Медни еликсири или мечи капани?

Кратка характеристика на ликьорите с мед
Пчела прави мед панорамна

Пчелният мед е познат на хората от 10 000 години. Неговите благоприятни и хранителни свойства са причина за безбройните му приложения. Като лечебно средство медът има благоприятен ефект при заболявания на дихателната система, стомаха, а също и при възпалителни състояния на кожата и лигавиците, което се дължи на антибактериалното му действие. Въпреки това медът не е регламентирано лечебно средство, а преди всичко храна с определено диетично действие. Пчелният мед се използва и в козметиката под формата на маски и кремове, в които влизат и други съставки.

Еликсира на младостта

Меденото вино е една от най-старите алкохолни напитки познати на човечеството, тъй като медът започва де ферментира при разреждането му с малко вода. Германските племена са тези, които са направили много повече от останалите народи за развитието на тази напитка. Те вярвали, че медът е дар от боговете. Приготвяното медено вино те използвали както при жертвени ритуали в тяхна чест, така и като средство за утоляване на жаждата до времето, когато бирата го измества.

Още в древността са боготворели пчелния мед като «еликсир на младостта». Не е трудно да се досетим, че в далечното минало, когато захарта е още непозната като суровина, за основното средство при подслаждане на напитките, познати по-късно като ликьори се използвал пчелен мед. Много напитки са запазили своите оригинални рецепти и все още се приготвят с него.

Преди да продължим обаче с ликьорите приготвени от мед, се замислете не приготвяте ли с него, своята греяна ракия вие, или вашият баща или дядо? Ако е така и вие сте част от производителите на медни ликьори. Може би това е най-популярния домашно приготвян ликьор. Комбинацията на мед и алкохол е невероятно популярна и използването и се увеличава успоредно с развитието на алкохолните напитки.

Медените ликьори по света

Производството на Bärenfang (Бейринфан — наименование за пчелен ликьор в източна Прусия — в превод, ловец на мечки), датира от 15 век, когато изкуството на дестилацията пристига по тези земи. В някои държави в този район като Варминско-Мазурското войводство в Полша и Република Литва наричат своя домашно приготвен ликьор Мечкинес (което идва от мечка), а в Русия — Охотничная (ловджийска).

Bärenfang все още се произвежда в домашни условия и това не е особено трудно. Главното нещо, което трябва да притежавате е мед, алкохол и търпение. Медът се разтваря във водата и алкохола, като се допуска и леко затопляне (но не прекалено, за да не изгубите качествата на меда). Сместа трябва да се запечата много добре, без да има възможност да диша. След това са необходими няколко месеца, за да се съчетаят съставките във вкусен и хармоничен продукт. Предварително можете да добавите билки и подправки, по ваш вкус. Най-предпочитани обикновено са канела, ванилия, карамфил, кори от цитрусови плодове, с една дума вашата тайна рецепта за греяна ракия. Това е, лесно и вкусно. Разбира се има и някои марки, които ще споменем, но които ще намерите трудно на нашия пазар.

За по-запознатите с марките ликьори, които ще се учудят, че «най-популярната марка ликьор с мед» Drambuie (Драмбюуи), не е тук. Това е така, защото медът е само една малка част от съставките на тази прекрасна напитка. Той е разгледан в групата ликьори на база на основни алкохолни напитки и по специално в частта уиски ликьори. Там ще намерите и неговия събрат, ирландския Irish Mist (Айриш Мист).

Приятно приготвяне или дегустиране. Наздраве!

автор: bgBarman.bg

С мед

Tujador

Медни еликсири или мечи капани?

Кратка характеристика на ликьорите с мед
Пчела прави мед панорамна

Пчелният мед е познат на хората от 10 000 години. Неговите благоприятни и хранителни свойства са причина за безбройните му приложения. Като лечебно средство медът има благоприятен ефект при заболявания на дихателната система, стомаха, а също и при възпалителни състояния на кожата и лигавиците, което се дължи на антибактериалното му действие. Въпреки това медът не е регламентирано лечебно средство, а преди всичко храна с определено диетично действие. Пчелният мед се използва и в козметиката под формата на маски и кремове, в които влизат и други съставки.

Еликсира на младостта

Меденото вино е една от най-старите алкохолни напитки познати на човечеството, тъй като медът започва де ферментира при разреждането му с малко вода. Германските племена са тези, които са направили много повече от останалите народи за развитието на тази напитка. Те вярвали, че медът е дар от боговете. Приготвяното медено вино те използвали както при жертвени ритуали в тяхна чест, така и като средство за утоляване на жаждата до времето, когато бирата го измества.

Още в древността са боготворели пчелния мед като «еликсир на младостта». Не е трудно да се досетим, че в далечното минало, когато захарта е още непозната като суровина, за основното средство при подслаждане на напитките, познати по-късно като ликьори се използвал пчелен мед. Много напитки са запазили своите оригинални рецепти и все още се приготвят с него.

Преди да продължим обаче с ликьорите приготвени от мед, се замислете не приготвяте ли с него, своята греяна ракия вие, или вашият баща или дядо? Ако е така и вие сте част от производителите на медни ликьори. Може би това е най-популярния домашно приготвян ликьор. Комбинацията на мед и алкохол е невероятно популярна и използването и се увеличава успоредно с развитието на алкохолните напитки.

Медените ликьори по света

Производството на Bärenfang (Бейринфан — наименование за пчелен ликьор в източна Прусия — в превод, ловец на мечки), датира от 15 век, когато изкуството на дестилацията пристига по тези земи. В някои държави в този район като Варминско-Мазурското войводство в Полша и Република Литва наричат своя домашно приготвен ликьор Мечкинес (което идва от мечка), а в Русия — Охотничная (ловджийска).

Bärenfang все още се произвежда в домашни условия и това не е особено трудно. Главното нещо, което трябва да притежавате е мед, алкохол и търпение. Медът се разтваря във водата и алкохола, като се допуска и леко затопляне (но не прекалено, за да не изгубите качествата на меда). Сместа трябва да се запечата много добре, без да има възможност да диша. След това са необходими няколко месеца, за да се съчетаят съставките във вкусен и хармоничен продукт. Предварително можете да добавите билки и подправки, по ваш вкус. Най-предпочитани обикновено са канела, ванилия, карамфил, кори от цитрусови плодове, с една дума вашата тайна рецепта за греяна ракия. Това е, лесно и вкусно. Разбира се има и някои марки, които ще споменем, но които ще намерите трудно на нашия пазар.

За по-запознатите с марките ликьори, които ще се учудят, че «най-популярната марка ликьор с мед» Drambuie (Драмбюуи), не е тук. Това е така, защото медът е само една малка част от съставките на тази прекрасна напитка. Той е разгледан в групата ликьори на база на основни алкохолни напитки и по специално в частта уиски ликьори. Там ще намерите и неговия събрат, ирландския Irish Mist (Айриш Мист).

Приятно приготвяне или дегустиране. Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI