Лимонов туист

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Усукване на лимонов туист

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Що е то туист?

Наименованието идва от английската дума twist , което в превод ще рече въртя, суча и се отнася до формата на гарнитурата, която обикновено е нагъната или усукана надлъжно. В действителност усукването е действието, което допринася за освобождаването на ароматните етеричните масла, които се смесват с напитката и допринасят за завършения й и вкус и аромат.

Има различни начини за изрязването на туист. При всеки един от тях обаче е важно да имаме свеж плод. Обикновено за изрязването се използва малък остър нож, въпреки че също така може използвате и стандартна белачка за плодове и зеленчуци.

Подбирайте сорт лимони с гладка кора. Големите с грапавата и дебела кора не са за предпочитане.

Техниката на изрязване

За да направите лимонов туист вземете един лимон и обелете ивица от кората му, с ширина приблизително 1,5 см. по цялата дължина на лимона, като се стремите да отнемете възможно по-малко от бялата пулпа под нея.

Рязане на лимонов туист 1

Поставете изрязаната лента от лимоновата кора на дъската и с помощта на остър нож отнемете бялата пулпа, която е останала по нея. (Не се престаравайте и не дълбайте кората прекалено, защото ще стане много крехка. Не е фатално и да остане малко.)

Рязане на лимонов туист 2

Хванете двата края на ивицата и я усучете на спирала. Леко придърпайте двата края както е усукана, като внимавате да не се скъса (лимоните, които се продават у нас, са покрити с голямо количество парафин, така че не се притеснявайте, ако се скъса, опитайте отново).

Ако помиришете усуканата лимонена кора веднага ще усетите приятния аромат на маслото видимо като миниатюрни капчици по повърхността й. Натрийте готовия туист по ръба на чашата, която вече сте напълнили с приготвения коктейл и след това го пуснете вътре. Ако направите това цитрусовия аромат ще съпровожда, всяка глътка от коктейла.

Натъркване на лимонов туист по ръба на чашата

За по голяма атракция може да запалите туиста. За целта преди да го усучете, обгорете бързо повърхността на кората с огънчето от запалка, след това хванете с два пръста туиста и прегънете срещу пламъка. Етеричното масло ще изскочи и веднага ще се възпламени като малка заря. И в този случай не забравяйте да натриете кората по ръба на чашата, преди да го пуснете вътре в нея.

Въпреки че лимоновият туист е най-използваната гарнитура, съставките на някои коктейли изискват малко използването на туист от портокал, грейпфрут или лайм. Техниката е същата, но аромата и визията са напълно различни. Техните особености са разгледани отделно.

Важно е да подчертаем, че туистът и спиралата от цитрусови плодове са две различни гарнитури. Спиралата се приготвя със специален инструмент, по нея има доста от бялата пулпа и цели основно добрата визия на коктейла, докато туиста се използва главно заради етеричните масла намиращи се в кората на плода.

Успех!

автор: bgBarman.bg

Гарнитури и декорации

Лимонов туист

лимонов туист кора лимон
1374054091

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Коктейлни маслини

три коктейлни маслини
1374054091

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

Коктейлна черешка

Мараскино череша
1358539922

Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.

Резен портокал

резен портокал
1348657190

Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.

Резен Лайм

Клинче лайм
1348602988

Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.

Резен Лимон

лимонов резен на клин
1348656442

Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.

Венец от сол

Правене на венец от сол
1348669652

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

Горски плодове

Горски плодове 330-330
1348832332

Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!

Резен грейпфрут

клинче, резен грейпфрут
1348905518

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Резен банан

резен банан малка
1350507163

Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.

Резен ананас

Клинч резен ананас
1348919820

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

Ментови листа

връх мента ментови лис
1348923292

Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.

Зърна кафе

Три зърна кафе 330-330
1348944626

Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.

Захар

кафява и бяла захар
1349021372

Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.

Шоколад

шоколадово блокче 330-330
1349102591

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

Резен ябълка

резен червена ябъка
1374054091

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

Сметана

бита сметана 1
1358539836

Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI
Сталиън 330

Stallion 2011

Вино с прекрасна структура, резонираща в продължителен финал