историята на Edradour

Edradour Cream Liqueur®

«Едрадоуер, шотландски сингъл малцов крем ликьор»

  • Вид опаковка: Стъкелна бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 16 об. % алк.

Edradour Cream Liqueur (Едрадоуер крем ликьор) е уникален сингъл малцов крем ликьор, без аналог в индустрията. Продукт на най-малката уиски дестилерия в Шотландия.

Дестилерията Едрадауър (Едрадор)

Научете повече за Edradour - най-малката дестилерия в Шотландия.

Препоръки за сервиране

Като резултат от надморската височина и чистата планинска вода, уискитата на Хайланд обикновено се характеризират с дълбочина на вкуса, изящна кремообразна текстура и лек намек за пушек. За много от ценителите на стила на Хайланд, Edradour Cream Liqueur е нежната половинка на високопланинското шотландско уиски.

Уникален крем ликьор, на който можете да се насладите след вечеря или винаги, когато имате нужда от малко нежност. Сервирайте чист или с лед. Лекия опушен аромат ще добави загадъчен акцент на Вашите коктейли и десерти.

Технология на производство в дестилерията Edradour

Edradour Cream Liqueur е бленд от сметана и сингъл малцово шотландско уиски с почерка на дестилерията Edradour.

Освен със своето уникално уиски, Edradour (произнася се Едрадоуер) е известна най-вече с това, че е най-малката дестилерия в Шотландия. Нейният капацитет достига едва 130 000 литра годишно (около 2 бъчви на ден), количество, което една Спейсайд дестилерия произвежда само за седмица. Вижте повече за дестилерията Edradour и нейната история.

Изглед от дестилерията Едрадоуер
Едрадауър (Едрадор) Каледония 10 годишен нефилтриран сингъл малц

Edradour 10 YO (Едрадоуер 10 годишен) е основният продукт на дестилерията.

Занаятчийско производство с усет към детайлите

От най-ранните дни на дестилерията Edradour, изкуството на правене на малцово уиски е плод на природните дадености, традицията, опита, набитото око, носа и небцето на поколения дестилатори. Днес за целия процес на производство в Edradour, лишен от всякаква автоматизация, се грижат единствено и само от трима мъже, Джон Рейд и двамата му асистенти. Производствения процес кипи в оригиналните стопански постройки, които вече 190 години, стоят стабилно, безупречно бели и с ярко червени врати. Целият процес на производство се случва под един покрив.

Edradour, е последната дестилерия за малцово уиски, която всеки един процес се извършва на ръка.

Едрадауър (Едрадор) - производствено помещение

Тук за разлика от останалите големи дестилерии няма закачени съвременни компютърни системи, следящи и коригиращи показателите на производствения процес. Всеки етап от технологията на тази запазена марка от Южен Хайланд се извършва на ръка. Основните корективи на качеството са знанията на екипа, придобити от дългогодишен опит и ревниво пазени професионални тайни, предавани от поколение на поколение.

Едрадауър (Едрадор) Каледония 10 годишен нефилтриран сингъл малц

Edradour 10 YO Unchillfiltered (Едрадоуер 10 годишен нефилтрирано) е лимитирана 46 об. % алк. версия на флагмана на дестилерията.

За смесване на малцовия ечемик и изворната вода, процес известен като майшуване, дестилерията използва малък съд (Mash Tun), направена от чугун, който е над сто и десет години и продължава да е в почти ежедневна употреба.

Получената мъст (сладка каша) се охлажда в охлаждаща система Мортън (Morton Refrigerator), която работи чрез използването на студена вода. Това е последният по рода си, все още работеща, хладилна система от този тип в световната уиски-индустрия. Охладената пивна мъст се прехвърля във ферментационни съдове (Washbacks) от Орегонски бор. В Edradour имат два броя, които са над 50 — годишни.

Освен, че е най-малката дестилерия в Шотландия, Edradour се използват и най-малките (легално разрешени) уиски дестилатори.

Едрадауър (Едрадор) - дестилатори

Това не е просто удобство, а една от тайните на производствения процес. Колкото медният казан е по-малък, толкова по-отличително характерен и фин е вкусът на уискито. От дестилерията вярват, че формата и размера на дестилаторите оказват изключително влияние върху тяхното уиски, затова когато старите са заменени с нови, те са възпроизведени като точно копие на оригиналите — чак до вдлъбнатините, получени през годините.

Едрадауър (Едрадор) Каледония 12 годишен нефилтриран сингъл малц

Edradour Caledonia 12 YO (Едрадоуер Каледония 12 годишен) е специална серия нефилтрирано сингъл малцово уиски. Гордоста на дестилерията.

Отсичането при дестилацията на «сърцето» на младия спирт, се извършва по стария традиционен начин, т.е. с усет, без помощта на компютри. След дестилацията младото уиски се пълни в дъбови бъчви и поставя в някои от складовете на дестилерията, където отлежава в продължение на много години.

