Дългосрочно проучване установило, че умерената консумация на алкохол е свързана с по-малко здравословни проблеми и по-добро емоционално състояние. Според канадско проучване сред хора на средна възраст, пиенето на алкохол по последователен и отговорен начин е свързан с цялостно подобрение на здравето и благосъстоянието.
Намерени резултати…
Хората консумиращи редовно умерено количество алкохол са по-щастливи от трезвениците
България не стои никак добре, по консумацията на алкохол, в сравнение с другите страни
Както се вижда на картата, направена от Световната здравна организация (СЗО), само руснаците и техните съседи пият повече, от нас. Консумацията на алкохол в България е между 10 и 12 литра на глава от населението (15 — годишна възраст и нагоре, в литри чист алкохол). Това по, груби изчисления, прави по една голяма ракия на ден, за всеки над 15 годишна възраст. Португалия, Гренада, и Андора също се класира в най-високата категория с повече от 12.5 литра.
Нови приложения за смартфони определят мигновено нивото на алкохол в кръвта
Приложенията — Breathometer и BACtrack — могат да определят нивата на алкохол в кръвта с точност до 0,01% и да използват GPS навигация, за да се обадят на приятел или такси, ако то е над лимита.
България се противопостави на шотландските планове за забрана на евтиния алкохол
България е възразила срещу плановете на шотландското правителство да се въведат минимални цени на алкохола.
Създадоха пуканки с алкохол
Joe and Seph’s, производители на марка гурме пуканки, от Великобритания, са пуснали на пазара най-новото си творение — пуканки, ароматизирани с известни коктейли и съдържащи алкохол.
Алкохол на прах получи одобрение за продажба в САЩ
Продуктът, наречен Palcohol, получи одобрение за свободна продажба в магазините на САЩ.
България е страната с най-евтин алкохол в Европа
По последните данни България е държавата с най-ниски цени на алкохола в ЕС. Най-високи са във Финландия, която поддържа цени с около 75% над средното ниво за Европа.
Бъркани, на очи или с алкохол?
Характеристика на ликьорите с яйца
Историята на яйчените ликьори започва през 17 век, когато холандците превземат Баия (Bahia — португалска колония, днес четвърта по населеност област на Бразилия). Там откриват питие, което местните приготвяли от месестата част на авокадото. Към него те добавяли тръстикова захар и дестилат.
Чехия забрани продажбата на високоалкохолни напитки
Вчера чешкото правителство забрани продажбата на спиртни напитки над 20 об. % алк., след сериозно зачестилите отравяния с фалшив алкохол.
След година и половина повече от 60 процента от водката ще бъде менте.
Навсякъде по целия свят бизнеса с водка е започнал застрашително да се криминализира. Преразпределението на пазара тенденциозно натежава в полза на фалшивия алкохол. Такава прогноза е дал ръководителя на Изследователския център за изследване на алкохола ЦИФРРА, Вадим Дробиз пред украинското издание КОММЕНТАРИИ (comments.ua)
Пиенето по време на бременност вреди на интелекта на детето
Ново проучване е установило, че пиенето на дори и малки количества алкохол по време на бременност може да намали интелигентността на детето.
Учените са близо до създаването на уникално «хапче за трезвеност»
Американските учени са на пътя на революционно откритие — създаването на така нареченото «хапче за трезвеност», което ще предотврати интоксикацията при употреба на алкохол.
Изкушение, скрито зад костелива обвивка
Кратка характеристика на ликьорите с ядки и костилки
Накисването на плодове, семена и ядки в алкохол е стара традиция по селата на много европейски страни. Дори и днес в Умбрия брулят зелените орехи, разделят ги на четвъртинки и ги затварят в буркани с алкохол или захарен сироп. Това е стара традиция, която най вероятно е дала основата върху която са се изградили известните италиански марки ликьори от ядки и плодови костилки.
Ароматите на Прованс в чаша следобеден пастис
Съставки и производство на пастис
След забраната за производство и продажба на абсент, всеки съдържател на заведение в Прованс произвеждал своя собствена анасонова напита. На местния марсилски диалект тя се наричала пастис. Типичния Pastis de Marseille (пастис от Марсилия), бил микс от неутрален алкохол, вода захар и аромати. По-късно към съставките били добавяни и други добавки, получени чрез дестилиране и накисване на различни растения.
Бистра като водата, силна като страстта
Производство на водка
Технически погледнато, водката е чист алкохол, който обикновено е филтриран и разреден с вода, преди да се бутилира. Целта на всеки производител (изключая повечето евтини марки) е да произведе възможно най-чистия алкохол. Процесът на производство не се различава особено от този на зърнено уиски.
Мутаж (Mutage)
Технологията за производство на винените аперитиви
Със своите прекрасни и вкусни зърна, гроздето е сред най-желаните плодове. При производството на вино обаче плодовият аромат често изчезва, по време на ферментацията или поне претърпява промяна. Назад във времето през 13 век доктор и рицар от ордена на Тамплиерите, прави едно от може би, най-големите открития в алкохолната индустрия.
Най-сладкото нещо зад бара
Характеристика на коктейлните сиропи
Известно е, че гранулираната (на кристали) захар не се разтваря лесно в студени напитки или етилов алкохол. Тъй като сиропите са течности, те лесно се смесват с други течности в смесени напитки, което ги прави чудесна алтернатива на кристалната захар навсякъде в индустриалното производство. Това е нормална практика и във всяко домакинство, а в баровете обикновения захарен сироп и ароматизираните сиропи са задължителна част от асортимента.
Защо алкохола ни кара да се чувстваме секси?
Френски, американски и холандски изследователи са убедени, че спомените от миналото за бляскави филмови звезди с чаша алкохол в ръка ни кара да асоциираме пиенето с привлекателността. Скорошни експерименти показват, че алкохолът ни кара да мислим, че сме по-привлекателни, отколкото всъщност сме.
Изкуството на дестилацията
Методи за дестилация на високоалкохолни напитки
Ако вземете тенджера с капак и кипнете в нея вода, след вдигането му ще забележите капките по неговата повърхност. Това е може би най-простия пример да дестилация. Водата достига своята точка на кипене, издига се във формата на пара и когато срещне студения капак кондензира отново във вода.
Еликсира на сестрите Хенрайот, който завладява Франция
История на абсента — I част
Анасоновите напитки са изключително популярен аперитив, особено в Средиземноморските страни и на Балканите. Днес пастис, перно, раки, узо, чинчон се сипят в изобилие в облачни жълти, светло зелени и бели цветове, но нито една от тях не е скандализирала така света както абсента в края на 19 век.
В Япония строят апартаменти за заможни любители на вино
Няколко апартамента, специално пригодени към нуждите на почитателите на виното се очаква да бъдат завършени, през следващата година, в Токио.