историята на Chambord

Chambord Liqueur Royale de France®

«Ликьор Шамбор»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка
  • Размер опаковка: 700 мл; 500 мл
  • Алк. съдържание: 16,5 об. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Бургундско червено
Нос: Наситен малинов аромат, нюанси на касис, ванилия и подправки
Вкус: Богат вкус на сладко от малини, подправено с мед, ванилия. Нотки на стафиди, череши и сини сливи


Елегантна бутилка, завладяващ аромат на малини, невероятен вкус и чар, много чар. Това е Chambord, кралският френски ликьор, който може да Ви очарова дори само с аромат. Ликьор за хора, които обичат живота от неговата изтънчена страна и умеят да му се наслаждават глътка по глътка.

Препоръки

Коктейли със Шамбор

Chambord (Шамбор) е невероятен ликьор, с който можете да приготвите изтънчени гурме коктейли, от нежно-плодовата сангрия до изискан шампанки коктейл

Когато опитах за пръв път Chambord, не  можах да се въздържа и казах уау. Истината е, че всеки на когото съм предложил да го опита казва същото. В началото преди да можеше да се намери в България, горди, че го имат зад бара, барманите се перчеха с придобивката и го разнасяха от клиент на клиент, предлагайки им само да го помиришат. Повярвайте няма ликьор с толкова наситен аромат на малини.

Chambord Liqueur Royale de France е изтънчен и добре бансиран ликьор, на който можете да се насладите чист, върху лед или в коктейл. Долейте с пенливо вино и ще имате прекрасен празничен коктейл (Шам-Шам от англ. Cham-Cham — Chambord&Champagne) или комбинирайте с водка и сок от ананас за така популярното Френско мартини (French Martini). Само малко количество от този ликьор ще направи вашите десерти истинско гурме изживяване.

Вековната рецепта

Шамбор е 16.5 об. % алк., френски премиум ликьор приготвен по над 320 — годишна рецепта, включваща фини черни и червени малини, къпини, касис, ванилия от Мадагаскар, портокалови кори от Мароко, акациев мед, коняк и екзотични подправки (между които канела и карамфил). Легендата разказва, че той е сервиран за пръв път на Крал Луи XIV, при едно от неговите посещения в замъка Шамбор недалеч от Париж и веднага получава статут на кралски ликьор.

Замъка ла Систер

Замъка La Sistiere, в чието землище се намира модерната фабрика на Chambord.

Някои напитки просто са орисани да бъдат обичани. Chambord Liqueur Royale de France (Ликьор Шамбор) е живо доказателство за любов от пръв поглед. Научете повече за историята на марката Chambord

Технология на производство

Ултра модерната производствената фабрика на Шамбор се състои от три сгради, всяка посветена на един от трите етапа на производство.

Стъпка едно — двойна плодова настойка и екстракция.

Първата и най-важна част от производствения процес на ликьора започва с настойката (накисването) на плодовете в алкохол. Огромни цилиндрични резервоари се пълнят с 4 тона замразени малини и къпини и 2 000 литра неутрален алкохол от захарно цвекло със сила 96.3 об. % алк. За да се осигури целогодишно производство, плодовете се доставят от северна Франция, Сърбия и Чили.

Плодовете се замразяват по две причини. Първата е, че по този начин те запазват своите: сочност, цвят, вкус и аромат. Втората причина е, че замразяването разрушава клетъчната структура на плодовете, което помага при екстракцията на сока.

Черни и червени малини

Черните и червени малини са в основата на Chambord (Шамбор)

Машините за накисване на малините на Шамбор

Първото напълване продължава около месец като, за да се осигури равномерно извличане, резервоара се върти на всеки 12 часа. В края на периода, първата екстракция, наричана «Първичен сок» се филтрира и изпомпва, а при останалите плодове се долива нов 28 об. % алк., за втора допълнителна екстракция. тя продължава 2 седмици, след което «Вторичния сок» също се филтрира и изпомпва. Останалите плодове се пресоват и от тях се получава «Трети сок».

Стъпка две — съчетаване на вкусовете.

