Drambuie Liqueur®
«Ликьор Драмбюи»
- Категория:
Ликьори и диджестиви - Тип/вид напитка:
Ликьори и диджестиви - Група/стил:
С билки и подправки - Страна на произход:
Обединено кралство Великобритания - Производител:
The Drambuie Liqueur Company Ltd. - Собственик на марката:
The Drambuie Liqueur Company Ltd. - Официален представител:
Максиъм България ЕООД - Официална страница:
www.drambuie.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Искращ, светло злато
Нос: Малцово уиски, цветя, билки и мед
Вкус: Малцово уиски, цветя, билки и мед
Drambuie Liqueur (Ликьор Драмбюи) е най-известният шотландски уиски ликьор и най-разпознаваемият меден еликсир на планетата.
Препоръки за сервиране
Със своите 40 об. % алк. и тайна комбинация от билки, Drambuie Liqueur е един прекрасен диджестив. Можете да му се наслаждавате след вечеря, сервиран в голям тумблер с няколко бучки лед или на стайна температура в бренди снифтер. Ако Ви е прекалено сладък си пригответе така популярният Ръсти Нейл (Rusty Nail, в превод от англ. — ръждив гвоздей). Стандартната рецепта е лесна: в чаша с лед смесете равни части от ликьора и Вашата предпочитана марка шотландско уиски. Опитайте с любимото на всички шотландци The Famous Grouse Finest Scotch Whisky.
За Drambuie Liqueur
Ликьора Drambuie (Драмбюи) не е просто меден ликьор на основа на уиски, както обикновено и накратко бива представян. Drambuie е шотландска икона с вековна история, преплетена с тази на Шотландия. Чисто технологично ликьора представлява микс от отлежали зърнени и малцови уискита, приготвена по тайна рецепта билкова тинктура, захарен сироп, пчелен мед от хедър и малка част глицерин, който да свърже ароматните съставки и да добави усещане за плътност при отпиване. Вкусът е калейдоскопичен микс сложни билкови и медени нотки.
Технология на производство на Drambuie
Тайната формула за билковия еликсир е ключът към вкуса и рецепта на Drambuie. Историята на марката разказва как тя е подарена на капитан Джон Маккинън от Принц Чарлс Едуард Стюард през далечната 1746 г. Първото комерсиално производство на ликьора започва през 1908 година, от когато е и последната промяна в рецептата, направена от основателя на компанията Малкълм Маккинън. (Вижте повече за историята на Drambuie Liqueur).
В основава на ликьора присъстват шотландски зърнени и малцови уискита, голяма част от които са отлежали между 15 и 17 години. Днес в своите складове компанията държи над 70 000 бъчви с уиски някои от които не са отваряни от 1970 — те.
През годините броят на различните малцови дестилати, използвани в рецептата на ликьора е намален от 30 — 35 до много по малка и контролируема цифра. Характера на малцовите уискита е строго профилиран. Предпочитани са уискита с леки до средни тела, характерни плодови аромати и нотки на мед и ванилия. Зърнените уискита също са редуцирани от седем до три, но оценката на качеството е по-строга от всякога. Част от зърненото уиски също отлежава в екс-бърбън бъчви.
Заслужава да се отбележи, че The Drambuie Liqueur Company купува само неотлежал дестилат директно от шотландските дестилерии, който отлежава в нейни собствени складове. Бъчвите са екс-бърбън и се доставят директно от подбрани дестилерии в Кентъки. Компанията никога не купува отлежало уиски, защото предпочита да контролира целия процес и да се възползва от максимално най-добрите характеристики, които отлежалия дестилат може да развие.
Бленда образуващ базата за ликьора се състои от приблизително две трети зърнено уиски и една трета малцово уиски. Около една трета от малцовото уиски в бленда е много старо (над 15 години).
Характерният вкус и аромат на ликьора се дължи на билковата есенция на маслена основа (приготвена по непроменена от 1908 година тайна рецепта). Тази скъпоценност се пази в специален сейф. Тя е толкова концентрирана, че само една единствена капка е достатъчна да ароматизира една бутилка ликьор.