1374054091
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!
Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!
«Мъничко червеничка на царя пътя отбива»
Що е то?
Предполагам всеки знае тази култова гатанка за ягодата. Ако направим една и за синичко, почти ще покрием категорията, защото те, в повечето случай са ярко червени или от наситено сини до черни. Това са вкусните и по правило често крехки плодове, които растат на лози и храсти. Тук включваме малини, ягоди, къпини, сини и червени боровинки, червен и черен касис, грозде. Разбира се има и още, но на дали ще ги намерите редовно по магазините.
Не съм сигурен, защо всички те в българския език се обединяват точно под наименованието горски плодове. Най-вероятно, защото може да ги намерите покрай всяка горска пътечка.
Горските плодове имат много добродетели, но когато става въпрос за гарнитури и изискани коктейли се открояват три:
те са наситени с цвят, не изискват никаква обработка освен измиване и имат изключително съблазняваща визия.
Както и всяко нещо и те си имат недостатъци: първият е, че са много скъпи, особено когато не са в сезон, вторият е, че са изключително нежни и бързо се развалят на външен вид. Точно, затова е много важно да ги държите в хладилника и да ги използвате колкото се може по-бързо, за да ви се отблагодарят подобаващо.
По големите като ягодите например, може да сложите на ръба на чашата посредством лек разрез в самия плод. Ако разполагате с големи ягоди, задължително ги разрежете на две, защото те имат прекрасна структура и изглеждат невероятно.
По малките и по нежните може да нанижете на клечка за зъби и така да ги закрепите отново на ръба на чашата или да ги забучите като допълнение към основна гарнитура (резен портокал, резен лимон, резен лайм, банан и др.). Ако имате за основна гарнитура розичка от сметана, без да се бавите сложете едно плодче на върха.
Тези на клонки като касиса, просто небрежно поставете на ръба на чашата или върху основната гарнитура.
Важно!
Успех!
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.
Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.
Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.
Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.
Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.
Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.
Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!
Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.
Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.
Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.
Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.
Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.
Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.
Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.
Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.
Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.