Chambord Liqueur Royale de France®
«Ликьор Шамбор»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Ликьори и диджестиви - Група/стил:
Ликьори от плодови сокове - Производител:
Brown Forman Corp - Собственик на марката:
Brown Forman Corp - Официален представител:
Браун-Форман Уърлдуайд, Л.Л.С. - Клон София - Официална страница:
www.chambordonline.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл; 500 мл - Алк. съдържание:
16,5 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Бургундско червено
Нос: Наситен малинов аромат, нюанси на касис, ванилия и подправки
Вкус: Богат вкус на сладко от малини, подправено с мед, ванилия. Нотки на стафиди, череши и сини сливи
Елегантна бутилка, завладяващ аромат на малини, невероятен вкус и чар, много чар. Това е Chambord, кралският френски ликьор, който може да Ви очарова дори само с аромат. Ликьор за хора, които обичат живота от неговата изтънчена страна и умеят да му се наслаждават глътка по глътка.
Препоръки
Chambord (Шамбор) е невероятен ликьор, с който можете да приготвите изтънчени гурме коктейли, от нежно-плодовата сангрия до изискан шампанки коктейл
Когато опитах за пръв път Chambord, не можах да се въздържа и казах уау. Истината е, че всеки на когото съм предложил да го опита казва същото. В началото преди да можеше да се намери в България, горди, че го имат зад бара, барманите се перчеха с придобивката и го разнасяха от клиент на клиент, предлагайки им само да го помиришат. Повярвайте няма ликьор с толкова наситен аромат на малини.
Chambord Liqueur Royale de France е изтънчен и добре бансиран ликьор, на който можете да се насладите чист, върху лед или в коктейл. Долейте с пенливо вино и ще имате прекрасен празничен коктейл (Шам-Шам от англ. Cham-Cham — Chambord&Champagne) или комбинирайте с водка и сок от ананас за така популярното Френско мартини (French Martini). Само малко количество от този ликьор ще направи вашите десерти истинско гурме изживяване.
Вековната рецепта
Шамбор е 16.5 об. % алк., френски премиум ликьор приготвен по над 320 — годишна рецепта, включваща фини черни и червени малини, къпини, касис, ванилия от Мадагаскар, портокалови кори от Мароко, акациев мед, коняк и екзотични подправки (между които канела и карамфил). Легендата разказва, че той е сервиран за пръв път на Крал Луи XIV, при едно от неговите посещения в замъка Шамбор недалеч от Париж и веднага получава статут на кралски ликьор.
Замъка La Sistiere, в чието землище се намира модерната фабрика на Chambord.
Някои напитки просто са орисани да бъдат обичани. Chambord Liqueur Royale de France (Ликьор Шамбор) е живо доказателство за любов от пръв поглед. Научете повече за историята на марката Chambord
Технология на производство
Ултра модерната производствената фабрика на Шамбор се състои от три сгради, всяка посветена на един от трите етапа на производство.
Стъпка едно — двойна плодова настойка и екстракция.
Първата и най-важна част от производствения процес на ликьора започва с настойката (накисването) на плодовете в алкохол. Огромни цилиндрични резервоари се пълнят с 4 тона замразени малини и къпини и 2 000 литра неутрален алкохол от захарно цвекло със сила 96.3 об. % алк. За да се осигури целогодишно производство, плодовете се доставят от северна Франция, Сърбия и Чили.
Плодовете се замразяват по две причини. Първата е, че по този начин те запазват своите: сочност, цвят, вкус и аромат. Втората причина е, че замразяването разрушава клетъчната структура на плодовете, което помага при екстракцията на сока.
Черните и червени малини са в основата на Chambord (Шамбор)
Първото напълване продължава около месец като, за да се осигури равномерно извличане, резервоара се върти на всеки 12 часа. В края на периода, първата екстракция, наричана «Първичен сок» се филтрира и изпомпва, а при останалите плодове се долива нов 28 об. % алк., за втора допълнителна екстракция. тя продължава 2 седмици, след което «Вторичния сок» също се филтрира и изпомпва. Останалите плодове се пресоват и от тях се получава «Трети сок».
Стъпка две — съчетаване на вкусовете.
Част от подправките използвани в тайната рецепта на Chambord (Шамбор)
Непосредствено след последната екстракция, трите сока се смесват. Резултата от целия процес е база с копринена мека текстура и невероятно богат вкус. Следващата стъпка е съчетаване с останалите вкусовете от рецептата.
Към базата се добавят напълно естествени екстракти от черни малини, касис и други горски плодове от най-високо качество. Освен това се прибавят и специален френски коняк, екстракт от ванилия от Мадагаскар, акациев мед, суха кора от марокански портокали и други ароматни билки и подправки, които допринасят за концентрация на вкуса и невероятен характер на ликьора.
Тази важна стъпка води до извличането на богат, но деликатен завършек, който добавя дълбочина и комплексен вкус, с които днес е познат Chambord по света. Разбира се рецептата не е изцяло отворена. Кои са всички съставки и какви са точните пропорции си остава тайна.
Стъпка три — балансиране на вкусовете
Мастър блендерът балансира вкусовия профил, така че той да отговаря на точната спецификация и достойно да носи името Chambord. Само след като е напълно убеден, той пристъпва към филтрация, която се извършва с високотехнологично италианско оборудване.
Накрая, за получаването на краен продукт с алкохолно съдържание 16,5 об. % алк., към филтрирания концентрат се добавят захар, неутрален алкохол и деминерализирана вода. Ликьорът е готов за бутилиране.
Бутилиране
Chambord (Шамбор) е изискан ликьор за специални поводи
Не бихме обърнали внимание на този етап от производствения процес на Chambord, ако не беше толкова впечатляващ.
Новата бутилираща линия на компанията е една от най-усъвършенстваните в света, но все пак има нужда от 15 човека, които се грижат, крайният продукт да отговаря на високите стандарти на марката.
Първоначално бутилките се «де-палетизират» и измиват с вода със същото алкохолно съдържание като на ликьора. Веднага след това те се пълнят с ликьор Chambord и запечатват с малки пластмасови капачки. Мигновено след запечатването върху тях автоматично пада капка лепило, върху която ръчно се поставя декоративната капачка.
Най интересната част е етикирането, при което благодарение на оборудването Krones, всичките 6 етикета се поставят автоматично върху съвършената кръгла бутилка.
Най-накрая екип проверява всяка една бутилка за дефекти и я поставя в кутия.
Сега вече знаете, кой е най-добрият малинов ликьор в света.
Наздраве!