историята на Highland Park

Highland Park 25 YO®

«Хайлънд Парк 25 год.»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка с коркова тапа
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 48,1 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Тъмно златист до червен, чист и светъл. Изцяло естествен цвят.
Нос: Много богат, зрял дъб, бял шоколад.
Вкус: Богат и наситен вкус. Мед и карамел с ядки.
Финал: Богат, дълъг и изненадващо сладък за възрастта му.


Highland Park 25 YO (Хайлънд Парк 25 год.) e уиски за ценители. Ако обичате скоч, ще оцените по достойнство всяка глътка от този прекрасен сингъл малц.

ОТЛИЧИЯ

Highland Park 25 YO

2004 — Chicago Beverage Tasting Institute — Platinum Medal, 98/100

2011 — World Whiskies Awards — Best Island Single Malt; Best Highland Single Malt

2013 — Ultimate Spirits Challenge — Първите, давани някога, 100 точки и Chairman’s Trophy за «Best of Category»

2013 — Top Spirits List, Spirit Journal — «Best Spirit in the World»

Препоръки за сервиране

Highland Park 25 YO е бутилирано при 48.1 об. % алк., затова не бързайте със заключенията след първата глътка. От дестилерията казват, че Хайлънд Парк 25 год. изразява най-добре истинския характер на Оркни. Първоначално суров и негостоприемен, но след време разбирате, че това е едно изключително очарователно място. Добавете няколко капки изворна вода. Сервирайте в Glencairn Whisky Glass, кристална или поне тънкостенна чаша за уиски. Наздраве!

Хайлънд Парк 25 год. - диаграма на вкуса

Диаграма на дегустационните характеристики характерни за Highland Park 25 YO.

За Highland Park 25 YO

Highland Park 25 YO излиза на пазара през 1997 г. и веднага спечелва сърцата на ценителите на шотландски сингъл малц. Критиците не пестят похвалите си.

Майкъл Джексън - уиски критик

«Силно, но балансирано. Повече мед, който е леко дъвчащ. Карамел с ядки. Нуга. Шам фъстък. Турски локум. Лимон, мед и рози. Ароматно и меко. 93/100»

Michael Jackson «Malt Whisky Companion» (2004)

«Най-добрата спиртна напитка в света.»

«Highland Park 25 YO заедно с HP 12 YO, HP 18 YO и HP 30 YO са най-изтънчената продуктова линия в уиски индустрията.»

Пол Пакулт, «Top 110 Spirits», «International Spirits Journal» (2013)

В дестилерията Highland Park използват основно бъчви от испански дъб, в които е съхранявано сухо олоросо шери (вижте повече в технологията на производство, по долу). За Highland Park 25 YO над 50% от бъчвите са от първо пълнене, което определя невероятно богатия му ароматен профил и интензивен цвят. Ароматите, надпреварващи се за Вашето внимание, са на сушени плодове, карамел, тъмен шоколад и торфен дим. 25 — те години, прекарани в дъбова бъчва, не са променили специфичния почерк на дестилерията. Това уиски е с изненадващо сладък и жизнен аромат, кореспондиращ с дълбочина и комплексност. За да запази придобитите по време на съзряването си характеристики Highland Park 25 YO е бутилирано с по-високо алкохолно съдържание (48.1 об. % алк.).

Дегустация на Highland Park 25 YO с Джери Тош.

Специфика на технологичния процес в дестилерията Highland Park

Разположение на дестилерията Хайлънд Парк. Остров Оркни

Дестилерията Highland Park се намира в Къркуол на остров Оркни (Orkney) и е най-северно разположената уиски дестилерия в света.

Уникалните характеристики на всяка напитка са комбинация от елементи като географско разположение, природни дадености, традиции в дестилацията, специфични детайли от технологичния процес, човешкият фактор. Когато се опитваме да определим стила на дадено шотландско уиски първият фактор, на който обръщаме внимание е регионът, в който е позиционирана дестилерията. До голяма степен това помага, но не и в този случай. Highland Park е  разположена в Къркуол на остров Оркни и е най-северната уиски дестилерията в света. Тя принадлежи към уиски региона «Острови», който, въпреки че се води подразделение на Хайланд, се характеризира от много различни и доста индивидуални за всеки един остров стилове.

