историята на Early Times

Early Times Kentucky Whiskey®

«Ърли Таймс Кентъки Уиски»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 1 000 мл; 700 мл
  • Алк. съдържание: 40 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Светъл и ярък цвят на мед
Нос: Свеж и остър, с нотки на дъб
Вкус: Мек, с лека дъбова мекота и билкови нотки
Финал: Мек и чист, с приятно усещане за ябълки


Early Times Kentucky whiskey (Ърли Таймс Кентъки Уиски) е едно от най големите имена в категорията американско уиски.

Препоръки за сервиране

Ърли Таймс върху лед

Върху лед...

Early Times Kentucky Whiskey (Ърли Таймс Кентъки Уиски) е чудесно американско уиски, с мек и балансиран вкус, подходящо за консумиране в чист вид или в коктейли. Опитайте в Ментов джулеп или Манхатън.

История на марката

От пет бъчви на ден, през 1860 г., до най-продаваният бърбън в САЩ (1950 г.) и четвъртата по големина марка американско уиски от Кентъки в света, марката Early Times се радва на богата и интересна история.

Днес, Early Times Kentucky Whiskey се продава в 28 страни по целия свят и гордо служи като официална напитка на най-голямото и най-престижно конно надбягване «Дербито в Кентъки», където с нея, ежегодно се продават над 120 000 коктейла.

Канче с джулеп Ърли Таймс

Като Ментов Джулеп, от който само на Дербито в Кентъки се продават ежегодно 120 000 бройки или...

Дербито в Кентъки

Технология на производство

Коктейли с Ърли Таймс

... или в някой от любимите Ви миксери и коктейли, Ърли Таймс е винаги подходящ избор.

Въпреки че днес Early Times се произвежда по най-съвременни методи все още носи духа и атмосферата на добрите стари времена.

При производството на Early Times, технолозите на марката постоянно гонят «the peak of perfection» (върха на съвършенството). Това се изразява в превъзходството на ръжта в рецептата, чистата варовита вода, специалните щамове мая, саур маш технологията, ферментацията на партиди, дестилацията и контролираното съзряване. Всичко това допринася за уникалния мек вкус и богат аромат на едно от най-популярните американски уискита в света.

Рецептата на Early Times

Зърното

Early Times се приготвя по традиционна бърбън рецепта, в която са миксирани три вида зърнени култури: царевица, ръж и малцован ечемик. Ръжта обикновено добавя пикантен и жив характер на уиски, царевицата сладост, а малца придава вкус на какао и зърно. Сравнена с тази на повечето бърбън уискита, рецептата на Early Times съдържа повече ръж.

Варовитата вода

Уискито се произвежда от вода с ниско или никакво съдържание на желязо. Щата Кентъки е известен със своята варовита вода, богата на минерали, но без желязо. Early Times се произвежда от природно-пречистена варовита вода.

Маята

За производството на Early Times се използва специално селектирани дрожди, посредством които киселата мъст ферментира, конвертирайки своите естествени захари в алкохол. Специалният щам дрожди произвежда чист спирт с нотки на цитрусови плодове и зряла ябълка, който прекрасно се съчетават с пикантността на ръжта.

Майшуване и ферментация.

След смилане, царевица се готви с вода и се поставя във ферментационни цистерни заедно с останалото, вече ферментирало (кисело) количество, от предната партида. Този процес се нарича майшуване. А добавянето на кисела каша от предишния цикъл, саур маш технология. Всички уискита, произвеждани в Кентъки, използват саур маш технологията.

Дестилация

Ферментиралата зърнена каша, или «дестилационна бира» се дестилира в колонна дестилационна система с приспособление наречено «тумпер» (thumper или ударник). Това включва преминаването на алкохолните пари през вода. По-тежкия алкохол не може де премине през повърхността на водата и така получава още една дестилация. Тази технология е типична за те

Отлежаване

Само обгорени бъчви от американски бел дъб се използват, за съзряването на Early Times. Както знаем, Brown-Forman е единствената компания произвеждаща уиски в САЩ, която произвежда сама своите бъчви. По този начин тя успява да контролира качеството на всяка една от своите марки.

За отлежаването на Early Times се използва комбинация от нови и използвани бъчви.

Бъчви в които отлежава Ърли Таймс

Всяка една бъчва е препечена и овъглена, така че младото уиски да може да развие още повече своите вкусови и ароматни характеристики. Самото изпичане допринася за освобождаването на богат на ванилия аромат, който се съдържа в Early Times, а овъгляването карамелизира естествени захари на белия дъб в пласт на вкуса, който в дестилерията наричат «червен слой.»