Отлежаването е другия ключов елемент при технологията на производство. За да се гарантират, последователно качество, от дестилерията внимателно подбират бъчвите, в които отлежават своето малцово уиски.

В дестилерията Edradour използват комбинация от различни по възраст дъбови бъчви от шери и бърбън. Резултатът е малцово уиски, с уникални и запомнящи се характеристики.

Едрадауър (Едрадор) - изба

Други продукти на дестилерията Edradour

Straight From The Cask Edradour (Едрадор)

За сингъл малцовите уискита от серията SFTC (Straight From The Cask) са използвани доста интересни бъчви като Шардоне, Кот дьо Прованс, Токай, Мадейра, Марсала, Бордо, Бароло и много други. Информация за текуща наличност, от тези лимитирани серии, можете да получите от официалният представите за България Оптимист 1

След закупуването на дестилерията, Signatory Vintage Ltd започват да изграждат сегашното портфолио на марката. Флагманът на дестилерията е Edradour 10 YO, който се допълва от негова нефилтрирана версия Edradour 10 YO Unchillfiltered, на чийто етикет е изписана винаги годината на дестилация и бутилиране, както и номера на бъчвата и бутилката. Много скоро (2003 година) в дестилерията се ражда и Ballechin (Балехин), силно торфената версия (с ниво на торфена наситеност 50ppm) на сингъл малца Edradour. През 2009 на пазара излиза дванайсет годишният сингъл малц Edradour Caledonia. По същото време дестилерията стартира линията от завършени, или напълно отлежали единствено, във винени бъчви уискита. През 2013 година излизат лимитираното издание Edradour 18 YO и Edradour Sauternes Finish 18 YO. Част от постоянното портфолио на марката е и уникалният шотландски крем ликьор на дестилерията Edradour Cream Liqueur.

Едрадауър (Едрадор) лимитирани продукти
автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Централен и южен хайланд

Edradour / Aberfeldy / Blair Athol / Deanston / Glenturret / Tullibardine

Характеристика на Централен и Южен Хайланд

Central & South Highland
Южен и Централен Хайланд голяма

Повечето от дестилериите тук дължат своето съществуване на появилите се през 19 век марки блендирани скочове. Въпреки че много от дестилериите са изградени по-късно от самите производители на блендове, са се запазили и част от действащите преди това.

Транспортирането до центровете на блендираните скочове Пърт (Perth), Глазгоу (Glasgow) и Лийт (Leith) било лесно. Торфът бил рядкост и се използвал съвсем ограничено. За сметка на това, каменните въглища били в изобилие. Така нужният за блендовете лек стил бил създаден.

Въпреки второстепенната си роля на производители на суровина за блендове, част от дестилериите запазват своята идентичност и продължават да предлагат своите сингъл малцови творения. Свежият и леко сладникав стил на тези дестилерии може да се види при Glengoyne (Гленгойн), чиято маркетигова ориентация го налага като сингъл малц без торф. Тази дестилерия се намира в северозападните предградия на Глазгоу и лежи на линията, разделяща Хайланд и Лоуланд. Ако трябва да сме точни, складовете за отлежаване на уискито се намират от другата страна на пътя, т.е. в Лоуланд. Deanston (Дийнстън) е още едно уиски от региона, споделящо своя дискретен и мек без, никакъв торф вкус.

На север от Пърт долините са все още широки, но веднага след по-високите хълмове настъпва усещането, че сте в преддверието на Хайландс. Традиционно и тук ударението е върху доставките на малцово уиски за блендове. Не случайно и дестилериите Aberfeldy (Аберфелди) и Blair Atholl (Блеар Атол) са построени от Dewar’s и респективно Bell’s. Могат да се намерят сингълмалцове и от двете дестелерии.

Glenturret (Гленторет) е прекрасна дестилерия, която, може би, изобщо няма нужда да пуска на пазара своя продукция. Около 250 000 посетители преминават през нейните врати всяка година, като голяма част от тях купуват по една-две бутилки за спомен, удоволствие или подарък. Популяризирането на дестилерията като атракцион разпалва собствениците да поддържат широк набор от години и алкохолно съдържание, както и основа за ликьори.

Всички тези дестилерии споделят уискита, които са типични за област Пъртшир (Perthshire): меки, сухи с лек меден аромат, и с изключително ниско съдържание на торфен пушек. Не такава, обаче е характеристиката на най-малката дестилерия в Шотландия — Edradour (Едрадор). Скрита в долчинка, далеч от пътя, в близост до бърз ручей, с миниатюрни казани, тя произвежда прекрасно уиски с нотки на цветя, подправки и слоеве от мед и сметана.

Последната от дестилериите на юг е Dalwhinnie (Далуини). Тук гледката се сменя от безкрайни планини и долчинки, на високи скалисти възвишения, изигащи се от двете страни на пътя. Това е кръстопътят, където се сменя не само природната картина, но и стилът на малцовите уискита. От по-леките — на юга, към по тежките и наситени с торфен пушек — на севера.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019