Истината е, че Highland Park е може би едно от най-сложните, балансирани ароматно, уискита създавани някога. Характеристиките му обединяват най-изразителните черти на всички шотландски уиски региони в едно. По мое мнение, без капка колебание, истинско произведение на изкуството.

За да се опитаме да разберем това уиски ще разгледаме пилоните на технологичния процес, изграждащи неговия характер. Това са водата, ръчно произведения в дестилерията малц, уникално ароматния торф, условията на отлежаване, специално подбраните бъчви и продължителното хармонизиране преди бутилиране.

Водата

Безспорен факт е, че не можете да направите добро уиски от лоша вода. Местността където е разположена дестилерията е богата на прекрасна и чиста вода. Не случайно Магнъс Юнсън е избрал точно това местоположение.

Стара лодка на брега на езеро. Имиджд на дестилерията Хайлън Парк

Водата е един от факторите, определящи уникалните характеристики на Highland Park.

Хайлънд Парк 18 год.

Вижте Още:

Highland Park 18 YO (Хайлънд Парк 18 год.) е заклеймен от много критици по света като «любимото уиски на индустрията». Изтънчен и прекрасно балансиран сингъл малц, с карамелена сладост и съблазнителен торфен дим на финала — истински шедьовър.

В Highland Park използват вода от извора Crantit. Той тече през блатистите почви на запад от дестилерията, а водата му е твърда, богата на карбонати и ароматизирана със специфичния торфен аромат на околността. Дестилерията използва и още един източник, който извира на половин миля на изток, където е изградено изкуствено езеро, известно като Cattie Maggie.

Ръчно произведения малц в дестилерията

Highland Park е една общо пет дестилерии (останалите са Bowmore, Laphroaig, Springbank и The Balvenie), които произвеждат сами и по традиционен начин необходимият им за тяхното уиски ечемичен малц.

Целта на малцуването е превръщането на нишестето в зърното в захари. Първата фаза при производството на малц е накисване на ечемика. Това се прави в специални съдове наречени steeps. Това е процес, който продължава около 48 часа и се провежда с изключителна прецизност. След като зърното започне да покълва водата се изцежда и така наречения «зелен малц» се разстила на малцовия под. Процесът на кълнене продължава между 5 и 7 дни. По време на този процес се отделя топлина. За да не прегрее, «зеленият малц» регулярно (на всеки 8 часа) се обръща на ръка. Също както преди 200 години, инструментите за това са дървени лопати и гребла. Това е трудоемък процес, но чрез него се получава прекрасно балансиран и неповторимо ароматен малц. Не случайно това е първият от петте фундамента изграждащи характера на Highland Park.

Производство на малц в дестилерията Хайлънд Парк

Ечемичният малц за Highland Park се приготвя изцяло с ръчен труд, така както преди повече от 200 години.

Хайлънд Парк 12 год.

Вижте Още:

Highland Park 12 YO (Хайлънд Парк 12 год.) е от уискита поставящи стандартите, с които се съобразяват другите дестилерии. Удивително добре балансиран шотландски сингъл малц. Изключително меко и богато на вкус уиски. Деликатният и сладък торфен дим на финала е просто вълшебен.

Сами се досещате, че малца произведен посредством ръчен труд е много по-скъп от този в промишлени условия. Истината е, че той струва точно два пъти и половина повече. Това е причината всички останали дестилерии да използват малц, произведен в промишлени условия. Мислете си за това, когато си купувате малцово уиски.

Дестилерията произвежда по този начин цялото количество опушен малц необходим за процеса на производство. Това е около 20% от цялото необходимо количество. Останалата идва от Simpsons, шотландски производител на висококачествен малц.

Малцът, произвеждан в дестилерията е опушен между 20 и 40 ppm (фенолни части на милион), докато този от доставчика е само 1 — 2 ppm. Миксирани заедно те дават специфичният зърнен микс, който допринася за уникалните характеристики на Highland Park.

