Patrón Reposado®
«Хатрон Репосадо»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Текила - Страна на произход:
Мексико - Производител:
The Patrón Spirits Company - Собственик на марката:
The Patrón Spirits Company - Официален представител:
ТРАНСИМПОРТ ЕООД - Официална страница:
www.patrontequila.com
- Вид опаковка:
Ръчно изработена стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Кристално бистра с леко кехлибарено оцветяване
Нос: Дъб, свежо агаве и цитрус
Вкус: Мека сладка. Прекрасен вкусов баланс на дъб, свежо агаве, цитруси и мед
Финал: Усещане за ванилия и цветя
Patrón Reposado (Патрон Репосадо) е ултра премиум, 100% синьо агаве текила. Отлежала минимум два месеца в дъбови бъчви, тя комбинира чистия и свеж вкус на Patrón Silver и мекия дъбов аромат на Patrón Añejo. Предпочитан продукт от любителите на текила по целия свят.
Предложение за сервиране
Прекрасна текила! Със сигурност коктейлите с нея ще Ви харесат, но първо я опитайте чиста или с лед, както се пие всяка друга премиум напитка. Не я хабете на шотове, освен ако не му държите края.
Технология на производство
Прекрасна текила! Със сигурност коктейлите с нея ще Ви харесат, но първо я опитайте чиста или с лед, както се пие всяка друга премиум напитка. Не я хабете на шотове, освен ако не му държите края.
Всичко започва с агавето.
Характерната гладкост и несравним аромат на всички продукти на Patrón се дължат на висококачественото Уебер синьо агаве, култивирано ръчно в богатите вулканични почви по склоновете на областта Халиско. На растенията, необходими за производството на семейството на марката Patrón, са нужни средно осем години, за да узреят и придобият правилните нива на захар. За тях се грижат едни от най-квалифицирани химадори в областта. След обиране на реколтата ядките на агавето се транспортиран в дестилерията Hacienda del Patrón, в малкия град Атотонилко.
При обработката на агавето се използва стария тахома процес, при който извличането на сока се получава чрез смачкване от двутонен валяк.
След пристигането си в дестилерията, сърцата на агавето, (piñas), се поставят ръчно в сравнително малки, за индустрията, зидани фурни. Процесът на готвене (печене) на агавето е по традиционния стар начин, бавно и на партиди, по около 79 часа всяка. Този начин на готвене не се среща вече много често в модерни дестилерии, произвеждащи промишлени количества текила.
Ферментация и дестилация
Когато сладкото и богато на сок агаве излезе от пещите, то се смачква, ферментира и получената алкохолна смес се дестилира. В Хасиенда Патрон правят това чрез два отделни процеса, традиционния познат повече от историята Тахона процес и по-модерния чрез валцоваща мелница. Накрая дестилатите от двата процеса се блендират.
При частта, в която се използва процеса Тахона (Tahona), сготвеното и настъргано агаве се мачка бавно посредством голямо колело от вулканичен камък. След смачкването изцедения по този начин сок, заедно с влакната се поставя в борови бъчви, където се оставя да ферментира.
Ръчно изработените медни казани използвани за дестилацията на текила Патрон.
Ферментиралата алкохолна каша «mosto», която включва и влакната се поставя в ръчно изработените медни казани и се дестилира. След първата дестилация следва втора и получената текила се филтрира.
Същевременно от другата страна на дестилерията, сготвеното агаве се смила в мелница и поставя отново в борови бъчви, за да ферментира. Следващата стъпка е двойна дестилация в същите медни казани, но този път без влакната.
Блендиране
Текилите от двата процеса се смесват и оставят да отлежат за определено време, през което да се съчетаят. Всяка партида е лично дегустирана и одобравана от майстор дестилатора на текила Patrón, Франциско Алкараз, който е автор на рецептата и уникалния производствен процес.
