Patrón XO Café®
«Ликьор Патрон кафе»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Ликьори и диджестиви - Страна на произход:
Мексико - Производител:
The Patrón Spirits Company - Собственик на марката:
The Patrón Spirits Company - Официален представител:
ТРАНСИМПОРТ ЕООД - Официална страница:
www.patrontequila.com
- Вид опаковка:
Ръчно изработена стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
35 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Тъмен, наситено кафяв
Нос: Аромат на прясно смляно кафе
Вкус: Богат вкус на кафе, нотки на ванилия, шоколад и текила
Финал: Мек и сух
Patrón XO Cafe (Ликьор Патрон кафе) е изключителна комбинация от ултра-премиум текила Patrón Silver и чиста, натурална есенция от най-добрите кафе на зърна арабика от Веракруз и Чиапас в Мексико. Вкусът му не е толкова сладък и носи нотки на шоколад и ванилия.
Препоръки за сервиране
Уникален ликьор, който е подходящ както за премиум коктейли, така и като деджестив. Опитайте го чист, добре охладен или с лед. Прекрасна основа за Еспресо Мартини и Кафе Роял.
Технология на производство
![Лого текила Патрон лилаво](http://i.bgbarman.bg/ibank/240xY/imprimaturd036c01f-2c37-0c97-8ac8-f202dea98bb3_patron_xo_cafe_logo.png)
![Чаша с текила Патрон и лед](http://i.bgbarman.bg/ibank/240xY/imprimatur2be8dcaa-0105-c656-0825-62709010438a_patron_xo_cafe_glass.jpg)
Уникален ликьор, който е подходящ както за премиум коктейли, така и като деджестив. Опитайте го чист, добре охладен или с лед.
Всичко започва с агавето.
Характерната гладкост и несравним аромат на всички продукти на Patrón се дължат на висококачественото Уебер синьо агаве, култивирано ръчно в богатите вулканични почви по склоновете на областта Халиско. На растенията, необходими за производството на семейството на марката Patrón, са нужни средно осем години, за да узреят и придобият правилните нива на захар. За тях се грижат едни от най-квалифицирани химадори в областта. След обиране на реколтата ядките на агавето се транспортиран в дестилерията Hacienda del Patrón, в малкия град Атотонилко.
![Агаве използвано за текила Патрон](http://i.bgbarman.bg/ibank/880x330/imprimatur899b1a0c-daf9-6e79-23e9-47eee0a5db72_agave-patron.jpg)
![Тахома процес текила Патрон](http://i.bgbarman.bg/ibank/240xY/imprimatur0528a8db-f460-2aca-a0b7-b496e8ff41b9_tahoma-prces-patron.jpg)
При обработката на агавето се използва стария тахома процес, при който извличането на сока се получава чрез смачкване от двутонен валяк.
След пристигането си в дестилерията, сърцата на агавето, (piñas), се поставят ръчно в сравнително малки, за индустрията, зидани фурни. Процесът на готвене (печене) на агавето е по традиционния стар начин, бавно и на партиди, по около 79 часа всяка. Този начин на готвене не се среща вече много често в модерни дестилерии, произвеждащи промишлени количества текила.
Ферментация и дестилация
Когато сладкото и богато на сок агаве излезе от пещите, то се смачква, ферментира и получената алкохолна смес се дестилира. В Хасиенда Патрон правят това чрез два отделни процеса, традиционния познат повече от историята Тахона процес и по-модерния чрез валцоваща мелница. Накрая дестилатите от двата процеса се блендират.
При частта, в която се използва процеса Тахона (Tahona), сготвеното и настъргано агаве се мачка бавно посредством голямо колело от вулканичен камък. След смачкването изцедения по този начин сок, заедно с влакната се поставя в борови бъчви, където се оставя да ферментира.
![Ферментационни съдове текила Патрон](http://i.bgbarman.bg/ibank/880x330/imprimaturb9eca974-63d5-750e-495b-f6e831b4e121_fermentation-patron.jpg)
![дестилационни казани на Патрон](http://i.bgbarman.bg/ibank/240xY/imprimatur03d2108f-8e8c-412a-9b61-77eada1aef9f_distillation-patron.jpg)
Ръчно изработените медни казани използвани за дестилацията на текила Патрон.
Ферментиралата алкохолна каша «mosto», която включва и влакната се поставя в ръчно изработените медни казани и се дестилира. След първата дестилация следва втора и получената текила се филтрира.
Същевременно от другата страна на дестилерията, сготвеното агаве се смила в мелница и поставя отново в борови бъчви, за да ферментира. Следващата стъпка е двойна дестилация в същите медни казани, но този път без влакната.
Блендиране
Текилите от двата процеса се смесват и оставят да отлежат за определено време, през което да се съчетаят. Всяка партида е лично дегустирана и одобравана от майстор дестилатора на текила Patrón, Франциско Алкараз, който е автор на рецептата и уникалния производствен процес.