Когато е готов, покълналия ечемик се прехвърля в помещението за опушване.

Ароматният торф на Highland Park

Не би било преувеличено да се каже, че торфът е ключът към тероара на шотландските островни уискита. Не случайно, третият от петте фундамента изграждащи характера на Highland Park е деликатният, сладък и ароматен торфен дим.

Торфът за Хайлънд Парк е на повече от 4 000 години

Оркнейския торф е изграден основно от хедър. В най-долният си слой, той е на възраст около 9 000 години.

Хайлънд Парк 30 год.

Вижте Още:

Highland Park 30 YO (Хайлънд Парк 30 год.) е тържество на изтънчения вкус. Изключително балансирано, зряло уиски със запомняща се съблазнителна сладост, лек торфен дим и продължителен финал.

Оркнейските острови имат в изобилие от този наситен със земни аромати растителен материал. Въпреки че на Оркни торфът е по-млад от този на Айла, неговата възраст, в най-долния слой, достига 9 000 години. Най-горния слой (фог) е на възраст около 1800 години и е изграден основно от корени на пирен (хедър). Вторият слой (ярфи) е по-тъмният и плътен слой, който генерира по-малко дим и повече топлина. Най-долният, трети слой (мос), е изграден от мъх. Той е най-старият слой и е почти въглищно образование. Важно е да се отбележи, че от хилядолетия на Оркнейските острови няма много дървета и торфът корено се различава от този на основната земя. Основната причина за това са силните ветрове и солената морска мъгла. Основна съставка на оркнейския торф е пирена, който допринася за привлекателната му медена сладост.

Източник на торф за Highland Park е местността Hobbister Moor, намираща се на седем мили от дестилерия. За да се създадат необходимите за уискито на Highland Park характеристики, торфът се копае от избрани места на Hobbister Moor и съчетава резници, взети от трите различни нива. Поради почти постоянно недружелюбното време, торфът се копае основно през април или началото на май и съхне през краткото лято.

Благодарение на този специфичен торф, уискито придобива деликатен флорален и плодов аромат и съблазнителна медена сладост. Това дава на Highland Park идентичност несравнима с никое друго малцово уиски.

Самата технология е следната: Малцът се разпределя равномерно върху перфорираният под над пещта, в която тлее специфичният оркнейски торф. Преди да се постави в пещите, торфът допълнително се обогатява с пирен, което придава на пушека по-богат флорален аромат. Получената смес изгаря бавно. Димът е гъст и постепенно наслоява своя сладък и комплексен аромат в зеления ечемичен малц. От съществено значение е зеленият малц да е влажен, за да може да поеме максимално от аромата на дима.

Опушване и изпичане на малца в дестилерията Хайлънд Парк

Гъстият торфен дим бавно наслоява в малца своя уникален аромат.

Хайлънд Парк 50 годишен

2010 г. е повратна в историята на Highland Park. През тази година на пазара излиза най-старото бутилирано уиски на дестилерията — Highland Park 50 YO. Бутилката е с невероятно красива сребърна инкрустация, а съдържанието безценно съкровище.

Всяко подпалване на торфа променя димния характер и спецификата на аромата, затова процесът се следи много внимателно. Опушването продължава между 16 и 20 часа. След този период малцът престава да абсорбират повече аромат. Процесът продължава с изпичане до достигане на влага под 5% (това отнема около 20 часа). Преди да се смели, малцът се съхранява, в специални силози, за период от най-малко три седмици. Тази почивка позволява на фенолните нива да се възстановят и стабилизират.

Когато е напълно готов, оркнейския малц (20%) се смесва с неопушения (80%) и сместа се отправя към следващите етапи — майшуване, ферментация и дестилация.

Майшуване и ферментация

Майшуването протича на малки партиди. 5,5 тона от смеления малцов микс се смесва с топла вода. Под въздействието на ензимите, скорбялата от смеленият ечемик да се преобразува в разтворими захари, които се разтварят във водата. Целият процес отнема около пет часа. На определени етапи се добавя още вода, всяка по-топла от предходната. В края на процеса имаме 29 200 литра сладка пивна мъст, наречена wort (Уорт). Уорта се охлажда се източва във ферментационните съдове (washback).

