историята на La Liqueur de Monin
La Liqueur de Monin Crème de Cassis de Dijon®
«Ликьор касис на Монин»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Ликьори и диджестиви - Група/стил:
Топ марки коктейлни ликьори - Производител:
Georges Monin S.A. - Собственик на марката:
Georges Monin S.A. - Официален представител:
Авенди ООД - Официална страница:
www.monin.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
20 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Рубинено червен с лилави проблясъци.
Нос: Аромат на прясно откъснат касис.
Вкус: Сладък дълготраен вкус на касис.
Monin Crème de Cassis de Dijon (Ликьор касис на Монин от Дижон) е автентичен френски, носещ традициите и характеристиките на единствения защитен географски район в света за производство на касис и качеството на една реномирана марка.
Препоръки
В миналото Crème de Cassis е бил на свободен достъп в кафенетата на цяла Франция, т.е напълно безплатен. Също като захарта, той се използвал за добавяне на аромат към напитките, тъй като тогава никой не пиел питиета чисти. И сега освен в коктейли, по традиция той върви чудесно с вино (Кир), шампанско (Кир Роял) и безалкохолни напитки. Ликьора от касис е подходяща добавка към десерти, сладолед, кексове, дори прекрасно допълва маринати за месо.
Произход на Ликьор касис
Етикет на La Liqueur de Monin Crème de Cassis de Dijon
Накратко за касиса
Касисът е плодно растение с дребни, почти топчести плодчета. У нас то е известно и под наименованието «черно френско грозде», защото плодовете му формират чепка подобна на обикновеното грозде. Плодът е кисел или сладко-кисел, ароматен и с високо съдържание на витамин C.
Родината на касиса е северните части на умерения пояс. Масово се отглежда във Франция, Германия, Полша, Холандия и Балтийските страни.
Накратко за ликьорите с касис
Crème de Cassis, ликьора, приготвен от черния касис, е имал късмета да стане един от най-популярните плодови ликьори, благодарение на свещеник на име Феликс Кир. Кир бил на 60 годишна възраст, когато е избран за кмет на Дижон (Dijon). Тъй като местните производители на ликьори страдали от пораженията на войната, той открил хитър и ефективен начин да ги рекламира. На всеки официален посетител на столицата на Бургундия било предлагано blanc-cassis, напитка от бяло вино Алиготе, миксирано с прилична доза ликьор от касис. В негова чест днес този известен коктейл носи неговото име «Кир».
Днес Crème de Cassis de Dijon е със статут «Защитен географско наименование». Произвежда се само в Дижон единствено от френски касис.
Аромата на плодовете на касиса е в своя пик само един ден, така че скоростното машинно бране е задължително. Най-новия и ефективен метод за запазване на ароматите, високото съдържание на витамин С и плътният виолетов цвят е светкавично замразяване до — 30°С. По този начин плодовете могат да бъдат обработени както следва: Първо се затоплят до −5°С и се напръскват с алкохол, което ги разпръсква и те освобождават своите аромати и цвят. Това прави последващото накисване по лесно.
Плодовете се киснат около 5 седмици в ротационни контейнери в микс от алкохол и вода. Някои производители продължават този процес до 3 месеца. След това се източва първия сок, от който се прави най-доброто качество ликьори. Останалото количество се пресова, отделяйки останалия сок. Накрая се добавя захар.
Повече за технологията и качествените показатели на ликьорите от касис може да прочетете в статията по темата в раздел плодови ликьори на енциклопедията на bgbarman.
Какво означава Crème
Важно е да се отбележи, че наименованието Crème, в никакъв случай не означава, че в ликьора има сметана. Ликьорите със сметана се обозначават като Crеam. Crème обозначава единствено, че за приготвянето на ликьора се използва по голямо количество захар. Според законодателството на Европейския съюз, за да бъде един ликьор означен като Crème трябва да притежават минимум съдържание от 250 грама захар на литър готов продукт. При популярния ликьор crème de cassis (ликьор касис), този минимум се надхвърля с още 150 грама.
За ликьорите на Monin
Качество и несравним вкус
Въоръжени с дългогодишен опит, висок технологичен потенциал и канали за доставка, само на най-добрите плодове и подправки, от Монин с гордост ни представят La Liqueur de Monin.
Можете да използвате Ликьор касис на Монин като съставка на безкраен списък с коктейли. По традиция той върви чудесно с вино (Кир), шампанско (Кир Роял) и безалкохолни напитки.
За близо един век, компанията George Monin SA е установила траен имидж на производител, ревностно спазващ високи стандарти за качество. Компанията е позиционирана главно в хорека канала, но нейни продукти могат да се намерят и магазинната мрежа. Коктейлните ликьори на Монин са пряко продължение на традициите в производството на коктейлни сиропи, сфера, където тази компания е ненадмината.
Чрез внимателния подбор и използване само най-добрите съставки, технолозите на Монин, винаги са успявали да запазят и подчертаят истински натурален аромат на плодове. Благодарение на своето ноу-хау, компанията днес е признат за световен специалист по натурални плодови аромати.
Ликьорите Монин са силно концентрирани, с траен вкус, съдържат чиста захар, натурални аромати и оцветители.
Формата на бутилката на ликьорената серия на Монин е специфична и специално проектирана за по-удобен захват и наливане. Не е много удобна за флеър, но пък съдържа ликьори с гарантирано натурални цвят, вкус и аромат. На етикета на всяка една може да намерите рецепти за коктейли.
Продуктови линии на Монин
В момента портфолиото на George Monin S.A. включва над 140 продукта, в пет продуктови линии, включително премиум сиропи, ликьори, гурме сосове, плодови шейкове и коктейлни смеси, предлагани в над 140 страни по света.
Само небето е границата, когато става въпрос за възможностите, които ви предлагат продуктите на Monin.
Интересната история на марката Monin, може да прочетете в профила на компанията George Monin SA, в бизнес каталога на bgbarman.bg.