Анасоновите напитки са изключително популярен аперитив, особено в Средиземноморските страни и на Балканите. Днес пастис, перно, раки, узо, чинчон се сипят в изобилие в облачни жълти, светло зелени и бели цветове, но нито една от тях не е скандализирала така света както абсента в края на 19 век.
Рецептата на сестрите Хенриот
Тази прословута алкохолна напитка, се появява за първи път към края на 18 век, когато д-р Пиер Ординер (Pierre Ordinaire), напуска революционна Франция и се установява като пътуващ лекар в района около швейцарския град Кове (Covet). Там той започва да използва за практиката си местен еликсир, който се приготвял от сестрите Хенрайот (Henriot), в малък дестилационен казан поставен върху домашната им печка. Сестрите, последователки на древните лечителки (магьосници), използвали стара рецепта, която включвала звездовиден анасон, резене, исоп, маточина, магданоз, лайка, кориандър, великденче, спанак, и най-важните съставки пелин (artemisia absinthium) и алкохол. Лекарството на д-р Ординер, станало популярно като «Абсент», заради основната му съставка. Скоро то става местно питие, консумирано с и без нужда от лечение.
Първата комерсиална дестилерия
През 1787 година, сестрите Хенрайот продават своята тайна рецепта на майор Анри Дюбед (Henri Dubeid). Новият собственик основава дестилерия и веднага започва комерсиалното производство на напитката, която вече е известна в цяла Швейцария и пограничните райони на Франция. Окрилен от успехите, неговия зет Анри-Лиу Перно (Henri-Luis Pernod), открива в Кове по-голяма дестилерия. Осем години по късно той премества производството във Франция и неговия абсент, известен като Pernod (Перно), завладява страната като ураган. Пазара на аперитиви във Франция на този етап бил доста беден. Хората можели да избират между вино и някои от прохождащите горчивки. Пристигането на този силен (обикновено между 65 и 75 об. % алк.), сух и освежаващ аперитив, било точно това от което те имали нужда.
Зелената Фея
Абсента получава своя най-голям тласък, през 1830, при завръщането на войниците от Африканския Легион. Те разказвали как миксирането на тяхната питейна вода със абсент ги спасявало ежедневно от всички тропически болести като малария. При своето завръщане те продължили да пият абсент и както обикновено става, обществото следва героите. Зелената фея (от фр. La Fée Verte — наричана така, заради бледо зеления цвят, който се получава при смесването с вода), става питието на героите и основен избор на буржоазията. По ирония на съдбата, когато коняка оставя своя траен отпечатък на световните пазари, във Франция се е пиело повече абсент, отколкото бренди. Може ли някой да пребори модата?
Производството на абсен се разраства и в град Потарлие (Pontarlier), където е дестилерията на Перно, се откриват още четири. Въпреки че продукцията на Перно била най-качествената и най-търсената, в страната оперирали повече от 20 производства. Когато през 1805 година, започва да произвежда абсент във френската си дестилерия, Перно стартира от 16 литра дневен капацитет. Половин век по късно консумацията във Франция надхвърля 220 милиона литра годишно и отваря кутията на Пандора.