Ферментационни съдове в дестилерията Хайлънд Парк

Дестилерията Highland Park разполага с дванадесет дървени ферментационни съда (washbacks), които се използват на ротационен принцип.

Хайлънд Парк серия "Magnus"

В чест на историческото наследство на дестилерията, през 2009 г. стартира лимитираната серията «Magnus». Цялата серия включва: Earl Magnus (15 г., 5 976 бутилки), Saint Magnus през 2010 г. (12 г., 11 994 бутилки) и Earl Haakon (18 г., 3 300 бутилки).

Всяка партида от предходния процес (майшуване) пълни точно един уошбак. Към пивната мъст се добавя мая, която предизмиква ферментация. Дрождите започват да се хранят със захарта и да произвеждат алкохол и въглероден двуокис. Този процес отнема около 52 часа. След края на ферментацията се получава «дестилационна бира», която производителите на уиски в Шотландия наричат уош (wash).

Дестилация

Дестилерията Highland Park разполага с четири дестилатора, подгрявани с пара. Два «wash stills» с вместимост около 14 600 литра и два «spirit stills».

След първата дестилация се получава дестилат («low wine»), с алкохолно съдържание около 25%. , който се трансферира към «spirit stills» за втората дестилация. След втората дестилация алкохолното съдържание е около 70%. Както е известно при производството на скоч дестилата се разделя на фракции — глава (foreshots) , сърце (heart) и опашка (feints). За краен продукт, предназначен за съзряване, се взема само сърцето на дестилата. В Highland Park този отрязък е едва 14%, което е изключително малко, сравнено с масовата практика. Останалата част на дестилата (глава и опашка) се редистилират. Досещате се, че малкият процент оскъпява значително крайният продукт. В Highland Park обаче не търсят ниска себестойност, а заложеното в същността на тяхното уиски качество.

Дестилаторите в Highland Park са изработени изцяло от мед.

Освен, че е много добър проводник на топлина, медта играе изключително активна роля за състава на дестилата. От една страна медта подпомага образуването на естери, които допринасят сладки флорални нотки, а от друга намалява примесите (като сяра), които прибавят нежелани аромати.

Дестилационни казани дестилерията на Хайлънд Парк

Дестилационните казани на Highland Park са лукообразни с относително широки рамене и лебедова шия.

В превод от древен скандинавски  Hjärta означава сърце.

В знак на почит към своите скандинавски корени, през 2009, от дестилерията създадоха Highland Park Hjärta. В превод скандинавски името означава «сърце».

Всяка дестилерия се гордее с уникалната форма на своите казани и това не е случайно. В статията за технология на шотландското уиски съм акцентирал на изключителното въздействие на формата на казана върху характеристиките на дестилата. Дестилационните казани на Highland Park са лукообразни с относително широки рамене и лебедова шия. Повишената медна повърхност подпомага за равномерното и бавно подгряване, което оказва влияние върху комплексността и ароматните характеристики на дестилата. Формата на тези дестилатори допринася са богатият на естери, плодов и наситен с торфен пушек аромат. Тази комбинация създава прекрасният и балансиран аромат, с които Highland Park е известен по целия свят.

Условия за отлежаване на Highland Park

След като бъчвите са вече пълни те се транспортират до някой от 23 — те склада за отлежаване, разположени в имота на дестилерията. Деветнадесет от тях са в традиционен за индустрията стил «dunnage». Те са ниски, дълги с хладни и влажни подове и каменни стени. Тази комбинация дава най-добрите условия за съхранение и отлежаване. Останалите четири склада са в по-съвременен «racked» стил (на стелажи). Общият капацитет на складовете в имението е 45 000 бъчви.

Остров Оркни е място, благословено с чудесен умерен климат, перфектен за продължително съзряване на уиски. Не случайно това е третият от петте фундамента изграждащи характера на Highland Park. «Ангелският данък» при тези условия е около 2%.

Складовете за отлежаване на Хайлънд Парк

В складовете за отлежаване на Highland Park температурите никога не са екстремно ниски или високи, а силните ветрове на острова гарантират, че въздухът вътре е винаги влажен и пропит със сол.

