Early Times®
Американско Уиски | Brown Forman Corp
Early Times (Ърли Таймс) е от пионерните марки, оригиналите, които създават бърбън категорията, такава, каквато я познаваме днес. Една от най-продаваните марки американско уиски.
Известна графика, изобразяваща дестилерията Early Times Station в Бардстоун, Кентъки.
История на марката Early Times
От пет бъчви на ден до четвъртата по големина марка американско уиски от Кентъки в света, Early Times (Ърли Таймс) се радва на богата история. Все още вярна на своите корени, марката се продава в 28 страни по целия свят и гордо служи като официална напитка на най-голямото и най-престижно конно надбягване «Дербито в Кентъки».
Създаване на Early Times Station
Сагата на бърбъна Early Times започва с Джак Бийм (по- малкият брат на Джим Бийм), който едва 15 годишен, решава да напусне семейната дестилерия и да отвори своя. Така през 1860 г. той построява дестилерията Early Times Station в Бардстоун, Кентъки.
Автентична стара бутилка на Early Times
В Кентъки се дестилира уиски още преди 1776 г., когато е подписана Декларацията за независимост на САЩ. Името Early Times, перфектно отразява производство на бърбън, по старомодния метод и саур маш технология. Джак смятал, че индустрията се развива твърде бързо и прекалено модерните неща не могат да се сравняват с «добрите стари времена». Той избира да произвежда своето уиски по старомодния начин чрез смесването на зърно в малки ферментатори и дестилация в медни казани над открит огън.
В началото дестилерията Early Times Station, произвежда по 5 бъчви на ден, а уискито се продава само в областта Бардстоун. С разпространението на мълвата за доброто уиски, търсенето на марката се увеличава, продажбите разширяват и започват да обхващат околните градове и щати. На гарата със същото име, по ЖП линията, свързваща Бардстоун и Спрингфийлд се доставяло зърно и товарело уиски. Благодарение на удобния транспорт Early Times Straight Kentucky Bourbon Whisky, започва стремително се изкачва към върха на уиски класацията и да завладява САЩ.
Всичко върви прекрасно до 1918 г., когато зърнените доставки са спрени, поради нуждите на армията през Първата световна война и дестилерията е затворена.
Новото начало
По време на първата световна война дестилерията Early Times сменя няколко пъти собствениците си, като в крайна сметка е продадена на S.L. Guthrie, които през 1923 година, от своя страна, я продават на Brown-Forman. Early Times е единствената марка, която B-F купуват по време на Сухия режим. Това се дължи на безупречната ѝ, 63 годишна, репутация като «уискито, което направи Кентъки уискитата известни».
Със своите марки Браун Форман е един от основните играчи в бизнеса с Американско уиски в САЩ. В началото компанията използва мощностите на дестилерията, за да дестилира уиски, което транспортирала до Луисвил, където се бутилира под някоя от марките лекарствен бърбън продавани от B-F по време на Сухия режим.
През 1935 г., Brown-Forman започна да произвеждат отново марката Early Times, но в своята дестилерия до Луисвил, Кентъки. Старата Early Times Station и земята на гарата в Бардстоун са продадени на местните фермери. През 1940 г. производството се премества отново. Новият дом на бърбъна Early Times е Old Kentucky Distillery в Шивли, Кентъки. През годините тази дестилерия е разширена, модернизирана и през 1953 г., преименувана на Early Times Distillery. Поради факта, че тук се произвеждат повечето от марките на компанията, по-късно е преименувана отново на Brown-Forman Distillery.
През 1950 г., Early Times е най-продаваният бърбън в САЩ.
Раждането на категорията «Kentucky Whisky»
Както е известно, Brown Forman е единствената компания в Америка, която сама произвежда своите бъчви. Технолозите на компанията решават да се възползват от това предимство и започват да експериментират, като отлежават Early Times комбинирано, в нови и стари съдове. Новият мек вкус на уискито, получен от това нововъведение се харесва на потребителите, но изважда този продукт от категорията бърбън. По закон, уиски може да бъде наречено «Бърбън», ако е отлежало в нови, обгорени бъчви бял американски дъб. Поради това през 1983 година марката представа да се изписва на етикета като бърбън, а като"Kentucky Whisky" (Кентъки Уиски).
Това не изхвърля изцяло марката Early Times от категорията, тъй като все още под нея, за определени пазари се произвежда и бърбън. Едновременно с това през декември 2010, мастър дистилъра (главният технолог) Крис Морис, решава да се върне към корените на марката и създава чистият бърбън «Early Times 354». 354 е номерът под който е регистрирана първата дестилерия на марката. «Early Times 354» е постоянен продукт на марката, който на този етап може да се намери единствено в САЩ.
Продукти на марката