Отлежаването допринася за обогатяването на уискито със сладки характеристики, нотки на плодове и други елементи. Технолозите на Early Times вярват, че не годините, а самата технология на отлежаването допринася за качествата на уискито. Годините отразяват възрастта, но не са критерий за качество или вкус. Това, което е от значение са «циклите на съзряване».

Горещото лято на Кентъки кара спирта в бурето да се разширява, инжектирайки го в «червения слой» на изпеченото и обгорено дърво. През зимата студа прави точно обратното и издърпва вече обогатения спирт от «червения слой». Това е един «цикъл на съзряване». Този цикъл се повтаря ежегодно и колкото повече се повтаря, толкова повече вкус, цвят и аромат се придава от дървото на уискито. От какво е изработен склада, къде се намира и как се проветрява също влияе на вкуса на уискито. Складовете без климатични системи рядко могат да разчитат на повече от един цикъл на съзряване на година.

Тухлените складове на Early Times са оборудвани с температурни контроли, чрез които технолозите на марката създават свое собствено време. По този начин те могат да предизвикат до 5 цикъла на съзряване годишно.

Особености на категорията «Kentucky Whisky»

Въпреки че Early Times е от пионерните марки, оригиналите, които създават бърбън категорията, такава, каквато я познаваме днес, Early Times Kentucky whiskey не е бърбън. Причината за това е свързана с нормите на категорията бърбън и главно с технологията на отлежаване.

Както е известно, Brown-Forman е единствената компания, произвеждаща уиски в Америка, която сама произвежда своите бъчви. Технолозите на компанията решават да се възползват от това предимство и започват да експериментират, като отлежават Early Times комбинирано, в нови и стари съдове. Новият мек вкус на уискито, получен от това нововъведение се харесва на потребителите, но изважда този продукт от категорията бърбън. По закон, уиски може да бъде наречено «Бърбън», ако е отлежало в нови, обгорени бъчви бял американски дъб. Поради това, въпреки че само част от общото съдържание на този продукт отлежава в използвани бъчви, през 1983 година марката представа да се изписва на етикета като бърбън, а като"Kentucky Whisky" (Кентъки Уиски).

Това обаче не изхвърля марката Early Times от категорията бърбън, тъй като под нея се произвежда и отговарящо на държавните норми бърбън уиски, което се дистрибутира на определени пазари.

През декември 2010, главният технолог Крис Морис, решава да се върне към корените на марката и създава чистият бърбън «Early Times 354». 354 е номерът под който е регистрирана първата дестилерия на марката. «Early Times 354» е постоянен продукт на марката, който на този етап може да се намери единствено в САЩ.

За разлика от останалите марки Американски уискита, Early Times Kentucky Whisky се изписва не както е обичайно за американските и ирландски уискита, «whiskеy», а «whisky» без «ey», което е в стила на шотландските и канадските.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Бърбън Уиски

Алкохолните напитки еволюират и бърбънът не остава по-назад. Времето на Дивия Запад отдавна е отминало, но историческото наследство, оставено от дестилериите, напомня за дългия път, извървян от тази напитка.
Early Times / Jim Beam / Knob Creek / Maker's Mark / Red Stag By Jim Beam / Woodford Reserve / 1792 Ridgemont Reserve / A. Smith Bowman / Ancient Age / Baker's / Basil Hayden's / Benchmark / Blanton's / Booker's / Buffalo Trace / Bulleit / E.H. Taylor, Jr. / Eagle Rare / Elijah Craig / Elmer T. Lee / Evan Williams / Fighting Cock / Four Roses / Heaven Hill / Henry McKenna / Jefferson’s / Jeremiah Weed / Kentucky Tavern / Old Charter / Old Crow / Old Fitzgerald / Old Forester / Old Grand Dad / Parker's Heritage / Pennypacker / Van Winkle / Very Old Barton / W.L. Weller / Wild Turkey

Стилът уиски на Кентъки

Особености на бърбъна
Зърното на Стиажи на които отлежават бъчвите с Уудфорд Резърв

Кентъки е благословен да бъде родина, не само на алкохолната напитка на Америка — бърбъна, но и на първия им народен инструмент — банджото. Общото между тях е, че корените и на двете се намират далече в Шотландия и Ирландия, но са изцяло американски творения. С други думи те са микс от шотландски и ирландски познания, с американска подправка.