Хайлънд Парк - колекция "Валхала"

Серията «Valhalla Collection», посветени на скандинавските боговете, които са били почитани на Оркнейските острови, има невероятен успех. Първите три издания са Thor (2012, 16 г.), Loki (2013, 15 г.) и Freya (2014, 15 г.).

Много компании отлежават своите уискита в отдалечени от самите дестилерии складове. От Highland Park смятат, че именно близостта до уникалния климат на дома дава на тяхното уиски тези специфични характеристики, с които то е известно по целия свят. Разбира се не цялото количество отлежава пълният период на съзряване в складовете на дестилерията. Едната причина за това е чисто предпазна мярка. Бихте си представили, какво би станало при евентуален пожар. Точно така, 12 години без Highland Park сингъл малц уиски.

Бъчвите на Highland Park

Изследвания показват, че повече от 50% от аромата и вкуса на уискито се получава по време на процеса на отлежаване. Същевременно около 70% от аромата на малцово уиски идва от вида на бъчвата, в която то е отлежало. Те са четвъртият от петте фундамента изграждащи характера на Highland Park.

По-голямата част от уиски индустрията на Шотландия използва за съзряване бъчви от бърбън. В Highland Park, рядко използват бъчви от бърбън. Те разчитат основно на бъчви от испански дъб, в които е съхранявано сухо олоросо шери. Тези бъчви допринасят за отличителния богат вкус на подправки и сушени плодове. За сравнение бъчвите от американския дъб придават повече сладки нотки на ванилия и карамел. Бъчвите от шери са много по-скъпи, но богатството на цвят и вкус, което те дават на уискито определено си струва.

Бъчви с уиски в складовете на Хайлънд Парк

В дестилерията Highland Park отлежават своето уиски основно в бъчви от испански дъб, които преди това са били пълни с сухо олоросо шери.

Хайлънд Парк Дарк Ориджин

Highland Park Dark Origins е най-новото попълнение към основното портфолио на дестилеията. За него са използвани два пъти повече първо пълнене бъчви от шери, отколкото за Highland Park 12 YO.

Хармонизиране

За да се гарантира, че съдържанието на всяка бутилка Highland Park е достигнала своя пик на съвършенство, преди бутилиране уискито се хармонизира.

Както знаете уискито се съхранява в различни бурета, някои от тях дори и по вид. Независимо от еднаквата технология на производство уискито във всяка една развива до известна степен специфични характеристики. За да се достигне уникалния аромат на Highland Park преди бутилиране уискитата, от определената за бутилиране партида, се оставят да се съчетаят за период не по малък от 6 месеца. Това хармонизиране е финалният етап, който допринася за изключително сложния и богат баланс на вкуса.

Много производители неглижират този процес, тъй като той оскъпява крайния продукт, но както казах и по рано, за тази дестилерия качеството е определящ критерий. Без него, Highland Park просто не би бил същият.

Бутилиране

Всички продукти на Highland Park са с изцяло натурален цвят и филтрирани при температура над 0 °C.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Островна част

Highland Park / Jura / Arran / Ledaig / Scapa / Talisker / Tobermory

Скучни острови. Интересни уискита

Характеристика на подрегиона «Острови» на Хайландс
Хайландс-подрегион острови-голяма-нова

Лесно е да се мисли, че островите, разпръснати на северозапад от бреговете на Шотландия, са винаги мрачни, студени, самотни и същевременно прекрасни и романтични. Погледнати от ъгъла на любителите на малцови уискита, те не са само това. Тези острови са дом на едни от най-индивидуалистичните шотландски уискита.

Преди повече от сто години те са били населени с малки общности, които отглеждали своите посеви и животни, произвеждайки уиски. Продукцията не била толкова голяма като количество, но плащала сметките. Уиски се произвеждало на Люис (Lewis), Пабей (Pabbay), Тайри (Tiree), а само на Скай (Skye) имало седем дестилерии. В днешно време, на север от Айла (Islay) само пет острова и 6 дестилерии продължават да произвеждат уиски. За разлика от него обаче те не произвеждат уиски, което да влезе в някакъв калъп. Въпреки че спадат към един подрегион, всички те са много различни, благодарение на естествената им среда.

