историята на Drambuie

Drambuie Liqueur®

«Ликьор Драмбюи»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 40 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Искращ, светло злато
Нос: Малцово уиски, цветя, билки и мед
Вкус: Малцово уиски, цветя, билки и мед


Drambuie Liqueur (Ликьор Драмбюи) е най-известният шотландски уиски ликьор и най-разпознаваемият меден еликсир на планетата.

Препоръки за сервиране

Със своите 40 об. % алк. и тайна комбинация от билки, Drambuie Liqueur е един прекрасен диджестив. Можете да му се наслаждавате след вечеря, сервиран в голям тумблер с няколко бучки лед или на стайна температура в бренди снифтер. Ако Ви е прекалено сладък си пригответе така популярният Ръсти Нейл (Rusty Nail, в превод от англ. — ръждив гвоздей). Стандартната рецепта е лесна: в чаша с лед смесете равни части от ликьора и Вашата предпочитана марка шотландско уиски. Опитайте с любимото на всички шотландци The Famous Grouse Finest Scotch Whisky.

За Drambuie Liqueur

Ликьора Drambuie (Драмбюи) не е просто меден ликьор на основа на уиски, както обикновено и накратко бива представян. Drambuie е шотландска икона с вековна история, преплетена с тази на Шотландия. Чисто технологично ликьора представлява микс от отлежали зърнени и малцови уискита, приготвена по тайна рецепта билкова тинктура, захарен сироп, пчелен мед от хедър и малка част глицерин, който да свърже ароматните съставки и да добави усещане за плътност при отпиване. Вкусът е калейдоскопичен микс сложни билкови и медени нотки.

Технология на производство на Drambuie

Тайната формула за билковия еликсир е ключът към вкуса и рецепта на Drambuie. Историята на марката разказва как тя е подарена на капитан Джон Маккинън от Принц Чарлс Едуард Стюард през далечната 1746 г. Първото комерсиално производство на ликьора започва през 1908 година, от когато е и последната промяна в рецептата, направена от основателя на компанията Малкълм Маккинън. (Вижте повече за историята на Drambuie Liqueur).

В основава на ликьора присъстват шотландски зърнени и малцови уискита, голяма част от които са отлежали между 15 и 17 години. Днес в своите складове компанията държи над 70 000 бъчви с уиски някои от които не са отваряни от 1970 — те.

През годините броят на различните малцови дестилати, използвани в рецептата на ликьора е намален от 30 — 35 до много по малка и контролируема цифра. Характера на малцовите уискита е строго профилиран. Предпочитани са уискита с леки до средни тела, характерни плодови аромати и нотки на мед и ванилия. Зърнените уискита също са редуцирани от седем до три, но оценката на качеството е по-строга от всякога. Част от зърненото уиски също отлежава в екс-бърбън бъчви.

Заслужава да се отбележи, че The Drambuie Liqueur Company купува само неотлежал дестилат директно от шотландските дестилерии, който отлежава в нейни собствени складове. Бъчвите са екс-бърбън и се доставят директно от подбрани дестилерии в Кентъки. Компанията никога не купува отлежало уиски, защото предпочита да контролира целия процес и да се възползва от максимално най-добрите характеристики, които отлежалия дестилат може да развие.

Бленда образуващ базата за ликьора се състои от приблизително две трети зърнено уиски и една трета малцово уиски. Около една трета от малцовото уиски в бленда е много старо (над 15 години).

Характерният вкус и аромат на ликьора се дължи на билковата есенция на маслена основа (приготвена по непроменена от 1908 година тайна рецепта). Тази скъпоценност се пази в специален сейф. Тя е толкова концентрирана, че само една единствена капка е достатъчна да ароматизира една бутилка ликьор.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

С билки и подправки

Chartreuse / Drambuie / Galliano / Skinos / Andalo / Bénédictine / Genepi du Habert / Get 27/31 / Licor 43 / Radeberger Original / Ruavieja / Rumple Minze / St. Hubertus / Zen / Zucca

Билковите ликьори, лекарство или удоволствие

Кратка характеристика на билковите ликьори
Подправки панорамна

Тази група от ликьори включва някои от най-старите алкохолни напитки, познати на човечеството. Опитвайки от тях, всеки път без съмнение се докосваме до мистериозни учения — свят на вещици и антична мъдрост. В самото си начало те не били предназначени да носят приятни емоции, а да лекуват болежки.

Невъзможно е да изброим списъка с всички съставки, използвани в приготвянето на древните еликсири. Определено всяка една позната билка, подправка или растение е намерило своето място в рецептите. От популярни като ангелика, исоп, мента, карамфил, ванилия, индийско орехче, шафран, мащерка, алое, портокалова и лимонена кори, анасон, мед, тинтява, пелин, хинин, кимион, бадем... до неизвестни и редки, без значение от цената. Някои от ликьорите се приготвят от съставки, намиращи се само в определен район, други използват такива от растящи по цялото земно кълбо. Много от средновековните еликсири са потънали в забрава, но и много продължават да носят, ако не изцеление, то поне приятни емоции за небцето ни.

Славата, на много от тези билкови еликсири отдавна е преминала границите на родината им. Много от тях може да намерите дори и в неспециализирани магазини тук в България. Други са гордостта на определени райони, и несъмнено трябва да ги опитате, когато посетите родната им страна.

Употребата на тази група ликьори е удивителна. Познавайки вкусовете на българина, свикнал да употребява горчиви напитки само когато е болен от кашлица, тези ликьори определено не са му фаворити. Ако обаче се абстрахирате от натрапчивия и незабравим спомен за Бромхиксина, който сте пили като малки и опитате световноизвестни марки като Benedictine, Chartreuse, Becherovka, Cuarenta y Tres, Strega и много други, ще се удивите на комплексния им и завладяващ вкус. Повечето имат доста интригуващи истории, които си заслужава да прочетете.

Как е прието да се консумират билковите ликьори? На първо място това е въпрос на личен избор. Билковите ликьори са най-добрите диджестиви, които мога да ви препоръчам. Няма по добър край на една вечеря от чаша Benedictine. Ако вкусът на някои Ви е прекалено силен може да опитате някой от многобройните коктейли, на които те са съставки.

Може би не всеки един от тях ще ви хареса, но чарът и запомнящият се вкус, който те ще Ви оставят, не би се сравнил с нито едно питие, което сте опитвали до сега.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019
Бутилка на сироп манго на Монин

Le Sirop de Monin Mangue

Le Syrup de Monin Mangue (Сироп манго на Монин) е екзотична благодат от изтока.