Трънливия път на бърбъна.

Алкохолните напитки еволюират и бърбънът не остава по-назад. Времето на Дивия Запад отдавна е отминало, но историческото наследство, оставено от дестилериите, напомня за дългия път, извървян от тази напитка.

Суровите времена изисквали сурови питиета. Никой не се захласвал по шикозни и префърцунени специалитети. Можете ли да си представите Уаят Ърп и Док Холидей, седящи на масата в одимен бар в Тумбстоун, да обсъждат вкусовите характеристики на бутилката single barrel (сингъл барел) или поредния small batch (малка серия) пусната на пазара от Jim Beam? «Червеното око» (Red Eye), както наричали бърбъна, бил твърд алкохол за твърди мъже. Повечето уискита остават такива до Сухия режим през 1920 година.

Дори след отмяната на забраната, стилът на бърбъна остава дразнещ като шкурка. Историята на напитката оправдава това. Индустрията имала нужда да навакса изгубеното производство за много кратко време. Затова дестилационните не изстивали и произвеждали колкото се може повече алкохол.

Както винаги, пазарът определя търсенето. Това е другата основна причина бърбънът дълго време да остане грубо питие. Болшиството от хората, които го пиели не били високо платени изискани господа, а пролетарии — работещи в тежката индустрия и борещи се за всяка троха на масата. Те му се наслаждавали, не защото е най-доброто питие, а защото само това можели да си позволят.

Животът се променя. Потребностите, разбиранията и нуждите също. След войната блендираният скоч залива Америка, а малко по-късно белите алкохоли, като джина, рома и особено водката, направо предизвикват фурор. Тъй като пиенето на миксирани алкохолни напитки (алкохол, смесен с някакво безалкохолно) се преврнал в нещо като стандарт, производителите продължавали да пускат на пазара млади уискита. Въпреки че качеството значително се подобрява, пазарът на високия клас, този на отлежалите премиум алкохолни напитки (с изключението на Maker’s Mark), остава непроменен. Или казано просто — нямало го.

Изправени пред лицето на поредната икономическа криза (тази от 70 — те на миналия век) и най-лошия спад на продажби, вкусовете на хората се изменят отново. Те започнали да консумират по-малко, но определено се вълнували от качеството. През средата на 80 — те производителите се връщат към стария стил. Той се характеризирал с фузелово-маслен характер и дълбок, и тежък вкус на дърво. Не звучи никак приятно нали? Идеята на този подход била да се вземе най-доброто от този стил, а именно опитът в отлежаването. Разбира се, съвременните технологии и уменията на технолозите да контролират процесите на дестилация позволяват да се получи един нов и елегантен стил бърбън.

Светлото бъдеще.

Днес ние сме изключително разглезени от невероятните предложения. Какво да бъде от малката партида на Beam? Дали живия и енергичен Basil Hayden’s (Базил Хайдънс), благородния Knob Creek (Ноб Крийк), копринения стил на Baker’s (Бейкърс) или богатия и многолик Booker’s (Букърс)? Другите дестилерии също имат с какво да се похвалят: невероятният single barrel (сингъл барел) Blanton’s, медът и маслото — елегантният Maker’s Mark, лъхащият на прясна портокаловата кора и дива мента Woodford Reserve (Уудфорд Резърв) на Labrot & Graham’s и върхът на сладоледа — ароматният Rare Breed (Реар Брийд) на Wilde Turkey.

Двукратните насилствени затваряния на производството през 20 век унищожават почти напълно другите истински американски уискита — ръженото и царевичното. Стилът на ръженото уиски е с дълбоки корени. Ръжта има голям дял за изграждането на едни от най-добрите бърбъни, но като самостоятелна напитка има невероятно изразен пикантен вкус, с нотки на кимион и цитрусови плодове, които апетитно експлоадират в устата. В днешно време само Jim Beam и Wilde Turkey произвеждат чисти ръжени уискита.

Царевичното уиски страда от имиджа на контрабандна стока без никакъв финес. В интерес на истината е изключително трудно да се намери качествено такова в днешно време.

В последните години индустрията направи невероятни постижения. Представяте ли си какво би станало, ако Сухият режим и Втората световна война не бяха спрели неговото развитие? Но ние все още сме млади и готови да чакаме и дегустираме новите предложения. Каквото и да сте избрали да опитате днес — наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019