Jura

(Диюра или Джуура)

Най-голямата сграда в единственото населено място на острова, дестилерията Jura може би е причината тук все още да има хора. Ако искате да се усамотите, това е вашето място.

Остров Джуура (Джура, Диюра)

Близостта до Айла (Islay), в едно с насечената и камениста повърност на острова, ни кара да очакваме грубовато и дълбоко торфено уиски. Вместо това ще ви посрещне лек, чаровен и завладяващ сингъл малц, с много плодови нюанси и леко солен завършек. Десетгодишният сингъл малц е лесен за разбиране, дори от начинаещ любител.

Mull

(Муйле)

Положението му не е по-различно. Въпреки че е вторият по големина остров на Вътрешните Хибриди, много трудно някой ще прекара време тук, освен ако няма проблем с превозното средство.

Много е вероятно монасите от ранната келтска църква, които пренесли изкуството на дестилацията, да са използвали този остров като център на производството на алкохол за медицински цели. В края на 18 век една трета от производството на ечемик се е превръщало в уиски. Днес обезлюдяването на острова принуждава единствената останала дестилерия да доставя ечемик от основната земя.

Тази дестилерия има пъстра история. Затворена за дълъг период, сменено име от Tobermory (Тобармоури) на Ledaig (Лидайг) и обратно, серия от отсъстващи собственици. В момента е благородно спасена и предлага два малца без съдържание на торф — Tobermory и торфен Ledaig.

Skye

(Скай)

Този остров е най-големият на Хибридите и оставя скромно впечатление у посетителите. Не протяга ръце към теб, но някакси започваш да го харесваш и не знаеш защо. Планините се виждат едва, едва от надвисналите облаци, и те карат да се чувстваш съвсем незначителен. Това е безкомпромисна земя и съвсем естествено Talisker (Талискер), единственият малц, произвеждан днес тук, споделя част от това сурово великолепие. Веднага го причисляваме към торфените малцови скочове, но определено е различен от тези на Айла (Islay). Водата, която се използва, тече върху торфени залежи, а ечемикът се обработва с торф до около 25 ppm (около половината на Lagavulin). На пръв поглед нищо забележително. Защо тогава Talisker остава едно от уникалните шотландски малцови уискита? Вероятно причината се крие във формата на първия казан за дестилация. Той е с висок врат, дълга и извита лула, с извивка във формата на «U» и пречиствател, който отвежда тежкия алкохол отново в казана, за редестилация. Тази странна форма увеличава отлива и дава възможност за по-продължителна кондензация. Определено това е много индивидуално и енигматично уиски.

Orkney

(Оркни)

Ако Skye е най-първичният от всички изброени острови, то Orkney е най-светският. Той е част от Шотландия, където старите порядки са абсорбирани и опаковани от фабриката на живота.

Остров Оркни

Поради силните ветрове на остров Оркни не растат дървета. Основната растителност е пирен, който определя и специфичният характер на оркнейския торф.

Първоначално църквата играе основна роля в живота на Orkney и в създаването на прекрасния Highland Park (Хайланд Парк). По времето на незаконното производство дестиларията се управлява от свещеник, който криел бъчвите от дънъчните под амвона.

Дестилерията Highland Park още произвежда собствен малц, използвайки торфа на острова. Тук торфът е основно от пирен, но бали от изсушен пирен се добавят допълнително, за да подсилят аромата. Основно за отлежаване се използват бъчви от испански дъб, в които е отлежавало шери.

Другата дестилерия на острова е Scapa (Скапа). Тя винаги е била в сянката на своя възвеличаван съсед. Основно използвана за производство на пълнители за блендове, нейните сингъл малцови уискита са леки и много приятни, но не и запомнящи се.

И така, тези коренно различни групи от сингъл малцови уискита имат една единствена връзка и тя е, че идват от островите. Голяма част от тях обаче са успели да вплетат тънката си нишка в историята на шотландските уискита.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019