«Нашата страст към изключително качество и перфекционизъм ни напътства във всичко, което правим. Въпреки че Patrón вече е толкова търсена и известна марка, нашия прецизен и времепоглъщащ процес никога няма да бъде сменен.» Споделя Алкараз
Отлежаване
Преди да се предложи на пазара, Patrón Reposado отлежава минимум два месеца в дъбови бъчви. Тя комбинира чистия и свеж вкус на Patrón Silver и мекия дъбов аромат на Patrón Añejo.
Корковите тапи на Патрон се произвеждат в Португалия. Те са непромокаеми, еластични и топлоустойчиви. От компанията са взели всички предпазни мерки да не се случи нищо лошо на тяхната текила.
Бутилиране
Бутилката на Patrón е проектирана да бъде произведение на изкуството. Всяка една е изработена ръчно и сама по себе си е уникална. Няма две еднакви бутилки. Традиционните умения на производството на стъкло се предават от майстор на чирак и това много често е семеен занаят. Пещите, използвани за производството на бутилките са проектирани специално за Patrón. Занаятчите определят количеството стъкло на око. Компанията е загрижена за околната среда и бутилките (с изключение на Gran Patrón, която е от чист кристал) се произвеждат от рециклирано стъкло. Всяка бутилка е внимателно ръчно инспектирана на всеки етап за форма, обем, чистота, прозрачност и красота. Общо четиринадесет са различните критерии за качество.
Производителите на Patrón отделят маниакално внимание на всеки детайл. За да се създаде среда подходяща за ултра премия напитка, преди да се напълнят, бутилките се промиват с текила. Над 60 ръце докосват и инспектират всяка бутилка, по пътя й по поточната линия до кашоните. Всяка една е затворена с коркова тапа, ръчно полирана, вързана с панделка, номерирана и обвита в шумяща хартия с ярки цветове, която доставя допълнително усещане, че си купувате истинско произведение на изкуството.
История на марката
Франциско Алкараз създателят на текила Патрон
През 1989 г., Джон Пол Де Джория и Мартин Кроули, двама успели мъже с ясна визия за бъдещето, се събират водени от една обща цел — да произвеждат «най-добрата текила в света.»
Преизпълнени с планове и мечти те се свързват с ветерана и легенда в индустрията Франциско Алкараз, когото молят да създаде, възможно най-висококачествената, 100% агаве текила. Той харесва идеята и приема предизвикателството.
Франциско използва не само най-доброто агаве от вида «Agave tequilana F.A.C. Weber», отглеждано по хълмовете на Халиско, но и стара техника, наречена процеса Тахона, в който влакната агаве се размазват бавно и изцеждат сока посредством голямо колело от вулканичен камък и участват по време на ферментацията и дестилацията. Той съчетава традиционни техники с модерни технологии и създава уникат. Двамата инвеститори са удивени. «He’s the boss, the cool guy» възкликва Де Джория и предлага това тяхно бебе да се нарича Patrón (покровител, шеф, голяма клечка). Вижте пълната история на марката Patrón.
Други продукти на марката
Първите продукти на марката са Patrón Silver и Patrón Añejo, които са последвани през 1992 г. от Patrón Reposado. Същата година е пусната и Patrón XO Cafe, отличителен кафе ликьор приготвен с текила Патрон и Patrón Citrónge, портокалов ликьор, който да запълни рецептата на един по изтънчен Коктейл Маргарита. През 2004 г. компанията прави дебют на Gran Patrón Platinum — тройно дестилирана «супер ултра премиум текила», създаден от най-добрите реколти агаве и съхранявана в ръчно гравирана кристална бутилка, и елегантна черна кутия. През 2007 г. се появява Gran Patrón Burdeos, ограничена производство Añejo, отлежала минимум 12 месеца в американски и френски дъбови бъчви, след което повторно дестилирана и поставена за повторно отлежаване в ръчно подбрани френски бъчви съхранявали елитни вина от Бордо. През 2012 г., като допълнение на придобилия вече огромна популярност кафе ликьор компанията пуска Patrón XO Cafe Dark Cocoa.