Резен ябълка

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

зелена ябълка резен

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

Ябълките винаги са били плодове, които са присъствали като постоянен артикул в заведенията и домовете на хората. Същевременно те са обичани и много полезни. Като коктейлна гарнитура те се наложиха с появата на ябълковото мартини. С неговия бум в началото на века всички компании производителки на ликьори и ароматизирани високоалкохолни напитки, включиха в портфолиото си ябълковият вкус. Най-често използвана за целта е зелената ябълка.

Ябълковите гарнитури, както и при останалите плодове варират според фантазията на барманите, но най-често употребяваните и лесни украси са резени във формата на клин, шайба, кубчета, ветрило, палмово листо и пр. Как да отрежете резен във формата на клин и шайба можете и сами да се досетите, а кубчетата може да нанижете на клечка и да поставите на ръба чашата.

Ветрило от ябълка

ветрило от ябълка

За да приготвите ветрило следвайте следната последователност:

  • разрежете, ябълката на две половини;
  • нарежете едната половина на тънки (около 2 — 3 мм.) резени;
  • подредете във формата на ветрило и направете разрез в долния край, който да обхване всичките парчета;
  • закрепете внимателно на ръба на чашата. Ако постоянно Ви се късат резените и ви е трудно да закрепите гарнитурата ги за бучете с клечка

Палмово листо от ябълка

палмово листо от ябълка

За да приготвите палмово листо следвайте следната последователност:

  • Вземете една зелена ябълка и я нарежете на четири;
  • Нарежете четвъртинката на тънки (3 — 4 мм.) резени и оформете всяко като палмово листо;
  • Сглобете оформените резени с клечка за зъби, за да образуват корона на палмово дърво;
  • Закрепете на повърхността на чашата. Поради това, че този вид гарнитура е от тежките е добре да я използвате върху коктейли, чиято чаша е пълна догоре с натрошен лед като Ябълково Мохито например.

Роза от ябълка

Обелете със зеленчукобелачка кората на една червена ябълка и я навийте във формата на роза. Бърза и ефектна гарнитура. Използвайте пресни ментови листа като допълнение.

Използвайки фантазията си сами можете да сътворите ваши собствени гарнитури. Най-хубавото е, че ако не се получи, винаги може да си похапнете грешката.

Важно!

Ябълката е плод, който при нарязване лесно се оксидира и потъмнява, поради това не бива да приготвяте гарнитурите предварително. Може да намалите пораженията, като напръскате с няколко капки пресен лимонов сок.

За коктейлните гарнитури

Завършвам повечето от статиите с този пасаж, не, защото искам да създам обем на статията, а защото следващите редове са фундаментът, върху който всеки трябва да стъпи преди да хване ножа и да започне да реже своите гарнитури.

Както знаем коктейлите са напитки, обикновено с много добър вкус и аромат, но дали това е достатъчно. Това, което хората виждат първо е как той изглежда. Естетичен вид на вашия коктейл си личи още, когато той напусне работния плот. Изразът, че очите трябва да пият коктейла с вас, не е популизъм, а самата истина. Когато става въпрос за гарниране трябва да дадете свобода на вашата креативност, въображение и усет. Дали обаче това е достатъчно? Гарнитурата не е просто красивото нещо, което клиента оценява, но маха веднага от коктейла си. Освен красиви и свежи, гарнитурите задължително трябва да са годни за консумация и като такива те трябва да бъдат изяждани. Като неписано правило е, че избора на гарнитура започва с цвета и вкуса на коктейла. Веднага след това идват вида, предназначението и съставките му, които също трябва да са в унисон с коктейлната гарнитура. Имайте предвид, че основната цел на гарнитурата е тя да украси и допълни напитката, а не да я заслепи и омаловажи. Винаги помнете, че простите неща са най-красиви (и най-малко пипани с пръсти).

Успех!

автор: bgBarman.bg

Гарнитури и декорации

Лимонов туист

лимонов туист кора лимон
1374054091

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Коктейлни маслини

три коктейлни маслини
1374054091

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

Коктейлна черешка

Мараскино череша
1358539922

Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.

Резен портокал

резен портокал
1348657190

Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.

Резен Лайм

Клинче лайм
1348602988

Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.

Резен Лимон

лимонов резен на клин
1348656442

Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.

Венец от сол

Правене на венец от сол
1348669652

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

Горски плодове

Горски плодове 330-330
1348832332

Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!

Резен грейпфрут

клинче, резен грейпфрут
1348905518

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Резен банан

резен банан малка
1350507163

Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.

Резен ананас

Клинч резен ананас
1348919820

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

Ментови листа

връх мента ментови лис
1348923292

Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.

Зърна кафе

Три зърна кафе 330-330
1348944626

Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.

Захар

кафява и бяла захар
1349021372

Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.

Шоколад

шоколадово блокче 330-330
1349102591

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

Резен ябълка

резен червена ябъка
1374054091

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

Сметана

бита сметана 1
1358539836

Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.

реклама Whiskey Fest 2019
Бутилка на водка Финландия Червена боровинка

Finlandia Cranberry

Finlandia Cranberry (Финландия Кранбери) е първата от поредицата ароматизирани водки на финландската марка.