са официално признати видове, те обикновено обозначават премиум качество, и може да са лимитирана серия и дори сингъл барел. Повечето от тях са añejo, но също могат да бъдат и reposado.

Други неофициални категории включват Gran reposado — които би трябвало да означават, че съдържанието е на възраст повече от минималната — и Blanco Suave, което предполага по-мека от стандартната текила Blanco. Това са опити от страна на производителите да идентифицират своите продукти като уникални или поне по-добри от останалите, в рамките на строгите указания на правителството за етикетиране.

Single Barrel (от една единствена бъчва)

Много малко производители правят Single Barrel текила. Всяка añejo текила е плод на блендиране от различни бъчви за да се балансира партидата. Single Barrel означава че най-добрите бъчви се заделят и се бутилират отделно. Когато Single Barrel е reposado, той може да идва и от по-големи дървени резервоари (в зависимост от производителя), който достигат до 20 000 литра, така че при тази комбинация това изписване по етикета не би трябвало да ви впечатлява особено.

Алкохолно съдържание

Обикновено произведените за мексиканския пазар са 38 об. % алк., а за експорт — 40 об. % алк. Търсейки по-конкурентна цена за продуктите си и разбира се гонейки максимални печалби, собствениците на най-комерсиалните марки бутилират при възможно най-ниските позволени стойности. По закон алкохолното съдържани при текилата, след разреждането с дестилирана вода, трябва да бъде между 35 и 55 об. % алк. Последното нормативно намаление на минималната стойност на алкохолно съдържание от 38 на 35 об. % алк. е през 2000 год.

Произведена в Мексико

По закон текилата трябва да бъде произведена в Мексико, но след това, с изключение на 100% агаве и отлежалата, може да се експортира в цистерни, разредена до желаната сила и бутилирана в страната на дистрибуцията. Всички останали трябва да са бутилирани в страната на произход — Мексико.

Може да бъде изписано: «Hecho en Mexico» «Producto de Mexico» or «Elaborado en Mexico».

«Hecho a mano» означава произведена ръчно и не е официален термин, но индикира традиционен процес на производство.

Цената е обратно пропорционална на махмурлука!

По закон текила миксто може да съдържа една или повече от следните съставки: карамел, естествен дъбов екстракт, глицерин и захарен сироп.

Поради това, че бялата текила (само тя) може да бъде бутилирана извън Мексико, без надзора на Мексиканския регулаторен съвет, тя може да се разрежда или променя в бутилиращото предприятие. Не е изключено да попаднете на такива, които са миксирани (незаконно) с неутрален спирт и други допълнителни съставки. За да сте сигурни в качеството се придържайте към марките, включени в енциклопедията на bgbarman.

Това, което със сигурност трябва да не правите е: да не си давате парите за напитки, на чийто етикети с големи букви пише на български «Текила», а някъде отдолу «Спиртна напитка с вкус на текила». При тях с пълна сила важи един от законите на bgbarman: «Цената е обратно пропорционална на махмурлука!»

Сигурен съм, че вече е достатъчен само един поглед към бутилката с текила, за да разберете какво ще консумирате.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019