Edradour Caledonia 12 YO®
«Едрадауър Каледония 12 годишен»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Уиски - Група/стил:
Сингъл малцово шотландско уиски - Страна на произход:
Обединено кралство Великобритания - Регион:
Хайланд - Подрегион:
Централен и южен хайланд - Производител:
Signatory Vintage Scotch Whisky Company Ltd - Собственик на марката:
Signatory Vintage Scotch Whisky Company Ltd - Официален представител:
Оптимист 1 ООД - Официална страница:
www.edradour.com
- Вид опаковка:
Стъкелна бутилка с коркова тапа - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
46 об. % алк.
Edradour Caledonia 12 YO (Едрадоуер Каледония 12 годишен) е специална серия сингъл малцово уиски от най-малката уиски дестилерия в Шотландия.
…
Научете повече за Edradour - най-малката дестилерия в Шотландия.
Edradour Caledonia е сингъл каск (single cask — от една бъчва) сингъл малцово шотландско уиски. Първата бъчва е напълнена през 1997 година и отворена през 2009 г. от текстописеца Дъглас Маклийн, който я кръщава на своята популярна песен Каледония (Caledonia). Първоначално Edradour Caledonia е замислена като лимитирана серия, но по късно се превръща в част от основното портфолио на Edradour.
Препоръки за сервиране
Като резултат от надморската височина и чистата планинска вода, уискитата на Хайланд обикновено се характеризират с дълбочина на вкуса, изящна кремообразна текстура и лек намек за пушек. За много от ценителите на стила на Хайланд, Edradour е перлата в короната му.
Уникален скоч, който можете да консумирате както като аперитив, така и като диджестив. Сервирайте чист с няколко капки вода или ако предпочитате с лед или сода.
Първата бутилка от Edradour Caledonia 12 YO е пусната на пазара през 2009 година. Изборът на бъчвата е предоставен на Дъглас Маклийн.
Технология на производство в дестилерията Edradour
Освен със своето уникално уиски, Edradour (произнася се Едрадоуер) е известна най-вече с това, че е най-малката дестилерия в Шотландия. Нейният капацитет достига едва 130 000 литра годишно (около 2 бъчви на ден), количество, което една Спейсайд дестилерия произвежда само за седмица. Вижте повече за дестилерията Edradour и нейната история.
Edradour 10 YO (Едрадоуер 10 годишен) е основният продукт на дестилерията.
Занаятчийско производство с усет към детайлите
От най-ранните дни на дестилерията Edradour, изкуството на правене на малцово уиски е плод на природните дадености, традицията, опита, набитото око, носа и небцето на поколения дестилатори. Днес за целия процес на производство в Edradour, лишен от всякаква автоматизация, се грижат единствено и само от трима мъже, Джон Рейд и двамата му асистенти. Производствения процес кипи в оригиналните стопански постройки, които вече 190 години, стоят стабилно, безупречно бели и с ярко червени врати. Целият процес на производство се случва под един покрив.
Edradour, е последната дестилерия за малцово уиски, която всеки един процес се извършва на ръка.
Тук за разлика от останалите големи дестилерии няма закачени съвременни компютърни системи, следящи и коригиращи показателите на производствения процес. Всеки етап от технологията на тази запазена марка от Южен Хайланд се извършва на ръка. Основните корективи на качеството са знанията на екипа, придобити от дългогодишен опит и ревниво пазени професионални тайни, предавани от поколение на поколение.
Edradour 10 YO Unchillfiltered (Едрадоуер 10 годишен нефилтрирано) е лимитирана 46 об. % алк. версия на флагмана на дестилерията.
За смесване на малцовия ечемик и изворната вода, процес известен като майшуване, дестилерията използва малък съд (Mash Tun), направена от чугун, който е над сто и десет години и продължава да е в почти ежедневна употреба.
Получената мъст (сладка каша) се охлажда в охлаждаща система Мортън (Morton Refrigerator), която работи чрез използването на студена вода. Това е последният по рода си, все още работеща, хладилна система от този тип в световната уиски-индустрия. Охладената пивна мъст се прехвърля във ферментационни съдове (Washbacks) от Орегонски бор. В Edradour имат два броя, които са над 50 — годишни.
Освен, че е най-малката дестилерия в Шотландия, Edradour се използват и най-малките (легално разрешени) уиски дестилатори.
Това не е просто удобство, а една от тайните на производствения процес. Колкото медният казан е по-малък, толкова по-отличително характерен и фин е вкусът на уискито. От дестилерията вярват, че формата и размера на дестилаторите оказват изключително влияние върху тяхното уиски, затова когато старите са заменени с нови, те са възпроизведени като точно копие на оригиналите — чак до вдлъбнатините, получени през годините.
Edradour Cream Liqueur (Едрадоуер крем ликьор) е уникален сингъл малцов крем ликьор, без аналог на пазара в България.
Отсичането при дестилацията на «сърцето» на младия спирт, се извършва по стария традиционен начин, т.е. с усет, без помощта на компютри. След дестилацията младото уиски се пълни в дъбови бъчви и поставя в някои от складовете на дестилерията, където отлежава в продължение на много години.
Отлежаването е другия ключов елемент при технологията на производство. За да се гарантират, последователно качество, от дестилерията внимателно подбират бъчвите, в които отлежават своето малцово уиски.
В дестилерията Edradour използват комбинация от различни по възраст дъбови бъчви от шери и бърбън. Резултатът е малцово уиски, с уникални и запомнящи се характеристики.
Други продукти на дестилерията Edradour
За сингъл малцовите уискита от серията SFTC (Straight From The Cask) са използвани доста интересни бъчви като Шардоне, Кот дьо Прованс, Токай, Мадейра, Марсала, Бордо, Бароло и много други. Информация за текуща наличност, от тези лимитирани серии, можете да получите от официалният представите за България Оптимист 1
След закупуването на дестилерията, Signatory Vintage Ltd започват да изграждат сегашното портфолио на марката. Флагманът на дестилерията е Edradour 10 YO, който се допълва от негова нефилтрирана версия Edradour 10 YO Unchillfiltered, на чийто етикет е изписана винаги годината на дестилация и бутилиране, както и номера на бъчвата и бутилката. Много скоро (2003 година) в дестилерията се ражда и Ballechin (Балехин), силно торфената версия (с ниво на торфена наситеност 50ppm) на сингъл малца Edradour. През 2009 на пазара излиза дванайсет годишният сингъл малц Edradour Caledonia. По същото време дестилерията стартира линията от завършени, или напълно отлежали единствено, във винени бъчви уискита. През 2013 година излизат лимитираното издание Edradour 18 YO и Edradour Sauternes Finish 18 YO. Част от постоянното портфолио на марката е и уникалният шотландски крем ликьор на дестилерията Edradour Cream Liqueur.