1374054091
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Наименованието идва от английската дума twist , което в превод ще рече въртя, суча и се отнася до формата на гарнитурата, която обикновено е нагъната или усукана надлъжно. В действителност усукването е действието, което допринася за освобождаването на ароматните етеричните масла, които се смесват с напитката и допринасят за завършения й и вкус и аромат.
Има различни начини за изрязването на туист. При всеки един от тях обаче е важно да имаме свеж плод. Обикновено за изрязването се използва малък остър нож, въпреки че също така може използвате и стандартна белачка за плодове и зеленчуци.
Подбирайте сорт лимони с гладка кора. Големите с грапавата и дебела кора не са за предпочитане.
За да направите лимонов туист вземете един лимон и обелете ивица от кората му, с ширина приблизително 1,5 см. по цялата дължина на лимона, като се стремите да отнемете възможно по-малко от бялата пулпа под нея.
Поставете изрязаната лента от лимоновата кора на дъската и с помощта на остър нож отнемете бялата пулпа, която е останала по нея. (Не се престаравайте и не дълбайте кората прекалено, защото ще стане много крехка. Не е фатално и да остане малко.)
Хванете двата края на ивицата и я усучете на спирала. Леко придърпайте двата края както е усукана, като внимавате да не се скъса (лимоните, които се продават у нас, са покрити с голямо количество парафин, така че не се притеснявайте, ако се скъса, опитайте отново).
Ако помиришете усуканата лимонена кора веднага ще усетите приятния аромат на маслото видимо като миниатюрни капчици по повърхността й. Натрийте готовия туист по ръба на чашата, която вече сте напълнили с приготвения коктейл и след това го пуснете вътре. Ако направите това цитрусовия аромат ще съпровожда, всяка глътка от коктейла.
За по голяма атракция може да запалите туиста. За целта преди да го усучете, обгорете бързо повърхността на кората с огънчето от запалка, след това хванете с два пръста туиста и прегънете срещу пламъка. Етеричното масло ще изскочи и веднага ще се възпламени като малка заря. И в този случай не забравяйте да натриете кората по ръба на чашата, преди да го пуснете вътре в нея.
Въпреки че лимоновият туист е най-използваната гарнитура, съставките на някои коктейли изискват малко използването на туист от портокал, грейпфрут или лайм. Техниката е същата, но аромата и визията са напълно различни. Техните особености са разгледани отделно.
Важно е да подчертаем, че туистът и спиралата от цитрусови плодове са две различни гарнитури. Спиралата се приготвя със специален инструмент, по нея има доста от бялата пулпа и цели основно добрата визия на коктейла, докато туиста се използва главно заради етеричните масла намиращи се в кората на плода.
Успех!
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.
Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.
Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.
Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.
Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.
Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.
Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!
Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.
Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.
Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.
Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.
Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.
Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.
Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.
Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.
Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.
The Cambridge Distillery създадоха «първият в света» умами японски джин, направен с помощта на типично японски растения.