Шоколад

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

шоколадово блокче 330-880

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

Много от десертните и безалкохолните коктейли имат в рецептите си шоколадов чипс, шоколадов сироп, шоколадов ликьор, шоколадова водка, сметана и други свързани и допълващи се с шоколада съставки. Това е достатъчно условие да имате подготвени няколко вида шоколадови гарнитури. Те варират от елементарни като настъргани шоколадови люспи до, изискващите повече време и труд, облечени в шоколад плодове. Ако сте фен на шоколада обаче, тогава приготвянето им би трябвало да е по скоро удоволствие, отколкото работа.

Каква да бъде вашата шоколадова гарнитура трябва да избере сами. Ето и няколко предложения и съвети.

Венец от шоколадови стърготини

Това една от най-лесните за приготвяне гарнитури. В същото време, тя е много ефектна и подсилва шоколадовото усещане при всяко отпиване от коктейла. Самата техника е същата като при приготвянето на венец от захар. Това, което допълнително трябва да направите е предварително да настържете шоколад, на ситно ренде.

Шоколадови къдрици

Тази разновидност е по-подходяща за гарниране на десерти, но може да се използва и за украса на коктейли, на които основната гарнитура е сметана. За да приготвите шоколадови къдрици, може да използвате обикновена белачка за зеленчуци или твърди сирена. Важно е шоколадът да бъде със стайна температура, а не директно изваден от хладилника. След като настържете къдриците, може да ги съхраните в хладилник и да ги използвате, когато имате нужда.

Шоколадови плочки

Шоколадовите плочки представляват квадратни, триъгълни или с други форми медальони, с които може да гарнирате. Хубавото при тях е, че винаги са добре посрещнати от клиентите, защото си ги похапват с удоволствие. Трудността при този вид шоколадова гарнитура е, че трудно се закрепват. Може да ги закупите от специализираните магазини и складове или да си ги приготвите сами. За целта разтопете шоколад (на водна баня с гореща вода от кафемашината или в микровълновата печка) и го разстелете с шпатула на готварска хартия. Когато започне да стяга го нарежете на желаните форми. На този етап може да го гравирате. Охладете и отделете от хартията.

При разтапяне на шоколада трябва да спазвате някои основни правила:

  • Температурата на топене трябва да е не повече от 40 − 45°С.
  • През целия процес на топене трябва да се разбърква непрекъснато.
  • Не преминавайте към следващия етап, ако не сте сигурни, че целият шоколад е напълно разтопен.
  • Използвайте напълно сухи съдове и инструменти. Водата е враг на шоколада.

Шоколадови листенца

За да направите шоколадови листенца вземете истински листа, от растения, чиято форма искате на наподобите. За предпочитане е те да са по-твърди. Разтопете шоколад (на водна баня с гореща вода от кафемашината или в микровълновата печка) и с помощта на четчица започнете да нанасяте от едната страна на листата, като внимавайте да не зацапате другата. Оставете да стегне и повторете. Поставете намазаните с шоколад листа върху решетка в хладилника за да стегне шоколада, след което с помощта на върха на нож, клечка за зъби или друг инструмент отделете внимателно листото от шоколада. Вече имате шоколадови листенца, които да добавите към някоя гарнитура.

Облечени в шоколад плодове (тунквани плодове)

Обикновено облечените в шоколад пресни плодове, са деликатес сервиран по коктейлни партита, но ако ги сложите като гарнитура на някой коктейл никой няма да Ви се разсърди. Най-използвани плодове за тази цел са ягодите, но може да тунквате и банани, киви, ябълки и пр.

За да тунквате плодовете (на водна баня с гореща вода от кафемашината или в микровълновата печка) разтопете черен, бял или млечен шоколад. Изберете твърди плодове с добър външен вид и след като ги измиете ги подсушете с домакинска хартия. Потопете ги в шоколада така, че част от самия плод да остане непокрит (за контраст). Оставете да стегне и ако е необходимо повторете. Поставете на домакинска хартия съхранявайте в хладилник. Използвайте възможно най-бързо.

Каквато и шоколадова гарнитура да изберете, съм убеден, че ще се справите перфектно.

Успех!

автор: bgBarman.bg

Гарнитури и декорации

Лимонов туист

лимонов туист кора лимон
1374054091

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Коктейлни маслини

три коктейлни маслини
1374054091

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

Коктейлна черешка

Мараскино череша
1358539922

Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.

Резен портокал

резен портокал
1348657190

Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.

Резен Лайм

Клинче лайм
1348602988

Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.

Резен Лимон

лимонов резен на клин
1348656442

Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.

Венец от сол

Правене на венец от сол
1348669652

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

Горски плодове

Горски плодове 330-330
1348832332

Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!

Резен грейпфрут

клинче, резен грейпфрут
1348905518

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Резен банан

резен банан малка
1350507163

Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.

Резен ананас

Клинч резен ананас
1348919820

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

Ментови листа

връх мента ментови лис
1348923292

Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.

Зърна кафе

Три зърна кафе 330-330
1348944626

Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.

Захар

кафява и бяла захар
1349021372

Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.

Шоколад

шоколадово блокче 330-330
1349102591

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

Резен ябълка

резен червена ябъка
1374054091

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

Сметана

бита сметана 1
1358539836

Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.

реклама Whiskey Fest 2019
Лого на Джуура

Jura

Едва ли някой би си помислил, че един обикновен остров може да крие толкова уникална и жива легенда.