Според сайта на текила Patrón, за приготвянето на Patrón XO Café, готовата текила се блендира с чиста, натурална есенция от най-добрите кафе на зърна Арабика от Веракруз и Чиапас в Мексико. Цялата технология и рецепта се пази в тайна.
«Нашата страст към изключително качество и перфекционизъм ни напътства във всичко, което правим. Въпреки че Patrón вече е толкова търсена и известна марка, нашия прецизен и времепоглъщащ процес никога няма да бъде сменен.» Споделя Алкараз
![Коркова тапа текила Патрон](http://i.bgbarman.bg/ibank/240xY/imprimaturf3d29e21-482e-dc04-b5da-64163fe99757_Cork-Stoppers-patron-tall.jpg)
Корковите тапи на Патрон се произвеждат в Португалия. Те са непромокаеми, еластични и топлоустойчиви. От компанията са взели всички предпазни мерки да не се случи нищо лошо на тяхната текила.
Бутилиране
Бутилката на Patrón е проектирана да бъде произведение на изкуството. Всяка една е изработена ръчно и сама по себе си е уникална. Няма две еднакви бутилки. Традиционните умения на производството на стъкло се предават от майстор на чирак и това много често е семеен занаят. Пещите, използвани за производството на бутилките са проектирани специално за Patrón. Занаятчите определят количеството стъкло на око. Компанията е загрижена за околната среда и бутилките (с изключение на Gran Patrón, която е от чист кристал) се произвеждат от рециклирано стъкло. Всяка бутилка е внимателно ръчно инспектирана на всеки етап за форма, обем, чистота, прозрачност и красота. Общо четиринадесет са различните критерии за качество.
![Бутилката на текила Патрон](http://i.bgbarman.bg/ibank/880x330/imprimatur0c489164-a555-fa1d-73e3-ee25c159e017_patron-bottle.jpg)
Производителите на Patrón отделят маниакално внимание на всеки детайл. За да се създаде среда подходяща за ултра премия напитка, преди да се напълнят, бутилките се промиват с текила. Над 60 ръце докосват и инспектират всяка бутилка, по пътя й по поточната линия до кашоните. Всяка една е затворена с коркова тапа, ръчно полирана, вързана с панделка, номерирана и обвита в шумяща хартия с ярки цветове, която доставя допълнително усещане, че си купувате истинско произведение на изкуството.
История на марката
![Франциско Алкараз главен технолог на Патрон](http://i.bgbarman.bg/ibank/240xY/imprimatureb0d9f86-f150-9242-efa8-68943a2d2f41_Francisco-Alcaraz-patron.jpg)
Франциско Алкараз създателят на текила Патрон
През 1989 г., Джон Пол Де Джория и Мартин Кроули, двама успели мъже с ясна визия за бъдещето, се събират водени от една обща цел — да произвеждат «най-добрата текила в света.»
Преизпълнени с планове и мечти те се свързват с ветерана и легенда в индустрията Франциско Алкараз, когото молят да създаде, възможно най-висококачествената, 100% агаве текила. Той харесва идеята и приема предизвикателството.
Франциско използва не само най-доброто агаве от вида «Agave tequilana F.A.C. Weber», отглеждано по хълмовете на Халиско, но и стара техника, наречена процеса Тахона, в който влакната агаве се размазват бавно и изцеждат сока посредством голямо колело от вулканичен камък и участват по време на ферментацията и дестилацията. Той съчетава традиционни техники с модерни технологии и създава уникат. Двамата инвеститори са удивени. «He’s the boss, the cool guy» възкликва Де Джория и предлага това тяхно бебе да се нарича Patrón (покровител, шеф, голяма клечка). Вижте пълната история на марката Patrón.
Други продукти на марката
Първите продукти на марката са Patrón Silver и Patrón Añejo, които са последвани през 1992 г. от Patrón Reposado. Същата година е пусната и Patrón XO Cafe, отличителен кафе ликьор приготвен с текила Патрон и Patrón Citrónge, портокалов ликьор, който да запълни рецептата на един по изтънчен Коктейл Маргарита. През 2004 г. компанията прави дебют на Gran Patrón Platinum — тройно дестилирана «супер ултра премиум текила», създаден от най-добрите реколти агаве и съхранявана в ръчно гравирана кристална бутилка, и елегантна черна кутия. През 2007 г. се появява Gran Patrón Burdeos, ограничена производство Añejo, отлежала минимум 12 месеца в американски и френски дъбови бъчви, след което повторно дестилирана и поставена за повторно отлежаване в ръчно подбрани френски бъчви съхранявали елитни вина от Бордо. През 2012 г., като допълнение на придобилия вече огромна популярност кафе ликьор компанията пуска Patrón XO Cafe Dark Cocoa.