Подправките използвани в Шамбор

Част от подправките използвани в тайната рецепта на Chambord (Шамбор)

Непосредствено след последната екстракция, трите сока се смесват. Резултата от целия процес е база с копринена мека текстура и невероятно богат вкус. Следващата стъпка е съчетаване с останалите вкусовете от рецептата.

Към базата се добавят напълно естествени екстракти от черни малини, касис и други горски плодове от най-високо качество. Освен това се прибавят и специален френски коняк, екстракт от ванилия от Мадагаскар, акациев мед, суха кора от марокански портокали и други ароматни билки и подправки, които допринасят за концентрация на вкуса и невероятен характер на ликьора.

Тази важна стъпка води до извличането на богат, но деликатен завършек, който добавя дълбочина и комплексен вкус, с които днес е познат Chambord по света. Разбира се рецептата не е изцяло отворена. Кои са всички съставки и какви са точните пропорции си остава тайна.

Стъпка три — балансиране на вкусовете

Мастър блендерът балансира вкусовия профил, така че той да отговаря на точната спецификация и достойно да носи името Chambord. Само след като е напълно убеден, той пристъпва към филтрация, която се извършва с високотехнологично италианско оборудване.

Накрая, за получаването на краен продукт с алкохолно съдържание 16,5 об. % алк., към филтрирания концентрат се добавят захар, неутрален алкохол и деминерализирана вода. Ликьорът е готов за бутилиране.

Бутилиране

Дама и кавалер споделят Шамбор

Chambord (Шамбор) е изискан ликьор за специални поводи

Не бихме обърнали внимание на този етап от производствения процес на Chambord, ако не беше толкова впечатляващ.

Новата бутилираща линия на компанията е една от най-усъвършенстваните в света, но все пак има нужда от 15 човека, които се грижат, крайният продукт да отговаря на високите стандарти на марката.

Първоначално бутилките се «де-палетизират» и измиват с вода със същото алкохолно съдържание като на ликьора. Веднага след това те се пълнят с ликьор Chambord и запечатват с малки пластмасови капачки. Мигновено след запечатването върху тях автоматично пада капка лепило, върху която ръчно се поставя декоративната капачка.

Най интересната част е етикирането, при което благодарение на оборудването Krones, всичките 6 етикета се поставят автоматично върху съвършената кръгла бутилка.

Най-накрая екип проверява всяка една бутилка за дефекти и я поставя в кутия.

Сега вече знаете, кой е най-добрият малинов ликьор в света.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Ликьори от плодови сокове

Chambord / Batida de Coco / Berentzen / Cassissée / Coebergh / Dita / Etiuda / Figenza / Fragolì / Heering Cherry Liqueur / Isolabella Mandarinetto / Kosher Liqueur / Kwai Feh / Litchao / Mangoyan / Midori / Mirtillì / PAMA / Paraiso / Passoã / Pisang Ambon / Soho / Solerno / Tilford / Verdemela

Crème de Cassis — частица френско гостоприемството

Ликьори от касис

ликьор Крем де касис
1345441359

В миналото Crème de Cassis е бил на свободен достъп в кафенетата на цяла Франция, т.е напълно безплатен. Също като захарта, той се използвал за добавяне на аромат към напитките, тъй като тогава никой не пиел питиета чисти. И сега той върви чудесно не само с вино, шампанско, вермут и безалкохолни напитки, но и е подходяща добавка към десерти като сладолед, кексове, дори прекрасно допълва маринати за месо.

Горе на черешата

Характеристика на черешовите ликьори

Етикет на ликьор от череши, чери бренди
1345442245

Дано не съм Ви подвел с това заглавие, но в тази статия ще стане дума не за нещо друго, а за черешовите ликьори. Рядко се срещат хора, които не обичат този плод. С него в същност започва лятото и сезона на компотите. Ликьорите са нещо подобно само където вместо вода слагаме алкохол. С една дума компоти за възрастни.

Екзотика и страст от тропиците

Ликьори от екзотични плодове

Екзотични плодове
1345443472

Винаги съм си задавал въпроса: ако ние наричаме плодовете растящи на юг екзотични, то как там наричат тези, които са типични за нашите климатични условия? Сигурно пак екзотични.

реклама Whiskey Fest 2019
Оратели Аверна лого 160

Fratelli Averna S.p.A.

Водещ италиански производител на ликьори и спиртни напитки.